Weinig gas verbruiken in een oud huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn situatie:
Groot oud huis (500m3)
Bouwjaar 1924
(enkel)steense muur
5cm ytong voorzetmuurtje icm 2cm spouw

Binnenkort word het volgende gedaan:
- Muren: 19cm glaswool met de juiste folieen en afgewerkt met gipsplaat
- Benedenvloer: 10cm isolatie plus vloerverwarming h.o.h. 10cm
- Verdiepingsvloer krijgt vloer isolatie
- HR+++ beglazing

- Bovenverdieping wordt nauwelijks verwarmd/gebruikt.
- Schuindak heeft 10cm gele plaatisolatie (Warmdak)(1982)
- Platdak heeft 10cm gele plaatisolatie (Warmdak)(2006)
- Woonkamer 10*6*2,5 (150m3)
- Vloerverwarming 100m2 (Woonkamer, badkamer en keuken)

Schuindak:10x3m (Zuid-Zuid-Oost)
Platdak: 11x3,5m Verlenging van huis
http://suncalc.net/#/51.2845,3.8362,20/2015.03.29/20:47

Nu de gegevens van mijn huis bekend zijn, hier mijn gedachte.
Elektra:
8 zonnepanelen (250wp) op het schuinedak
8 zonnepanelen (250wp) op het plat dak
Panelen op plat richting zoals schuindak of zoals mijn buren in de lengte van het huis. Kies ik voor de zomerzon of voor de winterzon?

Gasverbruik verlagen:
Op het moment verbruik ik 10 tot 15m3 gas per dag voor alleen de woonkamer te verwarmen. 77L gas per minuut douchen. Dit is al met een jaar oude atag a244 cv ketel.

Nu zat ik zelf te denken aan een warmte pomp, pelletkachel/ketel, heatpipes en een groot buffervat voor warmwater en verwarming aan te sluiten.
- Warmte pomp voor warme buitenlucht en meteen gebruiken als ventilatie binnenshuis
- 6/10m2 Heatpipes
- 600/800/1000L Buffervat met 10cm isolatie in een hok met extra isolatie 10cm
- Pelletkachel voor enkel woonkamer (2000euro)
of
- Pelletkachel met CV ondersteuning (5000euro)

Echter kom ik heel veel verschillende mening tegen die vaak onderbouwd zijn. Hierdoor ben ik de kluts kwijt. Voor warmte water op te wekken heb ik ongeveer 15.000 te beschikking. Hopelijk zijn er mensen die mij wel kunnen helpen. Hier in Nederland zijn ze nog steeds bang van het woord isolatie.

Heb ik te veel dromen of valt er iets van te maken?

Reacties

 

Is er reeds uitgerekend welk verbruik ge zult hebben na de verbeteringen? Voorziet ge niet een te sterke verwarming. Het gasverbruik, voor één minuut douchen is toch wel hoog. Klopt dat wel? Is uw verwarmingsketel slechts één jaar oud? Hoe is dit samen te rijmen.

 

Ik versta niet goed hoe ge een warmtepomp en ventilatie wilt doen samengaan.

Het verbruik lijkt me ook te hoog, maar volgens de service monteur is het normaal zoveel tijdens het douchen. Toch ga ik vragen om langs te komen en na te kijken, lijkt alsof hij in vollast blijft.

Er is nog niet berekend hoeveel Watt ik straks nodig heb. Ben u-wert.de nog een beetje aan het ontdekken.

Combinatie warmtepomp en ventilatie; dacht ik aan aanzuigen buitenlucht, en uitblazen naar de kamers via kanalen

Of heeft het plaatsen van rooster bij het glas meer nut?

De reden dat ik aan ventilatie denk is omdat als we de muren gaan aanpakken, er minder tocht/lekkage plekken zullen overblijven.

 

Een slordige 15K uitgeven aan installaties om een heel klein beetje SWW op te warmen lijkt mij nogal onzinnig. Zoveel uitgeven aan materialen en technieken kan niet ecologisch zijn. Het isoleren van een volle steensmuur met een geïsoleerd voorzetwandje lijkt mij ook niet echt verstandig of je moet precies weten waar je mee bezig bent...

Inderdaad, binnen isolatie kan soms problemen geven.  Laat dit zeker nakijken door een expert zoals een architect.

Ook die technologie kerstboom hoeft in mijn ogen niet.  Wat is er mis met een simpele cv op gas?  Kies voor 1 energiebron, ofwel gas of wp of hout.  Keep it simple.

