Elektriciteitsmeter draait te snel (uitgetest)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds vele jaren hou ik regelmatig mijn meterstanden bij. Eind vorig jaar zijn we verhuisd en ben ik overgeschakeld van warmtepompen naar aardgas om te verwarmen. Het is voor mij dus moeilijk inschatten omdat ik niet echt kan vergelijken met de vorige woning.

Maar goed, zoals gezegd hou ik regelmatig mijn meterstanden bij. Toen we hier kwamen wonen zat ik aan een gemiddelde van 18 kWh per dag. Na wat aanpassingen in de toestellen, verlichting en levensstijl is dit inmiddels gezakt naar 14 kWh per dag.

Onderstaande metingen zijn uitgevoerd met een Brennenstuhl PM 231 E meter, die toch redelijk accuraat zou moeten zijn als ik het internet mag geloven en ook goed overweg kan met lage wattages (True-RMS?).

De verbruikers in huis zijn:
- Koelkast - 2 kWh / dag (144W wanneer motor draait)
- TV - 1,5 kWh / dag (8u, 185W)
- Server - 2,5 kWh / dag (110W)
- Vaatwas - 1,1 kWh / dag (volgens specs, nog niet nagemeten)
- Kookplaat - 1 kWh / dag
- Droogkast en wasmachine.
- Veel LED verlichting.

Alle toestellen zijn minder dan 5 jaar oud. Alles opgeteld zou ik dus een gemiddeld verbruik van rond de 11 kWh per dag verwachten.

Ik ben begonnen met het bijhouden van het verbruik overdag, terwijl er dus niemand thuis was. hierbij kwam ik aan een verbruik van 2 kWh op 8 uur. Op dat moment was enkel de koelkast ingeschakeld als grootverbruiker. Ik had hier eerder verbruik van 1 kWh verwacht.

Een eerste gedachte is natuurlijk een verlies op sluipverbruik. Na heel wat lezen op internet deed iemand volgende suggestie:
- Schakel alle zekeringen uit (de meter moet dan stilstaan).
- Sluit één toestel aan en meet het verbruik.

Helaas kon ik nog niet "alle" zekeringen uitschakelen, maar goed ik heb zo'n 70% uitgezet en de koelkast uitgetrokken. Verder geen toestellen meer actief, enkel hier en daar iets op standby. De meter stond op dat moment "stil". Ik heb toen een verwarmingselement aangesloten van 1000W met mijn meter ertussen. Die gaf 965W aan. Laten we het houden op 1000W (er stond hier en daar nog wat in standby).

Ik heb toen elke keer het "rood" voorbij kwam de stopwatch ingedrukt. Dit was telkens na exact 40 seconden.

Als we gaan rekenen:
1 omwenteling = 0,0133 kWh (75 toeren = 1 kWh)
Verbruik per minuut: (0,0133 / 40) x 60 = 0,01995 kWh
Verbruik per uur: 0,01995 x 60 = 1,197 kWh

Ik zou dus durven beweren dat mijn meter minstens 20% meer aanrekent dan ik verbruik, grandioze rekenfouten buiten beschouwing gelaten. Dat zou alleszins het gat verklaren waar ik geen uitleg voor vind.

Ik ga deze test alleszins herhalen met alle zekeringen uitgeschakeld en een zwaardere verbruiker over een wat langere periode.

Ik had verder begrepen dat Eandis een meter niet zomaar komt vervangen (laten ijken, kosten voor mij indien ik ernaast zit). Ik vroeg me dan ook af, gebaseerd op bovenstaande, of jullie ook denken dat het probleem bij de meter zal liggen? Zijn er nog zaken die ik over het hoofd zie of best zelf uitprobeer voor ik Eandis/elektricien contacteer?

Alvast bedankt om mijn verhaal tot hier te lezen :)

Nog ter info: de meter stamt uit 2004, dag/nacht, type actaris, 3 fasen.

