Bouwknoop buitendeuren / schuifraam EPB aanvaard?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hieronder vind je een afbeelding terug van de bouwknoop die gebruikt zou worden aan onze deuren / schuiframen. Volgens de architect is deze EPB aanvaard, maar hier had ik mijn twijfels bij. De EPB-verslaggever bevestigde dat deze niet EPB aanvaard is maar wou geen alternatief geven omdat hij hier geen verantwoordelijkheid over heeft. Onze kelder zit volledig binnen het geïsoleerd volume, vandaar dat de isolerende steen onder de gevel staat in plaats van onder de binnenmuren.

Heeft er iemand een idee over hoe we die bouwknoop epb aanvaard kunnen maken?

http://www.bouwinfo.be/sites/default/files/forum/attachments/bouwknoop-…

Reacties

Als ik het correct interpreteer heb je een rechtstreekse koudebrug ter hoogte van de raamdorpel. Dat kan inderdaad nooit EPB aanvaard zijn.

 

Hier kan je kijken of er een oplossing tussenzit:

http://www.bouwdetails.be/2Ddetails.html

 

 

Mvg, Marc

ik vraag mij af waarom architect dit zo heeft getekend, kelder keiner dan gelijkvers, onnodig moeilijk ter hoogte van vloerplaat

Je kan deze epb aanvaard maken door tussen de dorpel en de vloer isolatie te voorzien. Ook de diktes van de overige delen moeten overigens voldoende dik zijn. Het principe is dat de isolatie van je kelder correct moet aangesloten worden op de onderkant van je raam, en dit doe je in dit geval door isolerende delen tussen te voegen: het lichtblauwe deel uiterst links op de tekening (aan de buitenkant van de betonplaat), het groene blokje wat nu onder de dorpel staat, en dan nog een deel wat niet op de tekening staat wat tussen de dorpel en de vloer moet komen te zitten, onder je raamprofiel (je raamprofiel zal dus deels op je dorpel steunen en deels op dit stuk isolatie) Ik vat even samen waar het aan moet voldoen:

- het lichtblauwe stuk uiterst links: lambda-waarde lager dan 0.2W/mK, R-waarde die groter is dan de helft van de isolatielaag die eronder ligt met een maximum van 1.5m²K/W (indien de isolatie aan je kelder dus een R-waarde heeft van 5, moet dat stukje waar het hier over gaat "slechts" een R-waarde hebben van 1.5 en niet van 2.5. Verder moet dit stukje een minimale overlap hebben met de isolatie van je kelder van de helft van de isolatie van je kelder.

- Het groene blokje (perinsul op de tekening): lambda-waarde lager dan 0.2W/mK, R-waarde in verticale richting van minimaal de helft van je kelderisolatie, met maximum van 1.5. Minimale overlap van de helft van de hoogte  van het blokje, of de helft van de dikte van het blauwe stuk aan de linkse kant. Contact over de volledige hoogte is dus ok.

- het blokje wat niet op de tekening staat: je dorpel zal dus een stuk naar links schuiven, waardoor je tussen je dorpel en je vloer een stuk isolatie kan plaatsen (of ook cellenglas, of ytong, of ander materiaal met lambda-waarde <0.2). Dit materiaal moet in de horirzontale richting een R-waarde hebben groter dan 1.5 en ook over minimaal de halve lengte aansluiten op de perinsul eronder. Je mag daar niet twee lagen perinsul op elkaar metsen met een mortelvoeg van 1cm, dan is het niet langer aanvaard. Dit stuk isolatie dat je hier zet, moet rechtstreeks aansluiten op de thermische onderbreking van je raamprofiel (als dit alu is met thermische onderbreking). Anders moet het over minstens de halve breedte van je raamprofiel contact maken met dit profiel.

 

Als je een alternatief hebt, post het eens opnieuw en dan bekijk ik het nog wel eens.

 

Gr, Toon

Ik merk nu dat dit gaat over het detail van deur en schuifraam, ik dacht enkel schuifraam. Voor buitendeur moet je dus een deur nemen met een onderdorpel, zodat onder die dorpel van je deur de extra isolatie voorzien kan worden. Anders zit je immers met een opening tussen je stenen dorpel en je vloer.

gr, toon