Warmtepomp Meningen gevraagd

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Iedereen, Graag had ik jullie mening gehad over onze aankoop van een L/W warmtepomp. Eerst waren we van plan een gasketel te plaatsen maar op advies van onze (nieuwe) EPB man zijn we van mening veranderd. Wegens bouwvoorschriften, KI premie, persoonlijke overtuiging etc... wordt het bij ons niks anders dan een L/W WP dus graag geen gas vs geothermische wp vs iets anders discussie.

 

Na LANG zoeken hebben we twee sanitair aannemers gevonden waar we onze nieuwbouw aan DURVEN uitgeven.

 

Eentje werkt enkel met Viessmann (ging origineel de gasketel plaatsen ) en die stelt de Vitocal 222-S 5,6 KW voor.

 

De andere (verkregen op aanvraag via invoerder) stelt de General Waterstage Duo Comfort 8KW voor.

 

We hebben dus ENKEL keuze tussen DIE twee merken en we zoeken ook niet verder.

 

De Viessmann installatie is 1000 euro duurder en ik vind weinig info terug, de General heeft een website live heat pumps om wat inzicht te geven. Twee vragen:

 

1) Welke zouden jullie kiezen, ook met het prijs verschil in gedachten

 

2) We hebben een LEW K30 met 37kW/m2 warmtevraag bij -8. Twee verdiepen van 80m2. Beneden VVW op 10 cm met 8 cm Chape en boven geen verwarming. Waarom is er een verschil in voorgesteld vermogen?

 

Dat vermogen is vb belangrijk voor ons, want als het de Viessmann 7,5 KW moet worden , is de prijs niet 1000 maar 3000 euro duurder. Beiden zweren dat de fabrikant alles heeft nagerekend en dat de info juist is.

 

Ik heb hier al uitstekende adviezen gehad en hopelijk kunnen jullie mij hier ook mee helpen. Want ik zou volgende week moeten beslissen :)

Reacties

Waarom is er een verschil in voorgesteld vermogen?

 

Omdat veel installateurs er niet veel van kennen? Heb uiteindelijk een Samsung multisplit van 8kW staan.
En de voorstellen van de installateurs gingen van 4 kW tot 32 kW! En allemaal zwoerzen ze het bij het rechte eind te hebben.

In dit geval hebben beide aannemers niet zelf de berekening gedaan maar de verdeler zelf. Je zou toch denken dat die de materie kennen?

37kWh/m2 hier is de eenheid fout. Kan je dat getal nog eens controleren?
37kW/m2 kan juist zijn. Dat wil dus zeggen een 6kw maximaal.

Ivm vermogen van warmtepomp. Je kan die niet vergelijken zonder de uitgangspunte n te kennen.
Naar wat zijn de ontwerpen gemaakt? Beide naar 100% dekking door de warmtepomp? Of door een deel dekking door een weerstand en dus zuiver elektrische verwarming? En hoeveel dan door de weerstand.
Zoals je zelf ziet kost extra vermogen direct veel extra. Dus net iets kleiner dimensioner maakt de installatie veel goedkoper. En misschien het verbruik maar weinig hoger. Misschien...
Daarnaast zijn de vermogens gegeven bij redelijk hoge temperaturen. Wat de vermogens zijn bij -8 weten we niet?
Je moet dus meer gegevens geven om.te kunnen oordelen. En als je dat niet terug vindt dan zijn geen van 2 goede offertes.

beste advies is dat je je wel niet in een situatie moet brengen
dat je.moet kiezen tussen 2 opties waar je niet zeker van bent.
Walter

Dag Walter,

 

Ik heb de eenheid aangepast , ik had het zo uit het EPB rapport gehaald, zal een typo zijn dan.

De ontwerpen zijn beide gemaakt op 100% dekking via Warmtepomp, de General zou zelfs geen weerstand hebben of ziets, enkel 1.5 KW voor SSW.

Bij General valt het verschil goed mee, "Slechts" 300 euro tussen de 6 en 8 KW , Enkel Viesmann is duurder.

Bij Viesmann vind ik de gevraagde cijfers niet, bij General staat er bij -10 graden het volgende

6KW = 4,39 bij 35graden, en 4,25 bij 45 graden.

8KW= 5,63 bij 35 graden en 4,99 bij 45 graden.

