tijdelijke woonruimte in schuur isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedemiddag allen,

ik zal me eerst even voorstellen: ik ben Iwan en heb met mijn vriendin een huis gekocht dat we de komende jaren (hopelijk iets korter) gaan renoveren. Hier vast nog meer over in de toekomst maar voor nu een eerste vraag/vragen.

Aangezien we niet in het huis willen/kunnen wonen tijdens de werken wil ik in het bijgebouw/schuurtje een tijdelijke woonruimte maken. Het grondoppervlak is ongeveer 42m2, beneden komt de keuken, woonkamer en sanitair, boven op een soort van halfopen verdiep (mezzanine) een slaapkamer. Op de begane grond wil ik een nieuwe/tijdelijke vloer leggen boven de bakstenen vloer die er nu ligt, hierop de wanden (beide in hout)zodat er als het ware een huisje in de schuur ontstaat.

De schuur is net als de rest van het huis, oud en niet geisoleerd. Het dak wil ik isoleren met een nog te bepalen materiaal. Ook zou ik de muren en vloer willen isoleren, ik weet alleen niet goed hoe ik dit het beste moet aanpakken. De muur is 1 steen dik en ik vermoed toch wel wat vochtig (in ieder geval geweest, nooit gestookt in deze ruimte en zeker 90 jaar oud).

Er zijn uiteraard vele mogelijkheden hiervoor maar zoals gezegd gaat het om een tijdelijke oplossing, we gaan (als het huis klaar is) zeker een deel van de schuur afbreken dus het is misschien zonde om een grote hoop geld hierin te investeren.

Zelf dacht ik aan een raamwerk met daartussen isolatiemateriaal, vervolgens af te werken met plaatmateriaal. Nu lees en hoor ik allerlei verhalen over vocht in de muur, damprem, geen damprem, warmte regulerende werking van de muur, ruimte laten tussen de bestaande muur en de isolatie, ...... . Zoveel mensen, zoveel meningen :).

Kortom ik ben op zoek naar een technisch verantwoorde, tijdelijke oplossing (max 1,5 jaar) hiervoor.

Ik ben erg benieuwd naar jullie gedachtes/tips/meningen hierover.

Alvast bedankt voor de input.

 

Iwan

Reacties

Beste Iwan,

Het idee van een huisje in een huisje lijkt mij in dit geval een zeer goed idee.

- Vermits het maar zou zijn voor een relatief korte tijd, zijn foutjes in de uitvoering niet zo belangrijk, je riskeert er niet zo veel mee. voordat hierdoor problemen zouden kunnen ontstaan kan je waarschijnlijk al verhuizen.

- Best is ook om te proberen zo veel mogelijk materialen te gebruiken die je later nog gemakkelijk kunt recupereren.

Ik zou dus inderdaad ook werken met houten kaders zowel op de vloer als tegen de muren en daartussen isolatie voorzien. Ik denk dan aan SLS balkjes van 14 cm met dus ook glas- of rockwol van die dikte er tussen, je kan in dat kader voorlopige kabels, schakelaars en stopkontacten voorzien en afwerken met OSB platen. zowel de osb platen als de isolatie kan je later nog gebruiken bij het afwerken van bijvoorbeeld de zolder van de definitieve woning. De OSB platen op de vloer zou je voor een gemakkelijk onderhoud kunnen bedekken met een goedkoop vinylvloertje of vernissen. De platen aan de wanden zijn misschien zo al decoratief genoeg, zo niet kan je ze een verflaagje geven.

Voilà, een eerste aanzet.

 

Alst om weer af te breken is zou ik niet investeren in isolatie.

Verwarmen met hout of pelletkachel.

Mee eens, ik ken mensen die 2 winters in een schuur gewoond hebben en er gewoon het beste van gemaakt hebben met een houtkachel en veel warme kleding... een gezin met 5 kinderen maar liefst. Ze hebben wel in de woonkeuken underlayment op noppenfolie gelegd om de ergste kou van de vloer tegen te houden. De rest is allemaal ongeïsoleerd gebleven. Ondertussen is hun woning uitgebreid en verbouwd tot passiefhuis... Bikkels!

Zonder isolatie, twee jonge mensen, geen kinderen, geen al te grote oppervlakte. Inderdaad voor 1,5 jaar en met een goede kachel is dat allicht wel te doen. Ik zou de isolatie dan ook enkel overwegen indien je ze gemakkelijk kunt recupereren. Bijvoorbeeld dan die halfstijve platen Homatherm of iets dergelijks.

Nogmaals bedankt voor de reacties!

ik heb via via wat isolatiemateriaal gekregen, dit ga ik in het dak steken. Er liggen nu alleen pannen, zelfs geen onderdak. Vandaag de schoorsteen opgehaald voor de houtkachel dus ik vermoed dat we het wel warm zullen houden :).ik liep mss wat te hard van stapel in eerste instantie. Als t klaar is zal ik een fototje posten.

iwan

benn

vind ik een belachelijke idee.  isolatie is niet zo duur, en in een houtconstructie makkelijk te recuperen.  jou alternatief om extra te vervuilen i.p.v. te isoleren, is iets dat ik niet kan begrijpen.

Als men slim is dan isoleert men in deze situatie echt wel. De isolatie kan makkelijk gerecupereerd worden. Denk bv aan het tussen de kepers van het dak te steken of als akoestische isolatie tussen vloeren. Dan is het niet verloren en het kan dan ook veel schelen naar de tijdelijke verwarmingskosten toe.