Nieuwbouw regels, help ik word zot

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag Allemaal,

 

Ik heb voordat ik deze vragen stelde alle, ja ALLE posts gelezen op jullie forum. Oude posts zijn nu niet meer correct en soms komen er antwoorden op vragen die de TS niet gesteld heeft :) Het is een lange post maar ik weet zeker dat anderen met dezelfde vragen zitten en via deze weg al een opsomming hebben wat ik allemaal hier gelezen heb + zelf berekend heb.

 

Ik ga een OB bouwen van 10.75m op 8.75m, twee verdiepen , plat dak. verdiep op verdiep dus zo compact mogelijk. Er is 40 m² glas voorzien, waarvan  40% op oosten, 40% op zuiden en 20% op westen, nul op Noorden. Ik heb muur/vloer/dak respectievelijk 12/12/20 cm isolatie voorzien, overal alu HR (Reynaers) profielen met 0.6 driedubbel glas, balansventilatie Vasco 300 met WTW. HR 109% gasketel met doorstromer, GLV VVW en verdiep geen verwarming. Bewoonbare opp 160m². Er is een gegoten kelder voorzien met 6cm isolatie onder vloerplaat en 12 cm langs buiten.

 

Volgens EPB man ALLE mogelijk installaties gedaan wat E-peil doen zaken. De voorlopige EPB berekening is K36/E62/44kw/m². Met een PERFECTE blowerdoortest ZOU ik kunnen E53 halen. Indien niet moet ik zonnepanelen/zonneboiler/WP installeren. Buiten het feit dat ik deze investeringskost niet zien zitten lijkt ze me zo ook nutteloos. Ik vond de K waarde wel hoog, maar gelet op de verkavelingsvoorschriften, ligging, eigen wensen qua afmetingen ruimtes enz heb ik het beste eruit gehaald wat ik kon. Dus aub begin geen eindeloze discussie hoe ik mijn plannen moet aanpassen.

 

Ik vind het een risico om mijn EPB te laten mislukken als de blowertest geen E-53 geeft daar sommige elementen niet meer (of moeilijk) kunnen aangepast worden, zoals de ketel. Als ik gecombineerd met de kennis hier opgedaan, mijn berekeningen baseer, is er geen enkele investering de moeite waard. Richtwaardes (0.22€/kw elec, 0.07€/kw gas en 8000 kw verbruik voor sww en verwarming).

 

L/W WP ipv Condensatieketel: Gas: 8000KW X 0.07 = 560€   ---   WP: 8000KW * 2.5 SPF * 0.22€ = 704€. Dus WP is duurder in verbruik + nog eens 4000 euro hogere investering. De SPF baseer ik op waardes van een gans jaar bij website live heat pumps. Andere warmtepompen (captatie en water niet toegelaten in verkaveling, dus geen optie en zowiezo te duur voor mij) Toekomst in België voorspelt dat de elektriciteit weldra zeker 20% stijgt en dan waarschijnlijk gradueel verder… Gasprijzen blijven stabiel maar niemand heeft een glazen bol.

 

Zonneboiler bijplaatsen: Wij zijn met 4, dus ik ga ervan uit dat ik 25% gas verbruik aan SWW en daarvan 66% kan krijgen van de zon. Dus 1320 kw * 0.07 = 92.4 € voordeel. Investering = 6000 euro = 65 jaar nodig om kost eruit te halen indien GEEN panne of onderhoud voorzien moet worden

 

Zonnepanelen: 4000 KW opbrengst (effectief) via panelen = investering van gemiddeld 9000 euro. Opbrengst (injectiepremie inbegrepen) is 400 euro per jaar dus 22.5 jaar terugverdientijd. Daarbuiten wil ik geen panelen op mijn dak en heb ik persoonlijke argumenten om ze niet groen te vinden.

 

Nu ik hou rekening met groen bouwen, ik heb mijn uiterste best gedaan dit zoveel mogelijk in mijn bouw op te nemen in functie van de regels en BUDGET!! Wat zouden jullie doen, het zo laten en toch hopen op een gunstige blowerdoor test of op voorhand mijn sanitaire installatie aanpassen voor een duurdere installatie die niet rendabel lijkt? Kan iemand posten hoeveel hij zakte in E-peil NA blowerdoortest?

