Nieuwbouw regels, help ik word zot

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag Allemaal,

 

Ik heb voordat ik deze vragen stelde alle, ja ALLE posts gelezen op jullie forum. Oude posts zijn nu niet meer correct en soms komen er antwoorden op vragen die de TS niet gesteld heeft :) Het is een lange post maar ik weet zeker dat anderen met dezelfde vragen zitten en via deze weg al een opsomming hebben wat ik allemaal hier gelezen heb + zelf berekend heb.

 

Ik ga een OB bouwen van 10.75m op 8.75m, twee verdiepen , plat dak. verdiep op verdiep dus zo compact mogelijk. Er is 40 m² glas voorzien, waarvan  40% op oosten, 40% op zuiden en 20% op westen, nul op Noorden. Ik heb muur/vloer/dak respectievelijk 12/12/20 cm isolatie voorzien, overal alu HR (Reynaers) profielen met 0.6 driedubbel glas, balansventilatie Vasco 300 met WTW. HR 109% gasketel met doorstromer, GLV VVW en verdiep geen verwarming. Bewoonbare opp 160m². Er is een gegoten kelder voorzien met 6cm isolatie onder vloerplaat en 12 cm langs buiten.

 

Volgens EPB man ALLE mogelijk installaties gedaan wat E-peil doen zaken. De voorlopige EPB berekening is K36/E62/44kw/m². Met een PERFECTE blowerdoortest ZOU ik kunnen E53 halen. Indien niet moet ik zonnepanelen/zonneboiler/WP installeren. Buiten het feit dat ik deze investeringskost niet zien zitten lijkt ze me zo ook nutteloos. Ik vond de K waarde wel hoog, maar gelet op de verkavelingsvoorschriften, ligging, eigen wensen qua afmetingen ruimtes enz heb ik het beste eruit gehaald wat ik kon. Dus aub begin geen eindeloze discussie hoe ik mijn plannen moet aanpassen.

 

Ik vind het een risico om mijn EPB te laten mislukken als de blowertest geen E-53 geeft daar sommige elementen niet meer (of moeilijk) kunnen aangepast worden, zoals de ketel. Als ik gecombineerd met de kennis hier opgedaan, mijn berekeningen baseer, is er geen enkele investering de moeite waard. Richtwaardes (0.22€/kw elec, 0.07€/kw gas en 8000 kw verbruik voor sww en verwarming).

 

L/W WP ipv Condensatieketel: Gas: 8000KW X 0.07 = 560€   ---   WP: 8000KW * 2.5 SPF * 0.22€ = 704€. Dus WP is duurder in verbruik + nog eens 4000 euro hogere investering. De SPF baseer ik op waardes van een gans jaar bij website live heat pumps. Andere warmtepompen (captatie en water niet toegelaten in verkaveling, dus geen optie en zowiezo te duur voor mij) Toekomst in België voorspelt dat de elektriciteit weldra zeker 20% stijgt en dan waarschijnlijk gradueel verder… Gasprijzen blijven stabiel maar niemand heeft een glazen bol.

 

Zonneboiler bijplaatsen: Wij zijn met 4, dus ik ga ervan uit dat ik 25% gas verbruik aan SWW en daarvan 66% kan krijgen van de zon. Dus 1320 kw * 0.07 = 92.4 € voordeel. Investering = 6000 euro = 65 jaar nodig om kost eruit te halen indien GEEN panne of onderhoud voorzien moet worden

 

Zonnepanelen: 4000 KW opbrengst (effectief) via panelen = investering van gemiddeld 9000 euro. Opbrengst (injectiepremie inbegrepen) is 400 euro per jaar dus 22.5 jaar terugverdientijd. Daarbuiten wil ik geen panelen op mijn dak en heb ik persoonlijke argumenten om ze niet groen te vinden.

 

Nu ik hou rekening met groen bouwen, ik heb mijn uiterste best gedaan dit zoveel mogelijk in mijn bouw op te nemen in functie van de regels en BUDGET!! Wat zouden jullie doen, het zo laten en toch hopen op een gunstige blowerdoor test of op voorhand mijn sanitaire installatie aanpassen voor een duurdere installatie die niet rendabel lijkt? Kan iemand posten hoeveel hij zakte in E-peil NA blowerdoortest?

