Zuinige regenwaterpomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Weet er iemand een zuinig regenwaterpomp systeem?

 

Ik heb eens gekeken naar de IRM-1 van GEP, maar die levert slechts 5l/min op 3 bar, dus dat is te weinig.

 

Want het herbruiken van regenwater is wel ok, maar liefst niet met een te hoog stroomverbruik als gevolg.

Iemand bruikbare info?

Reacties

en waarvoor ga je het regenwater gebruiken, dat 5 lt/min. te weinig is ?  overigens, je debiet hangt af van opvoerhoogte, als jet het water vanop 5 m diepte aanzuigt en het dan 15m omhoog moet steken, heb je met die pomp allicht  een probleem.

de betreffende pomp geeft je 5 lt/min bij een opvoerhoogte van 30 m (= 3 bar).  ik gebruik een iets zwaardere pomp die haalt bij een opvoerhoogte van 30m meer dan 2 m³/h.  ik vermoed dat de fabrikant zo'n kleine pomp gebruikt ofwel om plaats te sparen, of om een laag elektrisch vermogen aan te kunnen bieden..  overigens, als de pomp dan 2 keer zo lang moet draaien, moet ze ook de helft minder verbruiken om aan hetzelfde totaalverbruik te zitten.

 

Ik ben aan het uitzoeken, of het op termijn niet interessant zou worden, om ook te douchen op regenwater.

Dan zou ik iets meer debiet nodig hebben.

Was nu aan het kijken naar volgende systemen:

GEP IRM-3

DAB Aquaprof TOP 30/50

Grundfos RMQ 3-45 Advanced

Wilo Rainsystem AF Comfort MC 304 EM

Was nu de geluidsniveau's eens aan het vergelijken, maar niet alle leveranciers geven dit op.

Iemand ervaringen met een van bovenstaande systemen?

 

Stadswater enkel te houden voor keukenkranen en badkamerkranen.

Douchen, WC's, wasmachine op regenwater.

 

Opwarming regenwater via platenwisselaar op zonne-buffer.

 

Ik ga het misschien nog niet direct doen, maar alleszins de collectoren en leidingen nu wel voorzien, mocht ik het zo willen uitvoeren.

Wij hebben in onze nieuwbouwwoning hetzelfde gedaan. Alles op regenwater behalve de keuken (daar hebben we dan een kleine elektrische boiler). Dit alles is gekeurd door de watermaatschappij zonder enige probleem. We moesten wel stickertjes hangen aan ieder aftappunt van regenwater, zoals in de douche, om te melden dat dit water geen drinkwater was.

We zijn heel tevreden van deze keuze.  De douche is altijd kalkvrij en schoonmaken is een fluitje van een cent. Mijn vrouw is tevreden omdat haar haar veel zachter is. 

Onze regenwaterpunt is 15 kuub en zelfs tijdens de afgelopen droge zomer hebben we geen problemen gehad. Al had het ook niet veel langer moeten duren.

Eerst hadden we een wilo mc 304 in onze berging. Maar dit ding maakte nog teveel lawaai. Heel irritant. Je moet weten dat tijdens het douchen die pomp natuurlijk niet afslaat. Onze kinderen werden er soms  wakker van en daarom hebben we afgelopen zomer besloten om deze pomp te vervangen door eentje in de regenpunt, Wilo sub TWI 5 of zoiets.

Dit was wel een klusje om dat achteraf nog te doen maar uiteindelijk zijn we heel tevreden met deze keuze. Nu kan je geruisloos douchen, 's nachts een wasje draaien of gewoon het toilet doorspoelen zonder dat irritante geluid en wakkerwordende kinderen.

Mocht ik van u zijn zou ik niet twijfelen en direct eentje steken in de put.

Veel plezier ermee!

Veel van die rainsystems (met 3-weg die omschakelt op leidingwater als de put leeg is) hebben een drukreductieventiel nodig op aansluiting leidingwater. Onze ervaring is dat dat ventiel veel meer lawaai maakt dan pomp zelf, natuurlijk enkel als de put leeg is en je op leidingwater werkt.

Zit daar nog een drukvat tussen, of zit dat rechtstreeks aangesloten?

Wat doen jullie nu, moest de regenput toch een keer droog vallen? Dan moet je de regenput met stadswater gaan bijvullen, manueel?

Op vlak van lawaai, is dit natuurlijk beter.

 

Hebben jullie ook nog een niveaumeting op de regenwaterput?

Limer,

 

Wij hebben geen drukvat tussen in. Dus de pomp kan af en toe wel eens draaien voor misschien 5 seconden maar daar merk je natuurlijk niets van.

De pomp zelf verbruikt wel wat elektriciteit maar je bespaart toch wel heel veel duur drinkwater. Vandaag las ik dat Minister Schauwvliege aan nieuwe tarieven werkt voor drinkwater: grote verbruikers betalen meer, kleine minder. Dus financieel zal het wel opbrengen.

Mocht de put droog komen te staan dan moet ik hem manueel opvullen. Dit doe ik als volgt: De persleiding van de pomp komt het huis binnen via een pvcbuis van 110mm. De persleiding zelf is natuurlijk zo dik niet. Ik heb dus nog plaats genoeg om er een tuinslang in te steken. Zo kan ik dus van binnenuit de regenput opvullen. Ik sluit een slang aan op het leidingwater en stop ze in die buis. Ik hoef dus geen illegale verbinding te maken tussen leidingwater en drinkwater en evenmin naar buiten lopen het deksel op te tillen.

Ik heb geen niveaumeting maar aangezien de pomp een droogloopbeveiliging heeft en het opvullen nu zo moeilijk niet is, ben ik er vrij gerust in. Afgelopen zomer heb ik wel een paar keer het deksel opgetild maar uiteindelijk was er dus geen reden tot ongerustheid.

dat is natuurlijk de goedkoopste oplossing, met 1 bedenking, je zou niet de eerste zijn die vergeet dat de put aan het vullen.  je krijgt een telefoontje terwijl je er mee bezig bent, dan belt er iemand aan, je geraakt in gesprek en vergeet de rest. en ondertussen blijft het water maar lopen tot het overloopt.

daarom zou ik in zo'n geval aanraden er een systeem op te zetten dat ofwel een bepaalde tijd of een bepaald volume vult en dan automatisch stopt.  b.v. http://www.gardena.com/nl/watermanagement/besproeiingsbesturingen/water…

Een knoop in je zakdoek leggen werkt ook tegen het vergeten!

In de zomer gebruik ik geen zakdoek, gezien ik dan geen verkoudheid heb ;-).

Vind de opmerking van Hans wel terrecht hoor.

In de zomer gebruik ik geen zakdoek, gezien ik dan geen verkoudheid heb ;-).

Vind de opmerking van Hans wel terrecht hoor.

In onze eigen woning hebben we een gelijkaardige water-setup. Regenwater wordt via een pomp met constante drukregeling (aangezien de topic-starter specifiek naar een merk vraagt: het gaat om een SQE-systeem van Grundfos) door een 4 trapsfilter gestuurd (kleinste keramische filtratie: 0.5 micron) en bedient alle tappunten met uitzondering van drinkwater kraantjes in de badkamers en een mengkraan op drinkwater in de keuken. De douches/wastafels/wasmachine/vaatwasser/tweede-mengkraan-in-de-keuken worden dus volledig door regenwater gevoed. Al dit water wordt gerecupereerd en via een rietveld gezuiverd, om een tweede keer gebruikt te worden voor het doorspoelen van de WC's. Resultaat: steeds voldoende regenwater (wordt immers dubbel gebruikt) en 20l drinkwater gebruik per dag (4 personen).