 

Extra info voor de blowertest: ik heb alle gevonden adviezen op dit forum gelezen en ga dit ook zo toepassen. Pleister met luchtdichte profielen aan de ramen, kelder deur met rubbers, zo weinig mogelijk stopcontacten op buitenmuur, die wat er wel in zitten luchtdichte potjes en in Knauf gezet, Recuperatie Dampkap, Vaste ramen waar mogelijk, doorvoeren kabels in muur terug dicht maken.

Reacties

In de eerste plaats aan je architect raad vragen.

Oplossingen die ik snel zie: in de eerste plaats dat k-peil verbeteren. Dus vooral beter isoleren en zorgen dat de epb man zijn werk correct doet (Bv door de bouwknopen te berekenen)

Walter

Niet zot worden, gewoon meer isoleren, de helft meer, of nog meer, tot ze je zot verklaren maar dat is het niet.

een beetje m2's minder glas helpt ook.

Streef bvb naar k25 of beter, de rest volgt dan wel.

veel succes

Vooral dat glas op het westen (40%) zou mij zorgen baren. Dat geeft veel energieverlies en oververhitting in de zomer, wat niet het geval is voor glas op zuiden. Als je daar iets kan veranderen, zou het veel kunnen helpen.

En inderdaad, iets meer isoleren.

 

Mvg, Marc

Hoi,

Het is 20% glas op het westen. Het is wel mijn voorkant dus het is spiegelglas. Deze zou wat moeten verduisteren.

Meer isoleren is jammer genoeg niet mogelijk, ik zit nu al krap in de doorgangen naar ander ruimtes, ik heb 2X20cm langs mijn trap moeten zetten in ytong. Dit is al 40 CM verlies binnen. ls ik de berekening maakte met meer isolatie maakte dit slechts 2K punten uit trouwens. Ik heb dan in de plaats gekozen voor PLS500 binnenblokken met een hogere Lambda waarde en gelijmd ipv gemetst voor luchtdichtheid.

 

Maar zoals eerder gezegd, de constructie van het huis is één, er zijn andere dingen die een rol spelen in deze constructie waar je niet altijd baas over bent.

 

Mijn vraag ging over welke energiemaatregels, niet over mijn isolatiepeil :)

 

jammer genoeg worden deze berekend NA start bouw, dus te laat :(

minder glas is voor ons geen optie. Beneden hebben wij in totaal 5 M naar de tuin, 4 meter naar het zuiden en 1,5 meter als voordeur.

Zicht op de tuin en wat zon binnen is voor ons prioritair en volgens mij zijn deze afmetingen totaal niet overdreven hoor.

Ecologisch bouwen is 1, maar je moet er wel nog graag wonen he :)

         Mijn vraag ging over welke energiemaatregels, niet over mijn isolatiepeil 

 

dat gaat hand in hand. Ik denk dat uw architect uw probleem moet oplossen.

Andere architect?
Energiemaatregerelen zijn alleen nodig als je te weinig isoleert.

Ik snap totaal niet waarom een architect 40cm muur nodig heeft voor een Trap.
Als je overal 10cm isolatie bijzet zal het wel meer dan 2 k-punten schelen. En het is aan de architect om doorgangsproblemen op te lossen, niet aan de bouwheer.
En stenen gaan je isolatie niet verbeteren. Wel optie is met kalkzandsteen te werken. Dan kunnen de muren dunner en kan je meer isoleren.

Walter

Zijn dan al die m2's in de slaapkamers?

Hij is niet zo bedreven in deze materie. Dank zij dit forum kan ik hem al een paar dingen leren. Voor de rest een prima kerel hoor en nul spijt van mijn keuze.

Hoezo na de start? Je bedoelt dat je start zonder plannen? Natuurlijk kan dat voor de start

Dat was niet de architect. Die had voorzien van een snelbouw steen + XPs isolatie.

 

Het is de EPB verslaggever die ons verplicht heeft om in het laatste stadium deze te vervangen door 20 cm Ytong + 6 cm xps langs beide kanten omdat er een kelder is. "nieuwe regels" volgens hem.

Er zijn idd nog ramen in de 4 slaapkamers + badkamer (bandramen). Maar ook in de kelder gezien deze als hobbyruimte gaat gebruikt worden.

