verantwoorde plaatmaterialen voor kasten/fronten ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op zoek naar ecologisch verantwoorde plaatmaterialen om kasten/fronten te maken.
Ik zag de Tilly meubelplaten, maar die zijn vrij prijzig. Wat ik me afvraag is in hoeverre multiplex ecologisch verantwoord is. Indien fsc/pefc label zal het hout wel ok zijn. Dan zal het nog afhangen van de gebruikte lijm vermoed ik. Zijn er merken aanbevelingswaardig/te vermijden (eventueel via pb).
Zijn er aanvaardbare hpl platen te vinden (merken/leveranciers).

Iemand toevallig ervaring met ecoboards ? Qua stabiliteit/levensduur ?

Erg bedankt !

Jeroen

Reacties

Ik gebruik zero formaldehyde mdf platen. (te verkrijgen bij ecobouw)

+/- dezelfde sterkte als een gewone mdf.

Tilly platen zijn duur, de naaldhout gaat nog, maar de andere houtsoorten zijn echt duur.

Bedankt voor je antwoord.

Gebruik je die ook om volledige kastern van te maken ? Wat doe je dan qua afwerking: lakken oid ?

 

Tevens ook de beste wensen voor iedereen op het forum hier !

Gewoon een primer en 2 laklagen (best mat!) met een rollertje aanbrengen.

Plinten in massief hout of watervaste mdf en daar ook primer + 2 laklagen.

Best wel lak nemen met lage VOC.

Ik ben bij iemand gaan kijken die heel haar keuken uit ecoboards heeft laten maken. Het resultaat was verbluffend en strak. Wat zeer belangrijk is voor de levensduur is de afwerkingslaag. Niet elke lak of verf pakt goed op ecoboards. Zij had een witte lak van Aquamaryn gebruikt in meerdere lagen (tussen iedere laag goed opgeschuurd) en ook eerst een grondlaag aangebracht.

 

Ook aan de randen en hoeken (waar de plaat gezaagd is) die vaak aangeraakt worden is het sterk aan te raden beschermingsstrips aan te brengen om afbrokkelen te voorkomen.

 

Volgens mij gaan ecoboards op deze manier zeer lang mee. Ze zijn in ieder geval steviger dan MDF en spaanplaat.
Zelf ga ik een keukenkast uit ecoboards laten maken. Over mijn eigen ervaringen kan ik dus pas over een jaar ofzo iets zeggen.

 

Een ander 'ecologisch' plaatmateriaal is bamboeplaat. Zeer stevig en duurzaam. Wel zeer prijzig. Of het ecologisch te noemen valt hangt af van de lijm die men gebruikt om de bamboevezels te verlijmen. Ik dacht dat men tegenwoordig wel meestal volledig afbreekbare lijmen gebruikt maar ben hier niet zeker van.
Ook zou ik kiezen voor een fabrikant die formaldehydevrije lijm gebruikt (E0).

 

Indien je voor hout gaat: best de producent screenen. Er wordt op grote schaal gefraudeerd met FSC en PEFC labels. Hier zijn al een aantal reportages en documentaires over gemaakt.