condens afvoer system D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

6 maanden geleden plaatste ik een Paul Novus wtw toestel in ons nieuwe passief huis. 

Wegens een ontbrekend koppel stuk sloot ik toen de codens afvoer niet aan, en werd er een een emmer(tje) onder de afvoer geplaatst.

Hoe kan het dat er na 6 maanden nog geen druppel water uit de afvoer is gekomen?

Speciaal aan de installatie is de 6 meter aanvoer van buiten lucht die nog niet geïsoleerd is. Verder draait de unit steeds op de laagste stand (50 m³/ uur.

Hoe kan het dat er geen condens gemaakt wordt???

mvg

eddy

 

 

 

Reacties

Dat kan perfect normaal zijn, zelf heb ik op 4 jaar tijd daar ook nog geen condensatiewater gemerkt.

Hangt er wel een sifon onder, een waterslot dus? Anders zou hier ongewenst lucht kunnen passeren.

 

Condens treedt vooral (of uitsluitend?) op gedurende de winter wanneer het buiten vriest. En dan nog kan de hoeveelheid klein tot onbestaande zijn.

 

Het verwondert mij toch dat ge met slechts 50 m³:h ventileert, en dit in een zeer winddicht passief huis. Ik veronderstel dat ge gedurende de zomer dan regelmatig ergens een raam openzet, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Met hoeveerl personen verblijft ge in het huis?

Inderdaad, zonder sifon, zal je geen condens krijgen.

Dan zuig je gewoon lucht binnen langs je condensafvoer.

 

Maak de sifon lang genoeg, dus met voldoende hoogteverschil, anders zuig je hem direct droog/leeg.

@pierre = er wonen 2 kindjes en 2 volwassenen, ramen staan heel veel open. Verder is er heel veel recirculatie, luchttoevoer boven in de slaapkamers en afvoer aan de andere kant beneden in  het huis. Na verschillende co2 metingen bleek da de lucht kwaliteit ok is

Over de syphon : waar gaat de condens dan naar toe ? Ik heb als test zopas een plastic zak aan de afvoer gehangen, en deze afgesloten met een elastiek. Er kan dus geen lucht meer ontsnappen door de afvoer. Ik vrees dat ik pas verschil zal zien  deze winter

Bedankt voor de tips

mvg

eddy

 

 

 

Maar zullen de vensters ook in de winter openstaan? Recirculatie brengt geen verse lucht aan. Dan zou ik toch voor 4 personen meer verse lucht aanbrengen: tot 25 m³/uur per persoon in de slaapkamers waar men het langste verblijft.

Bij de kinderen is er elk 25 m² toevoer, bij ouders 25 doorvoer=> afvoer badkamer 25

Beneden 25 afvoer in de buro, na doorvoer doortraphal ,  living en keuken

Hoe het komt weet ik niet maar de co2 gehalte wordt nooit hoger dan 900 ppm, en er is nergens een vocht probleem.

Moest het niet ok zijn kan ik nog verhogen tot 450m³

eddy

 

Dit is toch een zeer eigenaardige inregeling voor een systeem D (warmteterugwinningstoestel Paul Novus).In uw slaapkamer bekomt ge lucht die reeds eenmaal gediend heeft in de klinderkamer(s). In de bureau bekomt ge ook slechts secundaire lucht. Weet ook dat 900 ppm nog in de limieten is, maar dat men het gehalte beter veel lager houdt. En dit is bij u toch mogelijk. Is dit een nieuwbouw PH, Zulke inregeling voldoet niet aan de EPB-eisen, want die zijn zeer veeleisend voor een systeem D. In elke droge ruimte met ge een aparte toevoer hebben, behalve een eventuele doorvoor van de slaapkamers naar de living, afzonderlijk te bedienen gedurende de dag.

Pierre

bij mij is de totale aanvoerleiding  5(!!) meter lang, en overal bereikbaar op zolder. Ik vond dit belangrijker voor de lange termijn kwalitiet. De lucht die mijn kindjes uitademen is nu ook weer  niet zo slecht;-))).

eddy

ps de lucht buiten (stad) is hier vaak 700ppm, en waarschijlijk ook als eens uitgeademd (of erger)

Dit kan toch niet kloppen! Van slaapkamer naar slaapkamer?

En van keuken, living en traphal naar bureau? Zeker dat het niet andersom is, zoals het hoort?

Ps: wat de lengte van de aanvoerleiding te maken heeft met kwaliteit op lange termijn snap ik niet.