Thermodynamische panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Heeft iemand ervaringen met thermodynamische panelen (voor verwarming en/of warm water)? Zoals deze: http://www.solarcostguide.org.uk/solar-panels/solar-thermodynamic-panel…
of deze:
http://www.tdenergie.com/waarom-een-thermodynamische-warmtepomp
Het haalt de warmte uit de buitenlucht (gas van -25 wordt in platen verwarmd en daarna weer compressed). Is onafhankelijk van de zon en werkt bij -5 nog steeds. Klinkt (te) goed..
Ik zoek naar ervaringen, maar kan niet zoveel vinden. Ik vind wel een artikel in de Guardian:
http://www.theguardian.com/environment/2015/sep/07/should-you-install-t…. Daar zijn ze wat minder positief alhoewel ze het wel een veelbelovende techniek vinden.

Reacties

Lijkt me een soort lucht/water warmtepomp met het voordeel dat als de zon schijnt, je de stralingswarmte cadeau krijgt. Dus ipv. -5°, +30 als de zon schijnt

 

 

Gre moet toch maar alle literatuur hieromtrent aandachtig lezen. Voor mij schijnt het te hoog gegrepen om de geschikte koelvloeistof te vinden die deze uiterste temperaturen kan opvangen, en tegelijkertijd om voldoende debiet in zulk paneel te bekomen.

eigenlijk gewoon een LW warmtepomp met een zwart collectorvlak in plaats van een geventileerd rooster, doet me denken aan de Solarpac systemen die een paar jaar geleden op Batibouw stonden, alleen vind ik die wat mooier (nu ja, over smaken...)

Ik heb eigenlijk geen idee wat die systemen kosten - weet je dat van die thermodynamische wel ?

net even op de nederlandse website gekeken, enkele quotes:

het systeem werkt 24/7 het hele jaar door, zonder zon, bij sneeuw en 's nachts.

90% energiebesparing ??

volledig geluidloos ??

en dan even een filmpje bekeken, die gasten plaatsen die panelen bovenop de pannen, boren een gat door de pannen en spuiten dan de hele boel dicht met silikonen of iets gelijkaardigs.  mij gaan ze moet zo'n werk zeker niet overtuigen.

technische info vind ik ook niet direct, 't is vooral veel beloven.  ik vraag me toch af waar ze al hun warmte halen als het 10° vriest 's nachts met een open hemel, waarbij de t° van zo'n collector eerder naar de -15° of lager zal gaan ?  ook beweren ze een rendement van 90% te  te halen met  een COP tot 7.  wel, als mijn wiskunde nog iets waard is, klopt er iets niet.

als je het artikel in de guardian leest, stel je eens te meer vast dat elk verhaal dat te goed klinkt, niet klopt.  als ik de testresultaten bekijk ben ik er zeker van dat een thermisch zonnepaneel over de testperiode een veelvoud aan energie binnenhaalt !