Verwarmen van woning met Bulex of Junkers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi iedereen,

Ik ben bezig met de volledige renovatie van mijn oude woning (100 jaar). Ik ben nu gekomen aan de verwarming. Graag had ik met een condensatieketel gewerkt, gecombineerd met een zonneboiler. De woning heeft nu een bewoonbare oppervlakte van ongeveer 80 m² (40m² beneden en 40 m² boven). Ook is er nog een zolder (16m²), kelder en technische ruimte. Ik kan later uitbreiden (ongeveer 100 m² woonoppervlakte bijbouwen) en daar voorzie ik nu alles reeds op. Ook wil ik 10 cm buitengevelisolatie voorzien. De ramen en deuren werden reeds vervangen.

Ik heb een offerte laten maken bij Selfmatic. Zij werken met Bulex en Junkers. Ik lees echter nogal negatieve zaken over bulex. Zelf deed ik reeds een installatie van een bulex HR25, en in de 4 jaar dat die in dienst is, heb ik nog geen problemen gehad.

Ik liet een offerte door een Viessmann installateur opmaken, dit was echter veel te duur. Vandaar dat ik zou opteren om het terug zelf te doen met een goedkoper merk.

Beneden zou ik werken met vloerverwarming, boven met radiatoren. Voor bulex kwam selfmatic op een prijs van ongeveer 10 800 euro. Voor een Junkers systeem; 12 400 euro. Hier zit dus alles in (boiler, collectoren, vloerverwarmingsbuizen, alupex, zonneboiler met 250 l vat en 2 panelen,..) Werken wel zelf uit te voeren, afregeling door selfmatic. Mijn vraag is nu, of jullie de meerprijs van de Junkers de moeite waard vinden? Junkers lijkt me een betere reputatie te hebben dan bulex.

Of indien jullie nog suggesties hebben; shoot!

Alvast bedankt,
Dimitri

Reacties

Wel ik ben geen expert maar ik zou zo voor Junkers kiezen. Ik heb eerlijk geen idee ofdat hij beter is maar ik heb wel twee bulex ketels gehad. Eentje heb ik er zelf gekocht en eentje stond in mijn gekochte woning. 

 

Heel veel ellende mee gehad. Sanitair man noemde de tweede een maandagmorgen ketel en daar moest ik het mee doen. De eerste had zelf defecten IN GARANTIE. Ik had een onderhoudscontract en steeds was er wel iets waarom ik moest betalen. 

Vb  dat wij een regeling zouden verkeerd gedaan hebben terwijl we geen 2 meter in de buurt van dat ding geweest waren etc.

Mails en aangetekende brieven werden niet beantwoord, oplossingen niet aangeboden etc...

Dit is slechts een persoonlijke ervaring en mag geen referentie zijn, just my 5 cents.

 

PS ik zou eerst navragen bij een kenner ofdat die selfmatic juiste dingen in de offerte heeft staan, niet iedereen daar kent zijn stiel blijkbaar... :)

Bedankt voor je reactie Stulys. Het is inderdaad iets wat ik reeds veel tegenkwam op het net; slechte service van bulex en hoge kosten. Tot nu toe heb ik nog geen problemen gehad met mijn HR25 Bulex, waar ik nu woon.  

Men heeft een berekening gemaakt voor een 30kW. Wat ik persoonlijk veel vind voor een kleine woning. ze hebben wel rekening gehouden met een uitbreiding van 100 m². Een totale oppervlakte van 200 m² dus, maar vrij goed geisoleerd. 

Iemand nog ervaringen, tips?

 

 

Ik ben zelf daar mee aan het worstelen voor mijn nieuwbouw, en zonder gegevens gaat niemand je daar op kunnen antwoorden vrees ik. Maar in ieder geval, een keline woning met ssw ondersteuning een 30KW steken is toch overkill in mijn opinie hoor.

Bij mij berekenen de sanitairmannen zo: Warmtevraag (al berekend) X m2 = Vermogen bij -8 graden en 21 graden gewenste temp.

Dus al sik dan omdraai: 30K / 200 = 150KW/m2. Dan moet je voor een woning toch echt wel een slechte isolatie hebben. Zeker met geplande isolatie en zowiezo de extra uitbreding gaat voldoen aan betere normen.