Reacties

Alvorens je ditributiemaatschappij te kontakteren best volgende doen :

- Enkel uw apparaat van 1000W 1 uur aanzetten en de tellerstand noteren voor en na

- U ervan vergewissen dat er geen andere verbuikers zijn.

 

Indien verschil > 2% tussen gemeten en de tellerstand dan kan je  een bezwaar neerleggen.  

 

 

Groeten,

Beste,

 

Ik heb de handleiding van de meter bekeken op http://www.brennenstuhl.com/en-DE/multi-way-extensions-und-plug-in-appl…. "Dankzij" de bijbehorende advertenties zie ik dat dit toestel te koop is vanaf 16 euro.

 

Zelf hebben een collega van mij en ikzelf een aantal jaar geleden enkele van die toestellen gestest. De conclusie was toen:

* Sommige toestellen kunnen vrij goed kleine vermogens meten, andere niet.

* Op kleine vermogens (> 10 W) kunnen de afwijkingen fors zijn.

* Bovenstaande is enkel zo bij verbruikers die zuiver sinusvormige stromen trekken.

* Bij niet sinusvormige stromen (zoals heel wat toestellen met elektronische voeding trekken) zijn de resultaten ronduit absuurd: ten opzichte van 2 verschillende professionele toestellen waren er, zelfs bij een beperkte test, afwijkingen tot 150% vast te stellen. Daarmee bedoel ik dat de "meetwaarde" 2.5x meer aangaf dan het werkelijke verbruik, kwestie van geen misverstanden te creëren.

=> Mijn conclusie: veel (ik durf net niet alle te zeggen) van die toestellen zouden gewoon uit de handel genomen moeten worden. De gemiddelde gebruiker ervan heeft geen idee wat de vorm van de stroom die hun verbruiker trekt is en aldus is een vermelding "enkel geldig bij perfect sinusvormige stromen" zinloos. Dat zo een toestel "true RMS" zou zijn doet niets terzake. true RMS slaat op het correct meten van de stroom of de spanning maar geldt niet voor het vermogen. Er is in de handleiding trouwens geen enkele info te vinden die er op duidt dat het toestel true RMS is.

 

Mijn raadgeving: gebruik dat toestel nooit meer tenzij de deugdelijkheid ervan bewezen is in uitgebreide testen.

 

Mvg,

Jurgen

 

Dag Jurgen,

Ik begrijp je scepticisme over goedkope energiemeters. Ik heb dit toestel echter niet lukraak gekozen. Deze goedkope meter wordt op internetforums net geprezen om zijn goede resultaten. Zie ook deze review op tweakers.net met links naar diverse testen door wat Duitse magazines:

http://tweakers.net/productreview/108448/brennenstuhl-energie-power-met…

Om een lang en voornamelijk Duits verhaal kort te maken:

De Brennestuhl 231 zit in de topklasse tav laagste meet afwijkingen en inzetbaarheid.
De gemiddelde netto afwijking is lager dan 5 procent gemeten tussen de 0,1 en 1500 Watt.
Alleen onder de 0,1 Watt rond de Brennestuhl 231 af naar 0,1 Watt omdat dit de grens van het meetbereik is. Hou je daar rekening mee dan is de netto gemiddelde afwijking minder dan 5 procent.

Mijn eigen ervaringen zijn dat de meetresultaten steeds goed aansluiten bij de specificaties van de toestellen die ik meet.

Maar goed, in feite is dit niet relevant hier daar ik getest heb met een toestel (verwarmingselement) van 1000W en mijn eandis meter dus 1200W registreert. Ben hierboven ook altijd uitgegaan van ruime marges naar boven toe en dan nog vind ik meerdere kWh per dag overschot die ik niet kan verklaren.

