water verwarmen met PV installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
hierbij een theoretische beredenering waarvan ik graag jullie mening zou willen weten ,
nl: als ik nu enkele pv panelen neem vb 6 stuks van 250Wp volgens tech gegevens kunnen deze in serie V max= 180V DC en Imax=48A en ik laat door een verwarmingsweerstand (die berekend zal worden ) een water boiler opwarmen ( hoeveelheid is nog te bepalen ) zou ik dit toch tot 80°C kunnen brengen in vb tussen seizoenen.
Of heb ik dit verkeerd voor ? ( dus enkele pv modules zonder omvormer)

Reacties

48A, klopt dat? Geen komma vergeten?

 

Als je uw 6 panelen op een weerstand aansluit zou deze in theorie dus 1500W kunnen produceren, uw verwarmingsweerstand moet dus zeker ook dat vermogen hebben. Zwaarder mag maar geeft geen zin omdat uw bron niet meer kan leveren. Je kan dus in uw boiler max 1500W energie steken als de zon vollenbak schijnt. Op een bewolkte dag zal dat maar mss 300W zijn en zal het veel langer duren voor uw boiler warm zal worden.

jt

dat mag een theoretisch beredenering zijn, maar volgens mij klopt ze van geen kanten.  als ik nog enige kennis overhehouden heb van mijn studietijd heel lang geleden is arbeid gelijk aan stroom maal spanning, of 180V * 48A = 8640 VA.  met panelen van 250 Wp zou je dan bij 1000 watt instraling (dat is zelfs in de zomer op een paar dagen na erg optimistisch) volgens mij 8640/250 35 panelen nodig hebben. maar dat is een heel optimistisch aanname. als je voor de zomer gemiddeld 800 watt instraling neemt denk ik dat je dichter bij de realiteit zit, worden het 44 panelen.

daar komt nog bij dat 180V al erg laag is en in de zomer zakt je spanning nog verder af, en vele omvormers daar problemen mee hebben.

ik denk dus dat je goedkoper af bent met een zonneboiler...

hans d

oeps, zie nu net waar je de fout hebt gemaakt, als je panelen in serie zet telt de spanning op, stroom blijft zitten op de stroom van het slechts presterende paneel.  zet je ze parallel, is het net andersom.  je zal dus 180V en 8 A hebben.  maar het probleem van de 180V blijft bestaan.

bij de theoretische maximale productie heb je dus iets van een 1440 watt, en het jaargemiddelde zal minder dan de helft zijn.  in de volle zomer kan je dus een redelijke hoeveelheid warm water aanmaken.  nu vraag ik me af hoe jij je huis verwarmd, als dat met een CV-ketel is, is het bijna zeker interessanter een zonneboiler te plaatsen en de PV te gebruiken om je stroomverbruik te dekken.

hans d

.

 

Hallo, inderdaad Imax=8A .

momenteel bestaat mijn cv installatie uit stookolie ( 10 Jaar) en nog niet aan vervanging toe . dus alle beetjes zouden me helpen .

maar als ik kostenplaatje bekijk nl: 6 modules en een sturing en een boiler of zonneboiler met modules ?

tj

maar dat gaat niet helpen.  als je ketel toch al draait, kan ie met weinig meer de boiler opwarmen.   en je PV stroom gebruik je dan voor wat ie dient.  want hoe duur stookolie ook is, deze is nog altijd een stuk goedkoper dan elektrisch verwarmen.  en olie wordt duurder, maar elektriciteitsprijs schiet ook de hoogte in.

en de energieproducenten hebben nog nooit tevoren zoveel verdient dan nu......

hans d

8A lijkt er al wat meer op.

 

Nu, als je een boiler rechtstreeks wil opwarmen met een weerstand, dus zonder omvormer, verlies je een deel van uw investering. Als in de zomer uw boiler volledig op temperatuur is zal je hem moeten uitzetten met een thermostaat, anders zal hij overkoken. Als je van 's ochtends vroeg al zon hebt kan uw boiler tegen de middag mss al volledig warm zijn, dan maken uw PV panelen stroom maar je kan er niets mee doen. Als je via een omvormer werkt kan je het dan nog op het net steken als je zelf geen stroom verbruikt met de boiler.

 

Of je moet uw boiler groot genoeg voorzien zodat je altijd energie in kwijt kan.

 

Zonder omvormer een boiler opwarmen rechtstreeks op een weerstand gaat perfect, heb het zelf ook al eens gedaan. Maar gerekend in m² ga je veel meer oppervlakte nodig hebben met PV dan een gewone zonneboiler. Het thermostaat contact moet via een zwaar relais werken want deze is niet voorzien om 8A in gelijkstroom te onderbreken, dat trekt nogal wat vonken. 

Tja, met overgesubsidieerde Pv krijg je van die rare hersenkronkels natuurlijk ...  :-)

 

Je gaat hoogwaardige energie (stroom) toch niet verspillen aan zo'n banale toepassing (water een beetje opwarmen) !??

 

De jaaropbrengst van een vierkante meter zonnecollector is meer dan 500 Kwh

De jaaropbrengst van een vierkante meter PV is amper 200 Kwh

 

Bovendien is een vierkante meter PV duurder dan een vierkante meter collector.