Selfmatic is duur hoor... Vraafg maar eens offerte aan plaatselijke sanitairwinkel en vergelijk.

 

Indien mogelijk zou ik ook voor junkers gaan, heb zelf drie installaties draaien in huurwoningen  op Junkers : geen problemen.

Ivm. de zonneboiler wil ik wel even inpikken : indien je een moderne condensatieketel met doorstroom san WW hebt , is de terugverdientijd (meerprijs) van een zonneboilerinstallatie meer dan 15 jaar. Condensatieketel is reeds superzuinig.

Ik zou het geld dat je uitspaart met geen zonneboiler te plaatsen vlugger steken in een bescheiden PV-installatie : reden : in de zomer , als je zonneboiler het meest rendeert , is je buffervat op enkele uren "vol", daarna valt je installatie stil en ligt daar niets te doen op je dak. PV zal altijd opbrengen als de zon schijnt , en elec heb je altijd nodig.

Dit beschouw ik als uitgangssituatie voor normaal gezin. Indien je een kappersalon of kinderdagverblijf of welnesscentrum in huis hebt , liggen de kaarten wat anders ten voordele van zonneboiler...

Ik woon ook in een verbouwd huis van ongeveer 100 jaar en heb 6kW nodig om 200m2 te verwarmen. 

Ik zou nog even afwachten tot je een goede warmteverliesberekening hebt.  En als die een slecht resultaat geeft eens kijken of je niet wat van dat geld van de zonneboiler in isolatie kwijt kan.

Walter

Hoi,

Je kan Aqua di Jean eens contacteren. http://aquadijeanbvba.be/nl.

Hij is een installateur die goede B merken verkoopt. Hij koopt grote hoeveelheden in waardoor hij zeer lage prijzen kan aanhouden en hij heeft gewoon een loods ipv van een winkel. Ik heb al veel materiaal bij hem gekocht en ben zeer tevreden over hem. Hij verkoopt zonder en met installatie. Hij zit in Hasselt.

Dat klinkt aannemelijk. Ik heb net een simulatie gemaakt op; http://www.bouw-energie.be/berekenen/verwarmingwoning.php en kom uit op slechts 5,5 kW vermogen. Neem nu dat ik later nog uitbreid naar het dubbele van volume kom ik nog maar aan 11 kW vermogen! Een junkers cerapur 4 van 14 kW zou dan volstaan. Ik verdiep er me nog verder in! 

Hoi Don, 

Je zal inderdaad wel een stukje meer betalen bij selfmatic, maar het voordeel is dat ik alles aan 6 procent BTW kan krijgen, omdat onder andere de afregeling en indienststelling door selfmatic gebeurt. Koop ik alles bij een sanitairwinkel zit ik sowieso aan 21 procent BTW. En dan nog moet ik iemand vinden om de ketel af te regelen, in dienst te stellen en eventueel te keuren. Ik weet niet of het dan nog veel goedkoper gaat uitkomen?

 

Hallo brother Paul. Het is inderdaad zeker de moeite om nog eens een simulatie te laten doen bij een andere winkel. Selftech zit in Lede als ik niet vergis, en dat is niet eens zo ver van mijn woning. Iemand ervaring mee?

Hallo Geert,

Naar ik gelezen heb zou ongeveer 60 procent van mijn warmwaterproductie met de zonneboiler kunnen gebeuren. Het voordeel is ook dat ik geen groot dakoppervlak nodig heb om die zonnecollectoren te plaatsen. Het dak van mijn technische ruimte is slechts 8 m². MIjn hellend dak ik geen optie. Wel is er de mogelijkheid, om zonnepanelen te plaatsen na de uitbreiding van de woning, dan ga ik immers 80 m² "platdakoppervlakte" bij hebben. 

Bovendien is een zonneboiler nog één van de weinige zaken die nog deftig gesubsideert worden. Ik zou tot de helft van de investering kunnen terugkrijgen.