 Al die tech kost u op termijn alleen maar last en geld.  Denk maar aan onderhoud, deffecten enz...  

Met dat geld ben je met extra isolatie al heel wat verder.  En dat zonder zorgen...

Want eerlijk gezegd 15000 euro is overdreven.  De installatie bij ons kostte max 500 euro.  De jaarlijkse kost voor sww bij ons is 170 euro.

De "spouw" muren van ytong blokken worden weg gehaald. Hierdoor krijg ik geen dubbele isolatie. De buitenmuur is geen vol steense muur maar een muur van 10cm. Als het buiten 10 graden is, is het binnen maar net 13 graden. Laat staan als het buiten vriest. Boven is er trouwens geen enkel isolatie.

@Griet en Stefan: Wat voor installatie heb je dan voor 500euro? Daar kan ik nog geen 2de handse cv van kopen.

Voor een leuke pelletkachel ben ik hier in Nederland al rond de 2500 kwijt. Zonnecollector (10m2) met 800L buffervat is ook al rond de 6000. Warmtepomp hier is rond de 3000. Daardoor leek me die 15.000 niet overdreven. Maar als het volgens jullie veel makkelijker kan, zou ik het graag willen hoe.

 

Je plannen zien er goed uit. Je kan misschien even nakijken of je de dakisolatie kan verbeteren, ik weet niet juist wat je met de gele platen bedoelt maar dit is in het beste geval PIR. Indien dit niet is zal de isolatiewaarde aan de lage kant zijn. Bovendien kan je zoals eerder al gezegd werd je dak zonder problemen extra isoleren, in tegenstelling met binnenmuurisolatie waarbij je secuur te werk moet gaan.

 

Waarom zou je ook nog een warmtepomp nemen ? De combinatie van een pelletkachel en zonnecollectoren lijken mij voldoende om een heel jaar door goed warm te zitten, sanitair water inclusief. Voor ventilatie neem je best een gewoon ventilatiesysteem denk ik, een warmtepomp maakt het direct een stuk duurder. 

Als je gasketel effectief nog maar 1 jaar is kan je natuurlijk ook nog een tijdje verder met deze ketel.

 

U wert is een mooie reken- en simulatietool maar de warmtevraag van de hele woning kan je ook eenvoudig zelf berekenen, op basis van de gegevens uit u-wert. Zo kan je ook rekening houden met ramen, ventilatie,...

Die 500euro is de aankoop vd boiler en isolatie.  De boiler wordt gevoed door onze cv op gas.  En niks van zonnecollector of andere ondersteuning.  Gewoon een oeroude principe van sww voorbereiding.  Dit dan icm korte leidingen en zuinig verbruik, moet ik slechts 170 euro per jaar ophoesten voor verwarmen van sww.  Een gezin van 4 dat zich dagelijks doucht.

Ik wou gewoon het budget voor sww van u even naast die van mij leggen.  Het hoeft allemaal niet duur te zijn om een zuinig resultaat neer te leggen.

77 L gas per minuut douchen? Hoe is dat gemeten: direct na de start of is dit verbruik langdurig zo?

 

77 L gas per minuut is 4.63 kuub per uur en http://www.creg.be/nl/tarifparamg8.html zegt: "Een m3 aardgas bevat tussen 9,5278 en 12,7931 kWh." Dat zou betekenen dat douchen jou 40 a 50 kW vraagt, wat extreem véél is.

 

Mvg,

Jurgen

 

Om 1000 liter water op te warmen van 20- 90° heb je ongeveer 8m3 nodig

Om 150liter douchewater op te warmen van 20->40° heb je dus 0.3m3 nodig, of 300liter... aardgas om het in liters uit te drukken

Een douche van 150liter (met een douchekop van 10liter/minuut is dat 15 minuten) verbruikt dus 20liter aardgas per minuut en dat kost dus 20cent. 

En die Atag zal dat zeker wel efficient doen, ik zou niet weten waarom die veel zou verbruiken. Ik denk dat jij dan gewoon gans uw boiler aan het opwarmen zijt en dat dit niets te maken heeft met uw douche verbruik

 

 

Ryan pp70 schreef: "Voor warmte water op te wekken heb ik ongeveer 15.000 te beschikking."

Ik denk dat hij het woordje "en" vergeten is:. "voor warmte en (warm) water op te wekken heb ik ongeveer 15.000 ter beschikking".

Dan komt dat bedrag wel in zicht.