Voldoende isolatie ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Op dit ogenblik ziet onze woning er als volgt uit.  Aangezien we nog maar aan de tweede versie van het plan zitten kan er nog vanalles wijzigen.  Graag alvast jullie mening over het volgende :

Vrijstaande woning die dwars komt te staan op het perceel gezien de orientatie (wordt dan zuid-gericht).

  • Garage buiten het beschermd volume
  • vloeroppervlak per verdiep  (buitenmaat)  :7,5m x 12m
  • één deel van het verdiep (7,5m x 5m) - goot-hoogte 3,75m + schuin dak, geen veluxen, 1 groot raam in punt naar het oosten gericht
  • één deel van het verdiep (7,5m x 7m) - goot-hoogte 4,75 + schuindak, 1 velux (noord-gericht) + kijkuit op het zuiden met twee ramen,  1 raam op het westen in de punt (tot nu toe). 
  • enkel raam berging op het noorden en voordeur 
  • Inkom en berging aan noordzijde .
  • Isolatie dak : 22 cm rotswol in dak + 2 cm plaat (ook isolerend maar ben de naam even kwijt)
  • Isolatie muren : 14 cm PU/PIR (zo is de totale muur al een 40 cm dik)
  • Isolatie vloer : 10 cm PU/PIR (platen)
  • Isolatie plat dak (dus boven kijkuit) : 14 cm PU/PIR.
  • Beglazing : 3-dubbel 0.6
  • groot schuifraam op het zuiden en westen in de living.
  • Andere ramen op het zuiden (kijkuit + keuken)
  • Screens aan de ramen op de zuidkant
  • ventilatie D
  • Vloerverwarming + kleine houtkachel
  • luchtdicht (evident)

Hiermee zou ik onder E54 moeten komen, zo dat ik investeringen in zonnepanelen enz niet onmiddellijk hoef te doen.

Vooral de kijkuit baart me zorgen, maar is nodig om meer volume te hebben op de verdieping.  Beetje vreemd dat ik 24 cm isoleer in het schuine dak en maar 14 cm in het plat dak.

Graag jullie mening.  Alvast bedankt.

Groetjes

Jan

 

Reacties

Hallo, 

De onderdakplaat die je vermeldt (2cm dik op schuin dak) is waarschijnlijk een houtwolplaat type celit ofzo, deze genieten ook mijn voorkeur voor helende daken gezien ze dampopen zijn.

 

Als ik dit bekijk vind ik het er best goed uitzien. Mij valt wel op dat alle constructiedelen ongeveer gelijkwaardig geisoleerd zijn, behalve de vloer. Op papier valt hier misschien weinig verschil mee te halen maar het verdikken van de vloerisolatie zal in praktijk misschien wel een verschilletje kunnen maken, al zeker omdat je vloerverwarming hebt.

 

Let er ook op dat je in de zomer geen last krijgt van de hitte, je houdt duidelijk rekening met zonnewinsten in de koudere perioden en dat is zeer goed maar vergeet ook de zomers niet. Screens op het zuiden zijn goed maar vergeet ook het oosten en westen niet, hier schijnt de zon bijna loodrecht op binnen. Als je het een esthetische meerwaarde zou vinden (ik weet niet welke stijl je bouwt) kan je boven de zuidgerichte ramen een oversteek of lamellen zonnewering voorzien, de screens zijn daar dan niet meer nodig. Voor de grote oostelijk en westelijk georienteerde ramen zijn screens misschien wel aan te raden.

 

Houd er ook rekening mee dat de aannemers effectief aandacht moeten besteden aan de luchtdichtheid, je kan na een luchtdichtheidsmeting vele E-peil punten besparen maar dan moet je huis wel luchtdicht genoeg zijn. Er is tijdens de bouwfase voldoende aandacht voor nodig want kleine detail kunnen een groot verschil maken en deze zijn nadien niet meer aan te passen. De luchtdichtheid zal bovendien de werking en efficientie van het systeem D bevorderen. 

 

De reden waarom je hellend dak met 24cm geisoleerd is en je plat dak maar met 14cm heeft te maken met de isolatiewaarden van de gebruikte materialen, een snel rekensommetje:

PIR heeft doorgaans een lambda waarde rond 0,023; 14cm heeft dus een R-waarde (warmteweerstand) van 6,1.

Rotswol heeft doorgaans een lambda rond 0,036; 22cm geeft dus een R-waarde (R=dikte/lambda) van 6,1.

Beiden isoleren dus ongeveer even goed.

