Prosumententarief

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb opgezocht wat ik zou moeten betalen voor het gebruik van het net als batterij wanneer ik zonnepanelen zou plaatsen
Bij Gaselwest wordt dit 93 euro vanaf 1 augustus per geinstaleerde Kwatt piek
Als ik dit goed begrijp kost mijn zelf opgewekte stroom dan ong 10 cent per kw
Ook de niet aan het net geleverde
Is het nu dan nog interessant om zonnepanelen te leggen als je niet of grid wil

Reacties

Hoi juul,

Wat zegt je eigen berekening?

Walter

Ik denk dat ik er niet meer aan ga beginnen

Deze kost maakt dat de terugverdientijd enorm oploopt tenzij de prijs van de electriciteit blijft stijgen

Maar daar heb ik mijn twijfels over

Enerzijds is er tegenwoordig op zonnige dagen reeds overproductie van zonneenergie

Anderzijds moet er heel veel niet gebruikt geinstalleerd vermogen gebruiksklaar gehouden worden wat ook geld kost

 

Als er een betaalbare ofgrid oplossing komt bekijk ik het opnieuw

 

on-grid zal toch nog altijd een stuk goedkoper zijn dan off-grid, bovendien is ons Belgisch net meer dan betrouwbaar genoeg.

 

Off-grid is bovendien ook nog eens minder ecologisch (denk maar aan al die batterijen...) en egoïstisch, en niet realiseerbaar in de wintermaanden.

Het net kan dan misschien wel betrouwbaar zijn, de overheid in deze totaal niet.

Zo heb ik vijf jaar geleden beslist om een meergezinswoning te bouwen. Om ecologische reden heb ik er voor gekozen om een pasiefgebouw te ontwerpen die nog verder werd uitgerust met twee pv-installaties, één van 10kVA en één van 8,3 kVA. Op die manier kon elk van de vier appartementen een nulenergiewoning zijn.

De appartementen zijn verhuurd met een negenjarig contract waarin vermeld staat dat alle energie, voor zover nodig, gratis is inbegrepen in de huurprijs. Uiteraard is de huurprijs zodanig berekend dat het voor de verhuurder kostendekkend is.

Maar nu moet er plots 1300 € per jaar worden betaald door de eigenaar van de pv-installaties die dat niet kan doorrekenen aan de verbruiker. Hij heeft immers met de verbruiker een contract opgesteld dat dit niet toelaat, zoals hij er ook op vertrouwde dat de staat zijn beloftes zou hebben nagekomen.

Zuiver verlies (diefstal?) dus.

Daarbij komt nog de bedenking: Wat als de overheid volgend jaar beslist om dit nog wat te verhogen? te verdubbelen? Welke zekerheid is er dat het hier bij zal blijven? Geen enkele toch?

En wat zou er gebeuren moest ik ondanks het huurcontract de huren om die reden ook plots verhogen? Niet dat ik het overweeg, een overeenkomst is een overeenkomst.

Maar de neiging om de staat hier en daar te bedonderen wordt hierdoor wel groter.

Tja. Die clausule opnemen in het contract was een risico he. En helaas ks onze regering stelselmatig de zonnepanelen aan het verduren, terwijl de echte boosdoeners op dat vlak die verrekte bedrijven zijn die alles bijna gratis toegespeeld krijgen 'omdat we door de loonhandicap anders geen concurrentie meer aankunnen'... Ik denk dat er weinig aan te doen valt. Zolang de energiemarkt niet wordt hervormt, zal het systeem altijd bestaan uit een handicap voor groene energie.

Over zonnepanelen is heel wat te weten ; Ik heb persoonlijk een gebouw met twee flats maar als enkelvoudige woning omgevormd , beneden is een privaat muzeumke met instrumenten en wonen doe ik boven , ik heb 38 panelen die zo goed als geen schaduw hebben maar wel op plat dak van de garages gemonteerd zijn , de totale opbrengst na 1 jaar was ongeveer 8500 KWH  ik heb een convertor hangen van 8KW  en mag dus de mooie som van bijna 600 Eu ophoesten als jaartaks van het 'net'   , tot hiertoe heb ik al 5 groencertificaten gekregen van 93 Eu  dus eigenlijk mag ik dit jaar nog niet zo erg klagen ik kan misschien tegen eind van dit jaar een kleine 500 Eu recupereren omdat ik nog juist een paar certificaatjes uitbetaald krijg . Maar waar het hem in werkelijkheid omgaat is de diefstal die gepleegd word qua energie. De electriciteit die ik opwek , als die niet verbruikt wordt ( ik heb wel twee aircos staan maar die werken niet in het tussenseizoen,  die electriciteit energie gaat gewoon de gemakkelijkste weg kiezen , daar zijn fysica wetten voor die je niet kan ombuigen , zoals water altijd naar beneden zal lopen , gaan electronen steeds de weg van de minste weerstand opzoeken .. en ja dat is niet tot in Tihange of Doel , maar gewoon je buurman die geen zonnepanelen heeft , Hijk heeft een frigotje draaien , wat lichten en een radio spelen enzovoort en die staan op de teller aan de volle prijs !!   jawel met jouw energie !! Dus hier wordt verkocht aan vol tarief waar jij niks voor krijgt ... hoe noem je dat ??? iets verkopen dat niet van jou is !

Nu gaan we ietsje verder kijken .. jij betaalt voor dat uitgaande electronespel NETTARIEFTAKS   en jouw buurman betaalt dat OOK voor jouw inkomende electroontjes  .. wat denk je daar over ?? iets tweemaal verkopen dat je maar éénmaal nodig hebt ?? jij betaald en hij betaald ! 

Nog wat verder kijken dan onze neus lang is ??  de zonneelectriciteit die op het net gezet wordt komt daar zuiver op:

Cosinus Phi 1  prachtig toch , het trekt de scheve toestanden die er op het net zouden heersen van allerlei capacitieve en inductieve belalstingen mooi recht of toch voor een groot deel verbeterd .. allemaal, omdat Jij wat electronen injecteert op de goede manier ,.... dank U mijnheer !  

Volgend verhaal;aangezien in de electriciteit tegengestelde stromen elkaar gaan opheffen :  ... eentje positief neutraliseert eentje negatief ....  gaan de leidingen en cabines veel minder verliezen te verwerken hebben en veel minder opwarmen ook dankzij jouw injectie  ?? nogmaals dank U mijnheer ..  

En jij wordt verweten dat je het net gebruikt als batterij ..  ja man waar slaan ze dat op ??  nergens , ze verkopen het direct volle pot !

Ik heb dit verhaaltje eens verteld en geschreven aan de VREG en wat denk je dat ze antwoorden ?? ja man dat komt allemaal tengoede van het algemeen en de netbeheerders  !   .. behalve de grote zakkenvullertjes die met 1000  paneeltjes zo een 2,5 Miljoen oude BEF uitbetaald krijgen ieder jaar en voor de volgende 20 jaar  , DankUwel mevr freya   het was de grootste miskleun die een politieker kan flikken , en het mooiste cado voor de vrienden ... 

Nu over OFF Grid :  ik ben er mee bezig en voor gewoon dagelijks gebruik kan je het makkelijk doen met een redelijk geprijsde hybride convertor , lader , ( 1000  a 1500  Eu ) die zelfs niet aan het net moet hangen , dus betwistbaar nettax ?? als je er niet aanhangt .. hang je er niet aan en injecteer je niks , waar ga je dan je energie in opladen ??  batterijen : 4 x 12v 200Ah  semitractie batterijen kosten 200 Eu tstuk dus 800 Eu geeft je 48 Volts aan 200 Ah  da is bijna 10 Kwh  waar je de helft van mag consumeren  zonder je batterijen pijn te doen;; kan je ze niet opladen sanderendaags omdat er geen zon is , geen nood er is nog steeds nachtarief om je even te helpen . ik heb 48 volts aan 600 Ah  zitten goed voor een dikke 25 KWH  per lading waar ik rustig 10 a 12 KWH  mag van ontladen .. meer dan genoeg voor normaal gebruik dagelijks op een enkel flatje en geen nood zelfs op een bewolkte dag heb ik nog genoeg energie die binnekomt  .Hoe la,ng gaan de bats mee ?? semitractions gaan 5 jaar zonder probleem en daarna noch tussen de 10 en 12 jaar als je ze op de juiste manier behandeld , na 5 jaar hebben ze nog minstens 80 a 85 % van hun waarde .. tenslotte zonnepanelen verliezen ook wel wat in de jaren . maar alleen het plezier te kunnen zeggen ik ben Off Grid   is onbetaalbaar ! 