 

Extra info voor de blowertest: ik heb alle gevonden adviezen op dit forum gelezen en ga dit ook zo toepassen. Pleister met luchtdichte profielen aan de ramen, kelder deur met rubbers, zo weinig mogelijk stopcontacten op buitenmuur, die wat er wel in zitten luchtdichte potjes en in Knauf gezet, Recuperatie Dampkap, Vaste ramen waar mogelijk, doorvoeren kabels in muur terug dicht maken.

Reacties

Niet gaan en niet gaan is twee. Indien een architect en bouwheer de afstand van de warmaterleidingen echt willen minimaliseren dan dient dit door beiden vanaf het prille begin centraal gezet te worden. Dit gaat in tegen de traditionele manier van werken waarin de klant meestal eerst gevraagd wordt welke ruimte hij waar ongeveer wenst te hebben. Uiteraard vraagt dit van beiden soms vergaande compromissen. Een architect die echt out-of-the box kan denken zal echter vaak wel met een voor iedereen aanvaardbare oplossing komen. Helaas zijn zo een mensen op dit moment eerder witte raven. Er is nog veel ervaring op te doen en er is nog veel bijscholing nodig over gans de bouwsector. Ik heb respect voor diegenen die nu al mee zijn en heb het geluk gehad dat dit zo was bij mijn bouw.

 

Niet alles is steeds mogelijk, maar vaak zijn een aantal goede opties op het eerste zicht niet evident. Mocht deze mogelijkheid er al zijn, het lijkt er sterk op dat je hiervoor in een te ver gevorderd stadium zit. Voor anderen die nog moeten beginnen aan plannen kan het wel behulpzaam zijn om hier van in het begin de architect te vragen om de mogelijkheden te onderzoeken.

 

Mvg,

Jurgen

 

Inderdaad! Voor mij is het te laat maar daarom ook het nut van deze post. Ik ben er zeker van dat vele mensen met gelijkaardige vragen zitten en als er ook maar EEN bouwer leert uit MIJN "fouten" dan ben ik al blij.

Ja, en hier begrijp ik je steeds minder. Je zegt dat je van te voren het hele forum uitvoerig hebt gelezen en bestudeerd. En dan pas, als het blijkbaar al te laat is, kom je hier adviezen vragen die je vervolgens niet kan opvolgen want het is niet zoals jouw architect het had voorzien en je wilt hem niet voor het hoofd stoten (het is toch zo een toffe pee).

En als er terechte opmerkingen of adviezen een beetje te uitdrukkelijk worden geformuleerd voel je je op je teen getrapt. Ik geloof eigenlijk niet dat je nog iets wilt veranderen, dat je iets zult volgen van de adviezen die hier gegeven worden.

Bovendien zijn de plannen allemaal al klaar, de bouwtoelating is er, de offertes zijn gemaakt, de aannemers aangesteld en binnen een paar weken worden de werken gestart.

Allemaal toch een beetje verrassend en frustrerend voor al diegenen die jou met de beste bedoelingen wilden helpen.

 

 

Ow maar dat klopt niet hoor.

Ik heb ondertussen al wat aanpassingen gedaan. Mijn muur isolatie is gebracht naar 14 cm en het dak naar 24 cm. Meer was niet meer mogelijk zonder drastisch de plannen aan te passen en daar is het idd te laat voor.

Contact opgenomen met de bouwmaterialen en een iets hogere isolatiewaarde genomen voor de muurisolatie (meerprijs)

Voor de vloeropbouw was ik echter al te laat. Ik heb ook aanpassingen gedaan in mijn verwarming zoals aangegeven en ik ben nu toch de EPB man aan het spammen nu dat ik de nodige info heb om de juiste  vragen te stellen en ook wat op zijn "behulpzaamheid" te wijzen.

Ik heb maar commentaar gegeven op 1 persoon , en niet op WAT hij zei , maar HOE hij het zei. Misschien ben ik van de ouwe stempel maar hij was in mijn ogen redelijk arrogant en onbeleefd.