Ik ben wel op het GLV naar een hoogte gegaan van 2.45. Maar op drie verdiepen kom je snel aan 40m2 hoor. Mijn schuifraam 5X 2,45m is al 12,25 m.

Ik ben geen expert maar de EPB heeft aan de hand van onze plannen een voorstudie gemaakt. Hij heeft het systeem "bouwknopen type B gebruikt" Voor de rest wacht hij nu op mijn vergunning (normaal deze week) om "de startverklaring" te doen. Maar dan kan je niet veel meer veranderen he, vergunning is er al.

Niet dat ik de input niet apprecieer over het K-Peil. Maar kan iemand mijn berekeningen eens bekijken op het E-peil en zien ofdat mijn stellingen kloppen?

De ramen spelen minder een rol denk ik. Wij hebben gelijkaardige afmetingen qua woonst, maar komen op 82m² ramen.

Ons K-peil is iets lager dan 15...

Veel isoleren en correct oriënteren is dus belangrijk.

 

Wat je E-peil betreft: daar lig ik soms ook wakker van. Blijkbaar is het tegenwoordig vooral van belang om veel te investeren in dure technieken.... Goed voor de zelfstandigen, zal ik maar zeggen.

 

Let op de factor "oververhitting" en het gebruik van "screens". Dat levert goede punten op.

Voorlopig nog geen idee wat ons E-peil zal worden, maar architect heeft laten verstaan dat het véél moeite zal kosten om 30 of lager te halen.

Ik deel je mening inderdaad, daarom dat ik hier bevestiging zoek voordat ik de "verplichte" investering doe.

Hoe kom jij dan een K15, een HSB misschien?

Ik heb ook geprobeerd een HSB neer te zetten maar de firma's ecobouw, Livingstone, 3bouw + twee lokale mensen waren allemaal STUKKEN duurder dan waar ik nu aan zit. Ecohuis zelfs meer dan 100K duurder..............

Na 5 offertes en 4 maanden tijd investment heb ik het dan maar opgegeven.

Als E54 niet lukt en je wil/kan geen aanpassingen doen aan de isolatiewaardes dan zal je E60 + techniek moeten kiezen.

E60 haal je sowieso. Als je eigenlijk van geen enkele techniek fan bent zou ik dan deze kiezen met de laagste investeringskost. Dat lijken mij thermische zonnepanelen. Je moet minimum 0,02/m2 paneel leggen /m2 vloeroppervlakte. Dat is in jouw geval 2 panelen denk ik. Mag leegloop zijn.  Moet lukken voor 3000€. Eventueel te betalen met groene lening. Terugverdientijd kan ik niet zo snel berekenen maar het zal veel minder zijn dan de 65jaar waarvan je spreekt. 

 

Grondig besproken met EPB en Architect. Meer isolatie maakt NIETS uit op mijn E-peil, enkel K-Peil. Tenzij het alletwee domme kerels zijn neem ik dat als leek voor waarheid aan. (ook weinig keuze)

E60 haal ik niet zonder blowerdoortest. Volgens EPB E62. Dus als ik de E-54 haal hangt vooral van deze test af, daarom dat ik opinies vraag van mensen die het gedaan hebben.

Ik heb 9 offertes binnen voor Zonneboiler (4m2 + 200L Boiler), geen enkele onder de 5K.

Als ik dit allemaal lees:

EPB man en architekt zijn dan misschien geen domme kerels maar het minste dat je van hen kan zeggen is dat ze bevooroordeeld zijn over passiefhuizen, wellicht omdat ze er geen ervaring mee hebben. En zo zijn er onbegrijpelijk genoeg nog velen onder hen, ook onder de aannemers.

Vooral architecten zouden hierin het voortouw moeten nemen in plaats van u te ontmoedigen.

Je bouwt voor het leven, zeg niet dat je noodgedwongen met die kerels verder moet. Ik zou een architect zoeken die beter gemotiveerd is en de nodige ervaring heeft.

Voila, we zijn er. Je architect en epdman zijn idd niet in staat je naar mijn mening correct te helpen.
Ivm de blowerdoortesT. Dit is eigenlijk fantastisch. Op een niet destructieve wijze test je de kwaliteit van werken.
Zorg wel dat er een resultaatsverbintenis is voor je aannemers om te slagen in de blowerdoortest.

