Warmtepomp in beschermd waterwinningsgebied

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb een bouwgrond op het oog, echter deze bevindt zich wel in een beschermingszone voor waterwinningsgebied type III. Kent iemand hiervan de wetgeving?
- Is een verticale grond/water warmtepomp hierbij toegelaten?
- Is een horizontale grond/water warmtepomp hierbij toegelaten?

Bedankt!

Reacties

gewoon even surfen via google naar rubriek 55,  hier het adres van de bouwgrond ingeven en je weet direct hoe diep je op desbetreffende locatie mag boren, Groeten Wim

Thx.

Dieptecriterium geeft 150m... dus in dat geval moet zelfs een verticale boring mogelijk zijn lijkt mij.

Had bij een aannemer van warmtepompen advies gevraagd en die liet weten dat bietensap zal moeten gebruikt worden ipv glycol in dit geval owv chemicaliën die niet zijn toegelaten. Klopt dit? Rendement is hetzelfde, maar is wel een pak duurder dan glycol.

150 meter is zeker voldoende voor een verticaal systeem.

Men gebruikt af en toe inderdaad ook betaine (afkomstig uit suikerbieten) als ecologische vervanger voor glycol. Of het echter op sommige plaatsen verboden is glycol te gebruiken in een captatienet voor warmtepomp weet ik niet, misschien kan je bij de aannemer navragen van waar hij deze informatie heeft.

 

Edit: geizien je in een beschermd waterwinningsbebied zit lijkt het mij wel aannemelijk dat het gebruik van glycol in de grond beperkt moet worden.

Indien je 150 meter mag boren op de bouwplaats, zonder vergunningsplicht, dan mag je ook glycol gebruiken in de leidingen. Je hebt wel meldingsplicht... Dit houd in dat je moet melden aan de gemeente dat je een putboring gaat laten uitvoeren als primaire kring voor een warmtepomp. thats it!

Heb je ook gezien of je een vergunning moet aanvragen, staat iets lager dan het dieptecriterium...

Vergunningsplicht Klasse 2 ... reeds voor boring minder dan 2,5m...
Wat kan ik hieruit besluiten? Is er de kans reëel dat men dit alsnog niet toelaat?

 

Natuurlijk is de kans nog reëel. Nu moet je een aanvraag doen van een millieuvergunning. Deze formulieren (18 pagina's) kan je bekomen op de gemeente. Nadat het dossier is ingevuld moet het terug ingediend worden op de gemeente. Dit wordt dan voorgelegd op de gemeenteraad, neemt +/- 3 maand in beslag. Indien gunstig advies dan moet je nog een maand lang de bekendmaking voor aanvraag van een millieuvergunning uithangen . Nu is het ook zo dat er bepaalde voorwaarden zullen opgelegd worden door de gemeente bv max boordiepte, de te gebruiken vloeistof die vloeit door de primaire kring, plaatsbepaling van de boorputten... 

Het is ietsjes omslachtiger dan meldingsplicht, maar wel doenbaar.