Houtkachel in BEN-woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Binnen afzienbare tijd laat ik mijn eigen BEN-woning bouwen en dat wil ik graag zo goed mogelijk doen, ook rekening houdend met prijs-kwaliteit.

Binnen wordt een CV voorzien met radiators of convectoren (ik ben er nog niet uit, iemand tips?) en thermostatische kranen boven, aangezien die ook verwarmd moeten worden als de houtkachel beneden brandt.

Die kachel komt in de living en zal een leefruimte van ongeveer 65 m2 verwarmen, indien nodig. Dat zal dus enkel zijn op momenten dat er tijd is om de kachel te doen branden en om er te kunnen van genieten. Waarschiijnlijk niet na een lange werkdag dus... Men heeft me ook al gewaarschuwd dat ik geen te 'goeie' kachel mag nemen, of ik zou al mijn ramen en deuren moeten opzetten...

Voor het verwarmen van de gehele woning is zo'n 8KW voorzien, dus mag ik zeker geen te grote kachel plaatsen. Ik wil echter wel iets dat gebruiksvriendelijk is. Ik weet uit ervaring dat de ene kachel heel makkelijk brandt, maar de andere totaal niet. Als hij niet praktisch in gebruik is, dan zal ik hem niet gebruiken... En dat is zonde! Heeft iemand tips hiervoor? Welke houtkachel is gebruiksvriendelijk, heeft een goed rendement en geeft niet te veel warmte voor een BEN-woning?

Een pelletkachel is praktisch, maar duur, een combikachel nog duurder. Daarom is dit voor mij geen optie. Ook kan ik af en toe makkelijk aan hout geraken, dus dit is praktischer voor mij.

Alvast bedankt voor de reacties!

Leen

 

Reacties

Hoe kom je erbij dat een pelletkachel zoveel duurder is dan een houtkachel?

Voor 2000 (of minder) zijn ze al te koop.

Als ik lees dat de houtkachel enkel zal dienen wanneer jullie tijd hebben om ervan te genieten, dan lijkt mij een eenvoudig bedienbare en proper brandende pelletkachel juist wél een zinvolle investering die je sneller zal gebruiken dan een houtkachel...

 

Just my 2cents

Ik volg Ilex hier grotendeels. Een goedkope plaatkachel in een huis met mechanische ventilatie is niet altijd een goed idee. Soms leidt het zelfs tot rook in de huiskamer naar ik elders op dit forum gelezen heb. Zelfs voor kleinere vermogens lijk je aldus in de duurdere categorie van kwaliteitsvolle houtkachels te zitten.

 

Wanneer je trouwens de totaalkost van het plaatsen van een kachel gaat bekijken, dan is de kachel slechts een klein deel hiervan. Het zou interessant zijn om aan je architect eens de geschatte kost van een huis met en zonder kachel te berekenen: schouw, luchtdichte afwerking... tel daarbij nog eventueel het estetisch afwerken van het geheel in de huiskamer. Vraag ook of het hebben van een schouw zal leiden tot en tot hoeveel extra warmteverliezen.

 

Zelf heb ik in mijn huurhuis een pelletkachel gehad. Het is een heel ecologische vervanging van elektrische verarming. Persoonlijk vind ik een houtkachel echter wel gezelliger (als je de rookgeur erbij wil nemen die je krijgt bij het bijvullen van de kachel; dit heb je niet met een pelletkachel).

 

Misschien is een gaskachel (in de veronderstelling dat de cv ook op gas is) een oplossing die handiger en goedkoper is dan beiden (eventueel goedkopere afvoer?). Je vindt die in kleine vermogens en dan nog kun je kiezen voor de laagste stand. Met een druk op de knop is hij aan en uit. Kies dan wel voor de iets minder zuinige versie met gezellige gele vlam. Een kachel met blauwe bijna onzichtbare vlam houdt geen steek, dan kun je beter en goedkoper en milieuvriendelijker verwarmen met je cv. Een gaskachel kan op laag vermogen continu gezelligheid leveren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over geurhinder bij jullie zelf of de buren (houtkachel en mechanische ventillatie...). Een pelletkachel zou ook niet mogen leiden tot geurhinder denk ik.

 

Het lijkt me ook interessant om te overwegen of een geautomatiseerde kachel (programmeerbare gaskachel of pelletkachel) eventueel zou kunnen leiden tot een lagere stookfactuur in het tussenseizoen. Indien jullie niet heel vaak thuis zijn door de week zou dan in het tussenseizoen de vloerverwarming eventueel af kunnen en er slechts enkele uren dienen verwarmd te worden met de kachel. In een passiefhuis houdt dit geen steek, maar mogelijks wel in een BEN woning die toch minder goed geïsoleerd is.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

 

 

8kw is wel heel veel. 

