naisoleren zolderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Sedert een jaar wonen we in ons nieuwbouw huis. Het dak is toen geisoleerd met 18cm rotswol met een dampscherm eraan van aluminium. Je kent dat wel, hetgene ze verkopen in iedere doe het zelf winkel.
Nu zou ik nog willen bij isoleren om het comfort op warme zomerdagen te verbeteren.

Alleen denk ik dat je niet zomaar kan isoleren tegen een dampscherm. Ik hoorde van iemand dat het voldoende was om in het huidige dampscherm snedes te maken. Zodat het toch een beetje dampopen is.

Zou dit voldoende zijn of moet ik verder gaan en het huidige dampscherm er helemaal afstrippen?

Alvast bedankt!

Reacties

Hangt af hoe je het bedoelt. Van binnen naar buiten moet de muur dampopenheid worden. Indien niet zou er een grondige studie meoten worden gedaan naar de vochthuishouding. Dus als u langs binnen bij-isoleert, dan kan u het best het dampscherm verwijderen. Als u langs buiten bij-isoleert, zoek dan naar isolatiematerialen die minstens even damp open zijn als de rotswol. Dan zou er geen probleem moeten zijn. Maar dan doe je best wel langs buiten wel een weersbeschermende folie, of zo zaken als celit platen die de constructie beschermt tegen de weersinvloeden (en dus tegen het water dat misschien door de dakpannen komt). Langs buiten bij-isoleren is natuurlijk het efficiënst.

 

Of de truk van sneden in het dampscherm maken voldoende is zou kunnen, ik ken er allessinds niets van.

Als je wilt bi isoleren tegen indringende warmte neem je best een isolatie met een zo hoog mogelijke warmtecapaciteit. Hoe groter de warmtecapaciteit hoe groter de doorslagtijd, over het algemeen wordt aangeraden om een doorslagtijd van rond de 10 uur te benaderen. 

Ok, in alle geval al bedankt voor de reacties. De isolatie zou er langs de binnenkant opkomen, dus tegen het huidige dampscherm.

Aangezien ik vroeger nog vlasboer ben geweest, dacht ik aan isovlas. Dit is inderdaad goed tegen warmtedoorslag maar ik weet niet of dat materiaal wel stijf genoeg is om tussen de spanten te klemmen. Misschien is het wel te slap. Iemand die daar ervaring mee heeft?

Geen ervaring mee, weet wel dat het op foto's er vaak zeer flexibel uitziet, maar Ik denk dat ee wel stijvere platen zullen bestaan. Anders lijkt me houtvezelplaten (al dan niet flexibel) zeker een alternatief, of hennep-isolatie. Wol lijkt me vaak te flexibel, tenzij er intussen ook al stijvere zaken van zijn.

Wat wel waarschijnlijk zeker zou moeten is een dampscherm langs de binnenkant op de isolatie, ik denk met een sterkere damperemmende waarde dan de al bestaande aluminium dampscherm.

Vlas lijkt mij best wel geschikt voor deze toepassing, het is een ecologisch product en benadert de warmteopslagcapaciteit van cellulose en houtwol (wat typisch voor deze toepassing gebruikt wordt).

 

Wat de plaatsing betreft denk ik dat je het bestaande dampscherm best zo goed mogelij probeert te verwijderen, dit hoeft zeker niet volledig maar enkele sneedjes lijkt me wat weinig. Daarna kan je eventueel houten latjes op de bestaande spanten zetten om deze uit te dikken als dit nodig is. Je neemt best een vlaswol die redelijk stijf is, niet alleen omdat deze beter blijft zitten maar ook omdat het gewicht hiervan hoger zal zijn en het dus ook meer warmte zal opslaan. Hoe zwaarder, hoe meer warmte het kan bufferen.

 

De afwerking kan je misschien best doen met een variabele damprem (proclima intello, isover vario,...) in plaats van gewoon alu-folie of plastic. Zeker als een dampdicht onderdak gebruikt is zijn daken gevaarlijk terijn wat vocht betreft.

 

Ik heb er ook geen ervaring mee, maar het alternatief (houtvezelplaten) van Brecht lijkt me een betere keuze daar de warmteopslagcapacitiet rond de 2000 J/KgK is waar isovlas rond de 1600 J/KgK berdaagd. 

Vlas is evengoed geschikt voor de toepassing inderdaad. Het ging echter over dat houtvezelplaten veel meer hitte bufferen. Maar bij groot genoege diktes zal dat verschil niet zo meemaken. Hoe zwaarder hoe beter het buffert, echter als de warmtegeleiding hoger ligt, kan het zijn dat het niet zo is. De stijfheid van de panelen is vooral handig naar het inklemmen toe.

 

Daarbij komt dan nog dat de afwerking binnen ook invloed heeft: voorzie een afwerking met veel opslagcapaciteit zoals bv hout of leem. Natuurlijk omdat het om een renovatie gaat kan het zij. Dat het dak niet geschikt is voor zwaargewichten. Ga dat dus zeker na. Indien gewicht toch geen probleem zou vormen wel ga dan voor de vaak zwaardere warmtebufferende materialen.

Takske,

 

Veel zal afhangen van hoe je nu al de binnenafwerking gedaan hebt. Heb ik juist begrepen dat je nu overal het dampscherm nog ziet zitten? Ik veronderstel dat je momenteel al een goed ventilatiesysteem hebt, gezien het een nieuwbouw is?

De algemene regel voor zomerwarrmte is inderdaad dat je veel warmtecapaciteit/massa binnen moet hebben. Aangezien je nu al een goede isolatie in je dak hebt, kan je net zo goed zware platen tegen de binnenkant schroeven. Ik denk dan aan gipsvezelplaten (Fermacell-platen of Rigidur van Gyproc) of zware OSB (die redelijk dampdicht en minder ecologisch zijn). Gewone gyprocplaten zijn hier wel te licht voor. Alternatief kan je ook 2 à 3cm pleisteren met kalkpleister/leem/normaal pleister...

Op de website u-wert.net kun je een simulatie maken van je huidige dakopbouw en de alternatieve oplossingen die hier al op het forum geplaatst zijn. Als je de huige opbouw (onderdak, isolatie, keperafstand en -dikte, damschermtype, binnenafwerking,...) doorstuurt, wil ik die wel proberen maken en ze hier op het forum zetten.