Persoonlijk zou ik nooit een WP plaatsen die zijn warm water dient op te warmen tot 45°C. Dan zakt het rendement van je WP enorm (evenzo als de buientemp zakt onder de 3°C en al helemaal vanaf 0°C).

Na een jaar experimenteren en cijfers noteren van mijn WP kom ik tot het besluit dat deze het best presteert (inzake verbruik) tussen de 27°C en de 35°C. Als het SWW dient opgewarmd te worden (200 liter vat) dient het water idd tot 45°C opgewarmd en dat scheelt enorm in verbruik en prestaties van de WP).

Ik zou er dus voor opteren de cijfers te kennen (die aan je warmtevraag voldoen) bij 3/35 (wat levert je WP nog bij een buitentemp van 3°C aan 35° watertemp aanvoer). Warmer wil je je aanvoerwater niet voor langere tijd en echt kouder wordt het ook niet voor langere tijd.

En hoe zit de garantie? Hoe snel kan iemand komen herstellen bij falen? welke verbruiken beloven ze? Hoe goed zijn de sanitaire boilers geïsoleerd( hoe groot is hun energieverlies) en hoe groot zijn.
de 1000 euro verschil is dat enkel op de warmtepomp of op het heel de verwarmingsinstallatie? Wat is de totale kost?
Hoe wordt de verwarming gestuurd in beide gevallen? Wat zijn de mogelijkheden van de sturingen? Is er een aparte kwh meter voorzien voor de warmtepompen? kunnen ze beide een rendement weergeven?

Walter

Hier de cijfers, maar COP heeft toch weinig te maken met het vermogen?

General: 8KW 

+7/35: COP 4,08- 

+7/35: COP 3,31

+2/35: COP 3,95

 

6KW:

7/35: COP 4,27

+7/35: COP 3,4

+2/35: COP 4,01

 

Viessmann: geen cijfers te vinden voor 45 graden

 

En wat zijn de ontwerptemperaturen van de verwarming?

Je ziet zelf bij de General dat de vermogen niet groot genoeg zijn om je huis te gaan verwarmen bij -10. Dat is misschien niet erg omdat er in een warmteverliesberekening soms wel wat marge zit. En met wat geluk zijn de koudste dagen ook zonnig. Maar op dat niveau kan ik geen uitspraak doen.
Merk nog op dat je enkel de benedenverdieping gaat verwarmen. Dat wil zeggen dat de vloerverwarming daar het hele huis gaat opwarmen. Het is immers niet zo dat door slechts de helft van je huis te verwarmen je maar een halve energiefacuur gaat hebben. Misschien 5 maximaal 10%lager als je woning goed geïsoleerd is.
Heb je trouwens geen verwarming in de badkamer?

Walter

Garantie beide hetzelfde.

Verbruik BELOVEN ze niks :), ze schermen alle allebeid met de cop. Enkel Viessmann schermt met een SPF van 3,78 volgens EPB vlaanderen.

 

General verwijst naar de website Live heat pumps voor effectieve verbruikscijfers + de cop in brochure.

Boiler, geen idee, de brochures spreken natuurlijk van geweldige isolatie. General zijn aparte boiler spreekt van isolatie 50mm Neopor + 80mm Thermo Fleece.

De 1000 EURO IS ENKEL OP DE WP.

Beide zijn met WAR gestuurd.

Geen kwh meter voorzien bij hun, maar ik heb domotica en zal er idd een meter op zetten.

Geen idee wat de mogelijkheden zijn van de sturing, begrijp zelfs de vraag niet :)

beide hebben ze een "uitgebreid" info display.

 

Eerlijk gezegd met al deze antwoorden te geven neig ik om de General t enemen. Ze is goedkoper en geeft tenminste cijfers weer. Miuchien niet de beste maar ze geven ze tenminste. Viessmann geeft niet veel.

En dan heb je misschien geld over voor verwarming van de bovenverdieping. Die niet plaatsen is volgens mij een grote vergissing. En het is niet omdat je ze niet plaatst, dat je ze direct moet gebruiken.

Ivm cijfers van viessamen: misschien niet in de offerte maar wel te krijgen op hun website in grote aantallen. Maar niet altijd bruikbaar voor het grote publiek.