Hou rekening met uw kachel met het volgende:

Extra kosten voor een (gemetste) schouw, luchtdichtheid, stockage voor houtopslag, onderhoud.

Hoe raak je aan hout?  Hout aankopen of zelf verwerken, dus gereedschap aankopen.

Waarom een BEN-woning? Zelfs een aquarium kan BEN gemaakt worden met voldoende zonnepanelen. Als je echt energiezuinig wilt bouwen ga je voor passief en heb je geen verwarmingssysteem nodig. En kijk eens naar de vierkante meters die je van plan bent te bouwen, echte energiezuinigheid heeft NIETS met zonnepanelen en zonneboilers te maken maar alles met een zeer efficiënte indeling in een compacte bouwvorm.

 

 

Ik zou eerder in vloerverwarming beneden investeren. Omwille van de vlam een kachel installeren is natuurlijk en dure aangelegenheid. Gelijk boven gezegd bestaan hier wel andere simpele oplossingen voor. Enkel boven thermostatische kranen voorzien werkt zo maar niet. Dan moet ge deze eveneens op gelijkvloers zetten zodat de ketel kan blijven doordraaien, ofwel een aparte circuit voorzien voor boven.  Convectoren zijn uit de tijd omwille van hun hogere watertemperatuur en de convectie die ontstaat.

 

Voor een BEN-woning ziet dat toch een eigenaardige uitrusting uit. Welke is de K-waarde van uw woning? De E-waarde speelt hier minder rol, want hier bekomt ge waarschijnlijk een goede waarde door de zonnepanelen. Een behoefte van 8 kw, zelfs voor een groot huis, is toch wel veel. Ten andere, in een goed geïsoleerd huis met balansventilatie staat de verwarming in de slaapkamers praktisch of helemaal nooit op. Bij ons (K is slechts 34, we hadden beter moeten weten), heeft de verwarming daar sinds zeven jaren nooit opgestaan. En gelijk op een andere site gezegd voelen we zelfs niet meer de behoefte om de gesloten haard aan te steken, al zit de geurhinder hier wel voor iets tussen.

Idd eens uitleggen hoe je Ben-woning kan hebben als je 8kw nodig hebt.
Voor de vuist weg 8kw is voor Ben-woning van 800m2.
Ga je zo groot bouwen?

Walter

OK, als ik deze reacties zo hoor, heb ik ergens een foutje gemaakt en is 8KW te veel. Ik vraag dit nog eens na bij de bouwfirma, maar dit is wat ik meende gehoord te hebben. Nochtans gaat het om een woning waar echt niet veel in verwarmd zal moeten worden. Via aardgas zou dit komen op een 600-800 euro per jaar, voor de hele woning. Dat hoor ik althans van veel andere mensen die met dezelfde firma een soortgelijk huis bouwden. Het E-peil zou +/- 30 moeten zijn, daar gaan we in elk geval voor.

Zo groot is het huis niet, 10 x 11 meter en bovenverdieping onder het dak. Af en toe zal toch boven verwarmd moeten worden want binnenkort zullen de kinderen daar studeren, dan is wat extra verwarming toch nodig.

Een kachel zetten doe ik niet enkel uit financiële overwegingen, maar ook omdat het zo heerlijk warm en gezellig is in de winter. Ik kan het mij niet meer voorstellen in een huis te wonen waar niet af en toe bijverwarmd wordt met de kachel. Daar kunnen radiatoren toch niet aan tippen?!

Pelletkachels vind ik fantastisch, maar aan hout kan ik af en toe gratis raken, dus daarom heeft dat mijn voorkeur. Als je het al niet moet kopen, scheelt dat al veel. Pellets en gas zal ik sowieso altijd moeten kopen. Vloerverwarming neem ik niet omdat het te duur uitkomt, het verschil is te groot. 

 

Dat wordt een gemiste kans.
Ik versta ben als een woning net 250 euro gAs. Hoe ze met zo een hoog gasverbruik ben of E30 denken te halen is me een raadsel.

Je haalt nog niet eens wat we nu een lew noemen naar verbruik.

Dat wordt een gemiste kans als je idd ben wil.
Straf dat een firma dat ben noemt.

Het advies voor de kachel voor een woning met 600euro aan gas en 250euro aan gas is totaal verschillend.

Walter

600-800 euro voor nieuwbouw anno 2015?

