Ecologische douche

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat zijn de ecologische opties qua samenstelling van een (al dan niet inloop-) douche (in een houtskeletbouw)?

Mijn eerste idee is tadelakt, maar ik vraag me af of dat echt zo groen is als dat het klinkt. De tadelakt gewoon op de OSB-platen smeren is waarschijnlijk iets te simpel geredeneerd. Ik vermoed dat er zowiezo altijd cement, folie en/of andere weinig bio-ecologische smeersels aan te pas komen. Misschien valt de impact van een acrylbak + tegels of zelfs een douchecabine nog relatief mee?

Iemand die hier inzicht in heeft?

Reacties

Als je werkelijk ecologisch wilt douchen dan is het belangrijkste dat je zo weinig mogelijk en zo kort mogelijk doucht. Desnoods met een kunststof douchebak en zelfs verwarmen met een elektrische boiler is nauwelijks een bezwaar als je het gebruik van de douche weet te minimaliseren.

De impact van het gebruik zal nogal meevallen. Ik was me meestal aan de wastafel met koud water. Douche/bad vind ik persoonlijk niet echt een vereiste, maar het is moeilijk om anderen daarvan te overtuigen. En 't is af en toe wel handig.

Ik heb regenwater overwogen, maar dat is een gedoe om legaal aan te sluiten en dan moet je nog filteren ook, dus dat idee heb ik laten varen.

Daarom ligt de focus nu op de constructie van de douche.

het meest eenvoudige is een compacte douchecabine van een gekend merk (geen pruts van doe-het zelf).

voordeel : geen problemen met naden die lekken, aansluiting , alles is klaar , staat op 10 minuten.

nadeel : opstap

 

ben nu zelf ook in mijn hsb bezig met een inloopdouche op het gelijkvloers , inkuiping is uitgevoerd in waterdichte doek en betegeld (type KERDI-drain), deze doek werd een tiental cm naar boven omgeklapt en zal bedekt worden door de trespa.

de wanden zal ik zelf doen in trespa 8 mm, hoeken in speciale hoekprofielen in alu.

verschiet niet van de prijzen

helemaal terecht Geert, (groot) plaatmateriaal is ideaal voro douche (weinig of) geen voegen als groot voordeel ivm onderhoud en (lekken)

nadeel is de prijs

 

 

Ik heb niet veel kennis over tadelakt. Maar volgens wat ze beloven is er totaal geen cement nodig. Ipv OSB kan je leemplaten doen, of de leemplaten voor de OSB die dan met leem stuccen en dan tadelakt als afwerking (want als ik le niet vergis is tadelakt gewoon een afwerkingslaag voor leem). Dan moet de tadelakt met stenen worden plat gedrukt, gepolierd al ik me niet vergis, iets wat ik een raar proces vind maar blijkbaar moet dat wel (heb wel al ergens op een blog gelezen dat iemand voor een lavabo gewoon een plastieken voetbal had gebruikt omdat die net de ideale afmeting had voor de lavabo en dat werkte evengoed). En dan om het helemaal waterdicht te maken moet men het behandelen met olie als ik le niet vergis. Tadelakt is op basis van onder andere gesteente als ik me niet vergis, maar geen cement als ik me niet vergis. Tadelakt is op zich waterdicht/waterresistent maar voor een bad of douche moet het bijkomend met olie worden behandeld voor de zekerheid ofzo. Is een kang proces, het moet allemaal drogen, het moet meerdere keren geolied worden en dat oliën moet om de zoveel tijd (maanden of jaren) herhaalt worden, ik vermoed omdat zeep de olie-bescherming aantast.

 

Het argument dat men evengoed een kleine plastieken of aluminium of andere metalen cabine kan nemen omdat de milieu kost toch niet echt veel verschilt, kan ik wel volgen. Wij hebben bij onze douche een knop aan de douchekop zelf waarmee we hem tijdelijk kunnen uitzetten om ons in te zepen. Volgens mij bespaart dat meer dan de milieuimpact van plastieken of metalen cabine.

Ik heb ondertussen een blog gevonden [1] [2] van mensen die hun douche met tadelakt afwerken. Is blijkbaar niet voor watjes.

Ik heb nog geen getuigenis gevonden van mensen die zo'n douche al enige jaren in gebruik hebben.

