eco friendly vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Daar we aanbeland zijn aan onze vloer en de laatste tijd meer en meer negatieve berichten horen over PIR willen we deze laatste mogelijkheid van vervuiling elimineren.

We hebben een mogelijkse isolatieopbouw van 19cm, maar vinden geen degelijke vervanger voor PIR platen (zoals nu voorzien)

Bovenop komt fermacel estrisch 2*12.5 dus eigenlijk alles is mogelijk...
Het moet alleen zelf uitvoerbaar zijn en vocht occasioneel mag geen probleem zijn.

Iemand ideeen?

Mvgr

Reacties

Hoofdzakelijk (ook) omwille van ecologische redenen hebben wij voor onze vloerisolatie glasschuimgranulaaten gebruikt... (een merk is technopor, maar ook misapor, geo Cell,...)

Nadeel is dat de isolatiewaarde een stuk lager is dan de "klassieke" isolatiematerialen, maar mits voldoende dikte is dit geen probleem. 19cm totale vloeropbouw is - voor dit soort materialen - wel niet zo heel erg veel, maar ben zelf ook geen expert...

Een echt eco-friendly isolatiemateriaal met dezelfde isolatiewaarde wordt moeilijk met gelijke dikte vrees ik.

Misschien minst vervuilend is dan EPS (Isomo, Tempex...) of XPS. Daarin vind je al lambda-waarden van 0,031

Als je meer ruimte kan voorzien inderdaad glasschuimgranulaat.

Je kan ook bvb cellulose tussen een houtstructuur plaatsen. Onderaan, en aan de zijkanten dan wel goed beschermen tegen vocht. (folie)  19 cm voor een vloer is zeer behoorlijk ... zelfs al is de lambdawaarde "maar" 0,037

Anders eventueel resolschuim.

 

Dirk

Onderaan schelpen, met daarboven een kalkhennep chape, dat is een opbouw die ik van Stroburo gehoord heb.

19 cm hoogte in uw geval is wel niet veel, maar misschien is er een mogelijkheid om met 5 cm resolschuim vloerplaten (lambda 0.021 W/mK) te werken, en daarop isolerende kalkhennep (lambda 0,048W/mK). Dit vraag je best aan specialisten... Kalkhennep is zeer gezond.

Persoonlijk hebben wij enkel resolschuim gelegd (16 cm), wat je als 'het beste van het slechtste' (ecologisch bekeken) zou kunnen bestempelen.