Walter

Sturing: zuiver op war of ook anders, kan die zelf zijn war parameters aanpassen of zelf te doen. Is de war eenvoudig aan te passen, kan je draaiuren van de warmtepomp uitlezen, is er een intinternetverbindings optie, heb je een vakantieprogramma...
Waarmee ik niet wil zeggen dat die dingen allemaal belangrijk zijn of echte meerwaarde bieden

Je kunt dat in feite zo niet beslissen of weten, je zou uw huis in een simulatie moeten stoppen en dan zou je dat kunnen schatten.

Er zijn wel een paar principes waar je mee iets kunt weten

De COP zegt iets over een temperatuur 7/35, maar uw grootste verbruik zal komen bij '-5/35' Welke COP heb je dan, dus wat is de prestatie van die twee pompen op dat moeilijk moment

Je moet zoeken naar de SPF factor, dat is over gans het stookjaar gemiddeld wat is de COP die jehaalt.

Die General ziet er op papier wel beter uit, al is het maar omdat hij inderdaad kan blijven werken als het goed vriest, dus op die manier zou deze WP ook mijn voorkeur dragen.

Hoe zwaarde de WP, hoe meer overgedimmensioneerd (alle verwarmingen zijn overgedimmensioneerd en berekend op het energieverbruik die je nodig hebt bij -10° bvb) hoe 'safer je bent voor extreme situatie. Maar meer is dat niet. Tijdens het tussenseizon (0-10°) zal die WP altijd overgedimmensioneerd zijn werk doen.  Nu onderdimmensioneren zou willen zeggen als het vriest -10°, dat de pomp gewoon 24/24 moet draaien om uw warmte op te halen en uw huis zal bvb nooit warmer dan  17° komen, en uw douchewater zal lauw aanvoelen.

 

Om de twee te vergelijken

http://www.viessmann.be/content/dam/internet-be/Nederlandstalige_media/…

 

De viesman zie je hier in de brochure SPF 3.56-4 naargelang het type

hier vind je getallen COP 2/35   3.3

 

Uw General 

http://www.fujitsu-general.com/global/products/atw/split-comfort/wsya10…  COP2.18  -7°C / +45°C radiators*1 Heating capacity 4.45kW Input power 2.04kW  COP 2.18   Nu de relevante COP is dus eerder diegene die dichts bij de SPF zit   omdat je geen, SPF hebt is mij niet duidelijk dus of die nu beter is ga nog een beetje zoeken je vind van die SPF waarden bij die LIVE sitehttp://www.liveheatpump.be/t/en/p/homein feite als vloerverwarming een SPF 4,6 als douchewater 3.1  dat is helemaal niet slecht   Als je nu die 2/35° COP vergelijkt zie je dat ze dicht bij elkaar zitten General +2°C / +35°C floor heating*1 Heating capacity 4.95kW Input power 1.53kW COP 3.24   Viessman EN 14511 (A2/W35° C spreiding 5K) Nominaal verwarmingsvermogen kW 3,00 Vermogensspreiding kW 1,1-3,8 Winstfactor e (COP) bij verwarming COP 3,30    

 

 

 

Walter,

 

Die 37 kWh/m² is werkelijk de juiste eenheid. Deze is terug te vinden in de EPB-aangifte, en geeft aan welk warmteverlies er is gedurende het stookseizoen per m² bewoonbare oppervlakte, rekening houdens met de ventilatieverliezen en de infiltratie, evenals met de zonnewinsten.

 

Het vermogen van de ketel is een andere berekening: op de EPB-aangifte moet men ergens de u-waarde van het huis vinden. Dit is het warmteverlies langs de buitenschil voor één graad temperatuurverschil. Een voorbeeld van ons huis: u = 0,42 Wh/m².K. Totale buitenschiloppervlakte: At = 803 m² (twee appartementen plus garage). Dit geeft 337.2 Wh Wh/K. Voor een temperatuurverschil van (+18° en -8°) = 26°C geeft dit ten slotte 8.77 kWh  netto vermogen van de ketel. Men zou echter nog rekening moeten houden met het rendement van de warmteafgifte.

 

Nu wat de vraag betreft: ik vind deze 37 kWh/m² een grote waarde voor een huis van 2 x 80 m² en een K = 30,(waarschijnlijk volgens de nieuwe berekening van K die een pak strenger is  dan de vroegere).

