Hulp / bevestiging nodig voor aanbouw in houtskelet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi iedereen! Ik heb eventjes jullie hulp / bevestiging nodig voor we terug gaan spreken met onze architect / stabiliteitsingenieur.

We zijn momenteel bezig aan de grondwerken voor onze aanbouw in houtskelet. Om de juiste diepte te bepalen zijn we momenteel aan het kijken naar de opbouw van de vloer en nemen we dan direct maar de muur en dak opbouw mee.

De aanbouw zal een rechthoekig deel van 9,35 op 4,5m worden waar de salon en bureau in komen; daarboven komt een badkamer van 4,5 op 4,5m.
Beide zullen voorzien worden van een plat dak.

Graag had ik eens onze vloer / muur / dak opbouw doorgegeven zodat ik hopelijk wat feedback / bevestiging krijg en ik weet dat we goed bezig zijn.

Vloer (onder naar boven):
vloerplaat
12cm EPS (EPS 200 ok?)
8cm chappe met vloerverwarming
1,5cm parket (samengestelde parket)

Wand (binnen naar buiten):
OSB
18cm cellulose
2,2cm Celit 3D
Regelwerk
Houten buitenbekleding

Dak (binnen naar buiten):
Gyproc
regelwerk
Proclima+
30cm cellulose met I-liggers
OSB
EPDM

Voor het dak heb ik nog mijn bedenkingen of de EPDM rechtstreeks op de OSB mag, maar volgens de aannemer die ons veel goeie tips gegeven heeft bouwen zij al jaren zo (condensatie zal opgevangen worden door de cellulose en tijdens de zomer afgegeven worden).
Op de EPDM komt er natuurlijk geen bedekking om de warmte van de zomermaanden optimaal te benutten en de opgeslagen condensatie zo mooi uit te dampen.

Kloppen de verschillende opbouwen of zien jullie hier nog problemen / punten voor verbetering?

Nog wat extra info:
In de ruimte komt een CV kachel die dan een 2000l buffer zal voeden. Daarmee hoop ik om toch 80% van de stookkosten in de winter mee op te vangen. Het schema van cv kachel / buffervat zal een dezer dagen verder uitgewerkt worden.

Reacties

Beste,

Vloer: ik hoop dat je nog een folie gaat voorzien tussen vloerplaat en isolatie, verder vind ik de vloerisolatie wat ondermaats die zou ik minstens de helft dikker nemen.

Wand: Je begint binnen met osb, ik zou die osb goed luchtdicht afwerken en dan aan de binnenkant nog een leidingspuw en afwerkingsplaten voorzien (gipsplaten bijvoorbeeld). Verder vind ik ook hier de isolate wat ondermaats.

Dak lijkt mij in orde.

 

Hoi Charel,

bedankt voor het antwoord.

Ivm de vloer voorzien we idd een folie tussen vloerplaat en isolatie, had ik vergeten vermelden. Je zegt vloerisolatie ondermaats. De warmteverliezen doen zich toch voornamelijk voor aan het dak en de muren? Jij zou dus naar 15 - 18cm gaan? We kunnen natuurlijk nog aanpassen aangezien we nu aan het graven zijn, maar de vraag is of de extra isolatiedikte een merkbare impact zal hebben. Wat zijn de huidige diktes die men gebruikt?

De OSB van de muren zal idd afgeplakt worden met tape om de luchtdichtheid te waarborgen; er komt nadien nog een leidingspouw voor en gyproc / fermacel.

De diktes die men gebruikt hangen af van het streefdoel en de isolatiewaarde van het materiaal. Om een voorbeeld te geven, bij passief wordt in de voer minimum 24 cm isolatie gebruikt, die 24 cm is dan al met PIR, wat een hoge isolatiewaarde heeft. In houtskeletmuren wordt daar minimaal 30 cm cellulose gebruikt, plus een isolerende houtvelzelplaat aan de buitenkant.

Het is blijkbaar niet uw intentie om de passiefnorm te halen, maar zo mogelijk zou ik toch nog wat extra doen.

In de vloer kan dat dus nog zonder veel moeite. In de wanden kan je nog wat winnen door ook de leidingspouw mee te isoleren, de luchtdichting kan hierbij blijven waar ze zit (de OSB), of uiteraard door te kiezen voor een dikker skelet.

