Eerste verwarmingsresultaten...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bon, mijn huis is bijna afgewerkt, en na twee maand stoken kan ik zo mijn eerste verbruikscijfers toetsen. Het huis komt van een EPB verslag 1000kWh/m2 stond volledig off label, in feite was het verbruikfactuur voorschot 450euro per maand arato van 5400euro of 9000m³ aardgas per jaar. 90.000kWh aardgas is inderdaad veel, maar bon, je kan altijd proberen uw werk beter te doen dan onze overheid en ipv de complete makeover stijl van 'opsmukken van een huis' heb ik dus een pak energie gestoken in dat gebouw gaan isoleren.

IN feite heb ik 2 maand gas gestookt aan 23-25° jawel keihard boven alle normale waarden, met als doel om het gebouw snel droog te krijgen, dus we hebben ondertussen nog 10 ton water verdampt en de chappe/pleister gezellig drooggetrokken in combinatie met een bouwdroger. De verwarming stookte zonder WAR, zonder binnendeuren, zonder kelderdeur. Dus ik verlies in die periode bakken warmte aan de kelder die rechstreeks frisse vrieslucht aanvoert en zo opgewarmd afvoert via twee openstaand kachelpijpen. Dus ondanks die inefficientie, probeer ik toch eens te ramen waar dit verbruik kan eindigen.

Tijdens een dagje chauffage uitgeschakeld mat ik op de vloer nog 22°, op de vloer boven de kelder zonder vloerverwarming 12-15°, buiten vroor het -2°, in de kelder mat ik 7°... en ja er staan permanent een paar 'verluchtingsgaten open in de kelder. Moeten die dicht trouwens of isoleer de kelderplafond wat extra ?

Nu mijn verbruik in 38dagen van 15 Dec tot 22 Jan, 489m3,
en van 22 Jan tot 22 Feb 367m3

Dus putje winter zachte winter, verbruikt het huis 12-13m³ per dag.
Als ik dat probeer te extrapoleren kom ik uit op 1930m3 per jaar. Of in voorschotten 100euro per maand.
Nu als ik 2°-3° lager stook (ipv naar 25°) zou ik verwachten dat ik 15% minder verbruik. Als ik de kelder afsluit (met de deur ) verwacht ik ook daar bvb 10% minder warmteverlies. Verder optimaliseren is dus ongeveer 25% minder nog verbruiken, maar dieper zie ik het niet meer zakken. Dus op het einde van de rit verbruikt volgens mijn raming het huis 1500m³ ipv van de historische 9000m³ , is het verbruik gedeeld door 6... Historisch was het huis onverwarmbaar, het werk omschreven als koudelijk... Nu voelt het er echt gezellig warm aan..
Rekening houdend met warmwaterverbruik en koken op aardgas, zie ik dat verbruik echter wel terug wat hoger worden, of 2000m3 zal er heel dicht bijzitten.

Ik had geen specifieke doelstelling voor ogen van passief of LEW, want erfgoed eist als het ware dat alle momunmenten onbewoonbaar worden, en zeker niet BEN worden. Maar goed, een mens verzoent zich met die wereldvreemde houding van kunsthistorici die promoveren tot budgethefboom-economie aanzwengelaars. ttz Met 40% steun te geven op maximaal 30.000 euro zwengelen zij telkens projecten van 50.000euro aan die zorgen dat er dus een hefboom effect ontstaat in tewerkstelling (dit terzijde) Die hefboom moet vooral naar het 'uiterlijk' cosmetische' gaan van het gebouw en zeker niet helpen het milieu te redden of andere doelstellingen te realiseren;

Voila ik ben trots op die resultaten... Jawel. Het huis van 1929 interbellum als 90jarige juffrouw verbruikt 50% minder dan mijn huidig huis en 83% minder dan in haar oude afwerking. En jawel gewoon isoleren van binnen, dak 15cm, muren 6cm, en vloer 10cm heeft dit resultaat als gevolg...

Reacties

Paul,

Proficiat met uw aanpak. Velen zouden dit niet durven of aankunnen. Ik ben wel benieuwd naar de resultaten als alles genormaliseerd is en je het pand effectief bewoont.

charel je hebt mij veel geholpen. bedankt alvast

Proficiat met je initiatief en doorzettingsvermogen. 

In de tweede helft van de jaren 90 van vorige eeuw er (ondanks de 'tegenwerkingen' van allerlei overheidsinstanties) er na 7 jaar ook in geslaagd onze toenmalige (eerste) 15de eeuwse (begijnhof)woning te transformeren van een vochtig krot waar in de winter het water langs binnen van de ramen afliep tot een aangenaam bewoonbaar geheel met een jaarverbruik van 1500 m³ gas/jaar. (ook alles langs binnen want de volsteense muren waren aan de buitenzijde "beschermd erfgoed").