opbouw hellend dak (renovatie)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedenavond.
Graag uw mening over volgende te renoveren hellend dak: opbouw. De bestaande kepers zou ik ophogen met I-profiel (om koudebrug te minimaliseren - kon ik wel niet simuleren), tussen onderdak en opgehoogde keper is er dan een 30cm isolatieruimte beschikbaar. Naast ecologische isolatie hecht ik vooral belang aan inertie (en betaalbaarheid, gaat 'm om een 80m² dakoppervlak).

  • Met oog op meer inertie: zijn er bepaalde keramische pannen aan- of af te raden?
  • Sommigen zweren bij een extra folie op het onderdak om onwaarschijnlijke lekken toch uit te sluiten - maar belemmert dit de damopenheid niet (ook al is het meer dampopen folie)? Zelf ben ik wel wat bang voor vocht in de isofloc (of overdrijf ik?)
  • Nog qua inertie: heeft een 52 of 60mm steico onderdak eventueel zin (kosten/baten)?
  • In het dak is er ook nog een kleine kapel met plat dak; is het aangeraden om hier een hellend dak (>18°) van te maken om 1m² plat dak te vermijden?
  • Last but not least: Hier simuleer ik een zomerklimaat en ontstaat er prompt dauw? Kan dit?

Reacties

Ophogen van je kepers naar binnen of naar buiten? Ik heb ze een kleine 15 cm omhoog laten komen maar gewoon met dakplanken van 20. Veel goedkoper dan I-leggers.

Ivm dauwpunt : Dat is bij 40graden buiten. Niet om je zorgen te maken....maar geen idee hoe je simuleert bij vriestemperaturen.

Walter

De kepers zou ik naar binnen ophogen, het I-profiel zou ik ook zelf nabootsen (stroken osb met lat vastzetten op bestaande kepers). En die temperatuursimulatie was met de idee dat een dak behoorlijk heet kan staan 's zomers. Maar ik heb nog veel te leren natuurlijk :)

met houtvezel onderdakplaten moet je geen schrik hebben voor vocht , op voorwaarde dat ze correct geplaatst zijn.

Sommige dakwerkers komen wel met een extra folie van de nok naar beneden ter hoogte van de aansluiting van dakvlakvenster of dakkapel.

met cellulose kan je niet aners dan met houtvezel dakplaten werken (folie wordt omhoog geblazen)

 

Die I-profielen maakten wij met triplex stroken en daar een panlat aan vastmaken.
Condens zal je niet hebben met een warme structuur/isolatie hé (in de zomer dus), maar eerder in de winter.
Een beetje voorzichtige aannemer heeft geen extra folie nodig.