Mmm: het verschil tussen kw en kwh is voor velen wel echt moeilijk. ;-)
Kwh of energie: de energie die je gedurende een bepaalde periode gaat gebruiken. Jouw 37kWh /m2(/jaar) voor 160m2 of een goede 6000kwh per jaar. Zelf vind ik dat niet zo slecht. Wat vind je daar slecht aan? Met een goede gasketel kost die 6000kwh je 350 euro per jaar momenteel. Met een lucht/water warmtepomp met jaarrendement van 3 betaal je voor 2000kwh of een kleine 400euro.

Je berekening voor je warmteverlies moet je herbekijken volgens mij. Bijna 9kw (niet kwh) bij -8, vind ik te veel, ik verwacht eerder een waarde tussen 5 en maximaal 7kw.
Bv onze k32 van meer van 10jaar oud komt toe met 6kw voor bijna 200m2.

Merk op dat je epb eigenlijk niet mag gebruiken voor warmteverliesberekening. Die tool is eigenlijk maar om woningen te vergelijken.

Walter

Hier de cijfers, maar COP heeft toch weinig te maken met het vermogen?

Als er nu iets is waar je je niet op blind moet staren is de COP.

Dat is hetzelfde als het gemiddeld verbruik van een auto in de reclamebrochures. Idereen weet dat dit in de praktijk niet

klopt en je verbruik veel meer zal afhangen van je rijstijl dan en de omstandigheden op de weg dan een theoretisch cijfer.

Eigenlijk mis je nog een cijfer. Je hebt drie waarden nodig. bv. 3/35/21: bij welke buitentemeratuur heb je een aanvoertemperatuur van warmte nodig om een bepaalde binnentemperatuur te bereiken. Als je leeft op een binnentemperatuur van 17°C of 23°C is bij een WP nog veel belangrijker dan bij gas of mazout hoe hoog de binnentemp moet zijn om comfportabel te zijn.
Zoals gezegd is de SPF (en dan nog) iets veelzeggender dan de momentopname van een COP.

Bij een WP is de buitentemp ook nog veel belangrijker dan bij gas of mazout omdat de twee laatsten dezelfde caloriën blijven leveren maar de buitenlucht niet. Als je dan moet opwarmen tot 23°C bij een buitentemp van -3°C zal je er niet meer komen me tje WP (zonder externe back up) . Of je zou weer zo'n groot vermogen moeten nemen dat de het overgrote deel van het jaar maar in een kleine deellast zal draaien.

Om een idee te geven januari 2014 (nauwelijks vorstdagen en zonnig) en januari 2015 (zeer somber en veel (nacht)vorst gaf een verbruik van 707 kWh (2015) en 375 kWh (2014). En dat voor dezlefde 'COP'. 

Het rendement loopt ook erg achteruit bij daling van de temp. Bv.
-2°C: 30 kWh/24h
3°C: 23 kWh/24h
7°C: 18 kWh:24h
11°C: 14 kWh/24h
Dit voor een binnen- en buitenunit met een vermogen van 8kW.

Het maakt ook iets uit waar je buitenunit staat. Gisteren was het aan mijn noordgevel bv niet warmer dan 4°C terwijl het aan de zuidgevel meerdere uren 20°C was? (al zal de luchttemp zelf niet zo veel verschillen de unit zal minder in defrost moeten gaan tijdstippen die energie kosten zonder er af te geven, integendeel waarop hij zelfs geen energie kan afgeven.

ps. Ook bij mij kwamen de cijfers soms van de invoerder/verdeler zelf. Volgens mij gebruiken die allemaal een andere parameter om aan hun cijfers te komen (en kennen sommigen, vooral installateurs, er echt niets van.

Een week tijd om te beslissen is dus nogal kort. Mij heeft het maanden gekost om het kaf van het koren te scheiden. (en dat was niet alleen zo voor de WP).

Maar het gaat ook helemaal niet over de cop :) Zoals ik zei gaat het over het vermogen.

Om eerlijk te zijn, ik doe al maanden research over WP en voor mij zijn de SPF van General goed. 

Viessmann is voor mij iets beter in naam maar vind geen relevante data.

 

Eveneens is het vermogen een vraag daar ze verschillend zijn en door "specialisten "berekend wordt.

Ik wou gewoon eens een tweede opinie. Missschien had iemand hier een Vitocal.