Nu nee Charel, ik volg het wel degelijk op (in de mate van het mogelijke) en ben er zelfs sinds de start van het forum meer hier bezig dan mijn werk te doen :)

dus bedankt!

 

Oké Stulys, verkeerde indruk dan.

klopt toch niet?

ze moeten toch eerst het KI berekenen? en dan pas btw aangifte?

 

Euhm De fout is dit:  als je prijs gekregen hebt voor 10cm en je vraagt prijs voor 15cm benje dikwijls genaaid... je wijkt inderdaad best niet teveel meer af tenzij het er nog eerlijk aan toegaat. Als je constateert dat ze de prijs voor de isolatie +50% bijdoen is het nog 30% teveel. Je moet gewoon de tabelletjes van bvb deze leverancier eens bestuderen Als he tin die tabbelen 2euro per m2 meer kost, en ze vrage n3euro/m2 meer, dan loopt de prijs mee met hun kostprijs... En dan zou ik niet lang twijfelen gewoon doen.

http://www.bouwpuntdewitte.be/promo.php?id=629

 

Maar het argument dat het al besteld is ??? Er is geen enkele aannemer die meer dan 14 dagen op voorhand zijn materiaal bestelt En isolatie voor een gebouw is een camion die rechstreeks af fabriek geleverd wordt. Dus ze kunnen daar alles veranderen, die isolatie hebben ze nodig binnen 4 maand of 6maand, maar nu nog niets.

Uw huis bouwen zal beginnen na de vorstperiode, en zal beginnen met de funderingsplaat, en neem van mij maar aan, zelfs de cement en het ijzerwerk voor die plaat is nog niet besteld. Zo simpel.

Uw vloerplaat is identiek, je kunt daar alles veranderen, 10cm meer zal je gewoonweg ofwel uw huis 5cm lager maken en case closed. Tuurlijk moet je niet teveel veranderen van gedacht dat is anders zottekes spel. Maar in de faze dat je nu bent kun je nog rustig alles fijnetunen

 

 

 

 

 

het ging eigenlijk meer over de aannemers, sommige materialen heb ik op jullie advies al aangepast.

Maar op de repliek van betere aannemers te kiezen is het te laat. Het was nu al hard om sommige te vinden en ik ben 6 maanden geleden begonnen erbij.

Ook een beetje om het totaal kostenplaatje in het oog te houden versus budget natuurlijk.

De dakwerker heeft mij vandaag medegedeeld dat van 20 cm naar 24cm mij 4 euro gaat kosten per m2. Ziet er mij nog redelijk uit. 

je berekent dat anders met u-wert en een prijslijst van isolatiepanelen bij de hand.

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=16&L0=978308&mid0=…

 

Je begint met 10cm kost 13euro/M2, verbruikt op 30 jaar 27Euro gas aan1.5liter/m2/jaar en kost TOTAAL ISOLATIE+ VERBRUIK 40euro

En je isoleert tot uw kostprijs niet meer zakt... 

 

 

cm dikte euro/m2 verbruik netto 10 13.3 27 40.3 12 14.6 23.4 38 14 15.7 19.8

35.5

 

 

 

4euro is  redelijk, sowieso is het maximum 1 euro teveel.

Stulys,

Is uw startveklaring reeds gereed, want deze moet ingediend worden voor de start van de werken. En wat zal er op staan?

Het is de eindverklaring na voltooien van de werken en begin van bewoning die doorslaggevend zal zijn. Als na verbetering van de isolatie en een blowerdoorproef de E-waarde nog te hoog zal zijn zult ge wel een bijkomende technische maatregel bij moeten voorzien Als er niets anders op zit zult ge van uw hart een steen moeten maken om toch maat iets te voorzien. PV-panelen zijn hier veruit de gemakkelijkste optie.

ja daar is nu net mijn hele probleem. Ik WIL eigenlijk geen PV panelen. Dus rest er een WP of Zonneboiler. Maar gezien de eindverklaring pas komt NADAT de ketel er hangt moet ik dus NU beslissen wat ik neem.

