Temperatuursregeling vloerverwarming via warmtenet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Via een warmtenet krijgt ons passieve huis warm en koud water toegeleverd.
Via de thermostaat kunnen we kiezen voor verwarmen of koelen door het schakelen van een 3-Wegskraan.
We wensen ons huis zo veel mogelijk op een constante temperatuur van 20 graden te houden.
De bouwfirma zegt ons dat we buitenvoelers en complexe regelingen nodig hebben. Is een temperatuursensor in de kamers en een op/dicht regrling van de retourventielen niet voldoende. Een passief huis is toch zo traag dat het niet veel zal afwijken van die 20 graden ? In de zomer stel je de maximum in op bv 25 graden en als het warmer wordt zal er een paar graden gekoeld worden indien nodig.

Reacties

 

 

De bouwfirma moet kunnen zeggen of hun  net voorzien is op een variabel debiet van warm water. In een appartementsblok is dat niet altijd het geval. Wanneer in het ga,se geb ouw de thermostatische kranen toestaan, gebeurt het soms dat de pomp toch verdergaar met debiet geven. Dan moet er natuurlijk een by-pass opengaan, en het warm water komt terug naar de ketel. Deze moet natuurlijk erop voorzien zijn om dan stil te vallen.

 

In princiep moet het mogelijk zijn om uw huis enkel op thermostatische kranen te regelen, als het net dus een variabel debiet aankan. Als er te veel druk op het net zou zijn zult ge misschien deze druk aan de ingang van het huis moeten verlagen, naargelang ge aan het begin of aan het einde van het net zit.

Uw thermostaat zal werken maar minder stabiel dan met buitentemperatuur regeling 

 

 

Paul,

 

Hoe werkt een buitenvoeler in op de werking van een themostatische kraan, of op een afzonderlijke toevoerkraan?

volgens mij stuur je gewoon de driewegkraan met uw WAR, dus zet je de drieweg 100% warm open, 50% gemengd en 100% koud open... naargelang

Normaal kan ik mij niet inbeelden hoe een 'on/off' thermostaat kan beslissen hoeveel % een driewegkraan moet openstaan.

Dus volgens mij heeft hij weldegelijk een sturing nodig die met stookcurves en buitenvoeler gestuurd beslist hoeveel procent zijn mengkraan moet openstaan om zo het huis op te warmen.

http://www.verwarmingsadvies.be/vloerverwarming

 

Het is te begrijpen dat voor een ketel met een uitgangstemperatuur er van 70 graden er een mengkraan nodig is die je dan beter ook proportioneel aanstuurt alvorens naar de vloerverwarming ventielen te gaan.
De ventielen van de VVW kunnen dit zelf niet meer mengen. Die zijn gewoon alles op of dicht. Op elke kring een 3-weg proportionele kraan zetten moet flink wat geld kosten.
Het aangevoerde warm water is echter van lage temperatuur: 30-36 graden.
Heeft het hier dan nog wel zin om dit verder te gaan regelen naar 28.2 graden bv.
Alles werkt toch al zo traag. Blijft een passief huis met een eenvoudige regeling niet voldoende op temperatuur ?

 

30-36 graden is toch wel een lage toevoertemperatuur. Hoe gebeurt bij u de aanmaak van Warm Sanitair Water?

 

Ik begrijp de aanmaning van de bouwfirma niet goed. Bij deze temperatuur mogen de thermastatische kranen toch geen probleem hebben om de temperatuur geregeld te krijgen.

leest misschien eens eerst die uitleg hoe een WAR werkt en waarom dat beter is.

http://www.golantec.be/Weersafhankelijke%20regeling%20stooklijnen.htm

en een voorbeeld die zou moeten werken is dit.

http://www.haarmanverwarming.nl/weersafhankelijke-regelaar-radson-clima…

en voor de rest, uw temperatuur 36° is bvb ook de stooktemperatuur van een condensatieketel. Dat water wordt permanent bijgemengd en geregeld

Uw temperatuur met eenthermostaat gaat schommelen tussen de 35° en de 18°, met een WAR gaat dat mooi constant stoken op 21° en zo een of twee graden zitten schommelen.

