Verwarmingsbehoefte: hoe zit dat juist?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In een ander topic rezen er vragen over het afgegeven vermogen van een kachel.

Stel dat een massief PH een warmtebehoefte heeft van 15kWh/m² en het huis is 234m² groot, dan komt dit op 3510 kWh/jaar. Juist?

Als ik nu een kachel plaats van 3,5kW, hoelang moet die dan branden om de temperatuur op 20°C te krijgen, gesteld dat er vertrokken wordt van 17°C?
Hoelang duurt het voordat de temperatuur na het uitgaan van de kachel terug op 17°C is?

Reacties

 

Op uw tweede vraag is het simpel om een benaderend antwoord te geven: in een PH zal, na het doven van de kachel en bij vriestemperaturen buiten, de binnentemperatuur slechts zeer langzaam zakken, zeker in een massief huis. Dit zal wel verschillende dagen in beslag nemen. In ons huis met k33 zakt de temperatuur dan op één dag met ongeveer 1.5°.

 

Bij het opwarmen zal de lucht wel snel opwarmen, maar daarom zijn  de muren nog niet opgewarmd. Hier is een lagetemperatuurverwarming aangewezen, die langzaam opwarmt en dus meer tijd nodig heeft. Dit is echter met een kachel moeilijk te verwezenlijken. Met een lage temperatuur is het evenwicht tussen afkoelen en opwarmen gemakkelijker te vinden.

Wat het opwarmen betreft, nog altijd voortrekenend volgens PHPP. 3,5kWh per jaar maar dus ook 3,5kW absoluut warmtevraag bij -8°C.

 

Dit betekent dat als je verwarmt met 3,5kW warmteafgifte en bij -8°C uw warmtebalans in evenwicht is. Bij die condities zal uw temperatuur dus ook niet stijgen, maar ook niet dalen. Als buitentemperatuur hoger is, of met invallend zonlicht of met extra interne warmtewinsten zal de temperatuur dus wel stijgen, maar dat is afhankelijk van teveel factoren om een zinnig antwoord te geven.

 

Als je het echt gedetailleerd wil weten moet je een dynamische gebouwsimulatie laten maken. Ik had dit absoluut nodig voor mijn project maar ik kan het eigenlijk iedereen aanraden. Want er is niets dat zoveel inzichten verschaft als een dynamische gebouwsimulatie.

 

Mvg, Marc

En dan nog.

De temperatuur buiten heeft veel minder invloed dan al dan niet zonneschijn. Bij min acht bijvoorbeeld en mooi zonnig weer zal de binnentemperatuur stijgen zonder enige verwarming. Is het daarentegen al een paar dagen bewolkt grijs weer met plus twee graden buitentemperatuur dan zal de temperatuur zakken.

Dit betekent dat als je verwarmt met 3,5kW warmteafgifte en bij -8°C uw warmtebalans in evenwicht is.

 

Ok, begin meer en meer te beseffen hoe weinig warmte we nodig gaan hebben...

;-)

Kan ik alleen maar beamen! De passieve zonnewinsten in een passiefhuis wegen inderdaad zwaar door.

 Op zich is je vraag weinig zinvol.  Het duurt dagen en dagen voordat een passiefhuis van een comforttemperatuur afdaalt tot 17°C (in onze LEW, wel met veel massa zaten we na vijf zonnige dagen zonder verwarmen met temperaturen tegen het vriespunt aan 18°C).  

Je komt dus geen passiefhuis tegen waar het ineens 17°C is dat je dan opwarmt.  Eigenlijk warm je niet op.  Je houdt op temperatuur door te verwarmen.  

Daarnaast is die 15KWh/m2(/jaar) het verwachte verbruik over een heel jaar. Je kan daarvan niet terugrekenen wat dit op een bepaald moment wil zeggen.  Daarvoor heb je een warmteverliesberekening.  Die geeft je de warmteverliezen bij een bepaalde buitentemperatuur.  Over het algemeen wordt er berekent naar wat je op het koudste moment van het jaar  nodig hebt.  Ook die info vind je in PHPP.  Voor een passiefhuis zit dat rond 10W/m2 (maar ik heb al berekeningen gezien waar het 8W/m2 was).

Dus op het koudste moment van het jaar is er 10W/m2 nodig, voor je 235m2, dus 2,3kW.  Dat is voor het koudste moment van het jaar.  Rond het vriespunt grofweg een derde minder, dus ongeveer 1,5kW.  Alles wat je meer aan vermogen levert verdwijnt in opwarming van de woning.  

Dus terug naar je oorspronkelijke vraag ivm die kachel en als je op een winternacht een hoop ramen liet open staan.  

Eens je die kachel in brand steekt begint hij stralingswarmte af te geven.  Afhankelijk van het model (vooral de massa is bepalend en de grootte van je laadluik), begint die stralingswarmte af te geven.  Ik schat dat de stralingswarmte dan binnen 10 en 30 minuten voldoende energie afgeeft opdat het in de omgeving van de kachel comfortabel warm zal zijn.  Dat wil daarom niet zeggen dat de ruimte zelf al opgewarmd is.  De kachel speelt de rol van je eigen zon en zijn straling zorgt gewoon dat het comfortabel is.  Dus een antwoord is dat het na 30 minuten in je woonruimte comfortabel is (alsof het 21a22°C celsius is). 