Ben hier al enkele maanden mee bezig, elk toestel is inmiddels wel onder de loep genomen.

om de opbrenst van mijn PV-panelen te meten zit een digitaal metertje in de zekeringkast. Ik weet niet hoeveel het kost maar dat  zal zeker niet veel zijn. En deze zijn betrouwbaar want de meterstand wordt gebruikt om mijn GSC te innen.

Voor een foto zie http://users.skynet.be/vanhoeckevervaet/kwh.htm

Groeten,

Dirk

Beste Dirk,

 

Ik volg je redenerig, maar Legrand maakt weinig goedkoop spul. Een gelijkaardige Legrandmeter heb ik niet gevonden, maar een gelijkaardig ABB toestel kost 50 euro plus BTW bij RS; Dat was het goedkoopste dat ik vond. Elders kan vast goedkoper in grote aantallen. Een deel van die prijs zit in de betrouwbaarheid en duurzaamheid van zo een meter. Goedkope consumentenproducten durven wel eens sneller kapot te gaan.

 

Mvg,

Jurgen

 

Dag Jurgen,

Ik ga ook maar af op wat anderen zeggen die er meer verstand van hebben :)

Om op de Eandis meter terug te komen, toch wel wat verhalen terug te vinden op internet van mensen met gelijkaardige problemen, zijnde jarenlang teveel geregistreerd en erkend door Eandis. Als de helft van Vlaanderen maar één keer per jaar zijn meterstand nakijkt en het concept van een "voorschot" factuur niet begrijpt, gaan er nog wel meer zijn die een dergelijk probleem nooit gaan onderzoeken laat staan ontdekken.

Ervaring uit eerste hand overigens: meter van mijn ouders is een paar jaar geleden ook op hol geslagen. Alleen maakte die zoveel lawaai dat je er niet naast kon dat hij stuk was. Eandis is hem dezelfde dag nog komen vervangen.

Het lijkt me overigens ook niet de bedoeling dat ik hier veel tijd en geld moet instoppen. Het is niet eens mijn meter (huur) en keuze van leverancier heb ik niet.

Heeft Eandis geen procedure of apparatuur om iets als dit snel te onderzoeken? Hoe ziet een monteur dat een meter defect is?

Een test met een weerstand van 1000 W is ook maar nattevingerwerk. Je weet niet hoe nauwkeurig het opgegeven vermogen is en je moet sowieso corrigeren in functie van de netspanning. Is die 1000 w opgegeven bij 220, 230 of 240 V. Welke is jou exacte netspanning? Als je een nauwkeurige test wil doen, moet je gelijktijdig hetwerkelike vermogen van de weerstand meten. Of met een nauwkeurige Kwh meter, of met een nauwkeurige stroom en spanningsmeting.

Beste,

 

Van de verschillende sites heb ik er maar één gevonden die toelaat de waarde van meetrseultaten te beoordelen: http://www.topten.ch/uploads/File/Testbericht-Energiemessgeraete-HTW-Ch…

Anderen gaven bvb "meetresultaten elektronische last": +-; dat zegt niets: sommige elektronische lasten zijn ook goed meetbaar door minder goede meters.

 

Ik ken topten.ch zelf niet, maar dat ziet er degelijk uit. Het referentietoestel kan mogelijks voldoende goed meten. Daar de waarden van het referentieresultaat goed overeenkomen met het toestel onder test dat met andere elektronica werkt lijkt dit mij een geldig resultaat. Zoals gezegd: geef mij een uitgebreide beoordeling en ik draai bij.

 

Wat betreft het verwarmingselement, ik moet toegeven dat ik al gestopt was met lezen... ...wegens mijn nogal slechte ervaring met iets oudere compacte en goedkope vermogensmetertjes.

Het feit dat jouw meter ongeveer hetzelfde zegt als wat er op staat is zeker een indicatie, maar op basis daarvan zou ik niet durven concluderen dat jouw meter goed werkt:

* Op verwarmingselementen zit vaak een grote marge in het verbruik.