Hoe bereken jij rendement?
---------
Het rendement loopt ook erg achteruit bij daling van de temp. Bv.
-2°C: 30 kWh/24h
3°C: 23 kWh/24h
7°C: 18 kWh:24h
11°C: 14 kWh/24h
--------------

Neem je cijfers bij 11 graden en -2: zeer grof heb je bij -2 het iets meer dan het dubbel nodig aan verwarming als bij 11 graden. En je warmtepomp verbruikt ongeveer het dubbel: conclusie die ik maak is dat het rendement gelijk is.

Walter

Twee punten:

die 37 KWh/m2 is het totale energieverbruik voor verwarming per m2 op 1 jaar.

Je zou dus best te weten komen welk VERMOGEN (Watt) per m2 je nodig hebt bij -8 om je binnentemperatuur op 20 graden te houden.

 Ten tweede: die LW Viesmann haalt 8KW vermogen bij -7 graden, en 5,6KW bij 2 graden. Dat is dan een moderne WP die MEER vermogen kan leveren bij vriestemperatuur. Dus die gaat geen elektrische backup nodig hebben.

Misschien wel bij aanhoudend -15 ...

Je zegt, geen VV op de verdieping. Dit wil zeggen dat je benedenverdieping wel het dubbele vermogen /m2 gaat moeten afgeven.

Als je dan houten vloer hebt beneden op je vloerverwarming, dan ga je hogere temperaturen moeten stoken om genoeg warmteafgifte te bereiken, dus lagere COP, dus misschien niet genoeg vermogen ?

En dan moet je nog je warm water produceren.

 

Maar, andersom, wij hebben een Heliotherm WP modulerend (maximum 12 KW, 14KW bij -8) voor 340 m2 bewoonbare opp. Ook K30. Ons huis is wel zeer compact, maar dus wel bijna dubbel zo groot. De bovengrens van de modulatie staat op 70%,  dus maximum 10KW vermogen. Wij hebben nog geen winter te koud gehad...

Ik heb dus een vermoeden dat Viessman kan rekenen.

Probeer het anders zwart op wit op de offerte te krijgen ?

Als je op die 80m2 beneden eens goed kookt dan heb je al bijna geen verwarming nodig.

Gisteren, met het plotse zonnetje en een etentje was het bij ons plots 26 graden, want de vloerverwarming had wel net een vriesnacht achter de rug...

Hoe warm wil je het boven ? Is de toegang naar de bovenverdieping volledig open of niet ? Staat de warmtepomp op het gelijkvloers of in de kelder ?

80m2 leefruimte verwarmen met max 8KW lijkt mij eigenlijk toch wel zeer doenbaar.

Hoe bereken jij rendement?

Ik heb me verkeerd uitgedrukt.

Ik bedoelde eigenlijk dat als de temp zakt en je moet boven de 35°C CV water gaan aanmaken om je gewenste temp te bereiken het soms niet meer rendeert om een WP te gebruiken (maar die dagen zijn idd zeldzaam).

Die 8kW zal inderdaad ruim voldoende zijn. Hier volstaan die 8 kW om 80 m² te verwarmen inclusief 200 liter SWW water op temperatuur te houden (bij een stilstand verlies van 7 tot 2°C per 24 uur in een lokaal van 13°C).

 

Dit 8,77 kWh vermogen was werkelijk een drukfout. Het moet natuurlijk 8,77 kW zijn. Maar deze waarde betreft een dubbelwoning van ongeveer 450 m² bruto oppervlakte (met inpandige garage en zolder). De u-waarde heeft weinig uitstaan met de EPB. Deze waarde xerd vroeger reeds aangewend om de K-waarde te berekenen. Ze geeft aan hoeveel warmte er door de buitenwanden naar buiten gaat, per graad C temperatuurverschil en per m².

Verwarming op de bovenverdieping lijkt mij ook een goede optie. Zelf woon ik in een passief huis / nulenergiewoning. Door de slechte oriëntatie van het stuk grond zijn mijn zonnewinsten in de winter beperkt. Niet verwarmen zou de temperatuur bij stevige vrieskou onder de 16 graden laten zakken. Voor een badkamer of studerende kinderen is dat niet optimaal. Dit zou al vlug leiden tot het plaatsen van gewone energieverslindende elektrische vuurtjes.

 

Veel hangt af van de exacte opbouw van de woning, maar zelfs bij een passiefhuis is het geen vaststaand feit dat je boven geen verwarming nodig hebt. Veel is het niet, maar als je het nodig hebt en niet voorzien hebt worden het elektrische vuurtjes. Als je een stuk van de passiefnorm af zit, dan vergroot die kans.