Hier net 2014 afgeklokt op 325 euro (met gas vlgns vreg bij Essent).  Leefruimte en badkamer 24/24 op 22gr en hal en slaapkamers koeler (ik schat ergensd tussen de 18gr en 20gr) en icl warmwater (elke dag douch met 2 volwassen en 2 kids), geen zonneboiler.  Geen bijverwarming (kachel).  Ok ik geef toe dat 2014 niet echt een referentie winter is.  Opp is ongeveer 180m².

 

BEN-woning heeft K40 of lager, E30 of lager, netto E-behoefte 70 kWh/m² of lager, oververhittingsfactor 6500 Kh of minder.

 

Los van deze feiten begrijp ik de nood aan gezellige vlammetjes op rustige momenten volledig!

 

 

 

Men kan niet zeggen dat dit een heel normaal huis voor een bouwfirma is: een living van 65 m² voor een (bruto?) grondvlak van 110 m², waarschijnlijk slechts 88 m² netto. Uw firma zou wel meer uitleg over de k-waarde mogen geven. Welke ventilatie is voorzien? Bij een "Vlaamse" Ben-woning kan men nog toekomen met een systeem C+, al maakt dit systeem wel een groot verschil uit met systeem D dat veel zuiniger met de verwarmingsenergie omgaat.

OK, ik schrik echt van wat ik hier hoor. Ik dacht dat ik goed bezig was en goed geïnformeerd was, maar niet dus.

Het is mijn bedoeling om een woning te laten zetten - SOD- met E-peil 30 of lager, met voldoende zonnepanelen om een gezin grotendeels van elektriciteit te kunnen voorzien en aangesloten op het aardgasnet. De bouwers voor mij die ik al sprak, kwamen aan zo'n 600 euro per jaar voor gas en het hele huis was continu echt lekker warm. Zij waren ook allemaal heel tevreden over de bouwfirma (en ik heb heel wat mensen gesproken), maar hun E-waarde was wel allemaal hoger dan E-30. Maar als ik nu hoor dat je een volledige woning kunt verwarmen voor 235 euro/jaar, en alles lekker warm, val ik bijna achterover! 

Ik woon momenteel al jaren in een oud huis, wij verbruiken zo'n 2000 euro per jaar aan mazout, wat nu iets minder is door de houtkachel die vaak gebruikt wordt. Voor mij is 600 euro/jaar heel weinig, maar blijkbaar is dit niet zo. 

Mijn living in het nieuwe huis is 4,5 op 10 meter, de open keuken ernaast ook nog eens 3,5 op 4,5 en een kleine home office ernaast verwerkt.  Dan hebben we beneden nog een hal, wc, doucheruimte, wasplaats en een extra kamer/bureau. De boven zijn 3 slpkmers en een badkamer. Niets groot, niet klein, gewoon onder het dak. De woning is goed geöriënteerd, zodat we maximaal kunnen profiteren van de zon, zonder dat de grootste hitte binnenkomt tijdens de zomermaanden. Het is een open bebouwing.

Waar moet ik specifiek op letten als ik een BEN-woning wil? We zijn volop bezig aan de plannen, maar ik kan nog aanpassen. Tips zijn meer dan welkom!

Ik moet wel binnen mijn budget blijven natuurlijk. Ik ben alleenstaande met 2 kinderen, dus ik kan niet terugvallen op een extra loon of op iemand die verstand heeft van bouw. Ik hang momenteel af van een bouwfirma voor info. En gebruiksvriendelijkheid is ook van belang want ik ga het alleen moeten kunnen bolwerken, en echt handig ben ik jammer genoeg niet...

 

Trouwens, het gaat om ventilatiesysteem C, niet D. In de droge ruimtes hier en daar voorzien via de ramen, in de natte ruimtes met mechanische ventilatie.

Voor de verwarming in de leefruimte zou ik volgens de bouwfirma toekomen met 2, maximum 3 redelijk kleine radiatoren, om alles echt goed te verwarmen. 

Hoi hoi,

 

Over welke bouwfirma spreken we hier eigenlijk?

Wat voor soort bouw bouw je? Houtskelet, massief,... misschien staat het hierboven, maar veel te veel info :)

 

Groetjes

Leentje,

een probleem in Vlaanderen is dat slecht geisoleerde woningen nog steeds gebouwd mogen worden (die K40).  Zeer grof, is een K40, met een gasketeltje E80 a E100.  (K-waarde voor hoe goed de woning is geisoleerd, E-waarde voor hoeveel energie ze verbruikt voor warm water en verwarming).

