Zelfstandig eco huis bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik wil een eigen eco huis gaan bouwen. Nu woon ik in Nederland dicht aan de Belgische grens. Mijn voorkeur gaat uit naar een bouwkavel in België.
Zelf heb ik een bouwkundige achtergrond. (In Nederland)

Ik ben mij nu een beetje aan het oriënteren op het bouwen van een huis in België, echter kan ik een essentiële vraag niet beantwoord krijgen.

Is het toegestaan om in België , zelfstandig een huis te bouwen ? Is het verplicht om de bouw uit te laten voeren door aannemers, of mag ik dat ook zelf doen?

De informatie die ik vind over bouwen in België gaat namelijk voornamelijk over het bouwen van een eigen huis door een architect en aannemers.

Alvast hartelijk bedankt voor een reactie!

Reacties

Je mag alles zelf doen, behalve het werk van de architect, en de EPB-verslaggever.

Wij zijn zelf aan het bouwen zonder echte aannemer. 
Wij laten ons houtskelet wel zetten, maar dat hoeft ook niet, da's alleen omdat we dat zelf niet zagen zitten.
Voor de rest doen we bijna alles zelf en gaan we voor de technieken beroep doen op Selfmatic die zelfbouwers begeleiden.

Ik denk wel dat het belangrijk is dat je een architect zoekt die daarvoor open staat en je ook wil begeleiden in het proces.

Wij zijn aan het bouwen met Barchi (Riemst) en die heeft veel zelfbouwers onder zijn klanten :-)

Met het gepaste diploma moet je zelfs geen archislecht nemen, maar weet niet dat dat voor buitenlandse diploma's ook geldig is.

 

Beste

gewoon een proforma architect was voor ons het best. Wij betaalden 3000 euro  om ons plan te laten uittekenen in Autocad.

eddy

ps je betaald niets, maar je neemt wel zelf het risico. Daar bij bouw rampen (zie bvb "caravanbewoner") het hoe dan ook de bouwheer is die de dupe is, leek ons dit best.

Zelfgebouwd passiefhuis is bijna klaar , minimale inbreng van architect (plannen) , voor de rest alles zelf uitgevoerd.

 

Je mag gerust eens langskomen voor tips en tricks.

 

Omgeving Gent