 

Weet je ook al welk verwarmingstoestel je zal nemen om de vloerverwarming te voeden ? De combinatie vloerverwarming en kachel is best goed.

 

Ik hoop je hiermee al iets verder geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust !

Grt, Anton

Zuidgericht ..

Luchtdicht ...

Drievoudig glas ...

Ventillatie D ...

Je moet dus alleen het isolatieniveau wat opkrikken en je hebt een passiefhuis.

 

 

Dirk

Energieverbruik zal laag zijn. Goed zo.

De energie die in de productie en transport  van je bouwmaterialen zit is niet zo laag. Jammer.

Dag Anton, Dirk, Benn, 

Bedankt voor de antwoorden.    Ik heb me (als leek) lang beziggehouden in het me verdiepen in wat kan en wordt vooropgesteld qua energiezuinigheid, een gepaste architect gezocht enz.

Ik noteer dat ik, qua energiezuinigheid, goed zit.   De vloerverwarming zou "gevoed" worden door een gasketeltje.  Een "lucht"-warmtepomp zou 10.000€ duurder zijn en een "grond"-warmtepomp nog duurder.  Een dergelijk bedrag is op dit moment  niet te verantwoorden.

Ik begrijp dat er milieuvriendelijkere manieren kunnen zijn om te bouwen, maar ik moet bekennen dat ik me daar niet heb in verdiept, buiten het idee om met cellenbeton te bouwen, maar dat idee heb ik, op basis van wat de architect me zei achterwege gelaten.  (hij zei cellenbeton + isolatie + crepie of klassiek met isolatie + gevelsteen, het is het laatste geworden. crepie vond ik maar niets).

Bedoeling is om op basis van het huidige plan, na wat fijn-tuning van de indeling, een kostprijsberekening te maken waarbij we in eerste instantie er van uitgaan dat alles door vakmannen wordt gedaan.  Daarna kunnen we bepalen wat ik kan uitsparen door dingen zelf te doen of uit te stellen.  

Ik ben benieuwd

  • naar de nog betere normen voor passief.  ver welke diktes en materialen spreken we dan ?
  • welke milieuvriendelijke technieken er zijn, indien mogelijk met een prijsvergelijking tov de vernoemde materialen.  Ik heb al gekozen voor rotswol in dak ipv pur (ook qua brandveiligheid) en platen voor de vloer omdat gespoten Pur en bij afbraak niet uit te krijgen is..   Vlokken in het dak (of zoiets) overweeg ik nog 'indien te betalen'.   Ik ben geen voorstander van houtskelet (zonder gegronde reden)  :) .

Vriendelijke groeten

Jan

Ondanks je korte opmerking over houtskelet toch even terug houtskelet aanhalen. Bij korrekt dimensioreren is dat even stevig en een even lang leven beschoren als traditioneel. Bijkomend voordeel: het grootste deel van uw wandopbouw is terzelfde tijd isolatie, dat bespaart onrechtsrteeks ook financieel door beperktere buitenvolume voor zelfde binnenvolume (of meer isolatie voor zelfde buitenvolume). Verdiep je daar nog eens kort in en je zal geen nadelen vinden.

 

Mvg, Marc

Wat je nodig hebt voor passief kan enkel een berekening uitwijzen, maar ik zou zo inschatten dat je al de isolatie met ca 50% moet verhogen. Enkel de vloer inderdaad wat meer, dat zal ongeveer maal 2 worden.

verder zou ik de vloer isoleren met eps, aangezien je toch met platen wenst te werken. Deze zijn voor eenzelfde isolatiewaarde doorgaans goedkoper dan pur. Wel opletten dat je een voldoende drukvaste variant neemt. Wij hebben bvb 30 cm in onze vloer.

voor je hellend dak misschien best nog iets meer isolatie voorzien, aangezien daar het effect van de houten constructie nog meespeelt in de bepaling van de u-waarde.

voor de rest is alles al genoemd waar ik ook aan dacht, enkel misschien nog zoeken dat je een goede professional vind die je hier concreet in kan begeleiden, ook naar praktische oplossingen. En zeker ook de bouwknopen niet vergeten in rekening te brengen.

gr, toon

15kwh /m2/jaar is de passiefhuisnorm. Hoeveel isolatie je nodig hebt zou moeten uitgerekend worden want hangt af van de grootte vd woning. Hoe groter hoe makkelijker passief te maken. Maar passief of net niet passief (16kwh/m2) maakt quasi geen verschil in verbruik en ook niet in subsidie. Ik zou er dus niet te juist naar laten rekenen.

trouwens een gemetst huis is moeilijk luchtdicht te krijgen tot op passiefhuisniveu.

