nieuwbouw <E30: verschillende vragen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste kenners,

Wij zijn twee leken op vlak van duurzaam/zuinig bouwen, maar willen onze nieuwbouw toch zo veel mogelijk aanpassen.

Situatie:

compacte woning (kelder (mee geïsoleerd) - gelijkvloers - verdieping onder plat dak)
isolatie muur 14cm pur / kelder 10 cm xps / dak 20 cm pur
beglazing: 3 dubbel wellicht?
ventilatie: D
deel kelder (bureau + speelkamer) VVW + gelijkvloers VVW
verdieping: wandverwarming in BK, slaapkamers geen verwarming voorzien
kleine raam op het oosten, grote ramen zuidelijk, 1 middelgrote raam westen
overal rolluiken (oververhitting voorkomen + veiligheid), maar zitten aan buitenkant (in steense dagkant verwerkt)
streefdoel: Epeil <30 (noemen we dat dan een LEW? BEN woning?)
zonneboiler en zonnepanelen
alle technieken zitten netjes boven elkaar zodat leidingen eerder kort zijn

Enkele vragen hierbij:

- isolatie best geschrankt, of gewoon 14 cm, maar zien dat het fatsoenlijk uitgevoerd wordt?
- verwarming is een heel moeilijke zaak... warmtepomp lijkt de investering niet waard voor de vermoedelijke vraag. Maar wat dan wel? Alle tips hier welkom... (prijs/kwaliteit/verbruik én combinatie met zonneboiler en -panelen in rekening genomen aub)
- hebben jullie nog andere opmerkingen om het beter te maken?

Wij danken jullie hartelijk voor het (hopelijk) beperken van onze slapeloze nachten :)

Reacties

Waarom zonneboiler en pv voor nieuwbouw?  Wat kosten deze installaties?  

Zet deze kost om in extra isolatie en zie wat je dan uitkomt.  Daarvoor dient de epbman en architect voor!

Met extra isolatie hoef je geen netvergoeding te betalen, pv wel!

De electriciteitsmarkt is niet gunstig voor warmtepomp.  Ik zou voor gas gaan of pellets.

Nog een beetje meer isolatie en je zit aan passiefhuis. Ik zou daarom de pv en zonneboiler schrappen en gewoon voor passief gaan.

Ik zou pv los van dit hele verhaal zien.
Pv plaats je om je normale elektriciteitsverbruik te compenseren.
Als je dan nog verwarming wil compenseren wordt het een hele grote installatie.
En voor duurzaam: start is niet te groot bouwen...
Zelf ben ik geen fan van kamers zonder verwarming. Volgens mij verliest je woning er meer in waarde door dan je er mee uitspaart. Ik zie niet in waarom een slaapkamer geen speelkamer kan zijn of een bureau of een hobbykamer of .... En waarom je daar dan een ander warmtecomfort wil dan in je woonkamer (voor een lager verbruik moet je het ook niet echt doen).

Walter

Als je passief of zo goed als bouwt, dan kan je de weinige verwarming die je slechts af en toe nodig hebt wel compenseren met een PV-installatie.

Je hoeft niet enkel in de slaapkamers geen verwarmingsinstallatie te hebben, je hoeft die in je hele woning niet te hebben.

Bedankt voor de reacties!

meer isolatie, vooral in de muren, is eigenlijk geen optie meer. de woning is 'maar' 7.5 breed en met deze opstelling verliezen we al 85 cm. Nog meer zou ervoor zorgen dat er niet veel overblijft. Alleszins hebben we wel rekening proberen houden met 'zorg dat je niet te groot bouwt', we denken dat onze woning niet overdreven groot is (kleine slaapkamers, geen overbodige ruimtes, ...)

We begrijpen het standpunt over de slaapkamers: het kan een speelruimte of bureau worden. Maar we hebben een grote speelkamer en bureau in de kelder (met veel contact naar de leefruimte) en de bedoeling is dat men daar studeert en speelt. we beseffen dat eventuele kopers later daar anders over kunnen denken, maar gaan toch af op ons eigen gevoel.

Heeft er iemand een uitgesproken mening over het al dan niet geschrankt plaatsen van de isolatie? Is 1x14 even goed, of bijna even goed, als 2x7?

2x7 is beter dan 1x14.  Ons isolatie is ook geschrankt.

 De 2de laag dekt eventuele spleten af.  Dit geldt ook voor uw dak!

Er bestaan eco bricks, die slechts 6 cm breed zijn ipv 9-10. Dan kan je gemakkelijk 16cm isoleren zonder ruimteverlies.
Laat eens een phpp berekening maken. Dat zal je veel beter inzicht geven waar je (best) kan verbeteren.
En muurisolatie altijd in 2 lagen.
En ter compensatie mss nog wat meer in het dak (grootste verliespost).

Tip voor 3 voudige beglazing: let vooral op de zontoetredingsfactor (g-factor). Hoe hoger, hoe meer warmte in de winter binnen komt.
Veel 3 voudige beglazing heeft een g van lager dan 0.5.
Er bestaat glas met Ug 0.6 en g 0.6
Misschien zelfs al beter.

In de phpp berekening wordt hier ook rekening mee gehouden en zie je het verschil duidelijk.

Tip voor rolluik profielen: s-onro.

Tip besparing op Sanitair Warm Water: DoucheWarmteWisselaar. Kost minder dan 600€ en maakt een zonneboiler eigenlijk zinloos.

1 laag is beter als je een slechte aannemer hebt. Als de naden van 1 laag afgeplakt zijn is er geen probleem voor spleten.

Je moet ook de hoeken dichtplakken en dan zit je met 1 laag goed. Met 2 lagen moet je al twee hoeken afplakken.

als je te bebouwen opp. beperkt is, je dus nt te veel wil verliezen thv je muren EN als je je isolatiegraad wil optrekken rest slecht 1 oplossing : houtskeletbouw : de volledige dikte van je draagconstructie is gevuld met isolatie én je hoeft niet zo ellendig op kunstofisolatie (PUR !!!)over te schakelen : gewoon laten volblazen met cellulose : natuurlijk materiaal , lage energie-inhoud bij fabricage, bescherming van je hout door de boorzouten , geen giftige rookvorming bij brand en een hoger zomercomfort wegens hogere warmteopslagcappaciteit.

moet ik nog even doorgaan ?

Als je toch leek bent , waarom boek je geen duurzaam  bouwadvies (1-2 uur) , is mogelijk in alle provincies, in de meeste gemeenten gratis.

Zou dat ook geadviseerd hebben, ware het niet dat je met die dikte niet meer isoleert dan met pur. Ikzelf zou ook nooit voor pur kiezen.

Ook eens met het advies van Geert en Robin. Je maakt dan bij dezelfde isolatiewaarde (volgens Robin) de keuze tussen ecologisch of minder ecologisch (isoleren is in feite altijd min of meer ecologisch).

Kies je toch voor minder ecologisch (pur bijvoorbeeld) dan kan je met dezelfde of kleinere muurdiktes wel een grotere isalatiewaarde bekomen met houtskeletbouw.

Indien je zou overwegen om een zonneboiler te plaatsen aangevuld met PV, dan zou ik veel eerder kiezen voor een warmtepompboiler al dan niet aangevuld met PV. De investering is een pak kleiner (1/3?), het rendement beter en de installatie veel eenvoudiger.

Schrijf je in voor de open-huizendagen bij een rijwoning en ga na hoe zij de isolatie hebben aangepakt op een beperkte ruimte.

 

Roel