Uw toekomend water zal bv bin de zomer 40° zijn, en naar putje winter toe zakken naar 35° als de buur juist al de warmte uit het water geplukt heeft, en jij in de cascade de tweede bent. Bovendien zul je de warmte dieje afneemt teveel doen schommelen, dus uw thermostaat zal de buren ook minder stuurbaar maken

Zie je al zo 4 huizen na elkaar, de eerste plukt de warmte eruit, zakt van 36° naar 34°, de tweede van 34° naar 32° de derde plukt en zakt van  32° naar 30° en de laatste krijgt zijn huis niet meer verwarmd... En dan stookt die ketel keihard bij, en hopla we draaien weer een toertje rond en dan slaat uw verwarming uit, krijgt de tweede de volle laag, en zo verder, tot de laatste ineens dan te warm krijgt etc...

 

 

 

Paul,

 

Ge spreekt hier over de regeling van de ketel bij middel van de ideale stooklijn. Bij een stadsnet hebt ge geen enkele invloed op de regeling van de ketel. Daar moet de uitbater er zelf voor zorgen dat in het tussenseizoen niet te hard wordt gestookt. Wij hebben heel vroeger zulk distributienet gehad vanaf de kolenmijn van Beringen. Het laatste huis van de directeur viel wat groot uit en was niet warm te krijgen!

Het warmtenet zo van die aard dat elke woning dezelfde constante temperatuur krijgt. Er is geen invloed van de andere woningen. Het is een drie-pijps-systeem met aanvoer warm en koud en retour. De centrale is debiet-geregeld. Elke woning krijgt dus eigenlijk een vast warmtehoeveelheid. Warmteverliezen in de leidingen zijn te verwaarlozen.   

Het sanitair water wordt gemaakt door een Booster warmtepomp die het water van 35 graden gaat opwaarderen naar de gewenste temperatuur (http://www.nathan.be/vl/boosterwarmtepomp.html)

 

Ge krijgt dus twee aanvoerleidingen: ene voor warm water en een andere met koud water. Dienen deze twee leidingen om gemengd te worden aan de ingang van het huis, en zo 35° te bekomen? Gebeurt deze mengeling volgens vaste proporties, of is deze mengeling afhankelijk van de buitentemperatuur? Ik versta nog niet goed hoe dat moet werken. Ge hebt zelf toch geen WAR nodig om deze mengeling correct te doen verlopen, want dit zou normaal bij de installatie moeten behoren.

Het is een laag-temperatuur-netwerk. De aanvoertemperatuur is 35 graden. Het koude water komt binnen op bv 18 graden.

We moeten niet mengen om naar de vloerverwarming te gaan (veronderstel ik)

De centrale zou idd de warmte aanvoertemperatuur kunnen regelen en bv weersafhankelijk lager dan 35 doorsturen. Het sanaire systeem maakt echter ook gebruik van de 35 graden aanvoer. Hoe meer de die temperatuur laten zakken hoe lager de efficientie van de micro-warmtepomp. 

 Mijn vraag is nu hoe je best de regeling van die vloerverwarming doet voor een passief huis.

Aanvoer is bv altijd 35 graden en de thermostaat in de kamers zal al dan niet de klep van de vloerverwarming openen. 

Is het zo eenvoudig of mis ik hier iets ?

een heel raar systeem, zeker voor een passief huis, waar je bijna geen verwarming nodig hebt, maar wel warm sanitair water, en daarvoor moet dan nog eens een extra (dure) warmtepomp ingezet worden.

 

mag ik weten waar dit warmtenet ligt

 

wat je moet doen met die leiding op 18°C is mij al helemaal een raadsel, daar kan je GEEN energie uithalen tenzij ...

 

een klassiek warmtenet bestaat uit een aanvoerleiding op 70 - 90 (soms nog hogere temp) waar een warmtewisselaar (klein, passief toestel om scheiding te maken tussen deze hoge temp en gevraagde temp binnen) meestal 2 naast elkaar (2e is dan voor het sanitair, in doorstroom) en dan ook voorzien van een 3-weg-kraan om juiste temp door radiatoren en/of VV te sturen

in perfecte omstandigheden voorzien van thermostaat met buitenvoeler om de ideale temp automatisch in te stellen

 

@Stefan

Het systeem is niet voor 1 passief huis maar voor een verzameling van 16 huizen, deels pasief, deels laag energie. Dit is een heel goedkope warmtepomp ;-). Bovendien is er maar 1 zonneboiler op dit systeem die gedeeld wordt door alle huizen. 

