kw waarde ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Huidige ketel is een AWB Thermomaster 2hr Zijn over tapwater en cv tevreden. Voor ons genoeg water en huis snel genoeg warm. Nu willen we een nieuwe i.v.m. stukken. We weten niet hoe het zit met kw waarde Kan iemand ons zeggen welke waarde de thermomaster 2hr heeft en welke kw waarde we weer moeten nemen. Ketelwijzers zeggen niet allen hetzelfde Zitten te twijfelen tussen trendline hrc 25 of hrc 30 Omdat we geen gebruiksaanwijzing hebben van de huidige awb thermomaster 2hr weten we ook niet wat de kw waarde is

Reacties

Vergeet die ketelwijzers, die wijzen naar één kant (ketels met hoogste vermogen). Vertel eens hoeveel gas je per jaar verbruikt, hoe groot je woning is (vierkante meters van verwarmde ruimtes), met hoeveel personen je woont, of je kookt op gas.

Neem gewoon uw verbruik bvb 2000m3 aardgas, is 22.000kWh. Uw ketel draait optimaal tussen de 1000 en 2000uren. Dus je kan een ketel installeren van 22kW tot 10kW dat is het wiskundig eenvoudigste antwoord.

Inhoud bijna 350 M3, we hebben een zuinig gasverbruik van ongeveer 650 m3 per jaar. 2 personen en inderdaad koken op gas.

 

en je stookt dus niet met hout ? want dat verbruik ligt ultralaag in uw geval

In theorie heb je genoeg met een 6kW ketel, of een 3-6kW Warmtepomp

 

Nee niet met hout, puur de cv ketel.

We hebben ook een extreem laag verbruik, gaan zuinig met energie om.

Zonneboiler, besparende douche, doorstroombegrenzers enz enz

Bedankt voor je uitleg

Inhoud 350 m³ geeft een verwarmde oppervlakte van 120 m², gasverbruik voor SWW 2 personen 140 m³ en koken 40m³, blijft over voor ruimteverwarming 470m³ of 4.230 kWh per jaar ofwel 35 kWh/m² per jaar. Dat is een vrij zuinig gasverbruik, niets mis mee.

 

Dat betekent ook dat het benodigde vermogen van de gasketel zeer klein kan zijn, je moet dan denken aan orde grootte 2,5-3,0 kW. Het probleem is eigenlijk dat er vrijwel geen ketels zijn die zo weinig vermogen hebben, de kleinste die ik ken moduleert tussen 1-10 kW maar met zulke lage vermogens moet je wel een SWW-boiler hebben. In jullie geval (2 personen) volstaat een boiler van 120 liter met 40°C, als jullie zuinig met SWW omspringen kan dat zelfs 80 liter zijn.

 

De voorgestelde ketels zijn sowieso veel te zwaar voor jullie woning. Volgende vraag is of jullie verwarmen met radiatoren of vloerverwarming. Bij vvw zou je nog kunnen overwegen om te verwarmen met een lucht/water-warmtepomp.

 

 

en met 10 KW is je sanitair comfort (zonder boiler) = 0,0 !

 

Met 10 kW is nog wel enigszins sanitair comfort te behalen onder voorwaarde dat je een zeer zuinige spaardouchekop gebruikt gecombineerd met een DWTW. Wij gebruiken zo'n Bestsaver-douchekop met een waterverbuik (gemeten) van 5,2 liter per minuut en daarmee kan zeer comfortabel gedoucht worden. Een 10 kW-ketel kan 0,167 kWh warmte produceren in 1 minuut, reken daarbij nog eens op een verlies van 10% in de leidingen dan is er 0,15 kWh / minuut beschikbaar. Als het water moet opgewarmd worden van 10 naar 40°C kan dan 4,3 liter per minuut opgewarmd worden, net te weinig dus. Met een DWTW wordt het temperatuurverschil echter kleiner (20°K) zodat 6,5 liter per minuut beschikbaar is en dat is voldoende. Nadeel is dat de ketel bij aanvang van de douchebeurt niet verder dan 35°C kan verwarmen, dit zal niet iedereen comfortabel vinden.

 

Met 12 kW kan die 5,2 liter direct opgewarmd worden van 10 naar 40°C, voldoende om geen lauwe start te maken.