Walter

Zeg mij eens hoe dubbel isolatie in je muur je E-peil aanpast voordat je mensen bevoordeeld noemt? :)

Dat zal niet lukken vrees ik, op dat punt zijn veel aannemers achter. Ze denken dat EPB een beestje is of zoiets.

Het zal natuurlijk van regio tot regio afhangen maar ik heb hier echt maanden intensief mijn best moeten doen om "stielmannen" die werken aan "een niet een Porsche binnen de maand" prijs dat ik al blij ben dat ik ze heb.

Doe zelf maar eens de test en bel in Limburg een Sanitairman en vraag een wamtevraag berekening. Ze sturen het ALLEMAAL door naar de invoerder van hun merk en ieder merk geeft een ander antwoord. ALs je daar vragen bij hebt kan je naar de maan lopen.

EPB hetzelfde, ik heb er veel gebeld en de meesten denken dat EBP verslaggeving een papiertje is dat ze invullen waar ze geld voor krijgen. Na lang zoeken had ik iemand gevonden die ik DACHT het te kennen. HIj vroeg buiten de gewone prijs wel 300 euro OPLEG om advies te geven "omdat het veel meer werk was". Het advies is zoals je kan zien niet erg goed.

Ik ben nu op zoek naar het anddere maar ze staan niet te springen blijkbaar als ze horen waarom ik in laatste fase nog wil veranderen van EPB man. No easy money = no show denk ik.

Ik heb zelfs de lokale energie adviseurs hier gebeld (instelling), maar sinds verleden jaar zijn die enkel voor mensen met laag inkomen of sociale woningen. 

Regeltjes zijn ok maar het hard iemand te vinden die ze ook effectief KENT. Gemakkelijker gezegd dan gedaan dat ik ze buiten moet smijten...

 

 

Epb man verplicht niets. Die is er alleen om architecten die niets snappen van isoleren te ontmaskeren. De epb man is echt alleen een verslaggever.
Maar omdat er te veel architecten zijn die nog steeds niet kunnen isoleren spelen ze teveel de rol van raadgever.
Eigenlijk zou je deel van honorarium van architect aan.epb man moeten geven omdat die laatste mee aan het ontwerpen.
Laat je architect de vraagstaart eens lezen. Misschien gaan zijn ogen dan open.

Walter

Beste,

Ik heb het niet over al dan niet verdubbelen van de isolatie. Passief bouwen is meer dan dat. Je vreest voor het E-peil, je vreest voor het K-peil, je vreest voor de blowerdoortest. Je vreest voor de meerkost (100 K ??).

Je hebt nood aan een architect die hierin ervaring heeft, die uw zorgen hieromtrent kan wegnemen. Nu lijkt het of je in het duister tast en dat er niemand is die je de weg wijst.

En fixeer je niet op al die technische snufjes om geforceerd een lager E- peil te bekomen. Bouw passief en hou het voor de rest simpel. Ik voel dat bij u de motivatie er is (was?) maar dat deze min of meer gefneukt wordt.

 

Ieder zijn job natuurlijk. Een meter vraag je ook geen stabiliteitsberekening. Een loodgieter geen warmteverliesberekening.
Ivm de epdman. Goed dat die iets extra aantekent, maar eigenlijk zit dat bij de Job van de architect.

Walter

Ieder zijn job natuurlijk. Een meter vraag je ook geen stabiliteitsberekening. Een loodgieter geen warmteverliesberekening.
Ivm de epdman. Goed dat die iets extra aantekent, maar eigenlijk zit dat bij de Job van de architect.

Walter

Ieder zijn job natuurlijk. Een meter vraag je ook geen stabiliteitsberekening. Een loodgieter geen warmteverliesberekening.
Ivm de epdman. Goed dat die iets extra aantekent, maar eigenlijk zit dat bij de Job van de architect.

