Suntec screens - perfect alternatief buitenscreens?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben nog steeds wat spijt dat we in ons zeer goed geïsoleerde woning (K20) enkel op de GLV en zolder (velux) buitenscreens hebben voorzien. De reden was eenvoudig, er was geen budget voor.

Nu zijn we paar jaar later op zoek naar een goedkoper alternatief om ons 5 maand oud bazeke niet te oververhitten zeg maar :-).
We hebben trouwens geen stroomvoorziening aan binnen noch buitenzijde.

Een eerste piste die ik genomen had was voor 3 opbouwrolluiken van Harol (VR150) op zonne-energie.
5000 euro voor 3 vrij gewone tot kleine rolluiken (B1600xH1800, 1600x1000, 1600x1000). Vriendelijk bedankt.

Nu kwam ik vandaag de Suntec screens tegen van Reprosol. Die beweren 90% zonne en warmte buiten te houden. Wat volgens mij zelfs meer is dan vele buitenscreens. In hoeverre kan ik dit geloven? Ik weet dat ze bij hun andere producten wel eens grof durven overdrijven. (Belfius tower)
En heeft iemand een indicatie wat zoiets zou kosten de m²?

Voor mij hoeft het geen 90% te zijn hoor. Met 70% ben ik al tevreden.
Gisteren was het 26.3° op de kamer. Beneden was het 23.5° (met vrij intensief plasma tv en game pc gebruik) ... Vandaag zal het wel weer goed gestegen zijn, wij slapen wel met ventilatie (ventilatie met BWW) op hoogste stand om de temps licht te doen dalen. Ik slaap goed van dat geluid, dat is geen probleem!

Buitenzonnewering geeft toch een aanzienlijk verschil, natuurlijk stijgt de warmte maar dat is een vrij traag verloop gezien de vloerisolatie op het verdiep neem ik aan ...

Link: http://www.reprosol.be/binnenzonwering/suntec-screens-zonnewering-binnen

Reacties

Zon moet je buiten tegen houden, dat is de enige werkende manier.

Je hebt wel grote ramen op je verdieping??

 

Gaan die ramen open? Waarom opteer je dan niet voor opbouw screens, gewoon manueel naar beneden te trekken.

Met deze dagen, laat je die dan toch gewoon heel de dag beneden.

 

Dan ga je toch voor veel minder geld gesteld zijn.

 

'Zon moet je buiten tegen houden, dat is de enige werkende manier'

Dat hoor en lees je inderdaad overal. Echter ik heb ondervonden dat dat niet helemaal klopt.

Een screen aan de binnenkant, of zelfs een gewoon gordijn kan wel degelijk heel wat warmte buitenhouden.

Bij zoninstraling en open gordijn of screen moet je maar eens opletten hoe de ruimte dan vooral zal opwarmen. Niet door de opwarming van de lucht maar hoofdzakelijk door de bestraling van oppervlaktes zoals de vloer, de muren of allerhande voorwerpen. Leg bijvoorbeeld je hand maar eens op de door de zon beschenen vloer, dat is een kachel op dat moment (of een vloerverwarming die opstaat in hartje zomer)

Herhaal die proef op een andere dag met evenveel zon maar met gesloten gordijn. Je zal merken dat die vloer niet meer opgewarmd is (de vloerverwarming staat af).

Als zo een gordijn of screen dan nog eens aan de achterkant wat reflecteert geloof ik best dat het nog effectiever kan zijn.

Afschermen achter glas: zonlicht met zijn energie gaan door glas, botsen op voorwerp en gaan over in opwarming van voorwerp: voorwerp straalt hierdoor zijn energie uit als straling op hogere frequentie als ir straling. Deze kan veel.moeilijker door de ruit terug. In moderne ramen zit zelfs coatings dit tegen te gaan. Effect is dus dat je wel een pak Extr energie binnen krijgt die niet door je raam terug buitengeraakt.
Dus: wel zorgen dat je raam afgeschermd wordt.

Het is zo dat de zoninstraling niet de binnenlucht opwarmt, maar wel elke massa die door de zon wordt beschenen.