Als je dan nadien er zeer veel PV panelen tegen aansmijt mogen die opbrengsten van het E-peil worden afgetrokken. 

Zo krijg je dan een E30 woning, die zeer duur is om te verwarmen, maar voorlopig met een lage electriciteitsrekening (voorlopig omdat de regelingen in Vlaanderen nogal voor verandering onderhevig zijn). 

Maar dat is een vrij onzinnige situatie.  Zinvol is eerst zorgen dat je om te verwarmen weinig energie nodig hebt.  Dat doe je door correct te isoleren.  Bv door voor nieuwbouw minstens K25 .  Of ineens kiezen voor een passiefhuis.  En als je dan nog kies voor wat zonnepanelen kan je zeggen dat je echt bijna energie neutraal bent.  Met zo een hoge gasrekening is dat natuurlijk niet.

Naar mijn mening doe je  best een poging een architect te vinden die je hierin kan bijstaan.  Dat is voor mij  nog steeds de beste manier van bouwen (en moet niet duurder zijn dan bouwen met een 'bouwfirma'). 

Walter

Het gaat om houtskeletbouw via Sibomat.

Hey Leen,

 

 

Ik had al een klaar vermoeden dat het om sibomat ging.

Wij zijn bijna klaar met onze bouw, maar hebben in den beginne ook met sibomat onderhandelt.

Je moet echt wel een paar dingen meenemen in je beslissing:

- Sibomat isoleert met lichte rotswol banen vooraf hun wanden. Deze zakken bij de plaatsing behoorlijk in. Zelf kunnen vaststellen op een werf "in progress" en hier werd toenmalig (12maanden geleden) mee gelachen als "onbelangrijk"

- Sibomat was toen belachelijk duur voor zwakke kwaliteit (ga maar eens kijken in hun kijkwoningen, overal behoorlijke barsten bij aansluitingen van muren en de ramen barsten op de bevestigingen van de kaders (ze zijn dan zo dom ze te verven en dan valt het pas op). Nadeel wordt dat sommige ramen op termijn klemmen en niet meer open kunnen.

Door het feit dat je alleenstaande bent kan je natuurlijk zelf minder zelf doen, wat een nadeel is, want eigenlijk leent een houtskelet net tot veel zelfbouw (zoals wij gedaan hebben).

 

Heb je toevallig al prijs gevraagd of gekeken bij andere SOD's?

 

Greets

Vergeet BEN, dat is niets anders dan het verdoezelen van slechte isolatie met zonnepanelen. Zoals Walter zegt: eerst zorgen dat je woning perfect geïsoleerd is, denk aan isolatiedikte (in minerale wol equivalent) van minimaal 25-20-20cm voor dak-gevel-vloer met vvw, maar ook aan goede luchtdichting, zeker bij HSB, en aan balansventilatie. Later kun je altijd nog zonnepanelen plaatsen als er weer budget is voor investeringen in energiezuinigheid, die isolatie later aanbrengen is alleen tegen zeer hoge kosten te realiseren.

 

Dus nu eerst alle hens aan dek om de isolatie, luchtdichting en ventilatie op orde te krijgen.

 

 

Het Vlaams Gewest, evenals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, laten toe een systeem C+ toe te passen in hun passief (Brussel) en BEN-huizen. Dit steunt op de vraaggestuurde ventilatie, die volgens de berekeningen van de UGent niet te veel moet werken om een gezond binnenklimaat te verzekeren. Maar op het ogenblik dat de ventilatie wel werkt krijgt ge toch koude lucht binnen, hetgeen meer warmte vraagt vanwege de huisverwarming. Ik kan zelfs verstaan dat radiatoren deze koudestroom beter opvangen dan een vloerverwarming. De bouwfirma's spelen daar maar al te graag op in.

 

Vele mensen zetten dan gewoon hun roosters (half)dicht. Gelukkig heeft dit geen nefaste gevolgen voor de ventilatie: de ventilator heeft het wat moeilijker om de lucht aan te zuigen, maar de dwarsventilatie vermindert en de verdeling binnen het huis kan eventueel beter gebeuren. Een deel van de binnenkomende lucht is dan infiltratie, afhankelijk van de luchtdichtheid van het huis, maar deze infiltratie gaat soms vooral langs de hal. Met dit systeem blijft de ventilatie van de slaapkamers die niet op loefzijde van de wind gericht zijn een probleem. In een zeer luchtdicht huis komt dit ook tot uiting in het resultaat van de berekeningen die gemaakt worden voor het certificaat voor conformiteit. Maar dit slecht resulaat wordt opgenomen en verwatert in het  gemiddelde van een viertal gevallen met steeds slechtere luchtdichtheid. Het Brussels Gewest eist een luchtdichtheid op niveau van een Passief Huis, maar verwaarloost het gevaar voor te veel CO2 in de slaapkamers.

