warmwatercircuit collector lekt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Et voila 3 maand is die boiler aktief of eerst had ik een lek aan de boiler en nu aan de collector. Systeem zit zo: dus condensatieketel met mengcircuit stuurt warmte naar boiler met ingebouwde warmtewisselaar en naar verwarming. Het circuit die lekt is dus de warmwaterleiding waar de koppelingen misschien begeven door de warmte expansie ? vraag ik mij dus af;..

 

Ik vraag mij toch af, waarom moet die CV opgewarmd worden naar 80° ? Je hebt toch minder condensatie als je zo hoog stookt... (Nu mijn verbruik zit maar op 1000m3/jaar) en toch wordt het hoger afgesteld dan de fabrieksinstellingen. Men zegt dat dit is omdat anders de verwarming van de vloerverwarming stilvalt ? Dus waarom valt het circuit van VV stil als WW op 58° zou staan ? Zelfs als ik de temperatuur op afwezeig zet, blijft hij 80° stoken... is da tnodig of een programmatiefout ?

Kun je dat niet afstellen dat VV 35° Radiator 50° en WW 65° staat ??

 

Er wordt ook een afwijkende boiler gebruikt versus de ketel. Een wit product blijkbaar, en zonder ingebouwde temperatuursensor ? Kan dit ook verklaren waarom die temperatuur zo oploopt in die boiler ? Is dat mogelijk om te sturen zonder temperatuursensor, en zoniet moet je niet heel goed d ejuiste sensor kiezen in functie van de weerstand ?

 

Moet er geen 'expansievatje'  of 'overdrukklep' zitten op die boiler ? Blijkbaar (in mijn analyse zie ik dat zo gebeuren ?) duwt de expansie van water de leidingen los van de collector los uit de fitting ? Is het dan niet simpelder om een expansievatje te zetten naast de boiler op het WW circuit 

 

Er zit ook een circulatiepompje op die boiler om direct warm water te leveren ? Waarom is dat nodig dat dit dag en nacht draait ? En waarom zit daar geen sturing op dat pompje ? Is dat werkelijke de moeite waard voor die 3 liter water die je minder laat weglopen tijdens een douchebeurt dat je daar een pompje jaar in jaar uit 24/24 laat water circuleren ?

Reacties

En je had de goedkoopste installateur genomen?

Indien niet kan je het schemaatje dat de installateur van de installatie maakte hier even posten.
Walter

t'is niet het circuit van de verwarming naar de boiler dat lekt

het is dus het warmwater-watercircuit dat lekt, maar ik vind dat bizar het is al de tweede keer dat ik daar een lek krijg... je zou denken dat er een overdrukventiel niet werkt of zo

 

en nee goedkoop is hij niet, allemaal mooie merken, tenzij denk ik in sommige details zal hij wel beknibbelen

Wow: ik krijg kop nog staart aan je probleem.
Ik lees "warmwater circuit collector,circuit van de verwarming naar de boiler , warmwater-watercircuit .

Ik heb geen idee wat je probleem nu is.
Een tekening zal veel verklaren. ...

inderdaad, zonder wat echte informatie is het koffiedik kijken.  overigens, bij een lek in je systeem komt het water van je systeem, en niet van de boiler, of de vloerverwarming of de ketel.

Zo een circulatiepompje dat dag en nacht draait voor het sanitair warm water wordt meestal gebruikt indien de afstand ongebruikelijk lang is tussen boiler en aftappunten (meer dan 20 meter?), maar eigenlijk is het een onding, het verbruikt niet enkel energie om zichzelf draaiende te houden, het kost ook nog eens veel energie vanwege het voortdurend warmteverlies in die lange leiding die nog eens is verdubbeld om het water te kunnen laten circuleren. En na enkele jaren geven die dingen het ook nog eens op.

Het is dan dikwijls veel efficienter om per punt een aparte dunne leiding te voorzien vanaf de boiler.

dus we onthouden al één ding: die pomp is niet nuttig.

bovendien maakt hij mee rlawaai dan mijn ventilatie...

je ziet niet veel water hé, als je kijkt naar de foto is het een klein beetje nat daar op de tirplex plankjes

maar t'is wel redelijk desastreus, dus t'is een koppeling aan de collector die gelost is...

die collector verdeelt het warmwater naar  5 lavabo's, 2 douches 1 bad

Paul, misschien moet je toch eens meer foto's doorsturen, vooral ook van de situatie aan de boiler en van dat bewuste pompje. Ik begin namelijk te twijfelen of het wel een pompje is voor het sanitair warm water. Graag dus wat overzichtfoto's van de installatie.