Walter

Ja da tis inderdaad het probleem:

  de regelmenten duwen u naar een 'onrendabel' punt'

  De vraag moet zijn, wat zou je doen in een 'ONBELASTE' wereld ?  Het antwoord is eenvoudig: uw aardgas komt binnen aan -20% BTWvrij, en uw arbeid om uw woning te realiseren komt binnen aan -70% kostprijs.. Dus bouwen is zo duur omdat arbeid zoveel belast wordt, en mensen investeren niet omdat he tniet rendabel is. De oplossing zou zijn dat aardgas 0.6euro/m3 belast wordt, en dan zou iedereen ineens de juiste beslissingen nemen.

   Het gevolg nu met huidige wetgevingen en lasten .... jij ziet wat iedereen ziet, dat je verplicht bent van iets te doen die niet rendabel is... en de regels worden in uw strot geramd terwijl je geen goesting hebt om het te doen omdat je begrijpt dat het niet rendable is... Maar daar moet je niet op haperen,, men gaat ervan uit da tuw huis 100jaar blijft staan, dus wat jij doet is voor de toekomst... en in de toekomst is er energieschaarste.

   Het goedkoopste is inderdaad in die faze overal 5-10 cm meer isoleren voorzien, jawel, doodeenvoudig en efficient, zeker in de ontwerpfaze of in de huidige faze van het project. Je moet ook eens bekijken hoe je uw huis kunt verwarmen met zonneenergie... in zo'n ontwerp heb je 10m2 zonnepanelen die ongeveer 1000liter brandstof kunnen oogsten. Dus uw huis isoleren onder dat verbruikspunt is de boodschap.

   Het tweede is dan de technieken....   Inderdaad: PV op uw dak, 50m2 x 20% = 10kWp kost u eerder 15.000euro, dus ik weet niet waar je uw prijzen van gekregen heb tmaar anders nog eens een rondje prijzen vragen.

  

   

  

 

Sry zonnepanelen zijn geen optie. Lelijk en alles behalve groen maar deze discussie wil ik niet starten , dit is niet het doel van deze post , daar zijn er al genoeg over. Mijn prijs was voor 5000KWH, niet 10.

Vanop een overheidswebsite:

"Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is.

Het E-peil hangt af van de thermische isolatie, luchtdichtheid, de compactheid, oriëntatie en bezonning van het gebouw. Daarnaast beïnvloeden de vaste installaties (voor verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie, koeling en verlichting) van het gebouw deze maatstaf."

 

Epeil hangt dus van veel zaken af, waaronder isolatiepeil. Dus uw K waarde heeft invloed op E peil

 

Maar nog eens, al het glas dat niet zuidgericht is, haalt uw epeil naar beneden. En je hebt veel glas dat niet zuidgericht is.

Heb je daar overal automatische zonnewering voorzien? Dat zal ook al veel E punten schelen.



Beste

oppassen met zonne panelen  bij een nieuwbouw !

EPB moet binnen de zes maanden na gebruik van het huis ingedend worden. 

 De val is echter dat uw btw aangifte 2 weken na bewoning moet ingediend worden, en dat uw E waarde moet ingevuld worden op uw btw aangifte.

 

Prakitsch gezien komt het er dus op neer dat uw epb klaar moet zijn voor bewoning,( en dat dus uw zonnepanelen er moeten liggen ) of u hokt dat uw E waarde aavaard wordt.

Wat er gebeurt als u epb aangifte verworpen wordt, en er dus op uw BTW aangifte een verkeerde E waarde staat,weet ik niet, Daar ze dit bij de BTW ook niet wisten zal dit misschien wel geen probleem zijn.

eddy

 

 

 

Ah zo, zal eens navragen , bedankt voor de tip. Ik snap echter niet zo goed wat de E-waarde met je btw aangifte te maken heeft.

Ik ook niet, maar het moet wel ingevuld worden. Het was wel even paniek toen de btw brief binnen kwam.

Het was in ons geval nog complexer daar wij voor de banklening voor 1 januari 2015 moesten verhuisd zijn ( voor de belasting bonus), dus moest de btw binnen voor 15 /1...

eddy

ps of ze het allemaal hard gaan spelen als het mis is, weet ik ook niet. Navraag bij de btw maakte duidelijk dat zij het ook niet wisten ( letterlijk gezegd over telefoon). Ik denk dat je met zo'n dingen een beetje geluk moet hebben

 

 

Het is triestig dat men nog architecten en verslaggevers vindt die menen dat er geen verband bestaat tussen K-waarde en E-waarde. Dit verband is wel niet evenredig, want de warmteverliezen komen slechts voor een tamelijk groot deel tussen in de EPB-berekening. Welke factoren hebben nog bijkomend invloed op de K-factor,

 

De compactheid. Een huis met plat dak verliest bijna 10% in K-waarde ten opzichte van een huis waarvan de slaapkamers in het zadeldak ingewerkt zijn. Uw huis zou een compactheid van ongeveer 1.34 hebben, vergeleken met >1.5 met zadeldak.

