Warmteverlies zonneboiler door ongewild thermosyphon-effect 's nachts

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Wij hebben ondertussen reeds een kleine twee jaar een zonneboiler van immergas (inoxstor 300liter) met vaccuümpanelen in gebruik. De installatie is opgebouwd volgens volgend principe:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/20365062/brol/principeschema_zonneb…

Twee weken geleden kwam ik 's avond laat thuis & bij het passeren langs de boiler hoorde ik dat de circulatiepomp van het glycol circuit actief was. Omdat het buiten koud was, vond ik dit verdacht.

Het lijkt erop, dat door thermosyphon werking, de warmte via de leiding MP (zie tekening) naar boven kruipt. Vervolgens komt de warmte aan de sensor (plaats 6 op de tekening). De logische eenheid denkt dat de panelen warm zijn & vervolgens slaat de circulatiepomp aan. Echter, ipv te warmen koelt de boiler zich zo geleidelijk af. Dit kant toch niet de bedoeling zijn?

Voor alle duidelijkheid: ik weet dat de boiler ook met hoge warmte 's nachts kan koelen via de panelen om oververhitting van vat tegen te gaan. Deze instellingen zijn niet geactiveerd. Dus programmatie van de logische eenheid lijkt goed te zitten….

 

Ben ik de enige met dit probleem? Of is moet er een gravitatieklep geplaatst worden en is mijn installateur dit vergeten? Wie heeft er raad?

Reacties

Uiteraard moet er een terugslagklep in, voor goed te zijn zelfs twee (in vertrek en terugvoer). Maar als er een complete pompunit gebruikt is (pomp, kleppen, afsluiters en aftapkraan in een geheel), zouden de kleppen er in moeten zitten.

De meeste terugslagkleppen zijn sterk genoeg om thermosiphon tegen te gaan (in de doorgaande richting dan). Zoek eens op welke je hebt en of er idd een in zit.
Maar je hebt ze wel nodig.
Zonder kan je buffervat energetisch leeglopen.

Walter

Ongelooflijk maar waar, ik heb blijkbaar geen terugslagklep!

Er zitten wel een bolkraan tussen de leiding. Heb gisterenavond deze is toegedraaid, en dan blijft het buffervat mooi op temperatuur. Uurtje voor het slapengaan dezelfde kraan opendraaid (en circulatiepomp uitgeschakeld) en jawel: op minder dan uur tijd meer dan 10 graden verlies. Ook mijn panelen buiten werden 50 graden warm. Conclusie: met een terugslagklep op de aanvoer zou het probleem opgelost zijn.

Vind het jammer dat ik het "probleem" zo laat pas ontdek: want ik vind toch niet dat ik moet opdraaien hiervoor? Is toch duidelijk een vergetelheid van de installateur?

hmm.. 10 jarige verantwoordelijkheid nog nooit van gehoord ?

 

dat is heel vreemd, want in die pompgroepen zitten normaal altijd terugslagkleppen in. wat wel kan is dat om redenen van ontluchten e.d. de terugslagkleppen manueel werden geopend en naderhand vergeten terug dicht te zetten.

Gezien het vacuumpanelen betreft zal je wel niet al te veel warmte verloren hebben denk ik, wel onnodig elektriciteit gebruikt voor de pomp.