Staat die collector dichtbij of ver van de boiler?

Die lek aan de collector is niets mysterieus, dat is gewoon een slecht uitgevoerde koppeling die dient hersteld te worden. Dat heeft weinig te maken met verdere beveiligingen die er uiteraard wel moeten zijn. Een sanitair expansievat is niet echt nodig, wel een inlaatcombinatie bestaande uit een afsluitkraan, terugslagklep en overdrukventiel. Dit laatste dient aangesloten te zijn op een afvoerleiding.

schema ziet er ongeveerzo uit...

boiler ligt horizontaal

is dat wel goed voor dit type boiler ? vermoedelijk wel zeker

dat was een eerste lek in juli

hebben ze de boiler zogoed als kapotgemaakt, en die stukken palstiek liggen met isolatie liggen daar nog altijd te slingeren

waar zit die overdrukventiel, je ziet dat ik er geen bal van ken, ik denk dat het dat rood dingske is

dat circulatiepompje ligt daar links op de vloer

de kabel gezellig onbeschermd tegen lekken, de afvoer professioneel opgehouden met spanbandjes

ze kunnen beter een opvangbak voorzien begin ik zo te denken

nog zo'n vraag: wat is het warmteverlies van een boiler met glaswol versus boiler met EPS ?

dat is kelder

rechts de chauffage, en links de verscillende circuits die bediend worden, eentje naar VV, eentje naar radiator, en nog eentje naar de boiler

er zit daar rechts van de verwarming niet op de foto een circulatiepomp, driewegmenkgklep die alles stuurt

die verwarming zit ongeveer 10 meter van de boiler

 

die collector zit 1meter van de boiler ongeveer

en nog zo'n vraag: bestaan er daar kwaliteiten in die koppelingen, kun je dat zien ?

 

Rode ding is idd je overdrukventiel. Of beter die rode knop is om je overdrukventiel met de hand te openen.
Die moet je eigenlijk regelmatig testen. Dus eens aan draaien en dan ontsnapt water als het goed is.
Die zou moeten lekken wanneer je boiler opwarmt. Dus zet er eens een bakje onder om te zien of het idd lekt.

Walter



Paul,

Ik zie dat er een inlaatcombinatie is geplaatst, dus afluitkraan, overdrukventiel (rood dingske) en terugslagklep in één.

De afvoer is min of meer oké maar ik zie geen sifon, wellicht staat die ergens wat verder. Eigenlijk moest er een zichtbare tussenruimte zijn tussen overdrukklep en afvoertrechter, maar soit.

Het pompje staat wel degelijk tussen de warmwaterleiding. Zet het eens uit en sluit ook eens de kranen voor en na dat pompje.

Neem nu een paar uur later (leidingen eerst laten afkoelen) eens warm water op het verste punt, dan zal je meteen ondervinden of het een groot probleem is. Zo niet , leg je het pompje voorgoed stil en hou je die kranen voor en na gesloten.

Verschil in warmteverlies? Hangt van de dikte af, maar je kan de boiler altijd nog bijkomend isoleren door hem volledig in te pakken met isolatiematten.

Boilers zijn gemaakt om ofwel horizontaal ofwel verticaal te worden geplaatst, een verticale mag niet horizontaal en een horizontale mag niet verticaal.

misschien niet de goedkoopste, al ziet zijn werk er wel zo uit.

of deze boiler geschikt is om plat te leggen kan je zo niet zien, merk en type opgeven, dan kan dat uitgezocht worden.  maar ik vermoed van niet, meestal is een horuizontale bouiler zo gebpouwd dat bij geschikt is om plat te liggen, ik zie hier niets dat daar op wijst.

paul, voor zover ik iets uit de tekening kan opmaken, staat er geen mengklep voor de vloerverwarming, maar een driewegklep die het CV-water of naar de boiler, of naar de verwarming stuurt.  wat zou kunnen verklaren dat er zo'n warm water naar je verwarming gaat.

om echt iets te kunnen zeggen is een volledig hydraulisch schema nodig met alle sensoren, ik heb het gevoel dat er toch een en ander niet klopt.

walter

zeker niet doen !  gewoon afblijven en kijken of de klep druppelt als de boiler opgewarmd wordt.  let wel, als er een sanitair expansievat op de boiler staat, zal de klep nooit lekken, tenzij het expansievat stuk is.

