Zonneboiler lek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben in 2012 een monovalente zonneboiler laten installeren van het volgende type: http://www.aviten.be/Producten_Lev2-4.html

De afgelopen jaren zijn er een aantal lekkende fittingen gerepareerd en nu heb ik, nadat ik een plakkerig goedje in ons bad aantrof, geconstateerd dat de druk weer is weggevallen en dat er dus waarschijnlijk glycol is gelekt in het zonneboilervat.

Mijn vraag is wat het probleem kan zijn, wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn, hoe dit opgelost kan worden en of dit met zekerheid te wijten is aan de installateur? Of kan het ook om een fabricatiefout in de boiler zelf gaan?

Bij voorbaat veel dank.

Reacties

Vrijwel zeker productiefout. 

De link even bekeken, stalen keteltje wat geemailleerd is.

En 'kostengunstig' zou moeten zijn.... Oost-europeese brol.

Dat ga je na al die eerdere reaprarties dus niet meer inhalen, en het is ook duidelijk dat je met pV beter af was geweest.

Of de plakkerige kledder glycol is, is niet te zeggen. Lijkt wat onwaarschijnlijk, daar de normale systeemdruk van het drinkwater hoger zou moeten zijn dan die van het zonne-circuit.

Maar je weet het niet, er zijn bij slecht ontwerp en uitvoering met dergelijke spulln wel situaties te verzinnen waarbij dit kan gebeuren.

Economisch en ecologisch gezien is de beste opzet de leveringsovereenkomst te laten ontbinden, en deze installatie af te laten voeren.

Groet, Cp

Hartelijk dank voor uw reactie(s).

Dat zijn wel snelle en verregaande conclusies. Aangezien alles nog onder de garantie valt, is het economisch gezien voor ons in ieder geval het voordeligste om de boiler gewoon te laten vervangen en hopen dat de volgende wel juist gefabriceerd is (in de veronderstelling dat deze normaal wel gewoon goed functioneren). Het gaat immers wel degelijk om een vrij degelijk merk en Oostenrijk kan toch niet echt bij Oost-Europa gerekend worden, lijkt me.

We zouden eventueel wel met de firma kunnen overleggen of er andere opties mogelijk zijn. Suggesties?

Dag Wolter,

Zo snel zijn die conclusies niet, ik loop al wat langer mee.

Waar je mis gaat, is dat het merk wel Oostenrijks is, maar dat zegt helemaal niets over de productielocatie van dat vat, en wat de daarbij behorende kwaliteitsborging daarbij is. Ik gok maar zo eens dat dit vaatje in Bulgarije in ekaar gebakken is, en in Oostenrijk voorzien is van aanhangende apperatuur en merkstickers...

Het zelfde verhaal met houtketels van Viessmann. Die hebben ze ook nooit in grote getale zelf gebouwd. Wordt uitbesteed naar Tjechie e.d. Buderus haalt dezelfde truc uit.

Maar goed, je hebt dus garantie, en de leverancier is al meermaals in gelegenheid gesteld om de mankementen te repareren. Dat blijkt nog steeds niet afdoende te zijn om met zekerheid naar een probleemloze werking te komen.

Naar het Europeese consumentenrecht zit je nu op het perfecte punt om deze overeenkomst te laten ontbinden, ik zie te weinig kwaliteitsaspecten dat je hier de komende 10 jaar ongestoord gebruiksplezier en rendement bij hebt.

De leverancier is natuurlijk niet blij met zulks een vaststelling, en zal vast proberen om u met allerlei gepaste en ongepaste argumenten op andere ideeen te brengen.

Dat is zijn goede recht, zolang ie dan ook voor de komende tien jaar schriftelijk garant staat voor alle onderdelen, arbeidsoon en bijkomende kosten om deze installatie zonder ergernis, maar wel met gepast rendement te laten werken. Hij moet dus ook garant staan voor gemist rendement!

Zo niet, echt wegwezen en op zoek naar wat beters!

Groet, Cp

Nogmaals dank voor je advies, Cp. Tot nu toe hebben de lekkende fittingen nauwelijks voor rendementsverlies geleid en was de firma er snel bij om ze te repareren (met verbeterde fittingen). Ik had mede daarom tot nu toe nog wel vertrouwen in de firma, ook omdat ze er serieus en vanuit idealisme mee bezig lijken te zijn.

Maar wat stel je precies voor: afvoeren van installatie en terugbetaling van materiaal- en installatiekosten?

Precies, dat is de enige uitgangsbasis!

Ik heb meer dan genoeg ellende gezien bij de in Belgie zeer populaire Whispergen WKK (Warmte Kracht Koppeling, cogeneratie van warmte en elekrticiteit). Hopen mensen die voor tienduizenden euro's de mist in gingen.

Terwijl het op het moment van afsluiten van het contract al duidelijk was dat het conceptueel en in technische uitvoering een drama was, en zou blijven.