Hoe meer massa en hoe groter de beschenen oppervlakte, des te meer warmte er wordt opgeslagen en des te meer warmte er kan worden teruggestraald in de binnenruimte. Het effect dus van een vloer- en muurverwarming die opstaat.

Heb je bijvoorbeeld een stenen vloer en betonnen ondervloer dan zal dat veel meer warmte opnemen dan een plankenvloer op een houten constructie. Die opgewarmde steen en beton zullen vervolgens ook weer veel langer hun warmte behouden.

Hangt er een gordijn aan de binnenkant van het raam dan vallen de zonnestralen hierop, niet meer op de vloer of de binnenwanden; Je zou het kunnen vergelijken met het uitschakelen van vloer- en muurverwarming.

De hoeveelheid warmte die zo een gordijn opneemt hangt af van de textuur en de kleur van dat gordijn maar is in ieder geval maar een kleine fractie van wat een vaste massa als beton en steen zouden opnemen.

Hou bijvoorbeeld maar eens je hand op een zonbeschenen ceramische vloer en vervolgens op het gordijn, eerst een zwart en daarna een wit, eerst een plastieken en daarna een katoenen 

Het voordeel van buitenscreens ten opzichte van binnenscreens is vooral bij slecht isolerend glas omdat daar de doorgang van luchtwarmte van buiten naar binnen een grotere rol speelt, Bij goed geisoleerde ramen met driedubbel glas speelt dat nog nauwelijks een rol.

Maar goed, ik wil wel geloven dat buitenscreens iets meer warmte kunnen buitenhouden al was het maar omdat die kierlozer kunnen afsluiten, maar het is in ieder geval bij goed isolerende ramen een veel kleiner verschil dan men meestal doet uitschijnen. Voor mij zelfs een te verwaarlozen verschil.

 

"Het voordeel van buitenscreens ten opzichte van binnenscreens is vooral bij slecht isolerend glas omdat daar de doorgang van luchtwarmte van buiten naar binnen een grotere rol speelt, Bij goed geisoleerde ramen met driedubbel glas speelt dat nog nauwelijks een rol."

Dat is volgens mij niet juist.
Bij driedubbel glas gewoon minder omdat daar gewoon veel.minder licht door komt.
Je houdt dan zo al rap.1/3 van de zonenergie tegen.
Hier thuis met dubbel.glas: enkel gordijnen levert op.een warme dag en zo'n binnen zo.een 26 graden. Alle zon langs buiten tegenhouden, nauwelijks opwarming.

Daarnaast komt door je raam altijd evenveel energie. Of dat nu op je vloer schijnt of een gordijn maakt weinig uit. Alleen wanneer het op het gordijn schijnt kan de energie.nog.redelijk naar buiten langs het raam. Gaat het licht tot.op vloeren en muren dan.wordt die energie veel.meer verspreid in huis. Het deel dat dan door het raam terug kan is kleiner. Daarom helpen gordijnen wel voor een deel. Maar veel minder dan screens.

Walter

Walter,

Je zal het toch met me eens zijn dat bij slecht isolerend glas er veel meer warmteoverdracht is van binnen naar buiten in de winter en van buiten naar binnen in de zomer. Bij enkel glas is dat enorm veel, vandaar dat we dat niet meer toepassen. Bij dubbel glas kan dat ook nog altijd vrij veel zijn, vandaar dat we stilaan geevolueerd zijn naar driedubbel glas waar er nog weinig warmteoverdracht (warmteverlies) is.

Dus bij slecht isolerend glas kan het een meerwaarde zijn om nog een extra laag aan de buitenkant toe te voegen (rollluiken of buitenscreens) vooral om dat warmteverlies te beperken (ik heb het nog altijd niet over stralingswarmte).

De stralingswarmte is een andere zaak. Of dat nu op de vloer schijnt  of op een gordijn maakt wel degelijk een enorm verschil. Er komt wel altijd even veel zonnestraling binnen, maar die zonnestraling op zich warmt de woning niet op, het zijn de massieve delen van de woning die dat doen na absorbsie van die zonnestraling. En de hoeveelheid warmte die een massieve vloer of muur kan opnemen kan nooit worden opgenomen door een gordijn.