Dit is ook geen klassiek warmtenet op hoge temperatuur, maar wat men noemt een zeer-laag-temperatuursnetwerk. In het buitenland is dit al veer meer gekend. In Belgie hinken we zoals gewoonlijk achterop. We hebben de mogelijkheid van hoge temperatuur pellet of gas systeem met sub-stations in de huzen ook bekeken maar dit is veel minder rendabel. 

De verliezen in ons netwerk zijn te verwaarlozen, door de kleine opvang, het tye leidingen en de lage temperatuur.

De 18 graden in een bijkomende leiding voorzien is zuiver voor confort met de mogelijkheid om via de vloerverwarming te kunnen koelen. Het regeneren van de bron van de warmtepomp is een mogelijkheid maar we weten niet of we daar veel rendement van hebben.  

Maar mijn vraag bljft onbeantwoord:

Als je 35 graden toelevert aan de passieve huizen, moet je dan nog een menging doen van de water temperatuur voor de VVW afhankelijk van de buitentemperatuur ?

 

Ik denk het wel, hoe kan je anders van een stookcurve spreken ?

anders moet je beginnen moduleren in tijd, dwt lijkt mij zeer ingewikkeld, aangezien vloerverwarming een traag systeem is.

je moet daar niet aan twijfelen je hebt een mengkraansturing nodig, ze moet niet noozakelijk via buitenvoeler gaan maar dat werkt gewoon zuiniger die kostprijs berdien je terug

gewoon met thermostaat is ook mogelijk zoals jij dat schetst met thermostatische kranen is ook mogelijk maar als je moet randschikken dan zou ik zeggen

 

kranen:  stuurt slecht veel te laat dicht en zal eel verbruiken, en je zit gans de dag aan uw kranen te draaien en je zult nooit warm hebben als je wilt

thermostaat on of:zal slecht sturen schommelingen van 4 graden en zal veel verbruiken door die onstuurbaarheid

een mengkraan systeem met thermostaat in living zal goed sturen met schommelingen van 1-2 graden en met lichte stookverliezen door die overboost

 

een mengkraan systeem met WAR zal bij correcte afstelling minimaa schommelen, en za daardoor minst energie verlieezen

 

 

 

je moet daar niet aan twijfelen je hebt een mengkraansturing nodig, ze moet niet noozakelijk via buitenvoeler gaan maar dat werkt gewoon zuiniger die kostprijs berdien je terug

gewoon met thermostaat is ook mogelijk zoals jij dat schetst met thermostatische kranen is ook mogelijk maar als je moet randschikken dan zou ik zeggen

 

kranen:  stuurt slecht veel te laat dicht en zal eel verbruiken, en je zit gans de dag aan uw kranen te draaien en je zult nooit warm hebben als je wilt

thermostaat on of:zal slecht sturen schommelingen van 4 graden en zal veel verbruiken door die onstuurbaarheid

een mengkraan systeem met thermostaat in living zal goed sturen met schommelingen van 1-2 graden en met lichte stookverliezen door die overboost

 

een mengkraan systeem met WAR zal bij correcte afstelling minimaa schommelen, en za daardoor minst energie verlieezen

 

 

 

sturing vv in passiefhuis: ofwel met de war, maar eigenlijk lijkt een gewone thermostaat ook wel te werken als je met een beetje overshoot kan leven. 

best vraag je eens aan de ontwikkelaar welke fabrikanten je een systeem voor een laag temperatuur warmtenet kunnen leveren. 

Je buren zullen allemaal dezelfde vraag hebben.

Maar ik verwacht eigenlijk dat er wel een warmtewisselaar tss het warmtenet en je eigen installatie is.  Of toch niet?