Zoek zelf eens op :  Cosinus Phi  ,  

de wet van Kirchoff ,  https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitswetten_van_Kirchhoff     

de wet van thevenin ,  https://nl.wikipedia.org/wiki/Stelling_van_Thévenin

**********     Groeten aan alle experimenteerders en bestolen zonnepaneeleigenaars **********   Ben 

Hallo, 

 

ik zit/zat met ongeveer dezelfde vraag, 

In ben ook wat aan het rondkijken naar een 'upgrade' van ons huis.

Wij betalen nu voor elec 45€ z btw = 54,45 met btw *12 = ong 653 / jaar. Doe dit * 20 =  ong 13000 €.

stel dat ons prosumententarief 350 € zou zijn (86*4 kwP) op jaarbasis, doe dit * 20 = 7000 € + investering zonnepanelen ( neem 6000 €) = 13000€.

Hier wordt natuurlijk geen rekening gehouden met stijging / fluctuering energieprijs, maar ook niet met het prosumententarief (wat zeker omhoog gaat gaan de volgende jaren denk ik, easy money).

Warm water en CV is bij ons op gas. alles veranderd wanneer je meer electriciteit gaat gebruiken. dan wordt het interessanter.

Mvg, Jo

Ben,

Ik heb ook zonnepanelen en ik vind ook dat de overheid contractbreuk pleegt maar jij gaat toch wel flink uit de bocht.

Is er iemand die je verplicht stroom te produceren laat staan meer te produceren dan je verbruikt ? Jij gaat er blijkbaar van uit dat er een heel netwerk moet gebouwd en onderhouden worden waar jij ( door je lage verbruik ) nauwelijks voor betaalt maar dat wel ter beschikking moet staan als jij het nodig hebt …..

Er zijn andere argumenten tegen dat procumenten tarief gewoon juridisch.Toen ik mijn zonnepanelen jaren terug plaatste sloot ik een contract met de overheid. Ik doe de investering ,ik  produceer stroom die ik op het net zet en de staat betaald me gedurende 20 jaar GSC . Die 20 jaar zijn niet voorbij toch krijg ik netto niet meer het overeengekomen bedrag aan GSC .

Dat heet contractbreuk. Toen ik mijn contract sloot wist de overheid ook dat ik zowel producent als consument zou zijn ……

Inderdaad. Door rechtstreekse tax op omvormer vermogen een nieuw tariefplan te noemen omzeilt de overheid haar eigen wetgeving.

Een stichtend voorbeeld voor elke burger die plichtsbewust zijn belastingaangifte probeert in te vullen.

Zo kan je je nieuwe sauna bijv. een vorkheftruk met verwarmingselement noemen, en afschrijven op 5 jaar.

Bon, soit,heeft iemand weet van lopende procedures ?

Vorige keer sprongen alle consumentenorganisaties en dergelijke direct op de hooiwagen, nu is het merkwaardig stil.

Terwijl toch duidelijk aantoonbaar is dat dit een RECHTSTREEKSE belasting op de GSC is !!!

?

De eerste keer heeft PV vlaanderen hiertegen een rechtszaak aangespannen en gewonnen.

Nu wordt dat nog eens overgedaan door Zonstraal vzw, een vereniging voor particuliere duurzame energie. Zij hebben hiervoor een beroep gedaan op hetzelfde advocatenbureau dat de eerste maal met succes die zaak verdedigd heeft.

Indien men die identieke zaak nu niet zou winnen, wat zouden we dan moeten denken van de rechtspraak? Zoiets als kruis of munt?

En vanwaar het lef om iets dat door het gerecht is fout bevonden nu opnieuw te doen?

Zijn er hier personen die ervaring hebben , of mensen kennen , met  UPS systemen waarbij het laden van de locale batterijen door zonnepanelen ondersteund wordt ?   Degelijke  systemen zijn niet in staat om stroom in het net te injecteren.  Moet men hiervoor ook die zgn. prosumenten tarief betalen ?

Zonnepanelen worden niet interessanter als je meer elektriciteit gaat verbruiken, je zult dan méér zonnepanelen nodig hebben en in de winter heb je dan nog steeds te weinig zonnestroom. Het is wel interessant om het gas- en stroomverbruik zoveel mogelijk te beperken en daarvoor zonnepanelen aan te schaffen... de echte besparing zit niet in de zonnepanelen maar in het beperken van je verbruik.

 

Zonnepanelen en zonneboilers lijken ideaal om te compenseren voor een hoog energieverbruik maar in feite wordt dan het hoge verbruik verduurzaamd en dat is dus 2x niet duurzaam (onnodig veel energieverbruik en onnodig veel zonnepanelen/collectoren).

 

In NL gaan we over naar een gedifferentieerd tarief (diftar) voor stroom waarbij de tarieven variabel zijn over dag/nacht en zomer/winter, zowel voor stroomafname als voor injectie op het net. Om dit mogelijk te maken worden alle energiemeters vervangen door een slimme meter waarmee elk kwartier het stroomverbruik/injectie gemeten kan worden en afgerekend kan worden aan de hand van vraag en aanbod van stroom. Dit betekent dat het weinig aantrekkelijk wordt om zomerstroom van je zonnepanelen op het net te injecteren, de prijs is dan laag en je betaalt alsnog energiebelasting over alle stroom die je van het net afneemt.

 

Ook daarom is het verstandig om eerst te investeren in verlaging van het verbruik en pas daarna in duurzame opwekking. Gewoon de Trias Energetica volgen!

mijn PH is bijna af , en ooit gaan er dus PV-panelen op moeten.

Ben het zo lng mogelijk aan het uitstellen, maar zoals het er nu uitziet zal ik , met een mogelijke toekomstige uitrol van het slimme metersysteem.

- de helft van mijn voorziene aantal PV niet op het net aansluiten , maar wel op eigen batterijbank

Op het deel dat niet netgekoppeld bent betaal je geen terugleververgoeding , enkel op het deel dat wel netgekoppeld is.

Zodoende kan ik gaan "spelen " met mijn energie en bvb stroom terugleveren als ik er een goede  prijs voor krijg en op dat moment vooral mijn eigen batterijstroom verbruiken.

Als de stroom goedkoop is kan ik zaken gaan opladen , bvb boiler met kleine lucht/waterpomp of zware verbuikers inschakelen die even kunnen wachten (wamachine )

het zal niet gemakkelijk zijn om alles in een systeem te gieten, ik vermoed dat ik voor een aantal zware verbuikers met 2 stopcontacten zal moeten werken, waarvan 1 op de batterijbank zit (en dus niet op het net) en 1 wel netgekoppeld zit.

Zal een kluif worden voor de keurder.

 

Beste Ingir,

 

Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om de energievraag te beperken, maar mag ik je nogmaals met nadruk vragen om volgende pertinente leugen niet steeds opnieuw te blijven herhalen:

"Dit betekent dat het weinig aantrekkelijk wordt om zomerstroom van je zonnepanelen op het net te injecteren, de prijs is dan laag en je betaalt alsnog energiebelasting over alle stroom die je van het net afneemt."

De gemiddelde prijs van elektriciteit op momenten dat PV produceert is NIET laag in de zomer. PV produceert quasi uitsluitend tijdens de dag. Zelfs in de zomer tijdens het groot verlof en buiten het weekend (het overgrote merendeel van de dagen van een week) is de prijs van elektriciteit eerder hoog en zijn er vaak piekprijzen. Het gebruik van airco's in kantoren, winkels en huizen samen met de verminderde productiecapaciteit van klassieke centrales bij warm en eventueel droog weer zorgt daar voor.

 

De bewuste en oneerlijke misleiding omtrent de zogenaamde waardeloze PV elektriciteit komt uit het bewust volledig uit de context getrokken feit dat, gedurende enkele niet zo warme, zonnige en winderige zondagen tijdens het groot verlof (zelfs op zaterdag gebeurt dit nauwelijks daar er dan heel wat winkels open zijn) een overschot van elektriciteit is. Vergeleken met het aantal nachten (het maakt niet uit of we spreken over winter of zomer, week of weekend, verlof of niet) waarop de elektriciteitsprijs laag tot zeer laag is stelt dit nauwelijks iets voor.