Voel eens het verschil tussen een gordijn dat de hele dag in de zon voor het raam heeft gehangen met een stuk gordijn dat naast het raam hangt, je zal geen groot verschil merken, sowieso zal dat warmste stuk gordijn niet zo warm zijn dat het de binnentemperatuur voelbaar kan doen stijgen. Voel ook eens het verschil tussen een vloervlak dat de hele dag is beschenen met een vloervlak in de schaduw, je zal een enorm verschil voelen.

Zoals ik eerder al zei, het is te vergelijken met vloerverwarming op volle toeren. Een vloer kan zo veel warmte opnemen dat je er je woning in putteke winter mee kunt verwarmen, vandaar vloerverwarmingssystemen. Met gordijnen kan je dat niet omdat deze geen of nauwelijks warmte kunnen opnemen en dus ook niet doorgeven.

Ik blijf er dus bij, mede uit eigen ervaring, dat er bij goed isolerende ramen nauwelijks een verschil is tussen zonnewering aan de buitenkant of aan de binnenkant, voor zover uiteraard dat we het over een kwalitatieve oplossing hebben die mede voor dat doel is gekozen.

 

Dit in een zeer interessante discussie. De argumenten van Walter kloppen niet . Driedubbelglas zal wel evenveel licht doorlaten als dubbelglas. Er zijn glassoorten met een coating die wel meer zonnewarmte tegenhouden, maar de hoeveelheid doorgelaten licht is slechts een weinig kleiner. Er is een verschil tussen de kortegolf-straling van de invallende zon en de langegolf teruggekaatste warmtestraling door de opgewarmde voorwerpen.

Dit verschil komt ook tot uiting in het serre-effect van de broeikasgassen. De invallende kortegolf zonnestralen warmen de aarde en het water van de oceanen op. De teruggestraalde langegolf warmtestralen worden door de CO2 in de atmosfeer voor het grootste gedeelte niet doorgelaten naar het heelal, en worden dan terug naar de aarde weerkaatst.

 

N.B.  Bij het serre-effect is er wel een fenomeen dat verwarring schept. De wetenschappers zijn het niet eens over de hoeveelheid langegolf teruggekaatste warmte dat in het oceaanwater kan worden opgevangen. Volgens sommige experimenten zou deze langegolf slechts enkele microns in het zeewater kunnen binnendringen, en dus praktisch niet bijdragen tot de opwarming van het zeewater.

Hier even een ervaringsbericht van de voorbije week in een passiefhuis met binnenzonwering.

Situatie: relatief veel glas op Zuid en beperkt op Oost. Binnenzonwering steeds gesloten gehouden. Geen nachtventilatie uitgevoerd. Ventilatie D zonder by-pass. De temperatuur is de voorbije week van 24°C opgelopen tot 26°C. Elke dag ongeveer een halve graad meer.

Ik had eerlijk gezegd zelfs verwacht dat het erger zou geweest zijn. Waarschijnlijk vooral door de goede oriëntatie. Want nu mid zomer komt er sowiso al weinig zon binnenvallen via Zuid ramen.

 

Mvg, Marc

Bij zonnestraling op een object heb je of transmissie, of absorptie of reflectie.

Bij transmissie of reflectie gaan de stralen elders en zullen doorgaan tot ze elders geabsorbeert worden. °° lichtjaren ver als niets ze tegenhoud.

Bij absorptie wordt de energie doorgaans opgenomen om uitgestraalt te worden (emissie) of overgedragen te worden (meestal convectie warmte).

Of het nu een betonnen oppervlakte is of een stoffen oppervlakte, de energie die niet doorgelaten wordt zal opgenomen worden en dissiperen in de omgeving. Anders wordt er energie (tijdelijk) opgeslagen zoals bij faseovergang (of materie gecreeert...).

De manier van dissiperen van de opgevangen energie kan wel schelen maar de hoeveelheid niet.

Of zie ik hier een manier van elimineren van energie over het hoofd? (omzetten naar kinetische energie, maar die komt ook terug tot warmte).

