Wandopbouw bij aanbouw houtskelet: dampopen of dampdicht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb wat ervaringen nodig van de experts die zich op dit forum bevinden:

We gaan volgend jaar een aanbouw in houtskelet plaatsen en zijn momenteel wat aan het rond kijken naar firma's die de aanbouw kunnen plaatsen of firma's die DHZ formule's hebben.

De ene firma (geen DHZ) voorziet volgende muuropbouw (binnen naar buiten):

leidingspouw
OSB
cellulose
Celit 3D

Naar wat ik allemaal gelezen heb leek me dat de ideale opbouw, in combinatie met een gevel in padoek.

Nu heb ik echter een offerte gekregen van een firma die DHZ'ers ondersteunt, en die gebruiken initieel volgende opbouw:

leidingspouw
proclima inteligente damprem
cellulose
OSB

Toen ik vroeg waarom men deze opbouw voorstelt liet men mij weten dat ze slechte ervaringen hadden met het gebruik van Celit als buitenlaag en dat het dampopen naar binnen principe momenteel in de landen waar men al verder staat in houtskelet de te gebruiken manier is.

Ook liet hij weten dat ze al geval(len) hadden waar muizen een gat in de celit platen gebeten hadden en zo in de muur kwamen (dus cellulose bloot).

Indien ik voor de dampopen naar buiten opbouw zou kiezen stellen zij voor om over de celit nog een proclima folie te leggen, vooral naar vocht toe.

Beide firma's brengen redelijke argumenten en vooral de DHZ formule spreekt me wel aan, maar zou graag van de mensen hier wat input krijgen naar dampopen naar buiten / binnen principe.

Bestaat er een risico dat muizen celit platen kapot maken?
Is dampopen naar binnen nu de standaard manier van bouwen? (dit zal dan wel in lijn liggen met de opbouw van het plat dak (leidingspouw, proclima, I-liggers van 300 met cellulose, OSB en EPDM).

Dank om me terug wat zeker te maken over de te maken keuzes :-)

Reacties

Waar mogelijk altijd van quasi dampdicht aan de binnenkant naar meer dampopen aan de buitenkant, nooit andersom.

Bij platte daken is dat moeilijk omdat de dakbedekking weinig of niet dampopen is, in tegenstelling tot de dakbedekking bij hellende daken of bij gevelbekleding.

Bij platte daken heb je dus geen keus en gebruik je best aan de binnenkant een intelligente damprem, zodat het vocht dat zich in de opbouw verzamelt toch nog kan uitdampen, in dit geval naar binnen toe omdat naar buiten niet mogelijk is.

Als er muizen in de spouw zitten achter de gevelbekleding, dan wil dat zeggen dat je het insectengaas/raster vergeten bent.

 

Legt die firma dan ook osb platen op het dak ?? muizen kunnen immers behoorlijk klimmen.

 

Dampopen opbouw is te verkiezen boven OSB aan de buitenkant. Je hoeft dan zelfs je hout niet te behandelen (volgens DIN norm)

 

Landen waar men al verder staat ?  Bedoel je dan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, ... ?

 

Dirk

 

sorry voor de late reactie, zat namelijk in het buitenland...

Bedankt voor de reacties, goed om te horen dat de dampopen opbouw nog steeds de beste is.

De landen waarvan sprake was waren idd duitsland, zweden enz.

 

Insectengaas / raster blijft altijd nodig? We gaan de gevel normaal bekleden met padoek (of gelijkaardig duurzaam hout), dus geen baksteen of zo. Dus dit wil zeggen dat als er muizen achter de gevelbekkeding kunnen geraken dat er een risico bestaat dat ze beginnen knagen aan de Celit platen?