 

Gebruik gewoon de grafieken van de marktprijs uur per uur en leg die neer naast de gemiddelde PV productie. Het resultaat is heel simpel: de gemiddelde economische waarde van PV elektriciteit per geproduceerde kwH ligt HOGER dan die van klassieke centrales in het bijzonder de kerncentrales en kolencentrales die quasi continu moeten draaien dus ook tijdens de daluren. Uiteraard gaat er iets van de waarde van PV elektriciteit af omdat die minder voorspelbaar/bedrijfszeker is, maar uw statement blijft gewoon een grove leugen.

 

Dus: stop astublieft met misinformatie omdat het uw wensen ondersteund. Dat laat toe een aantal echte problemen die PV op het net geeft effectief aan te pakken in plaats van compleet absuurde "oplossingen" te rechtvaardigen zoals het aanmoedigen om met PV geproduceerde elektriciteit zo veel als mogelijk ogenblikkelijk (dus vaak tijdens piekuren) te verbruiken. Dat is zwaar schadelijk voor het milieu en kost een pak geld. Zolang zelfs milieubewuste mensen argumenten bewust verdraaien om hun eigen standpunt sterker te laten lijken verliest het milieu en kan de industrie het status quo behouden. Verdeel en heers...

 

Ik besef dat deze reactie scherp is, maar dit soort spelletjes kunnen we ons niet langer permiteren. Het is 5 na 12. Een open en eerlijk debat met een grondige zoektocht naar echte oplossingen kan de zoektocht naar uitvluchten en afleidingsmaneuvers missen als kiespijn.

 

Groeten,

Jurgen

 

De spotprijs van stroom wordt niet alleen door de vraag bepaald maar in geval van PV vooral door het aanbod. In de zomer importeert NL vrijwel gratis stroom uit Duitsland, soms is het overschot door zonnepanelen en windmolens daar zo groot dat zelfs geld wordt toe gegeven om maar van de overbodige stroom af te komen. Ondanks de grotere vraag overdag wordt deze eenvoudig overtroffen door het enorme aanbod aan zonnestroom. In Duitsland is die overcapaciteit vooral veroorzaakt door te hoge subsidie, in Nederland gaan we dezelfde kant op maar dan door te hoge stroomtarieven voor consumenten die weer het gevolg zijn van de hoge subsidie op windmolens en ander zogenaamd duurzaam maar vooral onrendabel spul (bijstook biomassa, mestvergisting, zonneparken).

 

En het is geen 5 voor 12, of 5 na 12, de wereld staat niet op instorten, het klimaat vliegt niet gierend uit de bocht. Als er al sprake is van leugens of dwaasheid dan is het wel het geloof dat de aarde catastrofaal opwarmt door toedoen van de mens.

Er zullen altijd, tot op de laatste moment en tegen beter weten in, mensen blijven die het allemaal maar leugens en dwaasheid vinden dat wij als mensheid de oorzaak zouden zijn van een klimaatverandering.

Op de Titanic zulen er tot op de laatste moment ook nog wel mensen geweest zijn die dachten dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen.

Zullen we toch maar het veiligheidsprincipe hanteren?

Nu over OFF Grid :  ik ben er mee bezig en voor gewoon dagelijks gebruik kan je het makkelijk doen met een redelijk geprijsde hybride convertor , lader , ( 1000  a 1500  Eu ) die zelfs niet aan het net moet hangen , dus betwistbaar nettax ?? als je er niet aanhangt .. hang je er niet aan en injecteer je niks , waar ga je dan je energie in opladen ??  batterijen : 4 x 12v 200Ah  semitractie batterijen kosten 200 Eu tstuk dus 800 Eu geeft je 48 Volts aan 200 Ah  da is bijna 10 Kwh  waar je de helft van mag consumeren  zonder je batterijen pijn te doen;; kan je ze niet opladen sanderendaags omdat er geen zon is , geen nood er is nog steeds nachtarief om je even te helpen . ik heb 48 volts aan 600 Ah  zitten goed voor een dikke 25 KWH  per lading waar ik rustig 10 a 12 KWH  mag van ontladen .. meer dan genoeg voor normaal gebruik dagelijks .

 

als je geinterresseerd ben , ik bedoel SERIEUS  geinterresseerd en je beschikt over het geld om het te  realizeren mag je me terug contacteren : 03 766 86 42   s avonds na 19h 

 

reken zelf je installatie na ; je hebt nodig minimaal ongeveer een 3000Wp  aan zonnepanelen , liever 5000 a 6000 WP  , maar je kan reeds starten met minder wat kosten die ?? gemiddeld zo een 200 a 250 Eu per paneel 

zeg maar 1 Eu per Wp  dus al rap 5000 Eu  PV's  je moet 1 of 2 UPS hebben van 5 KW  dus nog eens een 2500 a 4000 Eu  daarbij het schakel en aansluitmateriaal voor je kablages  en een pak batterijen van een 2500  tot 5000 Eu  .. en dan heb je een startsysteem voor een klein huis of een flat .. dat volstaat n maar .in de winter zonder zon zal je moeten bijstoken met wat nachttarief als je overdag genoeg energie wil hebben zonder zon . Maar het is haalbaar , het grote voordeel is dat je zo goed als onafhanlkelijk bent en dat je geen uitval hebt zolang je batterijen geladen zijn  en er bvb geen electriciteit van het net zou zijn ( toekomstig schrikbewind  van de grote maatschappijen ! ) 

Greetz, Ben

 

Nou nee, laten we dat niet doen, daar hebben we het al een keer over gehad, dat het misschien niet baat maar wel schaadt. Afgezien van de grote energiebedrijven die nu naar de kloten geholpen worden (miljardenverlies beurswaarde en jaarlijks honderden miljoenen verlies door lage stroomprijs) gaan de consumenten dat voorzorgsprincipe rechtstreeks in de portemonnee voelen zonder dat er enige voordeel tegenover staat.

 

Het is ook de ongelijkheid waarmee de kosten van dat voorzorgsprincipe vrijwel uitsluitend bij consumenten gelegd wordt met extra hoge energietarieven terwijl bedrijven lachend wegkomen met vrijwel gratis stroom. Ik vind dat de overheid eerst de plicht heeft om te zorgen voor goedkope stroom voor iedereen en pas daarna voorzorgsmaatregelen kan nemen zolang die de burgers niet meer belasten. Energiebesparing kan bijvoorbeeld WEL kostendekkend uitgevoerd worden, dat bespaart enorm veel CO2-productie (voor wie dat interessant vindt) maar bespaart de burger vooral ook veel energiekosten en verhoogt het wooncomfort. Als je dan zo nodig wilt voorzorgsprinciperen, doe dat dan in ieder geval op een wijze die kostenneutraal is voor burgers.

Ingir,

Moeten we nu echt medelijden hebben met grote energiebedrijven die misschien naar de kloten worden geholpen omdat er geen fossiel meer zal worden gebruikt? Moeten we daarvoor het voorzichtigheidsprincipe laten vallen?

De slimsten of vooruitziensten onder hen zijn al lang met de omschakeling van fossiel naar groen rekening aan het houden. Die bedrijven hoeven heus niet te verdwijnen, als je dat al erg zou vinden.

Trouwens waarom pleit je altijd voor energiebesparing en CO2 vermindering (terecht) als je van de andere kant beweert dat het allemaal leugens zijn die klimaatopwarming door de mens? Als dat allemaal leugens zijn dan maakt dat toch allemaal geen zak uit?

 

@Benbass

Ok , ik neem dus aan dat je ook met je apparatuur niet in staat gaat zijn om stroom te "injecteren" . Of toch ?  Indien niet , heb je al geinformeerd en bevestigd gekregen dat je geen "prosumenten" taks gaat betalen ,  geen ENS moet plaatsen ,  en er geen aanpassingen aan de teller moet gebeuren of eventueel zo'n "slim" ding gaat moeten installeren ?

P.S. : Ik ben SERIEUS , en beschik al over een eigen uigedokterde puzzel met apparatuur van victronenergy.nl  . Totale kostprijs schat ik op 150.000 Euro ...

Beste Bunnybugs , 

 

als ik een autonoom systeem heb dat op geen enkele manier gekoppeld is aan het net ,er niks geinjecteerd word, als ik gewoon mijn eigen opslag bezit , een eigen dc/ac omvormer systeem die de spanning opwekt die IK ALLEEN  nodig heb , wie gaat mij dan vertellen dat ik een nettarief ga betalen ?? ik kan dan ook gewoon de teller laten verzegelen , basta .. Als ik op mijn mobilhome een stel panelen heb staan om de batterij(en) bij te laden   is dat dan ook onderhevig aan je fameuze 'prosumentspelletje '  ??? Als ik een boot heb liggen in het water die geen netaansluiting heeft maar wel zijn eigen energiesysteem met generator , batterijen en zonnepanelen , wat ga je daar over vertellen ?? 