 

Binnenscreens die de warmte 90% tegenhouden zijn te bewonderen in het onthaal van het politiecommissariaat van Elsene Boondaal, ga gerust eens genieten van de + 30 C° met enkel zon uit het westen.

Bij reflectieve gordijnen / screens kan de temperatuur van het glas van de ramen erg opwarmen (screen reflecteert, glas absorbeert steeds een deel, laat een deel door en reflecteert een deel dat weerom teruggekaatst wordt). Als die screens ook nog is isoleren en +/- luchtdicht aan het raam hangen zal er meer warmte aan de buitenkant van het venster vrijgegeven worden. Veel voorwaarden om te kunnen werken.

Tijdens de hittegolven folie of papier aan de buitenkant plakken helpt goed. Voorzet ramenhor bestellen en die bespannen met zonnewering?

Yannick,

Al begrijp ik uw manier van redeneren, toch klopt één en ander niet, dat bewijst de praktijk in mijn eigen ervaring en blijkbaar nog sterker in de ervaring van Gommer. Zijn situatie is volgens mij niet te verbeteren met buitenscreens. Waarschijnlijk hangen zijn binnenscreens dichter tegen het raam dan dat bij mij het geval is met de gordijnen., hier warmen de venstertabletten nog voor een stuk op.

In ieder geval, buitenscreens of binnenscreens, de hoeveelheid zonnestraling die tot in de woning doordringt (op muren en vloeren) kan op beide manieren even veel beperkt worden. Dus de warmteopname door bestraling van muren en vloeren is in beide gevallen even weinig.

 

 

Als je tijdens deze voorbije dagen nog een binnentemperatuur kunt houden van maximum 26 ° dan denk ik niet dat je dat nog met iets kunt verbeteren (zonder airco uiteraard).

Geen by-pass op je ventilatiesysteem?

I.v.m. bypass en binnenzonwering: niet mijn keuze (huurhuis van 's lands grooste massief-passief bouwer).

 

Ik ben wel nog vergeten bijvertellen dat er (beperkt) passieve koeling is via de vloerverwarming in heel het huis. Ik denk dat het met buitenzonwering nog beter had gekund.

En hoe groot is het vermogen van de passieve koeling? 

Vertel het mij en ik weet het ook :)

De warmtewisselaar met diepteboring zal niet de beperkende faktor zijn, eerder de minimale aanvoertemperatuur van de vloerverwarming (om condensvorming te voorkomen). Dus het vermogen is afhankelijk van het temperatuurverschil, maximaal 26°C -> 19°C volgens gekoeld vloeroppervlak. Er zijn vuistregels voor vloerverwarming, maar die gaan niet op voor koeling.

Mvg, Marc

de bepalende factor in deze discussie: ventillatie en situatieschets

Als er geen ventillatie is, is de enige warmte die binnenkomt via de muren en ramen en dak. Via muren is bij massief-pasiefbouw quasie te verwaarlozen. Bij houtskelet hangt het al voor een groot stuk van de gebruikte materialen af. Dan speelt de gevelafwerking ook nog een grote invloed: als het siersteen is of planken, of ander materiaal waar men een geventilleerde spouw voorziet tussen de binnenmuur/isolatie en de afwerking, dan zal de zonnestralen de muur nauwelijks kunnen verwarmen. Is het crepi of andere afwerkingen vast tegen de muur, zal de zonnestralen het geheel wel opwarmen. In het geval dat het dus gestucte houtskeletbouw is met weinig warmteopslaande materialen, kan die het effect van zonnewering voor een groot stuk teniet doen. Bij massiefbouw met façadebaksteen met geventileerde spouw, zal de opwarming bijna hoofdakelijk door de ramen binnen komen n zullen zonnescreens aan de ramen veel effect hebben.

 

Met ventillatie: dan vormt ventillatie nog eens een extra bron van warmte, tenzij mijn een warmtewisselaar/warmtepomp toepast in het systeem waarmee binnenkomende lucht wordt gekoeld (dus ventilatie met aircofunctie). Dan moet die ook in rekening worden gebracht.

