Elektrisch Verwarmen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor tot aankoop van een woning (van de schoonouders) over te gaan, zouden we graag een zicht krijgen op de kosten.
De woning is een losbouw uit de jaren 80 waarbij verwarmd wordt met elektriciteit.
Ik schrok me een ongeluk bij het inkijken van de jaarrekeningen. In 2011 een verbruik van 21545 kwh. In 2012 werden zonnepanelen geplaatst waardoor het dagverbruik zakte naar bijna 0, maar in totaal nog steeds 18000 kwh verbruikt waarvan een 13000 louter nacht.

Nu vroeg ik me af hoe ik dit verbruik best kan terugdringen. Gas ligt er niet. Het verbouwbudget is ook eerder beperkt.

Scenario 1:
Ramen vervangen door hoogrendementsramen (momenteel k-waarde van 2.2)
Spouwmuurisolatie (nu luchtspouw 6cm)
Nieuwe (zuinigere?) accummulatoren

Scenario 2:
Ramen + muren
Elektrische verwarming vervangen door pelletkachel in leefruimte (nog wel elektrisch verwarmen in keuken en badkamer)

Scenario 3:
Pelletcv-ketel met radiatoren (ook in badkamer en keuken) of vloerverwarming (niet in badkamer en keuken)
Ramen en muren zullen dan later moeten owv kosten leidingen en vloer

Scenario 4:
???

Alle tips en opmerkingen meer dan welkom

Reacties

Het hoge energieverbruik is vooral te wijten aan slechte/ontbrekende isolatie. Het is dan ook zaak daar eerst werk van te maken. Gezien het beperkte bouwbudget zou ik voorstellen om dit jaar te beginnen met het plaatsen van dakisolatie, dit is een klus die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren waarmee ook de kosten beperkt kunnen blijven. Daarna (volgend jaar) laat je de spouwen vullen met EPS-parels en het jaar daarop laat je 1.1-glas plaatsen. Zo heb je in 3 jaar de warmtevraag minimaal gehalveerd en de kosten enigszins verspreid. Als het mogelijk is ook de vloer isoleren. Hierbij is het noodzakelijk aandacht te besteden aan luchtdichting en mechanische ventilatie.

 

Laat je niet verleiden om eerst te investeren in andere zaken (pelletkachel, warmtepomp, zoneboiler), je moet eerst investeren in woningisolatie, luchtdichting en mechanische ventilatie. Ook moet je je niet laten verleiden om op kosten te besparen door minder isolatie te kiezen. In het dak kun je gerust 20cm minerale wol plaatsen, in de spouw ben je al gebonden aan de beschikbare spouwbreedte en in de vloer hangt het af van je vloerconstructie.

Ik zou dan minstens 1.0 glas nemen. Kost tegenwoordig nauwelijks meer.

Voor de rest volledig mee eens.

En 0.8 kost ook nauwelijks meer. 

Het energieverbruik zouden we zeker al terugdringen door een veranda af te breken + een groot uitgevallen kot in de tuin waar 6 elektrische convectoren hingen ifv yogalessen e.d.

Verder neem ik mee dat we best eerst investeren in isolatie:

Op de zoldervloer en achter de schuine muren van de bovenverdieping zit volgens plan 12 cm isolatie. De zoldervloer valt eenvoudig bij te isoleren, de schuine muren van de slaapkamers kunnen we niet bij tenzij we de muurbekleding uitbreken.

De muren en ramen zouden we dan eventueel samen aanpakken (ik hoop dat we dit kunnen afronden voor 25 000 + we zouden dan dankzij subsidies nog een dikke 3000 euro kunnen recupereren)

Hopelijk kan dat allemaal het energieverbruik al serieus terugdringen, want 370 euro / maand aan energie kan er bij ons niet af ;)

Later kunnen we dan de vloer/verwarming aanpakken

De vloeropbouw nu bestaat volgens het lastenboek uit:

- 10 cm betonplaat waarop leidingen aangebracht zijn.

- 8 cm isolatiebeton

- 5 (of 7) cm chape

- 1 cm voor tegels

Hoe eenvoudig is het om sleuven in de chape/isolatiebeton te maken voor bv leidingen radiatoren? Kan dit nadien gewoon opgevuld worden of moet de volledige chape opnieuw gebeuren?

Momenteel wordt er ook SWW voorzien dmv een elektrisch boilervat van 200l. Kan iemand hiervoor een alternatief geven, of bekijken we dit samen met de CV?

 

 

Ook mee eens.  Eerst uw energievraag aanpakken.  

Daarna kan je nadenken over een goedkoper verwarmingssysteem.  

Persoonlijk zou ik voor optie 2 gaan.  En als je uw isolatiegraad zodanig kunt upgraden, dan kan je met die kachel mee uw keuken verwarmen.

 Je moet dan wel met zakken sleuren!  Maarja, vroeger deed men dat met steenkool.

Maar eerst uw isolatie aanpakken, en niet te gierig zijn daarin.  20cm rotswol in dak zou het absolute minimum moeten zijn!

Als je alle leidingen bundelt in 1 sleuf, dan valt dat nog mee hoor.