Plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Eerder dit jaar zijn we gestart met de uitbreiding van onze woning. Het platte dak (houten roostering) van deze uitbreiding werd geïsoleerd met 12cm PUR. Een meer ecologische oplossing was er niet meteen gezien de beperkte hoogte van de binnen ruimte + hoogte plat dak tov bestaande nok. Nu had ik graag het dak langs de binnenzijde tussen de roostering nog wat bijgeïsoleerd met met houtvezelplaten. Ik zou nog zo'n tien centimeter voorzien (rekening houdend met condensatie). Dit om een beter isolatiewaarde te bekomen, de warmtedoorslag te beperken en akoestisch wat beter te zitten. De roostering heeft een hoogte van 17,5cm (+ hellingsspieen). Er wordt tegen de houten roostering een intello pro clima voorzien, daaronder nog uitlatting en gipsbepleistering of gipskartonplaten.Zou de luchtlaag tussen de houtevezelplaten en de damprem een probleem vormen?

Waarschijnlijk worden er nog een aantal elektriciteitsleidingen weg gewerkt tussen de roostering (dus tussen damprem en houtvezelplaten). Dit omdat we langs binnen erg beperkt zitten que hoogte (voorlopig 230cm zonder vloerafwerking (osb+parket) en plafondafwerking) en we dus geen of weinig ruimte hebben om deze te voorzien tussen de uitlatting van het dampscherm. Dit proberen we natuurlijk zoveel mogelijk te beperken om perforaties in de damprem te vermijden. Eventuele doorboringen worden zo goed als mogelijk afgedicht.

Reacties

Die luchtlaag zal geen probleem opleveren. Maar waarom vul je niet de gehele ruimte op met isolatie?

 

Verder denk ik dat je elektriciteitskabels toch steeds tussen de uitlatting kan voorzien, of gaat deze dermate dun zijn dat je er geen kabel achter krijgt? Dat zou je een hoop werk kunnen besparen immers, en betere garantie op niet-geperforeerd dampscherm.

 

mvg,

Toon

Toon,

Ik vul ze niet volledig op, om te zorgen dat de best isolerende laag zich langs de buitenzijde van de constructie bevindt om zo condensatie tegen de osb onder pur te vermijden. Hoogte is idd erg beperkte. De voorziene ramen zitten ook vrij hoog (houten balken zitten in metal ligger boven ramen, ramen tot tegen ligger), waardoor er weinig ruimte is om te zakken. Er worden sowieso zoveel mogelijk elektriciteit in vloer (ook houten roostering), muren en uitlatting voorzien. Perforaties en extra werk zijn idd te vermijden!

Jouw constructie met 100mm houtvezelisolatie gaat volgens mij goed:

 

extra isolatie 100mm

 

maar met 170mm houtvezelisolatie gaat het ook prima...

 

extra isolatie 170mm

 

In het gedeelte uitbreiding bevindt zich ook een badkamer, daar zal de relatieve vochtigheid op bepaalde ogen blikken wat hoger zijn waardoor meer kans op condensatie (zie hier). Dikker dan 100mm zou ik liever niet gaan. De U-waarde en warmtedoorslag zitten goed, extra isolatie lijkt me niet rendabel. 

ik zit zelf met een platdak die gerenoveerd wordt zodra het gunstige zomerweer er is... en toch al enkele jaren kunnen voorstudie maken van vochtgedrag. mijn diktes zijn nagenoeg dezelfde en de afwerkingen ook... En om zelfde reden opteer ik voor door jou keurig beschreven DUO-DAK = HYBRIDE-DAK.
.
ik kies wel voor Resol, lambda is 0,020. En zelfs PIR (de verbeterde versie van PURplaten) heeft lambda van 0,023.
Want juist die toplaag moet inderdaad de best isolerende laag zijn. kijk nogh effe na welke lambda je plaat heeft, PUR en PIR heeft verschillende lambadawaarde naargelang de fabrikant en bij Recticel zijn verschillende types mogelijk die allemaal op het platdak mogen... De vuistregel van WTCB is voor toplaag 1,5x isolatiewaarde (R) van de isolatiewaarde der onderste isolatielaag (tussen balken). U-wert laat wel een nauwkeuriger berekening toe.
Men schrijft wel bij het WTCB op de dakvloer (OSB, multiplex, plankenvloer..) een laag roofing voor als dampscherm, en geen gewoon dampscherm (PE-PP samenstelling ). Zelf deed ik op u-wert.net  een simulatie van beide materialen en ook van verschillende diktes van PE-bouwplastiek. Resultaat: Een gewoon dampscherm en bouwfolie 0,2mm laat teveel vocht in de PUR/PIR/resol-laag. Om dit vocht zoveel mogelijk te vermijden: voor bouwfolie moet je 0,3mm of 0,4mm dikte nemen, voor roofing moet je een soort met hoge mu kiezen want niet alle roofing is goed, sommige scoort even slecht als een gewoon dampscherm.
Wel koos ik resoluut voor een Intello onderaan de balklaag in die simulatieberekening, Proclima-invoerder Isproc raadde me hiervoor het stevigere IntelloPlus aan op de recente BatiBouw.
Strikt genomen zou je bij capillaire producten zoals houtwolisolatieplaten en cellulosevlokken een dynamische simulatie moeten maken. U-wert hanteert een Glaser-berekening. Maar het heeft een exact idee waar het dauwpunt ligt en wat het beste dampscherm is voor iedere laag.
.
Je latwerk voor gipsplaten moet +-28mm dik elke 40cm om Fermacellplaten-12mm  te dragen. Werd me bij Xella zelf op de recente BatiBouw medegedeeld. Dat is meer dan dik genoeg om je electriciteitsleidingen ertussen te leggen. (ik heb ook verlichtingsdraden die uit mijn plafondafwerking komen).

Als damprem wordt pro clima intello voorzien. Wat is de reden om voor het stevigere Intello Plus te kiezen? Lijkt me enkel nuttig wanneer inblaasisolatie wordt voorzien?

voor horizontaal vlak is dit steviger: buigt minder door.
Bij mij komt het rechtstreeks tegen de bestaande plafond (de isolatie wordt tussen de balken gestopt van bovenaf voor de vernieuwde dakvloer er weer op gaat).
Variabele dampeigenschappen zijn krak dezelfde van beide Intello's