Jij beschikt over een puzzel ?? en misschien ook een droom ,   en je denkt dat het 150 000 Eu gaat kosten, ??   Ik heb het al voor 80 percent staan hier  da is geen puzzel maar materiaal ! de panelen staan .. de huidige convertor waar ik voor betaal vliegt van de muur als tzover is en er  wordt herkeurd : GEEN AANSLUITING OP HET NET .. zijn we nu ver uitgeklapt of ga je nog meer vertellen ?? 

Ik heb deze week het laatste pakket batterijen opgehaald   AGM bats van 12V/100 AH  52 stuks .. weet je nu voldoende ?? ( goed voor 50 KWH )     en nee.. het kost geen 150 000 Eu ... 

By the way weet je dat het nog steeds goedkoper is om zelf met een goede diesel generator je eigen electriciteit op te wekken ? waarom denk je dat alle grote bedrijven tegenwoordig in stilte generatoren plaatsen ?? ( bvb diepriesbedrijven en andere grootwinkelketens die koude nodig hebben ) ook alle kermisattracties lopen op diesel omdat het veel interressanter is  .. het enige groot probleem aan een generator is het lawaai !! over vervuiling moet je niet beginnen want er lopen 3 milljoen dieselautos in Belgie die even vuil en smerige roet in de lucht blazen ,( 30 KW /h om 120 te rijden ! ) zonder de paar miljoen camions die daar bovenopkomen .en over de grootste vervuiling en kankerrommel wordt in alle talen gezwegen omdat het NOOIT kan opgelost worden :  de rubber van de banden die rondvliegt ! en het remstof !  als je een dieselgenerator ook daarbij nog ombouwd dat je het warme water voor de CV gebruikt heb je extra winst , een generator die 30 KW electr opbrengt geeft nog eens 30 KW warm water aan 90° celsius daarbij en dan is er nog de warmte van de uitlaat te recupereren nog eens 30 ° .. er zit meer in dan je denkt maar het ligt niet direct voor dehand of op een zilveren schaaltje . Groetjes van een constructeur :-))   , geen puzzelaar of dromer . 

 

 ° 

 

 

Ga je je zeker altijd van het net kunnen blijven ontkopplen ?  Als je een generator hebt , dan kan dit wel , maar ik vrees dat de buren hun neus gaan ophalen voor het nachtlawaai. 

Let wel , ik ben het volledig met je eens , en mijn bedoeling is ook om zoveel mogelijk autonoom te werken.  Alleen zouden "ze" er een probleem kunnen van maken als er acculaders aan het net aangesloten worden.  Als je niet over een generator beschikt zal het besiist wel eens voorkomen dat je batterijen leeg geraken omdat er op die dag te weinig zon was om ze op te laden.  Als "ze" er een probleem zouden maken dat ik mijn eigen electriciteit maak en hiervoor dan toch nog prosumenten taks moet betalen , puur omdat ik met acculaders aan het net hang , dan stap ik ook naar de rechtbank.  Mijn vraag was dus zuiver informatief , gewoon om te weten te komen of "ze" inderdaad in dit geval prosumenten taks zouden vragen.

Wat mijn "gepuzzeld" systeem betreft :

- 48 zonnepanelen in de tuin kosten +- 50.000 inclusief installatie
- acculaders + zonnepaneel acculaders (DC/DC omvormers ) + DC/AC omvormers + 8 x 24V180Ah Li-Ion batterijen kosten ook +- 60.000 Euro
- dan nog wat allerhande extra's , o.a. graafwerken in de tuin , waar ik ook een 20.000 Euro voor voorzie.

Die 150.000 is wat overdreven , maar het zal toch de 130.000 Euro benaderen.  

Volgens wat ik heb berekend zou ik "gemiddeld" in de winter ( 21 december ) over ongeveer 17 kWh per dag beschikken. Dat is uiteraard GEMIDDELD , maar als het weer tegenvalt ga ik dan toch nog via de acculaders een beroep moeten doen op het openbaar net. Vandaar de noodzaak aan acculaders. 

Mijn puzzel kan je hier bekijken : http://users.skynet.be/mysoft/Victron-configuration.jpg

 

 

 

Kan je ook zeggen waarom je zo'n zware investering doet ?

130.000 € om geen procumententarief te hoeven betalen ?????

CO2-reductie is voor mij inderdaad een idiote doelstelling die nergens toe leidt. Onze overheden hebben zich echter wel zo'n reductie tot doel gesteld maar lijken tegelijk alles te doen om de meest efficiënte wijze om die reductie te bereiken (energiebesparing) niet te stimuleren en vooral in te zetten op zogenaamd duurzame opwekking. Voor mij is energiebesparing wel van belang omdat we zo echt minder fossiele brandstoffen nodig hebben, de bijkomende CO2-reductie is leuk voor wie daar waarde aan hecht.

 

Die grote energiebedrijven zullen we met alle geplande windmolens en zonnepanelen keihard nodig hebben om onze stroomvoorziening op peil te houden. Door die bedrijven nu te wurgen zullen we straks terug gaan naar energiebedrijven die door de overheid overeind gehouden moeten worden, dan hebben we nog steeds fossiele centrales maar dan tegen dubbele kosten.

De jaarlijkse besparing op de electricteits factuur zal groter zijn dan de rente op 130.000 Euro bij de bank.  Tegenwoordig  veranderen regels en tarieven zoals men van broek verwisselt , en het is mooi meegenomen als ik ook van die prosumenten tarief geen last hoef te hebben - wat dus perfect kan.  Technisch gezien vind ik trouwens "injectie" op laagsspannings niveau zoals dit voor 't ogenblik geimplementeerd is een miskleun.  Juridisch en economisch houdt het ook geen steek dat ik moet betalen voor mijn teveel aan stroom dat ik aan mijn buurman lever. Ik zou het hem liever gratis geven.  In mijn configuratie gaat dit teveel nergens naartoe door de ( electronische ) afkoppeling van de zonnepanelen bij overproductie.

Beschouw de 130.000 Euro als een onderdeel van een huis , waarvan je mogelijks ook nooit de investering gaat terugwinnen , maar er wel het comfort van kunt genieten.  Het duurt ook gemiddeld 25 jaar vooraleer je de kost van de bouw/aankoop van een huis gaat terugwinnen in de plaats van 25 jaar lang te huren.  Als ik in de mogelijkheid was geweest om nog meer zonnepanelen en batterijen te kunnen plaatsen , dan had ik dat ook gedaan , uiteraard zonder aanpassing van de koppeling aan het openbaar net. Wat belet mij om héél veel energie te verbruiken ( bvb. ook voor electrische verwarming ) als de zon mij die gratis ter beschikking stelt ?

Ik kan nog steeds niet volgen.

1Kwh kost momenteel 0.2477 € bij Ecopower.

voor 130.000 € "krijg" je dus 5424.828,42 Kwh. Bij een verbruik van 3500 Kwh / jaar is je installatie terugbetaald op 150 jaar .

Ik kan me rendabeler investeringen voorstellen. Ik weet niet waar jij woont maar mijn huis steeg de afgelopen 30 jaar met meerdere 100 den %  .... ( niet rendabel zeg je ?)

Jef,

En je maakt dan nog de vergelijking tussen geen pv (elke kWh betalen) en pv off-grid.

Als je de vergelijking zoals oorspronkelijk maakt, tussen pv met prosumententarief of netvergoeding en met pv off-grid dan is dat laatste helemaal weggegooid geld met de prijzen die genoemd zijn voor zo een installatie.

Er wordt een dramatische denkfout gemaakt blijkbaar.

@Jef

Leef jij wel ?  In de woning waar ik voor 't ogenblik verbrlijf verbruik  ik +- 17 kWh per dag , of  +- 6200 kWh per jaar. Hierbij komt nog +- 5300 kWh "Exclusief nacht" per jaar ( accumulatie verwarming ). Hiervoor betaalde ik ca. 170 Euro/maand , en NU , "dank" zij de 21 % , ca. 200 Euro/maand. Vanaf januari gaat daar blijkbaar nog een pak bijkomen. In de woning waar de zonnepanelen komen valt dat "exclusief nacht" weg , maar de verleiding zal dan bestaan om te besparen op de CV en electrische kachels te gebruiken.  Ik  reken daar dan nog steeds met 100 Euro/maand zonder panelen en batterijen. Met panelen en batterijen zou dit kunnen dalen tot 15 Euro/maand !  Ik moet hierbij vermelden dat ik nu al een vol-electrische auto oplaadt die 15kWh/100km verbruikt.  Ik ben ook niet van plan om mijn huis dicht te timmeren en er champions ( schimmels ) te kweken.

