24V versus 110V via inversor

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,
betreft hydrofoorinstallatie. Wij wonen al 3.5 jaar offgrid. Al onze energie word geleverd door zonnepanelen en opgeslagen in solarbatterijen. Het enige minpunt aan deze installatie is onze hydrofoorpomp,we hebben 2 jaar een shurflo 24V pomp in gebruik gehad rechtstreeks aangesloten op de batterijen. Maar in deze pomp komen regelmatig scheurtjes voor in het membraan met gevolg lek, drukverlies.Het voordeel van dit type was het energie verbruik max 6Amp. Op dit moment werkt de installatie op een 110V pomp van 500W via de inverter. Echter ligt dit verbruik nogal hoog voor de minder zonnige dagen. Nu heb ik een 24V pomp gevonden met het zelfde vermogen(500W). Mijn vraag is nu of deze nu werkelijk minder stroom verbruikt tegenover de 110V pomp via de inverter.
Of iemand andere suggesties.....

Reacties

Kort door de bocht maar goed genoeg benaderd: 500W / 24V = 20.8A

 

Mvg, Marc

Beste Luc,

 

Om te beginnen moeten we een onderscheid maken tussen stroom, vermogen en verbruik.

Zolang de (piek)stroom die getrokken wordt door de pomp uw installatie/batterijen/invertor/leidingen niet overbelast en er niet voor zorgt dat je andere gebruikers moet afschakelen om overbelasting te voorkomen is de getrokken stroom niet echt een probleem.

Wat vermogen betreft is de redenering gelijkaardig. Een 500W pomp heeft deze 500W als maximum vermogen. Het is niet omdat de pomp werkt dat er op dat moment ook effectief 500W gevraagd wordt. Het vermogen dat de pomp vraagt is immers afhankelijk van het nuttig werk dat ze doet en de verliezen:

 

Pelektrisch = debiet * druk / (rendement motor * rendement pomp) met alles in de juiste eenheden.

 

Hoe meer druk en/of debiet je vraagt, hoe meer de pomp dus verbruikt. Een goed rendement van de motor en vooral van de pomp kan een groot verschil maken in het verbruik. Het rendement is niet constant; het maximum rendement wordt enkel gehaald in het optimale werkingspunt en zakt vrij fors daarbuiten.

Als de pomp overgedimensioneerd is (vroeger was er een elektrisch verbruik van minder dan 24V * 6A = 144W verliezen inbegrepen), dan zal het rendement van de nieuwe pomp vrij slecht zijn => vind je vrij vlot betaalbare en goede pompen met een kleiner vermogen en een goed rendement?

Bijkomend: hoeveel druk leverde die oude pomp? Was dit voldoende? Levert de nieuwe pomp meer druk? Kun je eventueel minder druk vragen? Bovenstaande formule zegt immers duidelijk dat je bij een gelijk debiet veel meer verbruikt bij een hogere druk. Als de druk hoger is dan nodig, dan gaat die energie gewoon verloren als verliezen en heb je er nauwelijks een voordeel van.

 

=> Een goede dimensionering van de pomp is het belangerijkste om het verbruik te verkleinen.

=> Vooral te veel druk verhoogt het verbruik.

=> "Te veel debiet" zorgt volgens de formule ook voor een hoger vermogen, maar met een hoger debiet moet de pomp minder lang werken. Het verbruik in kWh is immers gelijk aan het vermogen * de gebruikstijd. Merk op: een pomp met een maximum debiet dat fors groter is dan je ooit nodig hebt zal geen optimal rendement hebben.

 

Naast het rendement van de pomp (het puur mechanisch gedeelte) is ook het type motor van belang. De meeste types AC motoren hebben een lager rendement dan de meeste types DC motoren. Dat pleit in het voordeel van de DC motor. Een motor die werkt op 24V zal daarentegen meer verliezen hebben dan een motor die werkt op 110V. Dat pleit dus in het nadeel van de 24V oplossing. Beide effecten zullen elkaar ten dele opheffen.

 

Het belangrijkste verschil zit hem nog in de invertor: wat is zijn rendement? Nog belangrijker: stuurt de invertor enkel de pomp aan of stuurt hij ook nog andere toestellen aan? In het eerste geval zullen de stand-by verliezen waarschijnlijk zwaar doorwegen op jaarbasis (afhankelijk van de kwaliteit). In het laatste geval staat de invertor toch steeds online en maakt dit geen verschil.

 

Samengevat:

=> Dimensioneer eerst en vooral de pomp correct indien mogelijk.

=> Staat de invertor steeds standby voor enkel de pomp? Kies dan voor een DC oplossing.

=> Zijn er geen bijkomende verliezen en is het rendement van de invertor goed? Dan is het een klein beetje koffiedik kijken wat het laagste verbruik zal opleveren. Veel hangt af van met welke oplossing (AC of DC) je best kunt dimensioneren voor jouw noden.

 

Mvg,

Jurgen