Pv is gevoellig voor (gedeeltelijke) beschaduwing ... collector niet ...

Als je in de zomer op vakantie gaat blijft de boiler opwarmen ... tenzij je de panelen dan uitschakeld ?

80° in tussenseizoen met 1,5 kwp Pv ... vergeet het !

enz ..

 

Conclusie :

Kronkel uit die hersenen halen en zonnecollector leggen.  :-)

 

Dirk

Idd, zonnecollectoren leggen. Veel minder kostelijk en neemt 2 keer minder oppervlakte in voor dezelfde opbrengst.

 

PV panelen gebruiken voor dingen die niet anders kunnen dan op elektriciteit werken. Niet eerst elektriciteit maken om dan warmte te ontwikkelen - beter direct warmte opslaan zonder deze tussenstap.

Beste,

Wij hebben een systeem ontwikkeld waardoor wij water opwarmen tot 80 c° met gelijkspanning zonder omvormer, het elektrisch vermogen word geleverd door 8 PV modules van 250 Wp en via een intelegente regelunit worden de weerstanden gestuurd zodat wij geen beschadigging krijgen van de weerstanden ,en dat de pV modules steeds werken tussen de 70 C° en 80 C° 

Het systeem is voledig autonoom en verwarmd een boiler van 200 L in  ca.6 h op tot 80 C°

 

Oud topic, maar toch even terug onder de aandacht.

Omdat ik blijkbaar ook rare kronkels heb, kwam ik op een zelfde gedachte als de topic starter... ;-)

 

Eén van de redenen was dat het gaat om "licht"panelen ipv zonnepanelen zoals altijd gesteld. Die lichtpanelen werken dus ook in de winter op zonloze dagen, al is de opbrengst veel lager. Hoe zit het met de werking van zonnecollectoren in de winter?

Pv-panelen hebben nu geen stroomcertificaten meer, geen subsdies en de gebruikers ervan worden meer en meer belast. Tijd om ze anders te gebruiken? De prijs is gedaald.

 

Verdere redenering: prijs WPB met blijvend elektriciteitsverbruik én eerder beperkte levensduur van 10-12j (?). Hiervoor heb je dus al wat pv-panelen.

Bijkomend las ik dat een WPB meer dan 10u zijn best moet doen om warm water te maken. Dat geeft lawaai, slijtage, afkoeling van de plaats waar het ding staat en elekt verbruik. Zaken die pv-panelen in alle rust kunnen klaren. Overdag.

 

Dus zo gek is dat toch niet?

 

En dan heeft iemand gereageerd (Szlumlanski) die beweert een dergelijk systeem te hebben ontwikkeld en niemand reageert terug??

 

 

 

 

Zelf hebben we een WPB van 185 liter voor 2 volwassen en 2 kinderen. Van het lawaai, afkoeling of het niet snel genoeg terug op temperatuur krijgen hebben we geen klachten. Tweemaal een vol bad na elkaar zal wel niet lukken. Over de slijtage kunnen we nog niets zeggen: hij is nog maar 3 jaar in gebruik.

I.v.m. PV-panelen rechtstreeks voor SWW: niemand heeft een glazen bol, maar met een slimme meter kan men je in de toekomst "bestraffen" voor overproductie in de zomer en teveel afname in de winter.

Niemand hoeft te weten dat je pv's gebruikt voor SWW, toch? Niks terugsturen, autonomie.

het stomme eraan is dat PV's 20% van het zonlicht in warmte omzetten en direct zonlicht 80-95%

Dus het is 4x efficienter (niet noodzakelijk goedkoper) uw warm water met thermische collectoren te maken dan met PV's

gebruik die PV echter onbetwistbaar om het duurste wat je kunt maken, electriciteit op  het net te zeten, daar zul je het meeste geld mee verdienen en dat zal uw pv's doen terugbetalen

En maak uw warm water met een warmtepompboiler zo simpel moet het verhaal zijn

Excuses, ik had gelezen over het "autonome". Je spaart de kost van de omvormer uit (en het ooit vervangen ervan), maar als de boiler volledig opgewarmd is, kan je niets doen met de overtollige elektriciteit. Met de klassieke panelen kan je zo je teller laten terugdraaien.

Hoe is het rendement van zonnecollectoren in winter?

Geld verdienen aan pv wordt moeilijker: geen groene stroomcertificaten meer, belasting op distributiekosten ongeveer 250 per jaar of je er gebruik van gemaakt hebt of niet...

Prijs wpb niet mis. Verbruik behoorlijk. 

 

rendement zonneboiler is inderdaad voor ons ook een struikelblok geweest (+ financiële voordelen voor PV)

op onze vorige woning lag PV + zonneboiler

PV : ruim 12 - 13 uren draaien aan 200 W/m² zoals hierboven vermeld (in de zomer)

zonneboiler : 2 - 3 uren aan 500 W/m² en vat was warm, de rest van de dag rendement 0.0 :-(

 

 

Of nog beter: een warmtepomp die je water opwarmt en gevoed wordt door PV.

Eenmaal je water warm blijft je PV (voorlasnog) dubbel renderen.

En je investering breng in elk geval nog een tijdje meer op dan op de bank.