verbouwen rijwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zoals in de titel ga ik een rijwoning verbouwen. De bedoeling is een buitenisolatieschil te creeeren met een sarkindak en buitenmuurisolatie. De architect stelt PIR voor. Bovendien wil hij ook een D ventilatiesysteem voorzien.

Ik had eerder gedacht aan
-sarkin en buitenmuur met kurk omdat dat dampopen is en ongedierte knaagt niet aan kurk
-wandverwarming met leembepleistering omdat dat geen converctiewarmte is en het leem vochtregelend werkt. Op de slaapkamers radiatoren?
-een beperkt ventilatiesysteem (vochtige ruimtes geforceerd en de rest via een luchtkoker) om geen ongezonde lucht te circuleren.

De bedoeling is dat een moderne energiezuinige woning wordt gecreeerd. Wie heeft ervaring met die technieken?

Reacties

Laten we met het dak beginnen (ook aan te bevelen bij uitvoering)... waarom een sarkingdak? Voor een rijwoning zie ik allerlei aansluitproblemen met naastliggende daken, maar sowieso met bestaande goot en eventuele schoorstenen. Wil je een beetje toekomstbestendig isoleren dan moet je denken aan minstens 15cm PIR-isolatie.

Rijwoningen isoleren is altijd een goed onderwerp.

Ik zie momenteel dat er al fel naar details en uitvoeringskeuzes gekeken wordt. Maar wat is je doel?

- buitenisolatie zeker doen. Met een stenen muur en pleisterwerk denken ik niet dat je zo bang moet zijn om geen dampopen isolatie te nemen. Maar er zijn toch nog wel wat alternatieven voor PIR. Waarom wil je architect PIR?
- Balans ventilatie: pas nemen als je huis heel goed geïsoleerd is? Is dat je doel?

Walter

Misschien kan je best eens langs je provinciaal steunpunt voor duurzaam bouwen gaan, daar kan men je uitgebreid informeren over duurzame en gezonde isolatie en technieken. In begrijp inderdaad dat je geen favoriet bent van PIR maar er zijn nog veel meer gezonde alternatieven dan kurk. 

 

Wat balansventilatie betreft denk ik niet dat je bang moet zijn voor het binnenhouden van vuile lucht, indien goed onderhouden creëren deze systemen een even gezond binnenklimaat dan andere systemen met een veel beter comfort en laag verbruik. Het systeem van aan- en afvoer in verschillende ruimtes dat hier duidelijk gebruikt wordt, gebruikt men ook bij andere ventilatiesystemen en is in de EPB richtlijnen vastgelegd. Systeem D heeft wel het meeste nut in een goed geisoleerde en luchtdichte woning.

 

Mocht je nog specifieke vragen hebben, stel gerust..

 

 

Een ventilatiesysteem D zal altijd comfortabeler zijn dan een systeem C, en dit in elk huis, zelfs als het iets minder goed geïsoleerd is of minder goed winddicht. Ge krijgt voorverwarmde lucht over u heen, in plaats van koude ongefilterde buitenlucht. Het absoluut voordeel blijft altijd bestaan, het is enkel het relatief voordeel dat vermindert. De infiltratielucht in een ondichte woning komt langs overal een beetje binnen en doet weinig afbreuk aan het comfort. 

er zijn inderdaad genoeg alternatieven voor PIR/PUR.  ik heb overigens nooit begrepen waarom mensen een hoog brandbare en giftige isolatie in hun dak steken.....

anton

ik ben het niet helemaal eens met wat jij schrjift, vooral << Systeem D heeft wel het meeste nut in een goed geisoleerde en luchtdichte woning. >>  nee, tenzij je het enkel over de energetische kant van de zaak hebt.  inderdaad, hoe minder luchtdicht een woning is , hoe minder goed je effectief warmteterugwinning zal zijn.  maar ik neem in de eerste plaats een systeem D vanwege gezonde verse lucht, en het rendement is voor mij véél minder belangrijk.