* Zeker kort na de opstart is het verbruikte vermogen vaak niet gelijk aan het nominaal vermogen.

Uiteraard geldt nu dat jouw toestel goed uit de test komt, maar bedenk dat zelfs profesionele toestellen onder bepaalde omstandigheden (stuk gaan, lage batterij...) vaak sterke afwijkingen kunnen opleveren.

 

Ik weet dat er weinig kans is dat er op jouw toestel een productiefout zit, maar er is eveneens weinig kans dat jouw Eandis meter er zoveel naast zit. Ik zou op zijn minst proberen om een ander goedkoop toestel te lenen en de twee toestellen in serie te zetten bij het verwarmingselement als last. Kwestie van dure kosten te vermijden. Meteen kun je er ook andere lasten aanhangen om te testen.

 

Mvg,

Jurgen

 

Ik weet niet exact hoe Eandis die meters test als je een aanvraag tot testen doet.

 

Een geijkt meettoestel lijkt me onontbeerlijk. Ook de zekerheid dat het vermogen dat het test-meettoestel exact hetzelfde meet als wat de elektriciteitsmeter meet is onontbeerlijk.

Voorlopig ontbreekt het je aan beiden. Je hebt dus enkel een indicatie dat jouw meter te veel meet. Sluitende testen kun je met jouw installatie en apparatuur niet doen. Door (nog) systematischer te meten (meer zekerheid over wat nog eventueel aangeschakel blijft en hoe je enkel die lasten meeneemt die je echt wenst mee te nemen, controle met een ander meetapparaat zoals een volmeter en amperemeter bij een puur ohmse last...) kun je een steeds sterkere indicatie krijgen of er inderdaad iets fout is. Daarna zit er niets anders op dan te kiezen of je bereid bent het risico te nemen dat de meter toch goed werkt en je zelf de kosten moet betalen. Een goedkopere "verkorte" meetprocedure kun je van Eandis niet verwachten.

 

Persoonlijk vind ik wel dat, als jij de kosten op je moet nemen als de meter toch goed werkt, dat Eandis jou een extra vergoeding zou moeten betalen bovenop de geleden schade indien jij gelijk hebt. Nu is het risico eenzijdig bij jou. Maar mijn mening zal de procedures niet veranderen...

 

p.s.: Wat zorgt er exact voor dat je slechts 70% van de zekeringen kunt uitzetten? Hier meer controle over hebben helpt je een stuk vooruit.

 

Mvg,

Jurgen

 

"De verbruikers in huis zijn:
- Koelkast - 2 kWh / dag (144W wanneer motor draait)
- TV - 1,5 kWh / dag (8u, 185W)
- Server - 2,5 kWh / dag (110W)
- Vaatwas - 1,1 kWh / dag (volgens specs, nog niet nagemeten)
- Kookplaat - 1 kWh / dag
- Droogkast en wasmachine.
- Veel LED verlichting.

Alle toestellen zijn minder dan 5 jaar oud. Alles opgeteld zou ik dus een gemiddeld verbruik van rond de 11 kWh per dag verwachten.

Ik ben begonnen met het bijhouden van het verbruik overdag, terwijl er dus niemand thuis was. hierbij kwam ik aan een verbruik van 2 kWh op 8 uur. Op dat moment was enkel de koelkast ingeschakeld als grootverbruiker. Ik had hier eerder verbruik van 1 kWh verwacht."

 

=> Ben je de server niet vergeten? Als die effectief 110W gemiddeld zou verbruiken is dit alleen al 880Wh op 8u. Dan schiet er voor de koelkast en sluipverbruikers slechts 1120Wh over, dicht bij je verwachting van 1kWh.

 

Mvg,

Jurgen

 

Dag Jurgen,

Helaas, deze is steeds uit het stopcontact als ik wat uitprobeer. Dit weekend die ik wat ultieme tests met alle zekeringen uit.