 

De koppelingen zien er niet best uit, ik heb nog nooit zulke lelijke aansluitingen gezien met slierten hennep en fitterspasta van de vingers gesmeerd op de ondergrond, dat zou ik niet zo willen.

ja inderdaad nu je het zegt, de teflon is ook niet voor die firma blijkbaar

 

nu wat mij opgevallen was, is dat de mensen gewoon 'knutselen' ter plaatse. In die zin dat ze beginnen buisjes te zagen en boogjes maken tot ze er zijn. Er wordt geen tekening gemaakt, of nadegedacht waar je iets optimaal zet zodanig dat je minimaal boogjes moet maken, ze beginnen er aan en ze zien wel waar ze uitkomen. Dan is er een kabeltje tekort dan moeten ze een langere kabel bestellen. Dan is er een electriciteitkabel tekort, dan moeten ze een stopcontact bijzetten. Dan hebben ze een eerste offerte gevolgd en zijn ze de tweede offerte vergeten te bekijken en moeten ze terug hun installatie afbreken.

Wat ze ook doen is een 'pommele' maken van materialen, onder het motto er is geen enkele fabrikant die van alles het beste heeft, of ze kiezen dus eclectisch en zogenaamd verstandig de mix van materialen en mixen dus bvb voor de ventilatie stukken copy lindab, met stukken vasco, met stukken goedkope flexibels...

Zo iv een lavabootje hebben ze een lavabootje een vijs tekort, dan bestellen ze het stuk opnieuw bij, dan moeten ze terug een stuk tekort, dan finaal hangen ze het scheef en dan vraag je om het recht te hangen en dan hangt het recht... Dan is de baas vies dat het lavabootje vier keer op zijn bord ligt... als het ware ben je dan de 'lastige' klant...

 

ah maar ik heb een technieker dat laten uitleggen, het is dus een driewegklep en er staat nog ergens een mengklep maar die staat niet op die tekening inderdaad nu zie ik het ook, dus alles wordt gestuurd met één pomp..., ik zou nog eens de foto's moeten bekijken ik heb nog geen overzichtsfoto genomen blijkbaar waar gans de boel op staat

 

wat mij choqueert is dat een condensatieketel voor een vloerverwarming gewoon bvb op 35° moet stoken, en dat een de boilertemperatuur volgens mij nooit boven de 65° moet gaan, en dat die ketel daar keihard staat te stoken naar 85°. En de technieker die staat daar haarfijn uit te leggen dat moet zo , zet uw boiler niet op 55° of anders gaat de sturing van uw vloerverwarming in de war komen ???

Waarom zet je dan een condensatieketel ? om zo laag mogelijk en zo modulerend mogelijk te stoken... miljaar toch

Vroeger besteedde ik dergelijk klussen ook uit aan vakmensen maar echt tevreden was ik er niet mee. Het probleem is dat alles snel moet om de kosten zo laag mogelijk te houden. En dus doe ik tegenwoordig bijna alles zelf: water, gas, elektra, sanitair, cv, riolering, dakbedekking, stucwerk, timmerwerk, metselwerk en bestrating. En dan neem ik gewoon de tijd om het te maken zoals ik het wil, zit het niet 100% dan doe ik het gerust over.

 

En ondertussen mijn vrouw tevreden houden als ze weer eens moet wachten op stroom, warm water, verwarming...

paul, het kon inderdaad properder, maar zo erg ziet het er ook niet uit vind ik.  overigens, teflon is voor amateurs (of voor aardgas), wie een beetje kennis van zaken heeft gebruikt geen teflon voor vloeistoffen.

wat je andere opmerkingen betreft, tja, de meeste bouwvakkers hebben maar beperkt school gelopen, en dan moet je iegenlijk niks anders verwachten.

wat nu je eigenlijk probleem betreft, lees mijn vorige reacties eens ?

ja maar dat merk kan ik maar zondag opzoeken, tot dan kan ik niets zeggen, weet het gewoonweg niet, staat niet op de offerte. Ze spreken van atag bvb en verzwijgen dat ze een goedkoperen boiler gaan steken.

 

Net hetzelfde van het volledige hydraulische schema, dat bestaat gewoonweg niet... of ze houden dat intern. Ik heb het nog nooit gezien. Ik heb plannetjes waar jede aansluitingen ziet staan, maar ik heb geen plan waar de opbouw van de chauffage staat. Ik begrijp dat ook niet dat ik dat niet krijg

Er moet toch ergens een identificatieplaatje op zitten?

paul, kan je niet zelf een tekening maken met alle buizen en componenten die je tegenkomt ?  niet erg als je niet weet hoe ze heten of wat hun fuctie is, meestal staat er wel iets op van merk of type.  dat is wel wat werk, maar dan heb je tenminste iets waar we ons kunnen op baseren.