 

Vergelijk dus niet zomaar situatie 1 met situatie 2.

 

dan nog warmteoverdracht:

is daarnet vermeld, er is stralingswarmte, convectie en gewoon materiele overdracht.

Stralingswarmte kan men zowel lang binnen als buiten het raam tegen houden. Echter is het effect niet hetzelfde, bij de ene hou je het tegen voor het binnen het beschermd volume zit, bij het andere hou je het pas tegen als het binnen is. gevolg is dus dat het gordijn/de screen/de rolluik opwarmt hierdoor. De ingestraalde warmte raakt het kwijt via binnan als buiten, enerzijds als straling, anderzijds als verwarmde lucht (dat dan convectie geeft tussen raam en screen/rolluik/gordijn als de ruimte voldoende is afgesloten) en door de warmte te geleiden naar niet verwarmde gedeelten van zichzelf waardoor hij het daar ook kwijt kan raken. Daarnaast kan het materiaal ook in beperkte mate warmte opslaan om later af te geven.

 

Dan de materiele overdracht is de warmte van de lucht die in aanraking komt met het raam en zo de warmte overdraagt erop. Tegenwoordig hebben we sterk isolerende ramen dus is dit maar zeer beperkt.

 

De convectie vind buiten niet plaats, maar wel tussen gordijn/screen/rolluik als de ruimte voldoende luchtdicht is. Daardoor is er onder andere overdracht tussen gordijn en raam. 

 

verschil tussen binnen en buiten screens/rolluiken/gordijnen is dat bij de ene de warmte al binnen is voor hij wordt tegen gehouden, terwijl de andere het buiten buitenhoudt. Bij buiten wordt de warmte dan beperkt verder gestraald (afhankelijk van de opname/donkerheid van het materiaal) en gereflecteerd en omgezet in warme lucht. Die warme luch die daarbij vrijkomt, komt in de buitenlucht (dus zo word die niet veel warmer dan de buitenlucht) maar ook in de lucht tussen raam en gordijn/rolluik/screen. Hierbij is de isolerende waarde van het gordijn/screen/rolluik ten opzichte van het raam van belang om te weten langswaar de warmte zijn we zal zoeken. De stralingswarmte die vrijkomt uit de screen/rolluik/gordijn zal ongeveer 50/50 naar binnen en naar buiten zijn gericht. Het deel naar binnen wordt nog beperkt tegen gehouden door het raam (bij bepaalde coatings is dat toch meer).

Op die manier wordt een groot deel van de stralingswarmte buiten gehouden.

 

Bij binnen-screens/gordijnen/rolluiken is dat anders: de warmte is al binnen. De warmte die hij tegen houdt zit al binnen het beschermd volume. De straling is wel door het raam beperkt tegen gehouden, maar dus evenveel tegen gehouden als was er geen screen/rolluik/gordijn. De straling verwarmt de screen/gordijn/rolluik die zo de warmte op zijn beurt via straling en verwarmde lucht afgeeft. De straling is hier ook 50/50 naar binnen en buiten, maar hier is hetgeen naar buiten ook voor een stuk naar binnen geisolleerd door het raam. Dan de warme lucht: enerzijds raakt die ook in de ruimte tussen raam en gordijn/screen/rolluik en hier wordt die dus ook vooral via screen/rolluik/gordijn die warmte verloren, dus naar binnen toe, en dat naast de warme lucht die al rechtstreeks naar binnen was afgegeven. Dit is dus duidelijk theorethisch minder praktisch.

 

Verder echt opletten met specifieke situaties an te halen.

 

de situatie die charel aanhaalt: mij lijkt hij enkel te vergelijken raam zonder en raam met binnenscreens. Maar ik zie niet dat hij een vergelijking maakt van een vergelijkbare situatie (dus met zelfde parameters qua opbouw, isolatie, ventillatie, raamoppervlakte, orientatie...) waarbij de ene binnenscreens en de andere buitenscreens inhield.

Antwoord aan Charel: binnenscreens werken inderdaa wel, maar afhankelijk van de parameters, kan in de ene siuatie veel meer rendement zijn met buitenscreens. Echter zal binnenscreens voor zover ik weet nooit beter zijn dan buitenscreens.