Ik zou liever bij mijn keuze blijven omdat ik de investeringskost hoog vind en het rendement erg mager. Maar eerst een HR ketel kopen en dan swicthen naar een WP is nog veel duurder.

En blijkbaar kan je ook niet zomaar op elke ketel een zonneboiler hangen.

Dus vroeg ik de raad aan experts hier ofdat ik het risico zou kunnen nemen met de waardes die ik weergaf of niet.  Het topic is uitindelijk uitgegroeid naar iets anders maar dit was mijn originele vraag.

Je kan ook nog steeds investeren in windmolens...

mijn buren zullen lachen :)

Onze gascondensatieketel (huidig huis) hangt in een smalle hoge kast in de badkamer. Verlies geschat op een kast van 50 bij 40cm. Leidingen zijn nu maximaal 2m. Je kan dit dus in je badkamer hangen...

Wat ik niet goed begrijp is waarom je zo bang bent voor een blowerdoortest. Een bouwfirma die zijn werk goed doet moet letten op een correcte aansluiting van schrijnwerk, dak etc. Met de test kan je dus eenvoudigweg zien of het wel een degelijke firma was. Zeker vandaag de dag is dit meer dan ooit een punt.

En ik herhaal mijn vraag: hoe belangrijk is voor jou het E-peil? Hoe laag wil je gaan? Of ik zal het nog anders vragen: wil je weinig verbruiken aan verwarming of wil je een laag E-peil. In het eerste geval zal je moeten isoleren, in het tweede geval investeren in technieken.

Nog: heb je prijs gevraagd bij bv. Concrete House uit Olen? Voor een blok zoals jij beschrijft zijn zij erg betaalbaar en doen ineens de ramen enzo mee. Is geen sleutel op de deur, maar ze hebben nu eenmaal veel connecties.

Edit: lees dat je al aannemers hebt.

Hallo,

 

ALs ik de ketel naar daar zou KUNNEN (is niet) dan zou de leiding naar de keuken langer worden, dus EBP technisch geen redmiddel.

Ik zou ook graag de discussie willen stoppen over de locatie van deze ketel :) het is zo en het blijft zo.

Ik wil niet laag gaan, E 54 is genoeg. Ik ben ook niet bang voor de blower door test. INTEGENDEEL, ik zou hem altijd doen al had ik K en E  ZERO bij wijze van spreken. Ik denk zelfs dat ze dit verplicht moeten opnemen voor iedere nieuwbouw. ik ben WEL bang dat mijn EPB man te optimistisch is dat ik de nodige 12 punten om de E 54 te halen ga halen via deze test. Ik vind 12 punten veel. Daarom vroeg ik meningen van mensen die dit gedaan hebben?

 

PS concrete house was de eerste die we gecontacteerd hebben, na drie mails, 2 tels en 4 weken wachten geen reactie dus die zullen klanten genoeg hebben :)

Ik heb dit inderdaad nagevraagd bij hem vandaag, vond het een goede opmerking. Zoals gewoonlijk weer een halfslachtig antwoord. Ik heb dus van mijn hart een steen gemaakt en hem ontslagen (was ook algemeen advies hier) en iemand nieuw aangesteld. Wel jammer van de betaalde voorschotten (900 euro).

 

 

Ik wil de discussie niet verder zetten, maar ik wil er u wel op wijzen dat een architect die keuken en badkamer aan verschillende uitersten van de woning plaatst er een van bedenkelijke kwaliteit is. Geliefd of niet, daar heeft hij een serieuze steek laten vallen. Een bouw is altijd een compromis in 1000 verschillende zaken en een architect moet de juiste prioriteiten leggen en het overzicht bewaren. Hier is hij duidelijk het energetisch aspect uit het oog verloren, wat nooit zou mogen gebeurd zijn.

nee hoor, Ik ga hem WEER verdedigen. Zijn eerste ontwerp was veel beter maar te duur. Dus ik heb zelf  een huis uitgetekend (in hetzelfde programma) en gezegd dat ik het ZO wou. Dus mea culpa.