Merkwaardig dat sommige mensen helaas die slag naar hun leverancier niet willen of durven te nemen. Argument wat vaak terug kwam dat het zo'n aardige man was, en dat ie zo zijn best deed...

Mij is een casus bekend waar bij de initiele investering meer dan 26.000 euro werd gedaan waarbij de instalatie nooit op productie is gekomen, en de koper met een onnodig systeem van evenwichtsflessen en overige nutteloze ellende is afgescheept met een gaswandketeltje wat in Nederland hooguit 2500,- euro had gekost...

Groet, Cp



Bij deze reactie van Cp kan ik me wel iets voorstellen.

Dat van die aardige man die zo zijn best doet, klopt meestal ook wel. Maar ook deze brave man is meestal de dupe van de fabrikant of invoerder.

Onvoorstelbaar dat dit soort gevallen voorkomen inderdaad, maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook zo'n dramatisch geval is natuurlijk. De installatie werkt al bijna drie jaar naar behoren, afgezien van de paar lekke fittingen, die ook direct zijn vervangen door een betere soort. 

Het defect van de zonneboiler is natuurlijk een ander verhaal. Kan ik ook vragen om de boiler te laten vervangen door een ander type? Welk type dan en kan ik een ander type laten aansluiten op de bestaande collectoren? http://www.aviten.be/Producten_Lev2-2.html

Na wat zoekwerk kom ik er trouwens achter

Na wat zoekwerk ben ik erachter gekomen wat het probleem medeveroorzaakt kan hebben, namelijk een verkeerde verhouding tussen boiler en collectoren:

<cite>Een verkeerd gedimensioneerde installatie kan voor de volgende problemen zorgen:

- Teveel collectoren in verhouding tot het opslagvat: De installatie gaat regelmatig in stagnatie en de glycol wordt te heet waardoor deze afbreekt. Ook worden de materialen van de installatie extreem zwaar thermisch en mechanisch (door uitzetting en krimpen) belast. Heatpipes kunnen hierdoor hun vacuum verliezen, dichtingen kunnen gaan lekken en het membraan van het expansievat kan gaan lekken.<cite>

Bron: http://www.sanitairweb.be/Solar2.html

Wij hebben 8,4m² aan collectoren voor een boiler van 300L, wellicht mede-ingegeven door de toenmalige subsidieregeling. Dat is achteraf gezien niet slim geweest, maar ik was hier vooraf niet van op de hoogte en dit is iets wat onze firma ons had moeten vertellen natuurlijk.

Vraag is nu hoe ik dit het beste oplos: collector loskoppelen of weghalen, boiler vervangen door een grotere indien mogelijk, of nog iets anders?

 

Na wat zoekwerk ben ik erachter gekomen wat het probleem medeveroorzaakt kan hebben, namelijk een verkeerde verhouding tussen boiler en collectoren:

<cite> Een verkeerd gedimensioneerde installatie kan voor de volgende problemen zorgen:

- Teveel collectoren in verhouding tot het opslagvat: De installatie gaat regelmatig in stagnatie en de glycol wordt te heet waardoor deze afbreekt. Ook worden de materialen van de installatie extreem zwaar thermisch en mechanisch (door uitzetting en krimpen) belast. Heatpipes kunnen hierdoor hun vacuum verliezen, dichtingen kunnen gaan lekken en het membraan van het expansievat kan gaan lekken. </cite>

Bron: http://www.sanitairweb.be/Solar2.html

Wij hebben 8,4m² aan collectoren voor een boiler van 300L, wellicht mede-ingegeven door de toenmalige subsidieregeling. Dat is achteraf gezien niet slim geweest, maar ik was hier vooraf niet van op de hoogte en dit is iets wat onze firma ons had moeten vertellen natuurlijk.

Vraag is nu hoe ik dit het beste oplos: collector loskoppelen of weghalen, boiler vervangen door een grotere indien mogelijk, of nog iets anders?

 

Met zo'n grote collectoroppervlakte kan de verwarming ondersteund worden. Je boiler is inderdaad veel te klein. Je voldoet zelfs niet aan de huidige subsidiereglementering en die legt de lat eigenlijk al te laag inzake boilervolume.

Collectoren afbreken zou ik niet doen, wel zonneboiler vervangen door zonnebuffervat 600l minimum.

Het onevenwicht tss m2 en volume boiler is niet goed voor de glycol, dichtingen, membraan expansievat,... maar niet de oorzaak van glycol in het sanitaire water. Dat is een lek in de spiraal in de boiler.

Nochtans is de oppervlakte in de winter zelfs niet groot genoeg om het sanitair water te verwarmen. In dat geval zou het toch ook niet de verwarming kunnen ondersteunen op de momenten dat het nodig is?

Het probleem was en is dat een grotere boiler niet gaat passen op onze zolder, vrees ik....

Toch bedankt voor alle suggesties; ik ga die meenemen in het gesprek met onze leverancier! Andere suggesties zijn van harte welkom!