Zonneboiler heeft weinig zin in LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Ik wilde in mijn nieuwbouw LEW een Zonneboiler laten plaatsen, maar nu stel ik vast dat dit een terugverdientijd heeft van meer dan 29 jaar!!

Nu gaan we gewoon een hogerendement gasketel plaatsen, een doorstromer. Dit blijkt de goedkoopste oplossing te zijn. We willen wel een douchewarmtewisselaar plaatsen (zeer lage terugverdientijd).

Waarom is dit zo? de zon is toch gratis? Ik vermoed dat dit onderwerp al eerder verscheen. Kan iemand me overtuigen om toch een Zonneboiler te plaatsen of ben ik mis?

 

Reacties

Hotelinstallaties worden wel intensief gebruikt maar meestal zijn dat dezelfde kamers die dagelijks gebruikt worden en dan ook geen gevaar geven. Het zijn vooral de kamers die niet dagelijks gebruikt worden, elk hotel heeft immers met wisselende bezettingsgraden te maken en daardoor ook wisselende gebruiksintensiteit van de waterinstallatie. Dáár zit het grootste gevaar.

Lijkt me een correcte, redelijke conclusie. Het besef van het gevaar is uiteraard nodig, zodat bij verhoogde risico's maatregelen genomen kunnen worden, zoals je bovenstaande voorbeeld; of tijdens zwangerschap de instellingen aanpassen...

Dubbel

eeuhum

legionalla groeit optimaal tussen 20-50° en sterf af vanaf 50°. IK denk dat die marge meer komt uit de onnauwkeurigheid van de temperatuurmeting. Als je geijkt zeker bent dat uw temperatuur 51° is tot op de graad nauwkeurig (eens controleren met verschillende meters) dan zie ik geen probleem ontstaan, dat is duidelijk voor mij

Het hangt dus ook af van mineralen die in het water zitten... Oppervlakte water is minder mineraalrijk dan grondwater.

 

Nu waar je misschien niet aan denkt, maar stel gewoon dat je twee lavabo's hebt, en je hebt daar eentje dat je nooit gebruikt... dan krijg je in die lavabo stagenerend water die 'optimale groei' geeft voor legionella. Al heb je uw boiler op 60° hangen.

 

https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&…

 

In de periodes waarin de zonnecollectoren de boiler onvoldoende opwarmen zal het onderste gedeelte niet op voldoend hoge temperatuur komen. De kans is dan ook groot dat er temperaturen heersen die Legionella-groei toelaten. Bovendien moet er, zoals bij ieder ander voorraadvat, rekening mee gehouden worden dat er zich tegelijk ook afzettingen voordoen   Een temperatuur van 45°C is op zichzelf al geen Legionella-veilig niveau, maar wegens de onvermijdelijke afkoeling van het warmwater in de leidin gen zal de temperatuur er nog lager in zijn. Men moet er in een dergelijk geval dan ook van uitgaan dat in gans de verdeelkring het temperatuursniveau gunstig tot zeer gunstig is voor de ontwikkeling van de Legionella-kiem.

 

Mogelijks is ook de blogpost  "Legionella protection and energy demand" interessant.

Maar om een dergelijk kleine nevel te maken met een lavabokraantje en deze nevel dan nog in te ademen moet je toch al rare toeren uithalen lijkt me.

En als je het risico beseft, laat je toch eerst een paar liter water lopen vooraleer je er met je neus naartoe gaat :-).

 

Ik ben er vrij zeker van dat er geen wettelijke verplichting is in huishoudelijke installaties.

Bijgevolg is het een persoonlijke inschatting van de risico's. Net zoals je de keuze hebt om je jaarlijks al dan niet in te enten tegen de griep (waar, de risicogroepen buiten beschouwing gelaten, alleen de pharma industrie eigenlijk beter van wordt).

En wat het aantal doden betreft. Ik ben er ook vrij zeker van dat er jaarlijks meer doden vallen door CO2 vergiftiging, de griep, het verkeer,... dan een legionellavergiftiging. Waarom men dan in het laatste geval uiterst voorzichtig denkt te moeten zijn en in al de andere gevallen niet lijkt me eerder een van die onbegrijpelijke menselijke levensbeschouwingen te zijn.

