offerte dakwerken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Net nieuw op dit forum.(dus hopelijk staat dit goed)
We zijn net aan onze verbouwingen begonnen en ik liet een offerte maken voor een het plaatsen van een nieuw dak. Het gebinte lijkt in't algemeen nog goed maar er is geen onderdak en is niet geisoleerd.
Ik liet offerte maken door een bedrijf dat met bio-ecologische materialen werkt: houtvezelplaten en nadien inblazen met cellulose .(25 cm)
Deze offerte scheelt een 7000 euro (duurder) dan de klassieke dakwerken,isolatie met glaswol.
Dit is toch wel erg groot verschil, mijn vraag is of iemand anders nog dakwerkers kent die ecologisch isoleren ( regio Aalst, Ninove) Of misschien laat ik best klassiek (onderdak)dak plaatsen en ga zelf aan de slag met ecologische isolatie ?
Iemand tips of opmerkingen ?
ALvast bedankt

Reacties

Je kan eens kijken op de site van VIBE op hun lijst van ecologisch gecertifieerde aannemers. Of wat ik zou doen is even mailen met de ecologische bouwhandel van in je buurt en vragen naar een lijst van aannemers met wie ze samenwerken. 

Over de meerkost van cellulose tegenover glaswol, daar kan ik geen uitspraken over doen. Het kan in elk geval geen kwaad om meerdere ofertes te hebben vooraleer je een beslissing neemt.  Uiteraad neem je ook de totale isolatiewaarde (binvoorbeeld R-waarde) van de isolatieschil mee in rekening bij de beslissing. 

Je zou ook de prijs wat kunnen drukken door aan de aannemer voor te stellen dat je meehelpt. Bij het inblazen van cellulose heb je toch altijd een dommekracht nodig die de zakken papier openscheurt en in het machien kapt. Die dommekracht zou jij kunnen zijn ipv een duur betaalde hulp. 

Kristof 

 

Probeer eens uit te leggen waar het verschil zit in de prijs.
Is enkel de isolatie duurder, of ook de gelijkaardige dakwerken.
Je zegt dakgebinte lijkt ok: maar wie bevestigt je dit?

Walter

Probeer eens uit te leggen waar het verschil zit in de prijs.
Is enkel de isolatie duurder, of ook de gelijkaardige dakwerken.
Je zegt dakgebinte lijkt ok: maar wie bevestigt je dit?

Walter

Op VIBE heb ik al gekeken , maar vind zeer weinig uit de regio (aalst/haaltert). Bedankt  voor de tip ivm contacteren ecologische bouwhandel. Ik heb net mailtje gestuurd. Ik wil helpen zo veel ik kan en hopelijk zakt de prijs.Ik wil het graag ecologisch aanpakken , maar 7000 verschil is echt veel.

Bv voor het plaatsen van de container en de afbraak is het dubbel zo duur. Dit zal ik nu wel zelf doen.

beste walter bedankt voor je reactie

afbraak : Is bij eco dubbel zo duur maar dit kan ik nu zelf wel doen.

het plaatsen van onderdak met stoflatten en gedrenkte pannelatten + Plaatsen van nieuwe pannen ( pottelbergh ) met nok en gevelpannen kost bij de traditionele dakwerker een 5000 euro= Dit is gelijk aan de eco dakwerker.  Alleen is er een andere aanpak.

Bij de "eco"manier worden er onderdakplaten geplaats met stoflatten en onderdakfolie. Dit gebeurt niet bij de traditionele , kost ook zo'n  3000 .   De dakramen kosten ongeveer evenveel, maar er is een meerkost voor het uitdikken van de kepers voor extra isolatie , een klein 2000 euro. Het leveren en plaatsen van de eco-isolatie kost een 3200 euro. Bij de traditionele dakwerker wordt er met platen (tien cm) gewerkt , tand en groef enafgetaped met alutape ; prijs 2500   Heb ondertussen 4 dakwerkers laten komen waarvan 1 die het ecologisch aanpakt , het gebinte is goedgekeurd door de alle 4. Er dienen twee balken vervangen te worden

Welk onderdak neemt de "klassieke" dakwerker?

Ik zou sowieso (klassiek of eco dakwerker) kiezen voor houtwolplaten als onderdak: enkel maar voordelen: isoleert warmte EN geluid, is winddicht en zorgt ervoor dat de "koudebrug" van het gebinte verdwijnt.

Ik zie wel het nut van die extra onderdakfolie niet in als er al onderdakplaten (ik veronderstel houtwolplaten) liggen: dubbel werk (arbeidsuren) en dubbel materiaal.

Als je extra isolatie voorziet bij de eco, moet je die uiteraard ook voorzien bij de klassieke. Vergelijken mag je enkel met dezelfde isolatiewaarde, anders vergelijk je een renault met een Audi hé ;-).