Hoelang het opwarmen echt duurt is moeilijk te zeggen.  Daarvoor moet je de massa kennen van je woning en al de materialen. Niemand houdt zich daarmee trouwens in de bouwwereld voor woningbouw en niemand die het echt mist.  

Ik schreef eerder dat je een passiefhuis niet verwarmt, maar op temperatuur houdt.   Zo moet je een warmteverliesberekening bekijken.  je weet bv dat je 2,3Kw nodig hebt op de koudste dag van het jaar.  Op 1 dag is dat 2,3kWx24h of 55kWh.  Je kachel moet hiervoor 55kWh/3,5 of 15h(de officiele eenheid van uur is 'h', en ik ben het gewoon van het zo te schrijven) branden. 

Of als je verder rekent rond het vriespunt moet je kachel een 10tal uur branden.  Als je zo verwarmt, blijft je woning perfect op temperatuur.  Waarbij het natuurlijk een uitdaging blijft van een kachel te hebben die net zoveel energie gedurende een bepaalde periode afgeeft.  Op zich verwacht ik dat de echte afgave een vrij ingewikkelde curve kan zijn.  

Je kan het ook anders bekijken.  1kg hout heeft ongeveer 4kwh aan energie-inhoud.  De 3500kWh voor een jaar is dus een 900kg hout dat je nodig hebt (120 Euro geleverd?).  Op de koudste dag met 55khw heb je 14kg hout nodig, op een dag rond het vriespunt ongeveer 9kg.  Als je dat stookt houdt je je woning op temperatuur.  Misschien net na het vullen van de kachel met een kleine overshoot op de binnentemperatuur, maar gemiddeld met een aangename binnentemperatuur. 

Walter

En jij vindt mijn vraag weinig zinvol?!

Je antwoord is nochtans erg verhelderend en zinvol (na mijn schijnbaar zinloze vraag)!

;-)

ik hoop dan dat je uit mijn uitleg geleerd hebt dat de vraag over hoelang opwarmen duurt niet ter zake doet ;-). 

Het enige waar ik  nu aan twijfel is de houtprijs.  Klopt die eigenlijk (zoveel euro voor zoveel watt?). 

Dikke ps: zowat 15 jaar geleden moet dat ook mijn eerste vraag geweest zijn op het forumnhier: hoelang duurt het om met muurverwarming een kamer op te warmen van 10°C naar 21°C of zoiets.  Ik kreeg het juiste antwoord: je moet wel een idioot zijn een huis te bouwen waar het binnen ooit maar 10 graden wordt, zelfs als je de plaats niet verwarmd.  Het antwoord had me genoeg geprikkeld om me helemaal te verdiepen in energiezuinig bouwen.

je hebt parameters tekort om exact te antwoorden op uw vraag

vb Als het -10° of 10° buiten is maakt dit verschil

vb Als uw thermische massa dubbel zo groot is scheelt ook daar weer de opwarkingstijd en afkoelingstijd

Ik zou zeggen uw vloer heeft best een zo dik mogelijke thermisch emassa

idd, maar jammer genoeg hadden we ook nu wee een winter met veel grijze dagen en bijgevolg minder zon. Het vorige weekend, ganse vrijdag + zaterdag + zondag scheen de zon mooi en hebben we in onze passiefwoning geen bijwarmining moeten doen.

Temperatuur schommelde tussen 21-23°.

's morgens uiteraard terug rond 20-21° vanwege de afkoeling 's nachts (we hebben veel raampartij dus relatief iets meer afkoeling 's nachts)

"1kg hout heeft ongeveer 4kwh aan energie-inhoud.  De 3500kWh voor een jaar is dus een 900kg hout dat je nodig hebt (120 Euro geleverd?)"

 

Vergeet niet dat een gewone niet-massa houtkachel een laag maximum rendement heeft en een nog heel wat lager gemiddeld rendement. Om het maximum rendement te halen moet de kachel continue met de juiste hoeveelheid goed gedroogd hout van de juiste grootte gevuld zijn en de optimale luchttoevoer krijgen. De luchttoevoer gebeurt door natuurlijke convectie en zal in de praktijk quasi nooit optimaal zijn.

 

Een seizoensrendement van 60% lijkt mij al heel hoog. 50% lijkt mij realistischer.

Bij 60% rendement heb je 900 kg * 100% / 60% = 1500 kg hout nodig (als je 3500 kWh/jaar nodig hebt).

Bij 50% rendement heb je 900 kg * 100% / 50% = 1800 kg hout nodig.

 

Mvg,

Jurgen

 

Idd, dat is een goede opmerking. Je zal idd moeten werken met een goede kachel met een goed rendement. En al was het maar om de luchtkwaliteit van je buren te vrijwaren.
Maar ik zou sowieso de massakachel aanraden. Kort en hard zuinig en proper stoken en dan lang genieten van de warmte. Een andere optie zie ik niet zitten in een passiefhuis als 'hoofdverwarming' met hout.

Walter

http://www.ecobouwers.be/forum/post/zonneboiler-voor-sww-en-vloerverwar…

 

onder bericht #39 doe ik een voorstel.

Kachel betreft een houtvergasser met gelijkaardig rendement als massakachel.