 

 

Hoi Starlower,

Hasselt is wel een eindje voor mij. Mijn woning lig de kanten van erpe mere.  Waarschijnlijk kan er dan ook niet aan 6 procent BTW gerekend worden? Het zou bij mij de bedoeling zijn dat ik het grootste deel van de installatie doe; collectoren, ketel ophangen, vloerverwarming, radiatoren, allupec. De indienststelling, afregeling en keurin van de ketel dient dan nog te gebeuren door hem. Enig idee of dat mogelijk is? 

Hey,

Indienstelling en afregeling kan je ok door de fabrikant laten doen. En keuring door een erkend organisme ( Vincotte e.D..)

Het voordeel is dan dat een onafhankelijke instantie je installatie grondig naziet.

Reken voor deze 2 circa 300 €

Hoi,

Het is inderdaad een stukje rijden. Je kan per mail een prijsopvraag doen en vragen of het mogelijk is dat hij afregelt. Hij heeft wel zeer concurrerende tarieven. Bijvoorbeeld voor Alupec 16 mm betaal ik iets van 85 euro per 100 meter.

Ik weet dat hij wel vaker een stukje rijd. Kijk eens of het je het waard is qua prijs en advies. Je mag gerust mijn naam noemen: Theo Brouwer uit Rekem. Hij kent me wel, ik koop al een jaar of 5 bij hem in. 

Of hij 6% kan aanrekenen moet je even met hem overleggen. 

Ja, maar zelfs met die subsidies is de terugverdientijd nog zo lang, tenzij je een zeer groot warmwaterverbruiker bent (dagelijks een warm bad in de zomer?).

Als je badkamer op de verdieping ligt, en je sww vooral voor douches wordt gebruikt, ben je goedkoper uit met een DoucheWarmteWisselaar dan met een zonneboiler. Kost slechts een tiende en bespaart nagenoeg evenveel.

 

 

Als je bij Selfmatic 6% krijgt, maar je bent elders goedkoper af met 21% btw, waarom zou je dan nog voor Selfmatic gaan? Enkel voor die 6%? Dezelfde reden waarom je een zonneboiler zou installeren: omdat je subsidies krijgt?

Beetje vreemde redenatie. Ik kijk niet naar wat ik krijg van de staat, maar wat ik in totaal betaal. Dat is uiteindelijk het enige wat telt.

 

Daar ik technieker ben is 1 douche per dag zeker nodig. Met de subsidies afgetrokken zou de zonneboiler met vat van 150 l op een 1800 euro komen. Een douchewarmtewisselaar ken ik niet. Heb het net opgezocht en het lijkt me nog interessant. De badkamer is inderdaad op de eerste verdieping. Minpunt is dat het warm water van de keuken buiten schot blijft met de DWW. Alsook de tweede badkamer die ik voorzie bij de uitbreidingswerken, deze is namelijk op het gelijkvloers. Waarschijnijk zal de douche op het eerste dan ook niet zo vaak meer gebruikt worden.

Ik heb de berekening nog niet gemaakt. Het zou best kunnen zijn dat ik met 21 procent BTW aan een hoger totaal bedrag uitkom dan bij selfmatic (met 6 procent BTW). Je betaalt natuurlijk ook voor de service. Ik ben zelf geen chauffagist, dus hulp bij problemen is altijd welkom. Zo kan je ook gratis een avond les gaan volgen voor de installatie. Het spreekt vanzelf dat die mensen ook betaald moeten worden 

Ik neem geen zonneboiler omdat ik daar subsidies voor krijg. Ik kijk naar de totale kostprijs, hetgeen ervan afgaat door subsidies ( 50 procent!) en hetgeen ik ermee kan doen. Een warmtepomp met diepteboring, of een zonnepaneelinstallatie kosten het tienvoud van de zonneboiler (-de subsidies). Dat is niet haalbaar voor mij. Een condensatieketel met eventueel zonneboiler wel. Dus nee, ik denk niet dat mijn redenering zo gek is. Niet enkel hetgene wat je uiteindelijk betaald is belangrijk; correcte levering, support, bereikbaarheid van winkel, stukken in voorraad,... is minstens even belangrijk.

Wat ik wel ga doen, is met de offerte van selfmatic naar een sanitair winkel stappen en de berekening laten doen. Zo zie ik wat ik het werkelijke prijsverschil is.