 

In de situatie van gommer:

- passiefbouw van de grootste massief-passiefbouwer dus neem ik aan massiefbouw, dus bijna te verwaarlozen warmte via muren

- ook 1 specifieke situatie met enkel binnenscreens, geen vergelijkbaarheid dus met buitenscreens

- een vrij ideale situatie aangezien het massief-passief is, en de zuiderzon al niet echt binnen valt

- enige vrindbare nadelige parameter: geen nachtventilatie toegepast

Antwoord aan Gommer: uw situatie is er 1 waarin het verschil buitenscreens/binnenscreens vooral de prijs is, gezien de vrij ideale parameters. Met de mogelijkheid dat dankzij nachtventilatie, die opwarming van 0,5 graad per dag wegvalt zelfs.

 

dan de persoonlijke ervaring van mezelf: massiefbouw van 1995 met façade gevelsteen met geventilleerde spouw, voorzetrolluik, 4-seizoensglas (dubbelglas met speciale coating), west-orientatie. Als we niet op de kamers moeten zijn, doen we in deze warme zomerdagen de rolluiken naar beneden, opwarming van de kamers is dan zeer beperkt tot enkele graden. Als ik op mijn kamer moet werken, dan is het rolluik omhoog maar het gordijn toe, om voldoende licht te hebben. dan loopt de temperatuur veel sneller omhoog. elke avond airco aan om aangename slaaptemperaturen te krijgen (onder 21°C proberen raken op de beperkte tijd dat ik hem aanzet) en ook raam open voor nachtkoeling van de ruimte (en de afkoeling van de thermische massa ven muren en vloer). Met rolluik word het misschien 23-24 graden, terwijl met enkel gordijn al snel boven de 25 kan worden (vaak zit ik niet volledige dagen op de kamer, dus is vaak een groot stuk van de dag de zon weggeschermt door het rolluik, dus die 25° geeft een vertekend beeld, zou met enkle gordijn misschien al snel boven 26 kunnen zijn).

Wel moet er worden opgemerkt dat de rolluik beter isoleert dan het gordijn, dat kan beperkte invloed hebben.

 

Dus als u twijfelt tussen zonnewering langs buiten of binnen, onthou dat buiten effectiever is, maar binnen af te wegen is als de situatie er voor geschikt is. Passief houtskelet: buitenwering heeft het meeste hulp, de binnenwering helpt nog eens extra warmte binnen. Die zorgt dat de beperkte thermische massa nog sneller vol zit dus geeft buitenwering wel zeker een merkbaar verschil.

Slecht isolerende ramen: zeker buitenwering om toch de stralingwarmte buiten te houden.

Massief-passiefbouw: binnenzonnewering kan het effect van buitenzonnewering goed benaderen doordat ze allebei toch een groot deel van de warmtestraling weten te blokkeren en dar verschil toch nog voor een groot stuk gebufferd kan worden in de thermische massa.

 

Elk specifiek geval apart bekijken, niet veralgemenen. Zo ken ik voldoende slecht geisoleerde woningen die door hun beperkte omvang toch minder energie vragen dan de moderne passieve blokken villa's. Betekend dit dat ik dan plots mag concluderen dat omdat zij met minder energie rondkomen, beter isoleren dan die villas? Nee, dat is een foutieve veralgemening, net zoals zeggen 'in het geval X hielp binnenzonnewering, dus is die evengeod als buitenzonnewering'.

Brecht,

Ik merk enkele eigenaardigheden in uw betoog, zaken die volgens mij niet helemaal kloppen, tenzij ik ze verkeerd begrijjp.

- Ventilatie komt niet te pas bijj de afweging buitenscreens versus binnenschreens, maar je moet uiteraard wel altijd ventileren zowel bij binnen als buitenscreens.

- het onderscheid houtskeletbouw versus massief zou ik ook niet maken. We hadden het hier enkel over het verschil in effect van opwarming van de woning via de ramen met binnen of buitenscreens. De opwarming via de muren en/of daken is een andere zaak en heeft met deze discussie ook niets te maken.