Ik schreef al dat ik die investering niet terugbetaald krijg.  Als je een huis bouwt of koopt krijg je die investering ook niet terugbetaald , maar ( 100 - 15 ) x 12 = 1020 Euro per jaar besparing is meer dan wat 130.000 Euro "geparkeerd" geld op de bank opbrengt .  En verder , ons netwerk is totaal onbetrouwbaar aan 't worden door de "stervende" nucleaire centrales.  Energie eilanden in de Noordzee als buffer werden afgeblazen ,  maar de buurlanden gaan ons niet garanderen dat we ten alle tijde van hen stroom gaan kunnen kopen als er een nijpend tekort is.  Gevolg : miserie en prijzen die de pan uitrijzen.

Leven is geen synoniem voor verkwisten, voor het onnadenkend uitgeven van geld. Dit gezegd zijnde:

Wat je momenteel verbruikt is wel zeer ruim boven de middelmaat.

Later schat je nog 100 € per maand te verbruiken zonder pv panelen. Of 1200 € per jaar.

Om de kosten van 130000 € terug te verdienen ga je dan 108 jaar nodig hebben in geval de beoogde installatie ook 108 jaar zonder kosten zou meegaan. Ik denk echter dat het nog optimistisch is om te stellen dat je op die tijd minstens drie zulke zulke installaties zult moeten bekostigen.

Uiteindelijk zal de terugverdientijd dan 325 jaar zijn. Maar op die tijd zal je de installatie niet 3 maal moet vervangen maar minstens 10 maal.........En ga zo maar door.

Het zal toch wel duidelijk zijn dat je je geld in een bodemloze put gooit op die manier. Van een terugverdientijd is dus geen sprake.

Dat is toch wel ander bij uw voorbeeld van een huis. Na dertig jaar krijg je er meer voor dan je vandaag betaald terwijl uw installatie dan weg is, niets schiet daar van over.

Ik begrijp perfect uw verlangen om off grid te gaan, ik heb dat ook en ik zou het ook doen zo gauw het enigzins mogelijk is, maar niet op deze manier die steunt op een dramatische denkfout.

"

@Jef
Leef jij wel ?  In de woning waar ik voor 't ogenblik verbrlijf verbruik  ik +- 17 kWh per dag , of  +- 6200 kWh per jaar. Hierbij komt nog +- 5300 kWh "Exclusief nacht" per jaar ( accumulatie verwarming"

Maak je geen zorgen ik leef .... met beduidend minder energie dan jij. Concreet verbruik ik geen elektriciteit dankzij 17 zonnepanelen . Zonder panelen verbruiken we met 4 mensen 2800 KWH / jaar.

Met jouw redenering is alles rendabel een Porche is heel milieuvriendelijk als je met een Hummer rijdt .....Ik verplaats me met de fiets veel sneller dan de Hummer in de file

 

Je hebt volkomen gelijk wat dat terugverdien thema betreft.  Alleen , wat is het terugverdien effect van het kopen/bouwen van een woning ? Wat is het terugverdieneffect van het kopen van een auto of een smartphone ?  Mijn optie is een kwestie van komfort en de zekerheid om niet zonder stroom te vallen EN er zoveel mogelijk gebruik van te maken zonder afhankelijkheid van  derden.  Moest het mogelijk zijn om nog meer eigen electrische energie te verwekken en te stockeren , dan zou ik dat ook doen en bvb. het huis met wamtepompen verwarmen.  Met de huidige COP 4 die warmtepompen aankunnen haal ik dit met mijn installatie niet.  Bedenk ook dat , moest dit mogelijk zijn , ik geen enkele andere energiebron meer nodig zou hebben  : geen gas , geen mazout , geen diesel , geen benzine ....  Dit zou een nul-energie consumptie huishouden zijn zolang de zon er mee akkoord gaat , :)

p.s.  Bij 10.000 km/jaar verbruikt mijn electrische wagen alleen al  15 x 100 = 1500 kWh per jaar. Reken zelf uit hoeveel dit mij kost , en hoeveel dit jou aan benzine of diesel kost.  Besparing of niet ? 

 

Ok. Als ge meegaat met de politieke wens en tendens om ons terug te laten leven zoals 100 jaar geleden , dan moet je inderdaad met de fiets de straat op en samen met de kippen gaan slapen.  Het kan ook anders.

Ik vrees dat de politiek net wilt dat je met de auto op straat gaat want voor de fiets wordt verhoudingsgewijs niets gedaan ...

Dit gezegt zijnde denk ik dat je beter 130.000 € in issolatie en betere ( ook milieuvriendelijker) verwarming steeks ipv je enorme verbruik met zonnepanelen proberen te produceren wat trouwens nooit kan lukken het jaar rond. Ik vermoed daarenboven dat de kippen meer slapen dan ik want ik slaap van  0 h tot 5 h . Een spaarlamp verbruikt niet veel en geeft evenveel licht ook als de kippen slapen

 

Terugverdientijd : geldt alleen wanneer er kapitaalvernietiging is. Bij woning is er geen kapitaalvernietiging. Dus die terugverdientijd bestaat niet voor een woning (boekhoudkundig kan je die niet afschrijven, die blijft in je balans ). Alle verbruiksgoederen hebben wel een kapitaalvernietiging. Dus ook je zonnepaneel. Dus is binnen 5 jaar minder waard.

zekerheid om niet zonder stroom te vallen : je eiland installatie zal nooit bedrijfszekerder zijn dan het net. Tenzij je nog veel extra zekeringen inbouwt (bv enkele pv omvormers en batterij in stand-by). Dus moet je nog extra kosten maken.

Bunnybugs,

Het terugverdieneffect van een auto is er wel degelijk als je daar je brood mee verdient, niet als je het louter als luxeproduct gebruikt, om wat toerkes te rijden.

Het terugverdieneffect van een woning is nog een stuk zekerder, je spaart er voor de rest van je leven een maandelijkse huur mee uit en bovendien behoudt die of vermeerdert die nog in waarde. Het is onbetwistbaar een verstandige investering naast een comfortkwestie.

Comfort en zekerheid om niet zonder stroom te vallen? Het comfort blijft hetzelfde eender van waar die stoom komt en de zekerheid van stroomlevering zal met een particuliere installatie zeker niet groter zijn dan via het net. (hoe dikwijls vallen we zonder op het net?)

Ik weet niet waarom je de elektrische auto als argument gebruikt, die verbruikt inderdaad heel weinig, ik heb er zelf ook een. Zo weinig dat een extra investering hiervoor nog minder de moeite loont. Dat maakt dus uw systeem zeker niet rendabeler.

Wat jij een nul energie consumptie huishouden noemt , heet een nul energiewoning zoals ik er een heb. Hiervoor heb ik een pak minder uitgegeven dan voor wat jij van plan was. Je kan dus beter je geld daar in steken, dat is niet iets dat binnen 20 à 30 jaar opnieuw geld kost en dat vermeerderd bovendien de waarde van de woning.

Dus eerst volop inzetten op maatregelen om nog zo weinig mogelijk energie nodig te hebben, pas daarna  kan er je over gaan nadenken hoe je het weinige dat je eventueel nog nodig hebt zo verstandig mogelijk gaat binnentrekken, zelf opwekken en eventueel opslaan. Als zal dat opslaan nog niet voor vandaag of morgen zijn vrees ik.

( off topic ) Ik heb ook een vrees , en ik hoop dat die voor eigenaars geen waarheid wordt.  Veel van die supergeisoleerde nul-energie woningen zullen binnen 20-30 jaar "misschien' , en met andere normen en kennis errond ,  als ongezond of onbewoonbaar verklaard worden - al was het maar omdat de woning vol schimmel zit. 

@charel

Ik bedoelde wel degelijk "nul-energieconsumptie woning" en geen nul-energiewoning.  Nul-energiewoningen betrekken nog steeds energie van buitenaf - en geen pure zonne energie.

Het zal geen 20-30 jaar duren vooaleer het terug geld gaat kosten , maar ik heb hierbij wel het voordeel dat de techniek snel evolueert en ik het heel snel door nog iets performanter kan vevangen. 

Een electrische wagen verbruikt 15 kWh/100km of ongeveer 3 Euro/100km. Bij 10.000 km per jaar is ook al ca. 25 Euro per maand die ik met mijn zonnepanelen niet hoef te betalen. 