Met vloerverwarming is het ook wel zinvol om de isolatie verder op te voeren vanwege de hogere temperatuur (25-30°C). Overigens zou ik de vloer omdraaien: egalisatiezand, folie, isolatie 300mm EPS, folie, gew. betonplaat 150mm met vloerverwarmingsbuizen, 30mm chape en vloerafwerking. Op die manier kun je de betonplaat+chape benutten als warmtebuffer waarmee zonnewarmte opgeslagen kan worden of warmte van een lucht/water-warmtepomp die dan overdag kan draaien bij relatief hoge buitentemperatuur. Het voetdetail in HSB is dan veel eenvoudiger, geen gedoe met gasbeton ingepakt in een waterkerende laag met allerlei ankers die daar weer doorheen prikken... In plaats daarvan HSB-wanden die rechtstreeks op de betonplaat geplaatst en gefixeerd kunnen worden.

 

 

Opbouwen lijken mij ok. Eps 200 zeker voldoende. 150 ook al goed.

Over isolatiediktes kun je discussiëren. 

Ingir zijn opbouw biedt voordelen naar buffering maar aangezien het een uitbouw betreft zou ik toch schrik hebben voor verschillende manieren van funderen.

Nog 1 dingetje wat ik zelf aan de hand heb: door epdm rechtstreeks op het hout te plaatsen was het veel moeilijker om een stukje weg te frezen waar regenwaterafvoer zit. Er blijft daardoor een paar mm water op het dak staan. Met een warm dak is dit een eenvoudiger werkje, maar dan moet dauwpuntbepaling wel correct gebeuren.

Bedankt benn voor de feedback maar versta de opmerking ivm wegfrezen voor regenwaterafvoer.

Als we dit goed voorbereiden (opening op voorhand klaar gemaakt), is het toch enkel EPDM plakken en aan de opening doorsnijden (kruis insnijding) en de doorvoer plaatsen?

Of is het dan waar je de doorvoer plaatst dat daar een laagje water blijft staan?

Eventueel kunnen we daar lokaal met een bovenfrees een laagje van de OSB wegfrezen zodat de doorvoer in hetzelfde vlak valt als de rest van de EPDM.

Hey Charel, het is idd niet onze intentie om in de aanbouw de passiefnorm te halen. Ik steek dan liever de rest van het geld in onze huidige woning zodat we daar het dak kunnen herisoleren (nu nog met enkele rol glaswol) en nadien de vloer ook herdoen.

In de huidige woning hebben we nu de spouwmuur ingeblazen met thermoparels zodat we in de winter al een pak minder energie verbruiken. Bedoeling is nu om met de cv haard die in de aanbouw komt de energiekost naar beneden te brengen zodat we het geld die we daar uitsparen terug kunnen investeren in de bestaande woning. (cellulose in het dak, vloer er uit en vloerisolatie herdoen / deftig doen, eventueel spuitkurk op de gevel of gevel afbreken en isolatie / crepie plaatsen om de isolatie dikter een pak beter te maken).

Zoals je ziet nog genoeg items op de planning en, zoals bij de meeste, niet genoeg centjes op de rekening ;)

Daarom ook dat we wat keuzes moeten maken. De muur waar de cellulose in komt staat tegen de garage, dus die zal de lage temperaturen ook minder zien dan onze ramen (zie hieronder het plan van de aanbouw).

https://www.dropbox.com/s/mvfvepy2np541jj/23-08-2015%2018-59-52.jpg?dl=0

Hieronder een visuele voorstellen die ik rap met sketchup gemaakt heb. Daar zie je ook de vaste zonwering voor het schuifraam die ik momenteel in gedachten heb.

https://www.dropbox.com/s/gne7ol4x5f027i9/27-07-2015%2021-23-44.jpg?dl=0

Als je met een bovenfrees erbij kan ist ok, maar bij mij zat het in een hoek, doorvoer in een opstand, soit tis een detail.

Doordat je met I- liggers werkt ( zie ik nu) wordt de isolatie weinig onderbroken en geeft isolatie bovenop de OSB misschien meer nadelen dan voordelen. Opbouw dus ok.