Mengen temperatuur vv en die regelen: regeling via drie of 4wegskraan al dan niet weersafhankelijk.  Op zich zelfde systeem als een ketel of warmtepomp, alleen het warmtenet is dan de gasbrander.  Al de rest is zowat hetzelfde

Walter

met zeker lukken zonder te mengen

35 is echt niet zoveel

gebruik een goede thermostaat op juiste plaats

 

koeling : pas op als je dat aansluit, je hebt k sturing nodig + "boete" in EPB !

koeling in PH of LEW is ook :-(

 

 

 

Lauw en koiud water mengen, het is in elk geval een complicatie. Als iedereen gaat mengen bekomt men een te hoog debiet in de terugloopleiding. Is deze daarop berekend? En vooraleer dit water terug centraal kan opgewarmd worden moet er een deel van afgetapt en weggevoerd worden. Dit ziet mij toch geen ideale oplossing uit. Dan zou ik liever aan de ingang van het huis een smoring op het debiet zien.

 

Sorry, ik was hier even de draad kwijt. Ik spraak van een menging met water dat van buiten het circuit komt. Maar hier zijn er twee toevoerleidingenn (warm en koud) voor één gezamenlijke terugvoer. Het totaal debiet blijft hier wel onveranderd.

 

Maar als men in de zomer het koud water door de vvw jaagt om het huis af te koelen, moet er weleen  driewegenkraan staan ACHTER de aftakking naar de boiler, om in de zomer warm water naar de warmtepomp en de boiler te kunnen sturen.  De installateur zal deze driewegenkraan moeten voorzien. Hoe ziet die er uit, en kan deze dienen om een handmatige of gestuurde mengeling te maken?

koeling via de vloerverwarming moet je doen met een 'dauw detectie' zodat je voorkomt dat uw vloer kletsnet komt in de zomer. Bovendien als je in de zomer op zo'n ijskoude vloer mag lopen, kan ik u garanderen dat je nogal vlug dat ding gaat afleggen als uw voeten met winterteen effecten en andere koude problemen geconfronteerd worden.

 

Passief koelen geeft geen boete in LEW of PH. Het energieverbruik is immers heel beperkt.

 

Wat er bij mijn woning wel was, is dat het koeleffect niet in rekening gebracht werd in de berekening van het E-peil, daar dit niet in de EPB software paste.

 

Kort samengevat: je moest je E-peil en oververhitting halen zonder dat de passieve koeling in rekening gebracht werd, maar bovenop dit "verlies" was er geen boete omdat dit een passief systeem was.

 

Mvg,

Jurgen

 

Ik heb zo een passieve vloerkoeling, zonder dauwpunt detectie.

Het systeem heeft wel 2 standen, waarop vermeld is dat op de hoogste stand eventueel dauw kan optreden.

 

Resultaten:

* nooit meer dan 25 graden in huis zonder enige zonnewering

* zéér laag totaal (verwarming, koeling, ventilatie, huishoudelijk) energieverbruik

* hoogste stand niet nodig om onder de 25 graden te blijven, maar dit gaf die paar keer (en bij het weer van die dagen) dat ik het getest had geen dauw

* absoluut geen wintertenen in de zomer, maar een zalig fris gevoel

* bij dweilen duurt het wel behoorlijk lang voor de vloer opdroogt

 

Opmerking: de bron van koude is een verticale boring die een lagere temperatuur heeft dan 18 graden.

 

Al bij al zou ik het systeem niet meer willen missen.

 

Mvg,

Jurgen

 

Heel erg bedankt voor jullie antwoorden.

Er is idd een scheiding tussen de VVW en de booster WP. Koelen in de zomer en toch warm water maken met de booster is geen probleem.

EPB moeten we ons nog niet te veel aantrekken. We werken met een VEA gelijkwaardigheidsverklaring voor warmtenetten en de eerste resulaten zijn zeer gunstig, zelfs zonder de PV panelen en de zonne-boiler op het centrale systeem in rekening te brengen.

Het is wel een gans gedoe, want dit is ook voor VEA nieuw. We hebben met Linea Trovata hier wel een zeer goede partner. 

Ik zal zeker de WAR voorzien met de mengkraan op de aanvoer en evalueren wat het geeft als ik overschakel op enkel zone thermostaat regeling op vast aanvoer temperatuur.