Ja die winddichtheid is toch iets curieus vind ik. AL mijn muren zijn gepleisterd en bezet met XPS en tussen de spouw van de vensterbanken (die er nog niet liggen) voel ik een toch trekken. En ja inderaad mijn spouw is nog niet opgevuld, en jawel mijn ramen zijn nog niet opgekit...

 

 

je durft het zelfs niet op de WAF steken ;-)

neen ze staat achter mij :)

 

"12 E-punten winnen met WTW en een kortere leiding.... is GEWOON ONZIN."  Ik vermoedde wel dat zo'n antwoord zou komen. Waar heb ik geschreven dat je met een kortere SWW-leiding 12 E-punten kan winnen ? De enige die dat doet ben jij :-)   Voor alle duidelijkheid: met die idiote SWW leidinglengtes én zonder Blowerdoor haal je E62. Dat schrijf je zelf in de start van deze thread. Je wenst géén investeringen in zonneboiler of PV-panelen te doen. Met een Blowerdoor zou je tot E53 kunnen geraken. Maar pas op: dan moet het resultaat van die test wel perfect zijn ! Want je bent ANGSTIG (dat zal wel geen vorm van  h y s t e r i e  zijn) dat je met die Blowerdoor de E60 niet zult halen ! Dat is immers de EPB-vereiste vanaf 2015: http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/epbeisentabel2015.pdf Het ontbreekt je dus aan 2 (TWEE !) E-punten ! Ik herhaal: die haal je naar alle waarschijnlijkheid door die idioot lange SWW-leidingen in te korten, waardoor je niet eens een Blowerdoor nodig hebt. CAPICE ???  Jouw pathologisch (!) hysterische persoonlijkheid, zal de lezer nu wel heel duidelijk zijn.   PS: Was het te moeilijk om je ontwerp te posten ? Geen pdfje van je jonge architect gekregen ? Of zit dat ontwerp enkel in je hoofd ? En is het daarom dat je SWW-leidingen wat lang zijn uitgevallen ?

Mmm, op zou een moment gooit een goed architect de handdoek in de ring.

Goede manier van werken: je komt in contact met architect, het klikt en architect maakt een aantal schetsen. Als je elkaar in een van die schetsen kan vinden ga je verder. Indien niet, neem je vriendelijk van elkaar afscheid en zoek je een nieuwe architect.

Met jouw manier van werken eindig je altijd met een vis nog vlees oplossing.
Je neemt immers een architect omdat door zijn ontwerpervaringen je 10.000den Euro's kan sparen. Hij zorgt dat je kleiner kan bouwen met meer comfort. Dat complexe technieken voorkomen worden en dat je niet in banaliteit eindigt. En kan niet je echt niet bereiken door zelf wat schetsen te tekenen.

Walter

Dubbel

Beste,

 

Ik ben in al mijn replies eerlijk en duidelijk geweest op een beleefde en correcte toon. U daarentegen bent vanaf post 1 gewoon onbeschoft EN arrogant. Ik heb daarom ook de hulp van een moderator ingeroepen om een objectieve mening te verkrijgen over uw gedrag en of dit normaal is op Ecobouwers. En nu mag de maan op de aarde vallen, ik zal nooit nog een reactie op U geven, U bent de frustratie gewoon niet waard.

Ketel verplaatsen geeft langere leiding naar keuken. So what? Ben je verplicht warm water te hebben in de keuken? Denk het niet. In de badkamer wel...

 

Voor de rest doe je ermee wat je wil. Het wordt voor mij wel minder duidelijk OF je nog wil veranderen eerlijk gezegd. Belangrijke aspecten worden door jou opzij geschoven uit principe (begrijpelijk) of omdat je denkt dat het niet anders kan.

 

Concrete House moet je inderdaad even achterzitten. Wij hebben toch binnen 2 maanden 2 prijsoffertes gehad, dus zooo moeilijk is het niet! En zeer scherp geprijsd! (heb niks met Concrete House overigens en zullen er wellicht ook niet mee bouwen)

 

 

Hier mag trouwens een slotje op. Heb uiteindelijk gekozen voor toch een gasketel (Viessmann 333F)

Op basis van alle replies heb ik het volgende gedaan (wat nog technisch mogelijk was) met even de prijzen erbij voor die wat interesse hebben

- Muurisolatie betere Isolatiewaarde en van 12 naar 14 cm (700 euro)

- Dakisolatie van 20 naar 24 cm gebracht (300 euro)

- Goede modulerende ketel gekocht (meerprijs 1800 euro!!)

