Zonneboiler met naverwarming pallets

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze verbouwing (schuur tot zo-laag-mogelijke-lage-energiewoning) zouden we graag kiezen voor een zonneboiler en deze willen gebruiken voor SWW en vloerverwarmming. Naast de uitgebreide isolatie-investering zouden we willen opteren om geen gasaansluiting te nemen en de naverwarming van onze zonneboiler te doen met pallets.
Maar is dit realistisch wanneer je dit zou combineren met vloerverwarming?
Bij zonnecollector/boiler - vloerverwarming (volgens ik begrepen heb) heb je een veel groter buffervat nodig om voldoende warmteoverdracht te krijgen naar de vloerverwarming. Maar als je dit grote buffervat niet voldoende warm krijgt (winter?) met de zonnecollector moet je het wel zien warm te krijgen met de pallets.
Of is het hier eigenlijk 'te zot' om zo ver te streven naar geen gasaansluiting?

Reacties

Hallo Thomas,

dit verhaal heeft , zoals altijd , verschillende invalshoeken :

 

- wil je je investering zo laag mogelijk houden, en indien er tegen aanvaardbare prijs een gasaansluiting mogelijk is, is de goedkoopste manier van verwarming en san WW (nooit san WW vergeten , in passief en LEW wordt san WW je grootste verbruiker van energie) een eenvoudig gascondensatieketeltje : goedkoop in aanschaf, verbruik en minimaal onderhoud.

- spijtig genoeg zullen veel installateurs je andere systemen aanraden (warmtepomp...) reden is eenvoudig : winstmarges liggen veel hoger .

- je spreekt van schuur , dus meestal "landelijk" , dus vaak geen gasaansluiting. Natuurlijk is er nog een gastank, je moet hier wel de huurkost van de tank meerekenen.

- wil je wat meer onafhankelijkheid en geen gas , is je idee van zonnepanelen met pellet-naverwarming zeker doenbaar. Als je veel bomen staan hebt  : er zijn ook stukhoutketels : ben je volledig onafhankelijk en nog eens CO2 neutraal ook !

Enkele aandachtspunten :

- je zal een centraal , gelaagd buffervat moeten hebben : min 500 L, meestal 750/1000 L, dat dan uit verschillende bronnen "gevoed" wordt : zonnepanelen/pelletketel en waar ook via verschillende spiralen uit geput zal worden : lage temp voor je ruimteverwarming, hoge spiraal voor je san WW.

 

- zeker bij pelletketel is een buffervat een must : veel  start/stops zijn voor een pelletverbranding nefast, het is de bedoeling dat je pelletketel 1 maal per dag brandt gedurende een paar uur , en dat je dan verder de warmte  uit je buffervat haalt.

- je zal zeker plaats nodig hebben : buffervat , pelletopslag (ondergronds ?), pelletketel, appendages zonnesysteem . De prijs van al die verschillende  systemen + de installatiekosten om alles aan elkaar te krijgen zullen navenant zijn.

Nogmaals ; als het budget mee speelt  , denk aan een eenvoudig gasketeltje, zelfs met de meerkost van gastankhuur

 

"- zeker bij pelletketel is een buffervat een must : veel  start/stops zijn voor een pelletverbranding nefast, het is de bedoeling dat je pelletketel 1 maal per dag brandt gedurende een paar uur , en dat je dan verder de warmte  uit je buffervat haalt."

Dus hieruit versta ik dat een zonneboiler met 'naverwarming' door pellets eigenlijk niet goed is, net omdat je dan vb in de winterperiode, wanneer je misschien niet voldoende warmte krijgt met je zonnepanelen alleen, je per warmtevraag (SanWW) te veel start-stop's maakt.

Plaats op zich is geen probleem. Budget houden we graag in het oog, maar op zich geven we liever wat meer geld uit aan een 'bewust gekozen' systeem dan wat minder geld aan een 'onbewust gekozen' systeem. Gasaansluiting op zich kan, zelfs zonder gastank, maar het spreekt ons wel aan om zonder gasaansluiting te kunnen voorzien in onze warmwatervraag (sww en verwarming).

Zoals ik het nu lees/begrijp, is het systeem met zonneboiler/vloerverwarming/pallets mogelijk maar niet met naverwarming, enkel met éénmalige stookcyclus per dag, en zal dit significant duurder zijn. Alternatief is zonneboiler/vloerverwarming met naverwarming op gas, wat goedkoper zal zijn in aanleg, efficiënter is verbruik (naverwarming enkel wanneer nodig bij vraag) en zal ook wat minder plaats innemen. Klopt dit? Want dan zouden we misschien toch voor de gasaansluitng gaan...

Dag Thomas,

 

nobel doel, maar je investering gaat hoog zijn, heel hoog voor wat je nodig hebt.

probleem dat ik zie is dat je een aantal zaken dubbel gaat uitvoeren en daar "te veel" geld insteekt:

- pellet + VV in woonkamer

- san WW met zon en met pellet

waarom ga je niet echt goed isoleren zodat je warmtevraag minimaal is en probeer je zonneboiler of pellet te schrappen

gaat je minder kosten en ook minder verbruik hebben

waarom geen PV (samen met zonneboiler) is nog altijd veel goedkoper, rendabeler !

 

veel succes met je werken

 

stefan

 

- LEW: gasketel die je vvw en sww voedt.  Vb een elco thision 9kw is geschikt voor LEW met max 5kW aan warmtevraag.

- (bijna) passief?  Waarom niet simpel houden door een leefruimte verwarming dmv pellet kachel.  De slaapkamers blijven aangenaam dankzij de goede isolatie.  SWW kan dan via een WPBoiler met een kleine PV.  En dan geen vloerverwarming.

Zonneboiler is in mijn ogen te duur.  Dat geld kan je beter in je isolatie steken vb investeren in passief.

 

Op de opendeur hier: http://www.ecobouwers.be/opendeur/gebouw/herent/herent ooit langs geweest,

 

hadden een buffer van 1000l steken aangesloten op vvw,

misschien kan je via hun wat ideeen opdoen?

Ik denk dat er enkele subsidies/premies tussen steken want puur op economische/ecologische gronden is een zonneboiler niet de moeite waard.

 

Als je kijkt naar de CO2-reductie per geinvesteerde euro over de levensduur dan scoort de zonneboiler vrij slecht. In de zomer produceert het apparaat veel warmte die nauwelijks gebruikt kan worden, alleen voor wat SWW en dan vaak beperkt door afwezigheid wegens vakantie. Voor ruimteverwarming is de installatie vrijwel nutteloos want op de momenten dat de warmte echt nodig is (nov-feb) doet de zon nauwelijks mee...

 

Zonnepanelen hebben het voordeel dat de opgewekte stroom voor meer zaken ingezet kan worden zodat met wat welgemikte startuitstel van apparaten het directe verbruik van zonnestroom verbeterd kan worden.

 

Maar telkens is de conclusie weer dat bij toenemende isolatie afnemende installatie hoort, een passiefhuis verwarm je hooguit bij met een elektisch kacheltje, anders is het geen passiefhuis.