De nieuwe berekening van de knooppunten. Ik heb de nieuwe berekening teruggevonden, maar voor mij is dit te ingewikkeld. In het kort: wanneer men uitgaat van een forfaitaire aanname verliest men 10 K-punten. Wanneer de berekening EPB-aanvaarde knooppunten bevat, (zonder volledige berekening?) verliest men 3 K-punten.

 

De  luchtdichtheid speelt nog steeds een grote rol. Bij ons (bouwjaar 2007-2008)zijn we gezakt van q = 12 m³/m² forfaitair tot 4,2 m³/m², en dit heeft 9 goede E-punten opgeleverd. De waarde van n50 hangt wel samen met de compactheid. De blopwerdoorproef berekent q50, en herberekent n50 door het getal q50 te delen door de compactheid. Wij hadden geen speciale aandacht aan de luchtdichtheid besteed, dit was de "State of the Art" voor een zeer goede bouwfirma.

Is dezonne-invloed goed uitgerekend? hebt ge zonnewering op het zuiden. Met de morgendzon op de tuinkant heeft deze kant misschien minder invloed.

 

Uw balansventilatie schijnt in orde te zijn . Het apparaat Vaco 300 voldoet aan alle bepalingen, ook een aanvaarde regelbaarheid van beide ventilatoren. Dit levert ook nog bijkomende goede E-punten op.

 

Het moet in elk geval mogelijk zijn de isolatie in uw dak te vergroten. XPS is wel beter dan rotswol, maar toch slechter dan PUR of PIR. De prijs voor dikkere isolatie zult ge moeten betalen.

 

Ik vrees dat ge nog niet van de miserie af zijt. Maar toch goede moed.

 

Die blowercijfers ga ik goed bekijken, thx. Mijn EBP verslag zegt voorlopig dit:

QUOTE "Dit is een indicatieve berekening zonder rekening te houden met de bestelde blowerdoortest. Een blowerdoortest kan de E-peil en de jaarlijkse energiebehoefte drastisch doen dalen. Om een indicatie te geven wat de eindresultaat van uw woning kan zijn, wordt een simulatie gedaan met een blowerdoor meetresultaat van 2 m3/hm2. De meetresultaat is echter afhankelijk van de luchtdichtheid van uw woning en kan dus pas exact bepaald worden nadat de werkzaamheden afgerond zijn. Opgepast dit is wel een heel goed resultaat, hiervoor dient er veel aandacht gegeven te worden aan de luchtdichtheid van de woning !!!!"

Wat stijl betreft idd, maar zoals ik zei, soms heb je geen keuze. Ik MOEST met plat dak bouwen. En zo veel gronden zijn hier niet, je hebt het niet bepaald voor het kiezen.

 

Zonne invloed is idd berekend, en mijn overhittingsfactor was niet slecht doordat de grote ramen niet op het zuiden zijn, maar ook niet bepaald supergoed, waarde 2609,49 Kh. Zonnewering zijn we idd aan het bekijken maar "inpandige" bakken zijn nefast voor de luchtdichtheid en EPB score. Bakken langs buiten lossen dit weer op maar niet bepaald mooi te noemen he :)

 

Meer isolatie in het dak is niet mogelijk, ik zit nu al op de max hoogte (regeltjes, regeltjes), om die 20 cm te halen heb ik al lagere plafondhoogte genomen (2.47 ipv 2.5 m op verdiep)

 

PUR is me steliigste afgeraden door alle dakwerkers en architect , vanwege oververhittingsfactor. Dakwerker werkt met isolatie iko enertherm alu dubbel. Geen idee of dat nu bter is of niet. 

 

 super vraag : Hoe weet je eigenlijk of je arch/epb goed zijn?