- 1 leiding 1 meter korter kunnen maken (nul) 

- EPB man ontslagen en nieuwe genomen (verlies voorschot 900 euro) 

- Snelbouw met hogere isolatie waarde gekocht (400 euro) 

Nieuwe berekening door nieuwe EPB man Winst van K36 naar K32 en E53 naar E51 (met goede blower door test) "vermoedelijke" besparing op gas 12% Eind resultaat = missie geslaagd en vrouw lastig om de meerkosten :)

Lees beneden :)

Dat is ook nog iets om naar te kijken

Een mix van warmtepomp en condensatieketel

http://www.vaillant.be/producten/warmtepompen/hybride-warmtepomp-systee…

bereken zelf uw besparing

http://www.slim-duo.be/

kost ongeveer 4000euro, dus 2000euro meer dan zuivere condensatieketel

impact op EPB verslag

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact…

je gebruikt een kleine warmtepomp in principe alleen maar op het moment dat zij beter doet dan een gasketel, dus COP 3 haalt bvb en meer. Gemiddeld haal je COP4 met uw ketel en bespaar je bvb 300euro energie per jaar op 1000euro met gas gestookt

 

Nog nooit zo snel gestegen in iemands achting. Van 'irritant ventje' tot 'beste' in minder dan 12u. Nochtans is mijn toon niet gewijzigd. Wat wispelturig van aard ? Was het mijn besluit of mijn PS waardoor ik in jouw achting steeg ? BEN ik dan jouw frustratie niet ? Dat je de hulp van iemand anders hebt ingeroepen om een objectieve mening te verkrijgen over mijn gedrag EN of dit normaal is (op ecobouwers), neem ik akte van.    LOL   Ach zo, je hebt je woning zelf ontworpen: http://www.ecobouwers.be/forum/post/nieuwbouw-regels-help-ik-wordt-zot?page=4#comment-177260 In Sketchup ? Of in CAD/CAM ? In ieder geval: dan staan de plannetjes op de computer vanop dewelke je antwoordt, niet ?   Post ze dan 's. Wat houd je tegen ?

En dat allemaal 48u nadat je deze thread begonnen bent ? En je nieuwe EPB man heeft dat ook allemaal al opnieuw berekend ? Gecontracteerd en berekend in minder dan 12u ? Wel, wel, wel ... jij laat er ook géén gras over groeien hé ;-) Jij weet tenminste van aanpakken !

Ik eigenlijk serieus. Als je nog steeds verplicht zou zijn om investeringen te doen in hernieuwbare energie toestanden kan je participerenog in windmolens ipv aan je huis iets te wijzigen.

Walter

Ik was trouwens nog vergeten iedereen op dat onbeschoft boertje na te bedanken voor de hulp.

Het was dringend voor ons gezien we elk moment kunnen starten en nu was het nog een makkie om wat offertes te laten aanpassen.

Als mijn baas ziet wat ik op het werk echt voor HEM gedaan heb zal hij echter niet zo gelukkig zijn ....

Ik ben ook superblij met met nieuwe epb man, nog geen 18 uur in dienst en mijn mailbox steekt al vol met informatie.

 

 

 

 

Blij dat zovelen je konden helpen. Zelfs dat onbeschoft boertje: je hebt toch 1 leiding 1m korter gemaakt ? Geen dank.   Post 's wat foto's als de grondwerken beginnen. Gelet op jouw organisatietalent zal dat niet lang op zich laten wachten.

Jurgen,

 

Jij was inderdaad de oplossing aan het schrijven. de kleine wijzigingen die ik vroeg na mijn berekening waren individueel wel een daling van het K- Peil (of niets) maar niet van het E-Peil. Alles SAMEN was dat wel.