@walter-B

Bekijk nog eens http://users.skynet.be/mysoft/Victron-configuration.jpg  Dit systeem bestaat uit 4 parallel geschakelde systemen.  Valt er iets uit , dan kan ik binnen het half uur op 3/4 van zijn capaciteit verder consumeren.  Waarom zou dit systeem niet even bedrijfszeker dan de laagspanningscabine om de hoek ?  In wezen is dit een heel eenvoudig systeem dat een veel grotere "mean time before failure" ( MTBF) heeft dan bvb. een zonnecollector van warm water op het dak + alle poespas er rond.  Onderhoud is nihil - nul. Het enige dat veroudert zijn de batterijen en de zonnepanelen.  Electronica gaat alleen maar defect bij overbelasting of als die minderwaardige componenten bevat.  De Victron apparaten gebruikt men her en der in de wereld waar er geen stroomvoorziening is , zelfs in ziekenhuizen. Dit betekent toch wat. En in mijn geval zouden de batterijen door de manier waarop ik ze gebruik ca. 10 jaar moeten meegaan.  Een batterij "reviseren" bestaat ook tot de mogelijkheden.

@jef-14

In de zomer ga ik in theorie nooit stroom uit het openbaar net moet betrekken. Als ik nog meer zonnepanelen zou kunnen installeren zou ik dat in de winter ook niet moeten doen.

Electronica gaat alleen maar defect bij overbelasting of als die minderwaardige componenten bevat.
=》niet correct: electronica gaat per definitie kapot. Stabiele Electronica bestaat niet. Daarom dat er altijd back-uproberen systemen moeten zijn.

Ivm huizen: bouw je nu niet zeer energie zuinig : als je dan binnen 20 jaar je woning wil verkopen moet je concurreren op de markt met wel energiezuinige iets jongere woningen. Niemand zal nog willen betalen voor de dure energie. Je moet je woning dus goedkoper verkopen . Nu al zijn energiezuinige woning veel makkelijker te verkopen.

Je opmerkingen ivm ongezond onbewoonbaar zijn gewoon dom. Je lijkt te praten alsof er zeer geheimzinnige technieken nodig zijn voor energiezuinig bouwen. En dat is helemaal niet waar. Informeer je voordat je onzin vertelt.

Ivm mtbf: levensduur van beste batterijen en omvormers is gewoon beperkt. Dus je hebt zeker duur onderhoud. Dus idd binnen 10 jaar batterijen en omvormers vervangen en dan duimen op een winter merk geen 10 dagen regen....

Walter

Bunnybugs,

Nulenergie woning betekent ten eerste dat het een passiefwoning is. Een passiefwoning is een woning die op zo een manier is geconcipieerd dat die warm kan gehouden worden zonder een verwarmingsinstallatie, dus zo goed als geen energieverbruik voor verwarming. Het weinige dat dan nog nodig is aan energie kan als hoeveelheid volledig ter plaatse worden opgewekt. Je hebt dan de mogelijkheid om hetgeen je soms te veel produceert op het net te zetten ten gunste van een groenestroomproducent of leverancier. Je hebt ook de mogelijkheid om hetgeen je soms te weinig hebt terug te krijgen van alweer diezelfde groenstroomproducent of leverancier.

Je zou ook de mogelijkheid hebben om die zelfopgewekte stroom op te slaan en volledig off grid te gaan, jouw plan dus. Echter zoals gezegd dat is geld gooien in een bodemloze put, dat doen we beter niet toch?

Sowieso, een huis dat niet optimaal is geisoleerd is het niet waard om nulenegie- of nulenergieconsumptiewoning (zelf bedacht?) te noemen.

Op die manier zou je elke bouwvallige en tochtige schuur dan zo kunnen noemen als je er maar een groot veld zonnepanelen zou bijleggen al dan niet met nog voor een honderdduizend euro aan batterijen.

De elektrische auto is een interessant gegeven maar heeft met deze discussie niets te maken. 

Verder zou ik me niet meer laten beinvloeden door domme geruchten zoals isolatie die na 25 jaar op zou zijn, of schimmels die overal zouden opduiken bij goed geisoleerde woningen. Dat stadium zijn we toch wel voorbij denk ik.  

Electronica gaat per definitie NOOIT kapot , neem dat van me aan. En ik klets hier zo maar niet iets uit mijn nek. Lithium ion batterijen verouderen omdat er chemische processen optreden die er in princiep niet zouden mogen zijn. Daar wordt aan gesleuteld. 

We weten allemaal wat we met electronica bedoelen in deze discussie. We bedoelen de dure apparatuur die jij voorstelt om costant zelf electriciteit op te wekken en op te slaan zodanig dat je 100 % off grid kunt gaan. En we weten allemaal dat die apparatuur met moeite en niet zonder kosten van 15 tot 30 jaar mee zal gaan. Dus daarover moeten we niet uit onze nek kletsen.

"Weten wij dat allemaal" ?

Ik weet dat men in GSM's , TV's , PC's onderdelen steekt die na een aantal jaren defect MOETEN geraken omdat de "consument'" moet kunnen blijven consumeren.  Waar ik mee bezig ben is geen consumenten electronica. De kans bestaat wel dat de apparatuur verouderd is , maar daarom niet "versleten".

 

Ik lees hier veel interressante gedachten en ook een pak zever .. eerst en vooral ik ben 67  en, 57 jaar met electronica bezig beroepsmatig Proffessionele en Militaire electronica gaat tot 5 a 10 maal langer mee als consumentenrommel , waarom ? Omdat er niet wordt gekeken op materiaal en onderdeelkosten . het grootste probleem zijn condensatoren die het begeven , ofwel lekken ze , of ze drogen uit en daar gaat heel wat op kapot , aangenomen dat je het systeem niet gaat overbelasten . Consumenten electronica is hedendaags  berekend op 95 % van zijn capaciteit dat geeft je een veiligheidsmarge van 5 % om niet kapot te gaan .. pro en militaire spullen zijn minstens maximaal tot 50 % van hun spec belast en in, veel gevallen zelfs nog minder dat geeft een ruime marge tegen defectgaan . Als je een SMA omvormer koopt waar je een omruilgarantie bij kan kopen tot 10 jaar dan wil dat zeggen dat die ook 10 jaar kan meegaan en als er geen stroompieken of blikseminslagen etc gebeuren en die normaal belast wordt ,de koelventilator regelmatig  proper gemaakt wordt zodat hij niet oververhit , op een koele plaats gemonteerd is et c;.  ; Dan zal die hoogstwaarschijnlijk zijn 10 jaar uitdoen , en daartegen is er reeds een nieuwe generatie performanter materiaal op de markt om de oude spullen te vervangen. koop Chinees kamelot dat in elkaar gesoldeerd is door kleine jongens van 12 dan heb je vast en zeker binnen de kortste keren pech en defecten al was het maar omdat het soldeerwerk en bekabeling op geen ballen trekt en mankeert , een heel deel van die rommelproducties werken zelfs al niet meer als je ze gewoon uit de doos neemt en aansluit .. dus koop iets dat eerst en vooral reeds betrouwbaar is , niet het allernieuwste snufje maar eentje dat al een jaar of twee jaar in bruik is en zijn dienst bewezen heeft , liefst van een betrouwbaar producent , doe het eens open kijk of er condensatoren zijn verwerkt van bvb Panasonic en met ene hoge temperatuurcoefficient ( 105 celsius) dan zie je al meteen dat er niet op een cent is gekeken in de productie en er waarschijnlijk beter materiaal in verwerkt is , tot zover over electronica , dus goede raad : koop de omruiil of waarborgverzekering erbij zolang je kan en spaar tegen die tijd voor een nieuwe convertor . zo vermijd je verassingen . 