- Ook jij maakt hier volgens mij een denkfout door te stellen dat eens de zon binnenschijnt (achter het glas komt ) dat dan de warmte al binnenzit. Dat is niet zo, er is op dat moment enkel licht binnengekomen. De lucht wordt hierdoor niet opgewarmd. Die binnenkomende zonnestralen zullen pas omgezet worden in warmte als ze worden geabsorbeerd door een massa, hoe groter, hoe dikker en hoe zwaarder, des te meer straling er wordt geabsorbeerd en des te meer warmte er wordt gevormd om af te geven aan de omringende ruimte (de woning).

- uiteraard maak ik niet de vergelijking tussen ramen met binnenscreens en ramen zonder screens, die uitkomst zou nogal voorspelbaar zijn dan. Neen, ik maak wel degelijk de vergelijking tussen ramen met binnenscreens en ramen met buitenscreens.

- Het zou inderdaad interessant zijn om hier een correct uitgevoerde casestudie aan te wijten. Dus identieke kamers, identieke ramen op dezelfde plaats, identieke screens op dezelfde manier geplaatst maar in de ene kamer aan de binnenkant en aan de andere kamer aan de buitenkant. En dan kan uw bedenking over de opgewekte warmte in de spouw tussen raam en screen, bij het ene raam aan de binnenkant van het glas, en bij het andere aan de buitenkant van het glas, ook getest worden. Wat gebeurt er met die warmte, gaat er veel van buiten naar binnen, gaat er evenveel van binnen naar buiten, enzovoort.

- ik ben het met je eens dat binnenscreens in normale omstandigheden nooit effectiever zullen zijn dan buitenscreens al is dat ook voor mij gevoelsmatig (eerst die proef eens doen). Maar ik denk nog wel altijd dat ze bij goed geisoleerde ramen een te klein verschil in effectiviteit maken om ze niet minstens te overwegen.

Zoals je zegt: elk specifiek geval apart bekijken en niet veralgemenen. Ga je de vergelijking maken dan met exact dezelfde parameters.

charel

dus volgens jou komt er geen zonnewarmte door glas?  ik vrees dat je daar de bal behoorlijk mis slaat.  een goede binnenscreen zal niet heel veel warmte doorlaten, maar toch wel een deel.  de allerbeste screens zitten bij 90% meen ik, er straalt dus nog altijd 10% warmte door.  en je warmt ook de binnendag en binnendorpel op, en die warmte geleid verder en warmt de wanden mee op.

maar 't is zeker dat binnenscreens meer effect hebben dan geen screens, omdat directe zonneinstraling de hele massa rechtstreeks verwarmt.

Neen neen, dat bedoel ik niet Hans, er komt uiteraard altijd wel warmte door glas (of koude), zo goed isoleert zelfs driedubbel glas spijtig genoeg nog altijd niet.

Maar dan hebben we het over de temperatuursoverdracht van buiten naar binnen, dat heeft in de discussie eigenlijk geen belang, dat staat ook los van het feit of de zon schijnt of niet. Dat staat zelfs los van het feit of er nu wel of niet screens hangen. Screens isoleren in feite nauwelijks, ze houden enkel zonnestralen voor een groot deel tegen waardoor de materialen hier achter minder straling kunnen opvangen en dus minder zullen opwarmen.

Maar zonnestralen op zich warmen de lucht achter de ramen niet op , zonnestralen kunnen door vrieslucht gaan zonder dat die lucht warmer gaat worden. Het zijn de eventuele massas waarop die zonnestralen invallen die vervolgens warmte opnemen en afgeven.