De nieuwe EPB heeft gewoon mijn oude berekening overgenomen en me laten zien in zijn tool wat de wijzigingen zijn die ik later nog aangebracht heb/wou hebben. En inderdaad was het pas een gunstig resultaat na alles in 1 keer ingebracht te hebben.

Software is ook niet altijd alles he :)

 

Dus een goede tip voor de nieuwe bouwers!!

 

Het kort houden van sanitaire leidingen is niet alleen positief voor de epb maar ook voor je verbruik.  Onze epb man zei om de leidingen tot max 5m te gaan.  Indien meer kregen we slechtere scores voor onze e peil.  Maar ik las hierboven 12,5m???  Tja....

Onze langste leiding is 5m, de rest max 3m.  Het leuke ervan:onmiddelijk warm water en onmiddelijk douchen!

 

De plaatsing van de badkamer is nu ook weer niet zulk drama. Wij hebben de ketel centraal op het verdiep staan, bij onze zoon. De badkamer bevindt zich aan het andere uiteinde van de benedenverdiep, in het verlengde van onze slaapkamer. We wilden het nu eenmaal zo, en nemen de slechte E-punten er maar mee; Ik weet wel dat ons theoretisch verbruik voor SWW misschien vuijfmaal te hoog berekend is door de EPB-software. In praktijk hebben we zeer weinig hinder van deze afstand. Natuurlijk, wanneer elk E-punt van groot belang zal zijn moet men meer opletten, al is dit niet ten gronde verrechtvaardigd.

 

Als de luchtdichtheid goed verzekerd wordt zijn er heel wat punten te verdienen. Wij hebben er 9 verdiend, al was de uitslag van de blowerproof slechts in de middelmaat: q50 = 4.20 m³/h.m² tegen 12 voor de forfaitaire waarde. Met een n50 = 0.6 (PH-niveau) zakt q tot n50 x compactheid = 0.8 m³/h.m². Opgelet, dit zijn de waarden voor ons huis, maar elk huis is toch lichtjes verschillend.

Goed werk alleszins op die korte tijd !

Nog even afwijken: weet er nu iemand of die EPB verschil maakt tussen WW leiding van 2m en 10cm diameter, of 20m en 8mm diameter ?

;-)

Ik vermoed dat ik het weet.

Die leiding van 20 m en 8mm doormeter zal 10 maal zo zwaar aangerekend worden als de andere, hoewel er slechts 1 liter water inzit en in de andere 5 liter. Bijkomend is ook de verliesoppervlakte van de korte leiding groter dan van de lange leiding.

Een goed voorbeeld van het relatieve van heel die EPB

Inderdaad. En bij mij liggen die dunne leidingen bijna volledig in ofwel 10cm pur, ofwel zit er een paar cm isolatie rond. Weeral iets waar de EPB bijna geen rekening mee houdt.

Bij ons had 1m leiding tegenover 10m toch bijna geen invloed (misschien omdat het WW aangemaakt wordt door een warmtepomp ?), maar het buffervat in de kelder of in het beschermd volume daarentegen wél.

Wat dan weer ook vreemd is, want in de zomer zorgt dat toch sneller voor oververhitting ?

En oververhitting wordt nogal slecht geapprecieerd in de EPB...

Even ON-topic: ik heb post-factum al mijn keldergaten dichtgestopt (geen natuurlijke ventilatie meer) en twee openingen aangebracht op de balansventilatie in de kelder, 1 aanvoer, 1 afvoer (met klein debiet). Na een paar maand test bleek dat de kelder niet muf werd, ruikt zelfs fris. De temperatuur blijft een pak warmer in de winter (niet geisoleerd !) - niet door de ventilatie, maar daar het stoppen van de ijskoude lucht die binnenvalt in de winter.

De impact op de aanvoertemperatuur van de balansventilatie naar het woongedeelte is quasi nihil.

Het debiet van de kelder is pakweg 3% van de totale woning, en kelder blijft meestal mooi rond de 15 graden.