--Indien je het antwoord weet, ken je er zelf genoeg van om het epb en architect werk zelf te doen (en kun je werken met aller de goedkoopste )

--Indien je het niet weet moet je geluk hebben....

 

 

Zelf hebben we zonder archtect gebouwd, en heb ik de epb met een stroman gedaan.( nichtje die ing is, en niet meer in Belgie woont)

 

Bij mijn weten is er een fout gebeurt (een dichting vergeten). Toevallig bouwde mijn broer ,schoonbroer en een buur ook, allen met een arch ,en bij alle drie werd de betreffende dichting ook vergeten....

Wat ook wat kan schelen, is het correct laten inregelen en laten attesteren door uw installateur dat de buizen van uw ventilatiesysteem correct afgedicht zijn.

 

De deffault waarde (= waarde bij onstentenis) die uw EPB-verslaggever standaard invoert komt overen met een installatie die zo lek is als een zeef. Alles wat je beter kunt aantonen zijn gewonnen punten.

Dit komt van de site van Lindab :

Scheelt het aantal E-peil punten veel bij het in correct inregelen van een balansventilatie?

Het inregelen van een systeem D heeft een invloed op de m-factor in de EPB-berekening. Een correct ingeregelde installatie kan, in combinatie met een goede luchtdichtheid van het kanalensysteem, leiden tot een E-peil vermindering van 8 punten.

Het is zelfs zo dat een installatie die perfect is ingeregeld, samen met een luchtdicht kanalennet en gecombineerd met een WTW-unit met hoog rendement een winst tot 20 E-peil punten oplevert. Bijkomende informatie over het inregelen van een ventilatiesysteem D vindt u in deze korte video.

Ook mijn ervaring dat vele architecten, EPBers en aannemers weinig kaas gegeten hebben van energiezuinig bouwen.

 

Ik vind het wel vreemd dat de vraagsteller met muur/vloer/dak respectievelijk 12/12/20cm isolatie en 3V glas amper K36 haalt. Hier heb ik met een stuk minder isolatie en 1.1 glas K29 kunnen halen. Is wel al enkele jaren geleden, ik vermoed dat dit nu moeilijker is door verstrenging EPB.

 

Vroeger had je volgens de fora al een K30 of beter met 15/10/20 isolatie (in minerale wol diktes). Ik heb de indruk dat er tegenwoordig veel meer isolatie en dure techniek nodig is om een goed resultaat te kunnen halen? De vraagsteller doet het een stuk beter dan wat enkele jaren geleden als streefdoel genomen werd en haalt zonder goede blowerdoortest niet eens de minimumnormen...

Eerlijk gezegd snap ik dat ook niet, tenzij de EPB er zijn pet naar gegooid heeft omdat het "toch maar" een voorafberekening is.

Ik zeg nu ook wel niet dat dat het ZOOOO geweldig is maar met al die investeringen en super compact bouwen maar K36 terwijl K40 het max is snap ik toch ECHT niet.

Ik heb wat gespeeld met die epb software op energie sparen en als ik al mijn waardes ingeef kom ik toch K30, natuurlijk is dit niet zo in detail.

ALs ik in deze tool mijn isolatie verhoog tot 50cm kom ik nog niet op K15 ( zelfs K26), vraag me dus echt af hoe je passief kan bouwen als je niet HSB bouwt?

 

Trouwens voor toekomstige bouwers die dit allemaal lezen. Ik ben dus aan het kijken ofdat het nog mogelijk is van 12cm naar 14 cm muurisolatie te gaan in mijn bouw. Waarom "maar" 2 cm meer? Wel omdat volgens mijn leverancier van de bouwmaterialen (niet de aannemer dus) 14 cm de max dikte is. voor 16 cm vb moet ik dus 2 X 8 cm steken. Dit is een ernstige meerkost plus mijn aannemer vraagt ook meer omdat dit dubbel werk is.

 

Mvg,

 

Het grote verschil zit in de berekening van de koudebruggen/bouwknooppunten. Vroeger geraakte je weg zonder extra rekenen, nu moet de epb verslaggever rekenen opdat de bouwheer een 'correcte' k- waarde krijgt. En dat doen ze niet zo graag.
Het vraagt dat architect extra info op de plannen zet hoe de koudebruggen worden aangepakt en de epb man moet daar mee rekening houden. Dat die berekening pas laat kan gebeuren is onzin.