Maar je hebt gelijk, die binnendorpel en de binnendag nemen ook warmte op en dat is bij buitenscreens niet het geval, daarom denk ik ook dat het bij binnenscreens belangrijk is om die net te ver van het raam af te plaatsen.

ik zei niet dat zonnewarmte de lucht opwarmen, waar wel dat eenmaal ze voorbij het raam zijn, het al bepaald is dat de warmteafgifte vooral binnen zal zijn. Wat wel is, is dat u door een binnenscreen te plaatsen, niet de thermische massa van de woning opwarmt, maar u zorgt dat de screen veel warmte opneemt en afgeeft, in straling en voornamelijk in verwarmde lucht. Er kan geen energie verloren gaan, alle energie wordt omgezet. Verschil is: verwarmde lucht voelt minder rap warm aan dan straling komende van verwarmde thermische massa. En die verwarmde lucht is makkelijker weg te ventileren 's nachts. Binnenscreens zijn dus beter dan geen screens, omdat de thermische massa ontzien wordt van de grootste warmte.

 

Over mijn spouw tussen screen en glas: er is niet echt sprake van een echte spouw, maar ik weet niet hoe het anders te noemen. Die luchtlaag zal evenveel warmte krijgen als de lucht aan de andere kant van de screen. Echter zal die warmte bijna niet langs het raam weg gaan (in tegendeel, aan de andere kant is het hoofdzakelijk warmer) omdat het de makkelijkste weg kiest: via de gaten van de screen (tenzij het gaat om een echt doek, maar ook die laten lucht door, weliswaar veel beperkter).

 

Het beste is de warmte tegenhouden voor het binnen het beschermd volume zit, want eenmaal binnen zorgt de isolatiewaarde en thermische massa ervoor dat het binnen blijft. Maar kosten-baten kan uitwijzen dat binnenscreens voordeliger zijn. Ik zou ze niet ontraden, ze zijn veel beter dan niets en beter dan gordijnen vaak. Maar als men het ideale wilt, dan is buitenscreens het beste.

Brecht,

Ik denk dat je de nagel op de kop hebt geslagen in verband met de warmteopname van een binnenscreen (gordijn) dat vervolgens die warmte afgeeft aan de binnenlucht die dan weer beter kan verdwijnen (wegventileren) dan bij de opwarming van grotere thermische massa zoals een vloer. Vandaar dat er toch altijd een groot verschil in opwarming is.

Zoals Yannik ook al zei, dat de binnenkomende energie sowieso, ofwel wordt teruggekaatst, ofwel wordt omgezet in warmte. Dus is het belangrijk dat binnenscreens zoals eerder gezegd niet te ver achter het raam staan maar ook zo veel mogelijk de invallende zonnestraling terug naar buiten reflecteren.In geval van screens die aan de achterkant reflecterend zijn kan het grootste deel terug naar buiten worden gekaatst.

Toch nog even verklaren waarom ik me hier zo in vast bijt:

Bij het ontwerp en het bouwen van ons passiefhuis, nu vier jaar geleden, waren van in het begin buitenscreens voorzien en was er dus overal waar nodig reeds bekabeling hiervoor aangebracht.

De uiteindelijke plaatsing van de screens was altijd nog uitgesteld, tot we ondervonden dat het met die oververhitting nogal meeviel vooral als we tijdig de gordijnen dicht deden. Het zijn niet de ideale gordijnen als zonnewering, ze waren er dan ook en eerste instantie niet voor bedoeld, ze hebben een donkere kleur, ze zijn redelijk doorschijnend en ze hangen volledig aan de binnenkant van de muur waardoor het ganse raamtablet en de dagkanten nog opwarmen, het nadeel dus dat Hans ook al noemde. Maar het is tot nog toe voldoende als bescherming.

Moesten we toch nog verder willen gaan in de zonwering dan meen ik nu dat we nog meer dan genoeg kunnen winnen met binnenscreens op de manier zoals hierboven beschreven. En dan kom ik waarschijnlijk ongeveer uit bij screens zoals die waar TS het topic mee heeft opgestart.

 

de temperatuursoverdracht via geleding speelt inderdaad altijd, screens of geen screens.  maar het IR zal ook het glads verwarmen, voel maar eens aan het binnenste glas als de zon fel schijnt, dat wordt echt wel warm.  en lucht die langs het glas passeert zal opwarmen.  net zoals het IR de massa achter het glas zal opwarmen.  en zoals je terecht aanhaalt is het dus zeker zaak - als je met binnenzonwering werkt - deze zo dicht mogelijk tegen het glas te plaatsen.