Klopt het dat Trespa-platen bestaan uit papier en een soort kunststof? Bij synthetische materialen houdt ik altijd het onstaan van microplastics in het achterhoofd.

Christophe, http://www.archicd.be heeft dit in zijn eigen woning zie link op site linksboven en dit al ruim 10 jaar

 

Blijkbaar bestaan er ook houten douchecabines. Ik vind slechts weinig aanbieders en gebruikerervaringen. Wie weet hier meer over?

Ik denk niet dat het onder ecologisch valt, maar heb onlangs een douche in een HSB woning gezien die met epoxy gemaakt was.

De chapper had een soort afloop gemaakt en ze hadden de vloer en muren met epoxyverf gedaan (6 lagen volgens de aannemer).

Epoxy verf is misschien niet milieuvriendelijk, maar aan de andere kant gebruik je géén ander materialen, dus geen douchebak, geen plastic, geen glas, enz

Wij hebben een goedkope plastic bak gekozen en de wanden (HSB) afgewerkt met resten vinyl (gratis) die in de hoeken zijn afgekit met polymeerkit. Het zit nu al zo'n 8 jaar, nog geen tekenen van slijtage of lekkage.

Van de mens met zijn houten douche krijgen we geen reactie, dus dat gaat het niet worden.

Ik begin te vermoeden dat er geen ontkomen aan is om een of andere lijm of epoxy te gebruiken voor een waterdichtingsgarantie bij zelfbouw. Spijtig dat ik hier niet op gelet heb tijdens de Ecobouwers Openhuizendagen

"

De impact van het gebruik zal nogal meevallen. Ik was me meestal aan de wastafel met koud water. Douche/bad vind ik persoonlijk niet echt een vereiste, maar het is moeilijk om anderen daarvan te overtuigen. En 't is af en toe wel handig.

Ik heb regenwater overwogen, maar dat is een gedoe om legaal aan te sluiten en dan moet je nog filteren ook, dus dat idee heb ik laten varen.

Daarom ligt de focus nu op de constructie van de douche."

Waarom zou regenwater zo'n probleem vormen ?

We wassen ons al decenia lang met regenwater. Het regenwater moet gescheiden blijven van het drinkwater ( ook in de mengkraan) dus een aparte leiding dat is alles

Traskalk wordt gebruikt als buitenpleister en zou dus waterdicht moeten zijn. Het lijkt me ook wel stevig als het uitgehard is. Zou dit materiaal kunnen dienen als basis voor een tadelaktdouche, m.a.w. is het stabiel genoeg om scheuren te vermijden en waterdicht genoeg om insijpeling te vermijden?

Hallo, ik ben benieuwd welke oplossing je hebt gekozen voor de douche. Ik ben me nu aan het orienteren wat de mogelijkheden zijn. Het gaat om een douche in een stro-leem-bouw-huis. Als achtergrondplaten is al voor fermacell-platen gekozen. Daar de vloeibare folie, banden etc tegenaan en dan... Ik wil liever een gepleisterde muur dan tegels. Tadelakt is me afgeranden om zelf te doen en vind ik boverndien absurd duur.

Ik las dat kalkpleister (in dat geval was het chanvre-chaux) met harde olie afgewerkt volledig waterdicht zou moeten zijn. Heeft iemand daar ervaring mee?

Ik kwam ook tegen dat traskalk waterdicht zou zijn. dus waarom niet de hele muren van de douche met traskalk?

Bij voorbaat dank voor reacties!

Goeden dag allemaal,

Mijn naam is Raphael en ik loop nu mijn stage voor de eindwerk van mijn studies door. Hiervoor maak ik een peiling waarvoor ik zo veel als mogelijk antwoorden nodig heb. 
Deze peiling heeft de opgave uit te vinden op welke manier een echt milieuvriendelijk product gepresenteerd moet worden om daardoor de consumenten te kunnen helpen een onderscheid te maken tussen de niet ecologische en ecologische producten.

Het zou vriendelijk zijn als u 4 tot 6 minuten van uw tijd besteedt om deze peiling te beantwoorden. 

[[http://goo.gl/forms/8E0zPPzvkh]]

Dank u vooraf!

Sorry voor spelfouten als er elke zijn, ik ben duitstaalig :)

Met vriendelijke groeten,

Raphael