Nu wat betreft die 'nieuwe'  woningen , ikzelf heb een huis van de jaren 70, volledig geisoleerd zoals nu de huidige norm is want het heeft een MASSER electrische verwarming en verluchting installatie , dubbelglas en houten raamwerk dat nog steeds als nieuw is . het enige waar ik kan verbeteren is de kelderplafond , die is nog niet geisoleerd , voor de rest dubbele plafonds met ene laag glaswol erop van 18 cm , ik heb mijn verbruik kunnen halveren op 10 jaar tijd door alle kamers afzonderlijk te schakelen op klokken en thermostaten , de badkamer hoeft alleen maar warm te zijn als ik erop ben da is dus smorgens een half uurtje daarna standby temp van 17 C.. de keuken ook wanneer ik er ben , in de living heb ik een open haard met warmetafvoerkanalen , in de winter zo erg dat ikzelfs de deuren moet openzetten als ik er teveel hout in opstook . de buitenmuren zijn geisoleerde spouwmuren , kan ik niks aan verbeteren , het dubbel glas vervangen door triple of speciaal is zinloos kostprijs bekeken , de oppervlakte proportie tegenover de muuroppervlakte verantwoord niet zulke hoge kosten plus dat al mijn houtenraamwerk voor de vuilbak zou zijn : forget it !  een paar zonnepanelen meer lossen dat vanzelf op . ik ,zit nu aan mijn tweede proefjaar en heb ongeveer een nulverbruik  ttz positief en negatief lossen elkaar op , niet slecht hee voor een electrisch verwarmde villa met drie slaapkamers , zelfs in de zomer airco erbij voor die paar dagen dat het 30C is , hoeveel paneeltjes ?? 38 mijnheer en tis opgelost . een gewone electrische boiler van 100 liter op 60C volstaat voor all dagen twee douches , ook op klok gezet natuurlijk , in zijn dooie momenten verliest hij zogezegd 100 wattuur  , maar dat is niet verloren want dat warmt dan wel de badkamer op .. als je die boiler op een koude zolder zet is het verloren ja, nu komt de clou , ik bezit en generator van 30 KVA  een supersilent , maar hij maakt nog iets teveel lawaai voor tmoment om hem snachts te laten draaien , overdag is geen probleem , en overdag kan die in een offgrid situatie op enkele uren mijn batterijen opladen die ik dan snachts leegtrek , hoeveel batterijen hoor ik je vragen ?  ik heb er 54 van 90 AH  , AGM bats  dat is zo een reserve van een tamme 50 KWH  genoeg om driedagen te overbruggen zonder zon , maar ik kan tussendoor mijn generator ook effen starten en bijladen als het nodig is .. dus ik ga zeker off grid ! ben er volledig mee bezig .  weet je dat een goede echte generator van 30 KVA met een 3 cilinder Perkins op idle maar 0.75 liter rooie mazoet verstookt ? en dan heb je al warm water van 90 C op de radiator dat je ook kan gebruiken met een warmtewisselaar , op 75% van zijn kapaciteit gaat diezelfde generator maar met 5,5 L mazout per uur loopen   , wat is het uurverbruik van je mazout verwarming ??? al eens nagekeken ? 

ik heb die nieuwe woningen al zien bouwen : ik wil daar niet in wonen dank U , een houten skeletbouw  , als die in de fik gaat .. lekker openhaard in tgroot ! ik zit liever in mijn dubbelwandige bunker van de jaren 70 ik weet dat ik een stevig huis heb waar ge niet met een botine door de muur kunt sjotten ! En ik heb verluchting zelfs een lichte druk systeem , gewaarborgd bijna geen stof inhuis want als je een buitendeur opent blaast het stof mee naar buiten .Blijf jij maar lekker in je houten barak verder schimmelen  zoals bugsbunny hier wijzelijk ook verteld  nog niet gesproken over de muizen en het ongedierte dat je kot opvreet op termijn samen met de houtwormen :-)).. in Amerika en Japan hebben ze allemaal zo een 'kot'  omdat het hout er niks kost en omdat er taifoens zijn die alles wegblazen en het niet zo duur is om een nieuwe barak te zetten . Voor de rest hebben ze ongedierte in huis met de vleet .Ja ge woont dan wel niet alleen in je huis hee :-)

Nu over die prijs , Bugsbunny is aan de overdreven kant 130.000 Eu kost het niet .. 38 zonnepanelen da is zo een 10 000 KWpiek  kost de dag van vandaag  x 1.4Eu geplaatst  of tussen de 12 en de 15000 Eu inclusief je omvormer en keuring en alles . Doe je het zelf dan mag je reken op 1 Eu per KW   of zo een 10 000 Eu , je batterijen kosten:  Nieuwe dure AGMs van 100 Ah voor een serieus pak 200 Eu tstuk , dus mijn 50 Kwh zou op 10 000 Eu komen alleen ik heb ze maar 1000 Eu betaald omdat ik de weg weet en ze niet nieuw zijn maar wel nog 8 jaar mee zullen gaan ( fabrieksopgave 12 jaar normaal gezien ) voor omvormers aan 5000 Eu heb ja al heel wat te koop vinden . en een goeie Ultrasilent  minder dan 90 dBaLW  Generator tweedehands ( kijk naar lage diensturen)  voor een deftige tussen de 15 KVA en 25 Kva , genoeg voor een huis of drie te bevoorraden bij uitval geef je tussen de 3000 en de 5000 Eu uit .. koperkabels kost 3 Eu de kilo , voor 1000 Eu koop je heeeeel veel kabel en klein materiaal ! totaal moet je tussen de 30 000 en de  50 000 Eu ZEKER een serieuze installatie kunnen maken .

Kijk eens naar Australie wat de instalaties daar kosten .... daar zijn heel wat off grids te vinden en in gebruik !

en Electrabel en co gaan het spelletje verder spelen dat ze bezig zijn : poen pakken zoveel ze kunnen en op alle manieren . plus je bang maken dat de boel zal uitvallen en je diepvrieseten om zeep is dan .. buiten dat je in het donker mag ronddwalen in je huis , of met een kaars in je hand . een zachte chantage noem ik dat .. de regering persen dat ze verder die atoombommen die al lang afgeschreven zijn en maximaal winst hebben gegenereerd nog wat jaren verder mogen laten draaien met of zonder risico van ontploffen , en ondertussen maken ze de geitenwollensokkendragers gelukkig met vertelselkes van 'groen energie '

Nog iets over vervuiling :wist je dat de vervuiling van al die mazoetspullen zowel chauffage als autos  niet ligt aan het materiaal ?? maar wel aan de brandstof !! jaren hebben ze ons opgezadeld met solfermazoet  vol zwavel tot de bomen er van omvielen in de parken ! eindelijk is dat nu een klein beetje verbeterd , maar de zware industrie en de grote schepen draaien nog steeds op pure aardolie met alle vuil erbij ! wil je een proper mazoetmotor ? laat hem dan draaien op gezuiverde petroleum , het gezuiverde spul dat je in huis in je Zibro Kamin mag verbranden zonder dood te vallen , beste bewijs dat gewone mazoet en die van de autos  gewoon bucht is met een pak afval en vuiligheid erin . Wist je dat een garagist met een roetprobleem op een diesel naar de keuring gaat met petroleum in de bak ? dan heb je een proper motor zonder roetuitstoot ! zonder al die roetfilters enzovoort .. dat  ons slimme politiekerkes in de regering daar eens werk van maken en die petroleumrafinaderijen verplichte van PROPERE brandstof te verkopen in de plaats van er 10 tot 15 percent van hun afval in te mengen die ze anders niet kwijt kunnnen en nu aan een mooie prijs kunnen verzilveren . 

Wist je dat er nog steeds goede benzine bestaat  waar je zoals vroeger je hand in kan wassen zoals de mekaniekers deden in de goeie ouwe tijd ?? ja en waar is die nafte dan voor ???  AVGAS !! omdat ze bang zijn dat de ouwe vliegerkes uit de lucht gaan vallen omdat die ouwe motorkes op die nieuwe naft nie willen draaien !

Enfin ik kan zo blijven doorgaan over van alles en nog wat , maar wat brengt het aarde aan de dijk ?? de zakkenvullers en lobbyisten doen verder hun job en de rest slaapt verder en doet zijn ogen toe ! je zonnelectriciteit verkopen volle pot aan je gebuur en komen vertellen dat dat goed is voor het algemeen , la me nie lachen !

Moet er nog zand zijn ?    Groeten aan alleman die hem uitslooft voor den drol !   B.  

 

  

>>nulenergieconsumptiewoning (zelf bedacht?)

Toevallig wel om aan te duiden dat er principieel geen probleem mag zijn om veel energie te verbruiken zolang die energie niet elders gehaald moet worden en geen schade aan het milieu aanbrengt. En alles wat "brandt" is milieuvervuilend , ook CNG , bio-gas , pellets en al het gelijkaardig soort van "groenere energie".

>>of schimmels die overal zouden opduiken bij goed geisoleerde woningen.