Maar als jet dan toch wil weten, ik denk dat je 40 cm dakisolatie zou nodig hebben, 20 cm pur platen in muren en plat dak en 15 cm pur in de vloer. Kleine houtkachel zal probleem worden.

Dag iedereen, 

 

Nogmaals bedankt voor de reacties.

 

Tja : ik ben niet voor houtskeletbouw, net zo min als voor een plat dak (al maakt dat de dingen volgens mij wel eenvoudiger qua indeling en een houtstoof is ook iets wat ik wil.  Niets aan de doen.

De diktes die nodig zijn voor een passiefwoning lijken me ondoenbaar.  Ik zit nu reeds met een fundering en muren van 40cm breed. 

Ik vraag me nog af waarom de houtkachel een probleem zou vormen.  De zuurstof die de kachel nodig heeft zou worden aangezogen via een leiding in de vloer verwerkt (dat is het idee).

 

Benieuwd wat de EPB-man te vertellen zal hebben.

 

Groetjes

 

Jan

 

Houtkachel kan perfect als het een hermetisch gesloten type is met externe verbrandingslucht toevoer.

 

Als je met je houtkachel en een paar m³ hout per jaar je huis kan verwarmen, dan neem je die dikke muren er toch gewoon bij ?

 

Ik heb afgelopen winter (nu ja winter) minder dan 1 m³ hout verstookt.

 

 

Dirk

Dat een houtkachel in een passiefhuis een probleem zal vormen, daar bedoelt men volgens mij vooral mee dat deze TE veel warmte inneens zal geven. Met een gewone houtkachel maak je zo een sauna van je passiefhuis. Ik zou voor jou woning, hoe je ze hierboven beschreven hebt, ook al op zoek gaan naar een houtkachel die ook goed op lage vermogens kan werken. 

Wij merken zelfs in onze slecht geisoleerde leefruimte (woning jaren '80) dat de speksteenkachel in de tussenseizoenen te veel warmte geeft.

 

Ik zou je zeker aanraden een goed gesprek met je EPB verslaggever te hebben en ook eens ergens anders ten voor advies langs gaan, bij het provinciaal steunpunt duurzaam wonen kun je vaak gratis terecht voor wat bouwadvies.

 

Zoals je beschrijft is het plaatsen van een warmtepomp op dit moment niet rendabel, dit kan ik niet tegenspreken. Je kan er bij een gasketel best rekening mee houden dat deze een goede regeling heeft en laag kan moduleren als je warmtevraag beperkt is. De plaatsers van die toestellen proberen je al te vaak een te zwaar toestel met een goedkope regeling aan te praten.

En gezien warmtepompen in de toekomst misschien wel rendabel worden (gas gaat binnenkort op...) kan je er best voor zorgen dat de gasketel eenvoudig door een warmtepomp te vervangen is, de keuze voor vloerverwarming is hier al een belangrijke stap in.

houthaard i.p.v. houtkachel, daarmee heb je ineens alle problemen opgelost.  beperkte warmte waar je stookt (25 a 50%), de rest gaat in de boiler (warm water) en je kan er ook een paar radiatoren of vloerverwarming op aansluiten, zodat je overal goedkoop je huis kan verwarmen.

Dit kan inderdaad een goede oplossing zijn, in combinatie met een zonneboiler (kan je ook later nog plaatsen) heb je het hele jaar goedkoop en ecologisch warmte voor verwarming en SWW. Ik denk wel dat de aankoopprijs een beetje kan tegenvallen maar dit geldt voor wel meer ecologische alternatieven die nadien een lage verbruikskost hebben.

 

Hoe staat het met de plannen ?

zal allicht niet duurder zijn dan houtkachel + gasketeltje.  en veel goedkoper in verbruik!

Sorry, dat is waar. Ik vergat de gasketel weg te denken in de cv-houthaard opstelling. ;)

Zeker voor een nieuwbouw zou je uw verwarming moeten laten werken met 1 enkele energiebron.  Bvb ofwel hout, ofwel gas.

Een dubbel systeem bvb cv op gas plus een houtkachel, moet je ook alles dubbel tellen: investering, onderhoud.  

Mijn voorkeur, zet alles op gas, en laat die ketel het werk voor u doen!  Wil je besparen, doe dat dmv extra isolatie.  Wil je gezelligheid?  Er zijn hele leuke kaarsen!