Platen met tand en groef? In een dak? Welke platen zijn dat dan wel? Ik kan me onmogelijk inbeelden dat je platen op een "correcte" manier kunt plaatsen in een hellend dak: hoe zullen deze perfect gaan aansluiten tegen een (scheef?) gebinte?

Welke houtvezel onderdakplaten staan er in de offerte? Ik denk dat dit een beetje het prijsverschil kan verklaren. Nu, zonder onderdakplaten kan je ook geen cellulose inblazen of het wordt toch moeilijker en niet zo ideaal mocht je bv een folie gebruiken ipv platen.

 

Een onderdakfolie kost iets van een 3 Euro excl. BTW per m², ecologische onderdakplaten van 35mm bv. kost rond de 12 Euro per m². Daarnaast rekenen sommige dakwerkers iets meer aan om die platen te zetten want het is wat meer werk, zeker als er nog wat hoeken en kanten zijn die moeten verzaagd worden.

 

Echter, een onderdakdak uit gewoon onderdakfolie of een ene met houtvezelplaten. Het is toch een verschil, je kan de 2 niet echt vergelijken.

 

Ik heb bij mij persoonlijk ook een dak met 35mm onderdakplaten en daarop ook nog een onderdakfolie. Ik ben blij dat ik het gedaan heb.

 

 

25 cm isolatie + houtvezelplaat isoleert wel meer dan dubbel zo goed dan 10cm tand en groefplaten, het prijsverschil heb je op enkele jaren terugverdiend.

 

10 cm, welk materiaal het ook mag zijn, dat noem ik zelfs niet isoleren.

Bij ons ook onderdakplaten én onderdakfolie. Ik wilde besparen door de onderdakfolie weg te laten, maar de aannemer wilde niet. Hij had genoeg werven gezien waar de tand-en-groef soms afgebroken was door het te vervoeren, te laten vallen,... Uiteindelijk wou ik het risico niet nemen.

Mocht je het zelf doen, zodat je 100% zeker ben en zelf weet dat het correct geplaatst is, dan denk ik dat je de onderdakfolie kan laten vallen.

Wel, ik heb mijn dak en wand zelf gedaan met Pavatex 35mm. Ik kan u verzekeren dat ondanks je voorzichtig bent je vroeg of laat toch eens een tand een duw geeft. Die platen zijn 250 x77cm, vanboven op een dak doe je daar niet altijd mee wat je wil, zeker niet als het waait of als je ze moet doorgeven aan elkaar.

 

En zoals je uw aannemer ook zei, op een pallet zijn er wel altijd enkele die beschadigd zijn na het transport.

 

Als je alle beschadigde platen zou moeten laten liggen, of moet wachten om eens ene te verzagen die moet ingekort worden dan ga je veel verlies hebben en het is al duur genoeg.

 

Ik heb ook gekozen voor de extra zekerheid van een onderdakfolie. Gewoon op de platen leggen terwijl je bezig bent is eigenlijk niet veel extra werk. Het dak is daarna door omstandigheden toch een jaar open blijven liggen en geen druppel binnen gehad.

 

 

Appelen en peren aan het vergelijken

 

winddicht en luchtdicht worden hier niet vermeld !

 

het (zomer-) comfort, en gevolgen bij brand van de 2 zijn NIET te vergelijken !

 

Op zich ga je beter op zoek naar nog een offerte voor een houtvezelonderdak. Je moet offertes voor hetzelfde vergelijken. Wil een van de andere dakwerkers hier geennofferte voor maken?

Ivm tand groef isolatie. Ik vermoed dat die.bovenop de kopers komt?

Walter

Op zich ga je beter op zoek naar nog een offerte voor een houtvezelonderdak. Je moet offertes voor hetzelfde vergelijken. Wil een van de andere dakwerkers hier geennofferte voor maken?

Ivm tand groef isolatie. Ik vermoed dat die.bovenop de kopers komt?

Walter

En welke isolatiewaarde halen die twee, want 10cm glaswol en 20cm cellulose met onderdakplaat is niet helemaal hetzelfde..

In elk geval luchtdicht van binnen, en naar buiten toe meer dampopen werken. De twee oplossingen zijn goed

 

Je moet eens prijs vragen voor Sarkin dak, en de R-waarde vergelijken.

 

uiteraard twee verschillende offertes kunnen geen beeld geven hoe duur een aannemer werkt, maar stel dat iemand met een revolutionair eenvoudig materiaal R=10 haalt en dit voor de helft van de kostprijs als een cellulose oplossing en 30% goedkoper dan de glaswol oplossing, dan moet je toch niet zorgen maken of die aannemer te duur werkt ? 

Er zijn voldoende daken die maanden open liggen met houtvezelplaten, waar ook geen druppel binnen komt. Bij mijn schoonbroer geholpen met die platen aanbrengen: tis niet omdat de bovenkant van de tand beschadigd is dat er water kan/zal doorkomen.

Maar het klopt dat een onderdakfolie extra zekerheid biedt.

Al zullen er geen tientallen liters water stromen op uw onderdak :-)