Nu persoonlijk neem ik nooit medicijnen zolang ik op mijn twee benen kan staan noch wordt mijn SWW hoger dan 42°C verwarmt*. En vooralsnog gaat het goed met al onze gezinsleden (en de griep is ons ook al sinds jaren onbekend).

*Bij vriestemperaturen wordt het SWW wel op onregelmatige basis tot 80°C verwarmt en in de zomermaanden schommelt het langere tijd rond de 20°C. Maar in de tussenseizoenen schommelt het dus maanden tussn de 28° en 42°C).

Bij ons is het SWW altijd ingesteld op 48 °C en gaat nooit naar 60 °C.

Waarom verwarm je het SWW op onregelmatige basis tot 80 °C? En hoe komt het in de zomer dat het rond de 20 °C schommelt? Is 20 °C niet véél te koud als SWW?

1. Het SWW en de CV worden verwarmd door een warmptepomp. Door het SWW vat (200l) op 42°C te houden (WP dient dan op te warmen tot 45°C) kan de elektrische weerstand (die normaal dient om tot 60°C bij te warmen) softwarematig permanent uitgeschakeld worden. In de winter is 48°C dan niet haalbaar (zonder 1:1 bij te warmen). Die 42°C zijn trouwens ruim voldoende om drie douches achtereen te nemen (thermostatische douchekraan staat op 38°C).

2. Bij buitentemp onder de -3°C steken wij gedurende 2 uur de speksteenkachel aan. Hierin zit eveneens een WW die rechtstreeks, via een sturing,  verbonden is met het SWW vat. Hierdoor komt het SWW op +80°C en gezien de kachel de volledige leefruimten verwarmt kan de WP dan tijdelijk volledig op non actief (CV via WP staat dan op 15°C ingesteld maar zo ver zakt de temp nooit dus als er per 24 uur iemand aanwezig is moet de WP nooit bijspringen).

3. In de zomer staat de WP volledig uit. De natuurlijke aanvoer naar het SWW vat is dan rond de 20°C. Uiteraard blijven we voor de douche water afnemen via het SWW om stilstand hierin te vermijden. Deze temp is voor ons comfortabel genoeg.

Bijkomend voordeel is dat je bij zulke douchetemperaturen veel minder waterdamp produceert in de sanitaire ruimte waardoor je weer minder moet afzuigen (afzuiger in badkamer werkt met een hygrometer/schakelaar).

Normaal douche ik tot een temp van 5°C zonder bij te verwarmen maar dat kunnen de andere leden van mijn gezin niet zo waarderen. Ik heb me dus maar aangepast aan de meerderheid. Als ik een weekje alleen ben kan ik natuurlijk terug genieten. Voor kortere periodes loont het niet de WP uit te schakelen (stilstandverliezen - te grote kloof overbruggen van onverwarmd naar verwarmd water,...).

Probleempje is dat het eigenlijk de afgelopen jaren niet meer koud genoeg is om de speksteenkachel echt te gebruiken.

Voor iemand het vraagt, reden van het dubbel op (WP + speksteenkachel) is tweeledig:
- We dienen rekening te houden met de verwende leefgewoonten van de gemiddelde Belg die liever in een T-shirt bij 25°C in zijn living rondloopt dan een trui aan te trekken en tot 18°C te verwarmen (ivm de eventuele herverkoopwaarde van de woning). Het was eenvoudiger hierin te investeren tijdens de renovatie dan later weer vloeren te moeten gaan opbreken of de woning aan de straatstenen niet meer kwijt te geraken.
- Gezien de overheid al een paar keer een onbetrouwbare partner is gebleken en voortdurend de spelregels tijdens het spel meent te moeten veranderen wou ik ook niet volledig afhankelijk zijn van één energiebron (de PV installatie die de WP volledig dekt).
De speksteenkachel is dus min of meer een back up voor als ze het een en ander nog meer willen gaan belasten (de houtproductie hiervoor is in eigen beheer).

 

 

 

IvoB,

Mooi systeem. Lijkt me goed te werken.

Wat ik niet helemaal begrijp: hoe kom jij op "natuurlijk" manier aan 20°C? Via de speksteenkachel?