 

Mvg,

Jurgen

 

Veel hangt af inderdaad van orientatie en plan (zoals ik in een andere post vroeg : hoe is de opening tussen gelijkvloers en 1ste ?)

Bij ons is GLV werk, 1e wonen, met een kleiner slaap/badkamerblok (afsluitbaar met glazen deur). Zolder zijn de kinderkamers (zonder verwarming).

De zoldervloer is bewust niet geisoleerd, en zelfs bij aanhoudend -10 (met de glazen tussendeur bijna constant open) zijn de kinderkamers (ook steeds deur open dan) nog nooit onder de 18 graden geweest (ons 1ste blijft wel meestal op 22 graden met de kindjes...)

Misschien als ik alles potdicht houd boven, dat het zou kunnen zakken tot 16 graden. Dit is geen passiefhuis, maar de zolderverdieping wel.

Hier ben ik niet zo overtuigd van. Ik woon nu in een K45 huis (projectbouw) die dus zeker niet teveel isolatie of afwerking zal hebben.

2 van de 3 slaapkamers liggen Noord. Ik heb hier op 5 jaar nog nooit een verwarming aangezet. Het is altijd 19-20 graden boven via de VVW beneden die via de trap stijgt. en dan staan de ramen nog dikwijls open om te verluchten.

 

Bij lang stilzitten, dus studeren of zo misschien iets te koud , maar daar hebben wij andere ruimtes voor. En zelfs indien ik een electrische verwarming moet hangen moet ik al ettelijke uren stoken om die meerkost van een tweede kring + VVW of  radiatoren terug betaald te krijgen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele woning onder de huidige normen (Max K40) verwarming nodig heeft boven tenzij de bovenverdieping LEEF kamers worden ipv SLAAPkamers.

 

Onze badkamer wordt nu ook electrisch verwarmd, alles warm in 5 min. Kostprijs 36 euro per jaar, handdoekendroger inclusief.

De radiator die er hangt heeft 15 min nodig om op te warmen en kost me 57 euro per jaar (effectief gemeten)

 

 

2 grote redenen voor verwarming op verdiep:

- volgens mij ligt herverkoopwaarde woning rap 10.000 Euro lager;  JIJ vindt misschien dat die kamers boven enkel om te slapen zijn, toekomstige kopers niet.  Alles wat je nu niet investeert in die verwarming verlies je later vele malen bij verkoop. 

- elektrisch gaan verwarmen: zonder verwarming boven gaat er veel energie van beneden naar boven; grofweg zelfs de helft van je energieverbruik. Verwarm je boven ooit elektrisch valt die energiestroom weg.  De temperatuur is immers gelijk. Dus op dat moment zal die elektrische verwarming plots de helft van je verwarmingsvermogen opnemen.

je voorbeeld van de radiator: zonder die radiator kost de verwarming in je badkamer niks (die paar graden in de kleine ruimte van je badkamer warm houden is peanuts op de rest van je woning).  Dus je spaart 50 euro per jaar door je verwarming in de badkamer met de gewone verwarming te doen.  Na hoeveel jaar is die installatie dan terugverdient?

Walter

Walter je hebt dikwijls gelijk maar deze keer niet. Ik stook hier 180m2 op VVW GLV die ook bovenverdiep warmt voor 600 euro per jaar.

Zeker slechtere isolatie en 4 personen waarvan dagelijks douche en bad in die prijs inbegrepen.

Een recente LEW heeft GEEN verwarming nodig voor de MEESTE mensen. EN die wederverkoop is ook ter discussie, ALs ik mijn woning verkoop en zeg dat ZE ZO GOED geïsoleerd is dat er zelfs geen verwarming nodig is op de slaapkamers.... Dan is dit voor sommigen evengoed een positief argument dan een negatief.

 

Maar dit staat niet ter discussie, ieder zijn mening he :)

 

 

 

 

Hoe zit het met isolatie tussen de verdiepingen? Ik weet niet exact of het een voordeel heeft, maar hier heeft de bouwfirma gespoten PUR tussen de verdiepingen geplaatst. Dat kan de verwarmbaarheid van de bovenverdieping sterk veranderen.

 

Mvg,

Jurgen

 

Ik heb die inderdaad niet gezet (gepland), pure chape omwille van die reden.