Walter

Dat kan ik geloven dat ze dat niet graag doen? Ik moest 500 euro exl BTW bijbetalen toen hij hoorde dat het Type B was :(

Was teveel werk volgens hem...

Ik zou toch die dubbele platen overwegen. Kans op uitvoeringsfouten is veel kleiner, want de platen kunnen voegoverlappend geplaast worden. Een enkele plaat kan bij spleten in het slechtste geval mini thermiek geven met platselijk gigantische koudebruggen.

 

Wat bedoel je met "PERFECTE blowerdoortest"? Als je bedoelt dat je geen lekverliezen wil hebben, dan zal die inderdaad mislukken, want dat is zo goed als onmogelijk. Voor onze nulenergiewoning mochten we ten hoogste 0.5 hebben en uiteindelijk werd het 0.17. De luchtdichtheid hebben we wel zelf gedaan. Bij de plaatsing van de ramen waren wel al afgetapete multiplex kaders voorzien, waarop de gemakkelijk de rest van de luchtdichtheid konden doen. De vraag is dus: wat is jullie streefdoel voor de blowerdoortest?

Zelf hebben we een redelijk groot raam op het westen en een kleiner raam op het noordoosten. Ik ben "geschrokken" van het effect daarvan: zon in de zomer, maar 0,0 in de winter. Gelukkig zit op dat raam van het westen zonnewering en hebben we nog heel wat ramen op het zuiden.

En zoals op dit forum al zoveel gezegd: het is een énorme gemiste kans dat de overheid zoveel op het E-peil leunt, i.p.v. het K-peil.

Ik citeerde de EPB man. Voorlopige berekening was E66, dus ik moest 12 punten zakken in mijn blower door test. Dat was alleen mogelijk volgens hem als de resultaten uistekend waren.

Misschien wel maar dit is echt DUIZENDEN euro's duurder. Wat ik wel niet begrijp aan je uitleg is dat ik een spouw heb van 3 cm dus er is toch ALTIJD koude tss de isolatie en de binnenmuur?

Stulys: je vraagt best eens de maximum blowerdoortestwaarde na, om nog je gewenste E-peil te halen. Anders kan er niets zinnigs gezegd worden over de al of niet haalbaarheid.

Had ik toch al omschreven in een vorige reply. 

 

"Om een indicatie te geven wat de eindresultaat van uw woning kan zijn, wordt een simulatie gedaan met een

blowerdoor meetresultaat van 2 m3/hm2." Zo staat het in het EPB verslag, of bedoel je iets anders?

Isolatie komt tegen de binnenmuur. Spouw is tussen buitenmuur en isolatie!

Stulys, passiefbouwen heeft echt niets met HSB te maken hoor. Wij gaan voor massiefbouw en halen de passiefnorm. Wel 26cm pur op vloer, 36cm dak, en 26cm muur.

 

Ik lees net in onze PHPP dat we 88m² ramen hebben, waarvan effectief 69,6m² glas is.

 

Plat dak: volgens mij geeft dat de meest compacte vorm.

 

Heb je er speciaal belang bij om een extra laag E-peil te halen? Wij trachten onder 30 te gaan ivm korting op KI... Als je dit toch niet haalt, dan zou ik eerder investeren in extra isolatie en luchtdichtheid dan in technieken om een lagere E te halen.

 

Bostoen gebruikt 19cm PUR platen in één laag. Wellicht speciaal voor hen laten maken, maar je kan eens navragen. Al zou ik ook liever twee lagen zien. Kan je ze niet zelf plaatsen?

 

Wat de maximaal toegestane kroonlijsthoogte betreft: hier kan tegenwoordig een afwijking aangevraagd worden om extra te kunnen isoleren. In ons geval was dat 50cm standaard. Daar zijn wij nog eens 10cm over gegaan en dat was geen probleem. Dit is iets wat de architect moet verantwoorden bij de gemeente. Onze architect heeft dat slim gespeeld en is al enkele keren langs geweest tijdens de ontwerpfase. Ook meermaals telefonisch contact opgenomen om te polsen wat kan en wat niet.... Zo kennen ze je project en voelen zij zich ook belangrijk. Ik bedoel betrokken ;-)