Het beetje dat SWW kost met een warmtepomp is te absurd voor woorden om daarvoor die warmtepomp af te leggen lijkt me. Wij stoken hier (weliswaar met slechts 2 volwassenen) met WP (compactsysteem) en zonnecollectoren in de zomer slechts zo'n 100-150 kWh/jaar, mede dankzij de DWW. Dus jouw zomwerverbruik zou dan misschien overeenkomen met ons winterverbruik. Waarom comfort inleveren voor max. 200 kWh aan elektriciteit (€40); temeer je PV hebt liggen?

Just my 2 cents.

Hallo,

 

Een collega van me heeft zijn doctoraatsonderzoek gedaan rond legionella.

We hebben daar ooit een gesprek over gehad, en hij wist me te vertellen dat legionelle niet 'zomaar' groeit in water.
Er moet een biofilm aanwezig zijn, maw Legionella groeit in andere organismen. Er moeten bepaalde voorwaarden zijn, anders is er nooit een risico op Legionella.

De kans op biofilm is in huishoudelijk installaties blijkbaar klein, de kans is veel groter in grote installaties met dikke buizen en dode (aftak) punten, water dat lang stilstaat... Legionella groeit ook heel traag, het is niet dat die op een ineens week aanwezig is.
Een half uur verhitten boven de 60° is voldoende om ze af te doden...

Mijn eerste job deed ik o.a. staalnames voor legionella onderzoek... alle zwembaden, sauna's, sportclub's,hotels,  ... zijn verplicht van hun douches te laten controleren.
Mijn ervaring is dat als er een probleem is, en het aanwezig is het heel moelijk weg te krijgen is en het terugkomt, instellingen met problemen gaan bijvoorbeeld wekelijks hun systeem spoelen met water van 60°C... doen ze dat een tijdje niet komt het zeker terug. 
Aanwezigheid moet gemeld worden, en er wordt vanuit de overheid heel streng opgetreden: toe tot er een analyse is die bewijst dat het probleem verholpen is.

groeten,

Nayy

 

Mooi systeem. Lijkt me

Het is geen mooi systeem an sich maar eerder een combinatie van systeem en levenswijze. 

Ik lees hier ook veel dat isolatie op de allereerste plaats moet komen inzake investering voor men een volgende stap toevoegt. 

Persoonlijk vind ik dat dit pas stap 2 is. De eerste stap is uw eigen levensstijl aanpassen. Iedere graad dat een woning/SWW minder dient opgewarmd te worden is een besparing die 0€ investering vereist. Goedkoper kan het niet. 

 

Waarom comfort inleveren

Er dient daar geen enkel comfort voor ingeleverd te worden. Het is maar wat je gewoon bent :-)
De WP is een inverter L/W systeem. Het SWW afzetten is maar even op een on/off knop duwen hoor. Meer is het niet.  
Het lijkt me ook niet heel logisch om het SWW op temperatuur te houden alleen om het de eventuele legionella aangenaam te maken of een kans op overleven te geven. Alle gekheid op een stokje: als je geen SWW van 40°C nodig hebt (in de zomer) zou het te gek zijn om het op die temp te houden  "gewoon omdat er toch gewoon genoeg gratis PV opgewekte energie aanwezig is". 

 

jij op "natuurlijk" manier aan 20°C

Dat is de aanvoertempetratuur van het leidingwater in de zomer. Nou moet je me, in dit geval,  ook niet pakken op 5° hoor :-). Laat ons zeggen 15-20°C. Uiteraard is in de zomer de speksteenkachel niet in werking. Een sauna nemen we elders :-)
 

 

20°C leidingwater in de zomer? Lopen die bovengronds misschien?

Bij ons toch maar zo'n 12°C (zelf gemeten).

Dan kan ik blijkbaar meer verdragen dan ik dacht. :-)

ps. wie heeft dit forum systeem eigenlijk bedacht?
Niet alleen is het een heel karwei om de getypte layout ook daadwerkelijk te laten verschijnen zoals je wil maar blijkbaar kan je
ook niet gewoon automatisch quoten met verwijzing zodat (zoals in dit geval) een quote voor later gepubliceerde berichten verschijnt? Niet bepaald gebruiksvriendelijk en toch niet meer van deze tijd?

Je kan dan alleen zien dat er ergens op geantwoord werd doordat er een nieuwe datumverwijzing is maar onderaan geen nieuw bericht. En dan kan je op zoek. Denk dat velen daar gewoon op afhaken.