Mensen die nu al doelbewust hun warmte binnenhouden zonder verlichting , verluchting , puur om economische redenen kweken schimmels , zelfs binnenkamers en die niet eens  doordringt tot in de muren.  En ik spreek hier uit ervaring met slechts één bepaalde huurder  !  Wat je dan moet uitrichten om het zaakje , in die welbepaalde badkamerruimte , terug in orde te krijgen kost veel geld en tijd.   Als iemand in een passiefwoning met dezelfde levensstijl moet leven om "de warmte binnen te houden"  gaat hij schimmels in alle ruimtes kweken.  Is er binnenin en als isolatie veel houtwerk gebruikt , dan mag je van mij het zaakje na 20 jaar met de grond gelijk maken.

>>op het net te zetten ten gunste van een groenestroomproducent of leverancier

Geef me eens één goede reden opdat ik dat "ten gunste" van een producent zou moeten doen terwijl ik hiervoor op de koop toe er nog eens voor moet betalen ook  ( het  prosumenten tarief ) ?  Als ik een teller zou hebben die niet achteruit kan draaien brengt een injecterende installatie amper iets op. De teller staat hoogstens stil.  Van GSC's is ook al geen sprake meer dus moet je al goed gek zijn om een installatie te willen installeren die nog injecteert. 

 

Beste Charel jouw woorden ...  : "  Verder zou ik me niet meer laten beinvloeden door domme geruchten zoals isolatie die na 25 jaar op zou zijn, of schimmels die overal zouden opduiken bij goed geisoleerde woningen. Dat stadium zijn we toch wel voorbij denk ik.  ""

Ooit in Amerika geweest ??   het land van de houten huizen ???   goei job daar :  PESTCONTROL    , weet je wat dat is ??   alle jaren die houten koten komen uitspuiten tegen het ongedierte .. 

Ook al eens een oude frigo bekeken van een jaar of 10 ?? al gezien dat die bol komt te staan ??   isolatie vriend , die aan het opblazen is en aan het verpulveren !   zie je ik sta al jaaaaaren op de wereld en in de stiel .. 

groetjes , B.   

 

 

Ik wil niet direct reageren op BeBass zijn #41 betoog hierboven omdat het blijkaar ( voor mij althans ) dan het nogal een onleesbaar ingerukte tekst wordt .  Ik zou toch wel iedereen aanraden om zijn bijdrage eens een paar keer door te nemen , vooral wat consumenten electronica , de legerversies ervan , en zijn project betreft.  Slechts één waarschuwing aan BenBass : zet de temperatuur van je electrische boiler op 80 graden i.p.v. van 60 graden , en warm desnoods een kleinere tijd op. De kans dat je een longontsteking door Legionella kunt krijgen is bij 60 graden te groot.

In basis geef ik je gelijk en ben ik ongeveer van dezelfde idee alleen in ik zit waarschijnlijk meer in de stiel en kan alles een pak goeikoper maken en verwezelijken dan jij , jouw voorstel Victron is te duur en Victron is in feite eerder gespecializeerd in scheeps electriciteit , dat is goed materiaal n ik heb een jaar of 7 in de boten gezeten voor electronica , en het is geproduceerd voor heavy duty en 'gemarinizeerd ' dus waterdicht , tegen zout bestand etc ..  enfin allemaal dingen die het duur maken en in feite niet nodig voor in huis .. daarom zit je te duur bezig , voor de rest hoe meer battarijen je hebt hoe langer ze meegaan want hoe minder je ervan moet gebruiken,  een batterij gaat dubbel zolang mee als je maar voor de helft belast .. ik heb een  elec forklift met gewone camion bats die al 15 jaar meegaan , zo een baterij heeft normaal een levensduur van 5 jaar op een camion .; een goed lader en zwaar genoeg is het geheim ; 

ik heb wel inetresse om met jou samen dingen te bekijken als je dat wil . 

groeten , B. 

Bunnybugs,

Je haalt nu bewust voorbeelden van groene energie aan die misschien net niet de groensten zijn, maar je had even goed windenergie, waterenergie of zonneenergie kunnen aanhalen. Die producenten gebruiken een mix van groene opwekkingen, dat is ook het meest effectieve. Schijnt de zon niet dan is er wellicht wind, waait het niet dan is er nog bio- gas, op die manier kan groene energie meer stabiliteit geven. Er kan altijd wel van ergens groene stroom komen dan.

Het is kortzichtig te denken dat je zo veel energie moogt gebruiken als je wilt, dat je er verspillend mag mee zijn, zolang je die maar niet ergens anders haalt. Ook de fabricatie van pv-panelen, windmolens en zeker ook uw batterijen heeft een milieuprijs, daar moet je dus niet mee overdrijven.

In slecht geconcipieerde woningen of slecht gebruikte woningen kan je altijd condens en schimmels krijgen, geisoleerd of niet. Alleen in een passiefwoning lijkt dat uitgesloten vanwege de strenge eisen die hieraan gesteld zijn qua isolatiepeil, qua vermijden van koudebruggen, qua luchtdichtheid en vooral ook qua ventilatie. Dus ik denk dat je over iets bezig bent waar je nog lang het fijne niet van weet. Ik zou me hierover eerst eens goed informeren, wellicht wordt je dan nog een enthousiaste passiefhuisbouwer, of toch minstens een bouwer met meer kennis en aandacht voor isolatie, luchtdichtheid en ventilatie.

Wellicht gaat dan ook bij jou dat doemdenken over schimmels, en afbreken na 20 jaar kunnen verdwijnen.

Ten gunste van groene stroomproducenten: Ik bedoel hiermee dat ik mijn groene stroom niet lever aan eender welke niet groene producent maar wel aan een groenstroomproducent waarbij ik dan later evenveel stoom terug krijg van diezelde producent, ook weer groene stroom dus. Trouwens het prosumententarief is niet ten gunste van de stroomproducent maar van de netbeheerder, een totaal andere zaak.

Je moet goed gek zijn zeg je om nog pv-panelen te plaatsen die het net als buffer gebruiken.

Maat wat moeten we dan wel niet denken van degenen die pv- panelen plaatsen met zodanige batterijopslag dat je het net niet nodig hebt maar waarbij het geheel voor een particuliere woning maar liefst 130000 € zou kosten. Dat is de gekheid ver voorbij, dat is waanzin.

 

 

He bugs , waar heb ik dat nog gehoord van die Legionella ?? ik heb het nog niet en doe toch al veel jaren die 60 of 65 C  wat wel een feit is , in een boiler als die een ontluchter bevat is geen zuurstof bovenaan , misschien houd het gebrek aan zuurstof het ontwikkelen van bacterien tegen ?? ik heb op al mijn waterinstallaties automatische ontluchters staan .. 

Greetz, B 

@Ben

Voor zover ik weet heeft de Legionella bacterie geen zuurstof nodig om te leven en te kweken.  Het hangt dus van de kwaliteit van je water af , en dus ook vanwaar je kraantjeswater afkomstig is.  Je handen wassen met besmet water kan geen kwaad , je douchen wel omdat de  nevel diep in je longen kan doordringen. Mijn nieuwste boiler heeft een "komputeur" aan boord die het water om de 14 dagen efkens op 80 graden brengt om de bacterien te doden , en voor de rest van de tijd op 60 graden verwarmt. Nu , ik betrouw dit zaakje niet en schakel het ding uit waardoor die steeds op 80 graden blijft opwarmen.  Met een extern klokje schakel ik hem een paar uur per dag aan.  Simpelder is veiliger , haha !

 

aan >CHarel en alle andere 'groenen ' hier : 

Het enige echte betrouwbare groene energie opbrengst is de zee!   in Frankrijk kennen ze dat al JAAAAAren !  de Atlantic heeft in St Malo , midden Frankrijk , een getij van tussende 10 tot zelfs 14 meter ! weet je eigenlijk wel hoeveel water er op en neer gaat twee keer per dag ??  Wel in St Malo weten ze dat al jaren en hebben ze in Dinard een prachtig voorbeeld van een getijden centrale.. waarom kan dat hier nie in Belgie   waar ze geen problemen hebben met rotsen en andere in de wegliggende dingen , wij hebben verdomme 65 km vlak zandstrand  met een hele resem haventjes en andere zeeaansluitingen , zelfs t'Scheld loopt achteruit als t'ty opkomt , waarom kunnen ze dat in Frankrijk overal waar ze water hebben dat zich verplaatst en waarom moeten ze hier van die stomme windmolentjes zetten die ocharme een peulschil opbrengen .. getijden centrales is de enige juiste oplossing ! zolang de maan rond deze aardkluit draait is er getij , dat zijn miljoenen, nee miljarden kubieke meters water  die zich verplaatsen in de ene of de andere richting .  Doe daar eens wat mee .. begin je oefeningskens maar opnieuw groene jongens .

B