Ik kan je nog een beter vertellen ivm relevantie EPB.. Daar ik drie buitendeuren heb verlies ik een E -punt omdat opengaande ramen/deuren op het GLV INBRAAKGEVOELIG zijn (nieuwe regel). Ik kan thans geen positieve elementen invoeren zoals vb een alarm. Zijn ze bang dat de inbreker de deur laat openstaan zodat ik meer moet verwarmen.......???? 

hoe heb je die gaten terug dicht gemaakt?

Dat is pas een goeie.

Van mijn verzekering moest ik 20 jaar geleden kiezen tussen tralies of alarm.

Wat zou de isolatiewaarde van tralies zijn voor de ramen ? ;-))

Nog beter:

Ik heb eigenlijk 2 ramen als buitendeur (kader met glas in, valdorpel) omdat dat eigenlijk (toen toch) beter presteert dan een buitendeur. Je spaart ook een venster uit, dus 2x winst.

En dan nog beter:

een Ytong huis breek je niet in door het raam of de achterdeur. Neen, met een accuboor en accuzaag ga je gewoon dwars door de muur.

Wordt Ytong dan ook bestraft in de EPB ?

 

Gewoon, wat rotswol erin en dan een stukje dampscherm erover getaped.

Het waren gewoon gaten 15cm geboord door het beton.

Die inbraakwerendheid: Het is een zeer verwarrende terminologie die hier gebruikt wordt, want weinig EPB-verslaggevers blijken het doel hiervan door te hebben. Er wordt ook slecht over gecommuniceerd door het VEA.

 

De inbraakwerenheid is maar een bijverschijnsel voor wat men beter 'natuurlijke spui-ventilatie' of iets dergelijks had genoemd. Het komt er op neer dat men alle opendraaiende raamdelen kan ingeven in de software: draai, kip, of een combinatie van beide. Die mogelijkheden hebben een positief effect op de oververhitting. Als je ramen open zet, kan je namelijk door-ventileren.

 

Die inbraakwerendheid is er bij gesleurd om aan te geven hoe groot de kans is dat je een raam laat open staan voor spui-ventilatie. Bij een raam op de eerste verdieping, zonder onderliggend plat dak, kan je het perfect laten open staan zonder dat een boef kan binnenlopen. Een raam op het gelijkvloers of uitgevend aan een plat dak is minder veilig. Dat wordt bijgevolg minder in rekening gebracht voor spui-ventilatie.

 

Het inrekenen van opengaande delen levert al vlug een halvering van de oververhittings-indicator: vaak noodzakelijk om bij goed geïsoleerde woningen onder de drempelwaarde te geraken.

Dan is mijn "oude "epb man weer niet goed op de hoogte want hij zei me dat sinds eind 2014 opengaande ramen NIET meer tellen als koeling.

Het omgekeerde is dus waar...

 

Yannick,   Natuurlijk: als je SWW met een warmtepomp maakt, zijn die verliezen  een pak kleiner. Een warmtepomp werkt immers op lagere temperatuur, dan heb je sowieso minder leidingverliezen ! Maar stulys wou zijn SWW met gas doen. Hij heeft trouwens zijn Viessmann 333F al gekocht. Net iets te snel ? Misschien willen ze bij Viessmann die ketel nog terugnemen en een warmtepomp in de plaats leveren ? Dan moet hij natuurlijk wel snel beslissen, zodat de aannemer grondwerken die putboring kan doen.   Nu, omtrent die leidingen: MegaTube zou in samenwerking met de NASA en de Universiteit van Tokyo aan een nieuwe soort werken. Groene met doorschijnende bolletjes. Die doorschijnende bolletjes zouden in vacuum getrokken aerogel zijn en bijgevolg tot 4000% beter isoleren dan de klassieke rode leidingen. Het VITO zou nu al aan het onderzoeken zijn of dergelijke buizen ook voor de balansventilatie kunnen gebruikt worden.   Misschien een tip om op te volgen voor jouw balansventilatie in de kelder ? Als ik er een linkje van terugvind, post ik het.  

Ik kan nog steeds veranderen hoor, maar voor een water/water WP wat jij beschrijft heb ik geen centen al was ze rendabel.

 

Trouwens zoals omschreven niet toegelaten om boringen te doen in deze verkaveling.