Daarenboven lijken mij een systeem C+ (een systeem C dat "vraaggestuurd" en dus minder vaak werkt) potentieel niet samen te gaan met een kleine houtkachel waarvan het deurtje vaak open en toe gaat om hout bij te vullen. Dit lijkt me een bron van sterk vervuilde en stinkende binnenlucht. In combinatie met een nogal beperkt ventilatiedebiet stel ik mij daar op zijn minst vragen bij. Ik weet niet of de regeling voldoende goed werkt in dit geval.

 

Mvg,

Jurgen

 

Beste Leentje,

 

Als ik "Een kachel zetten doe ik niet enkel uit financiële overwegingen, maar ook omdat het zo heerlijk warm en gezellig is in de winter." lees, dan denk ik dat dit moet aangepast worden naar: ""Een kachel doe ik uistluitend om gezelligheidsoverweging, het duurder verwarmen neem ik er bewust bij".

 

Laat mij nader verklaren:

* Uw geschatte verbruik aan gas is 600 a 800 euro warm water inbegrepen, indien u geen kachel gebruikt.

* U zult volgens eigen zeggen waarschijnlijk niet op werkdagen stoken.

* Het lijkt me ook moeilijk om gans het weekend de benedenverdieping te verwarmen met enkel de kachel: 's nachts stoken zonder bijvullen van een kleine kachel is een no-go en ook overdag zal het vaak bijvullen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat vermoedelijk als belastend ervaren worden. Een kleine kachel moet immers vaker met kleine stukken hout bijgevuld worden dan een grotere kachel.

* Tijdens koude dagen zal het moeilijk worden om met de kachel te besparen op de verwarming van de bovenverdieping, zeker als de kinderen veel op hun kamer zijn.

* Er zal niets bespaard worden op de verwarming van de badkamer.

* Daarom lijkt mij 100 euro per jaar besparen op gas al eerder een relatief hoge bovengrens. Mogelijks is 50 euro per jaar realistischer.

* Indien slechts een deel van dit hout gratis is, dan dient u nog hout bij te kopen. Hoewel hout relatief goedkoop lijkt, bevat het per kilogram minder energie dan bvb steenkool of stookolie. Daardoor hebt u er meer nodig. Het gemiddeld rendement van een klassieke houtkachel is ook moeilijk boven de 50% te brengen, waardoor u nog een pak meer brandstof nodig hebt. Indien u hout moet kopen aan de gestegen prijzen van de laatste jaren, dan is het goed mogelijk dat u met dit aangekochte hout duurder stookt dan met uw cv.

* Zelfs indien u al uw hout gratis krijgt, dan gaat een groot deel van de besparing al op aan de verplichte periodieke schouwreiniging.

* De (eventuele) overgebleven tientallen euro's per jaar lijken mij onvoldoende om ooit de meerkost van schouw, kachel, houtopslag... die meerdere duizenden euro's zal bedragen te bekostigen.

 

Dus: Gezellig? Ja. Besparen? Héél onwaarschijnlijk.

 

Mvg,

Jurgen

 

Bedankt voor de info.

Ik heb zeker prijs nagevraagd bij verschillende andere ondernemingen en vergeleken, maar ik kreeg bij hen echt het beste gevoel en de beste informatie. Bij de anderen was de info ofwel onvolledig, of je krijgt iemand die heeeeeeeeeeel veel informatie geeft maar niet het antwoord op je vragen. Moeilijk.

Maar hoe komen zij aan zo'n goede resultaten via test-aankoop als ze niet goed zijn? Ze springen er met verve bovenuit. En wie ook spreek - en dat zijn veel bouwers - ze zijn allemaal tevreden. 

Goed plan, die isolatie, daar ga ik zeker meer aandacht aan besteden opdat dit ok is. Kachel en de rest kunnen desnoods wachten.

BEN + CV + gasaansluiting + radiatoren + houtkachel ?

ik begrijp de combinatie niet goed

hoeveel uren gaat deze gaskachel draaien per jaar?

 

BEN = bijna al je energie ter plaatse opwekken (of duurzaam, groen)! hoe ga jij je gasverbruik compenseren? door PV op dak die dan eli naar het net stuurt omdat jij dit niet meer kan opgebruiken?

 

Daarom neem je een architect... Die is jou eigen test-aankoop en nog veel meer....

Die bedenking heb ik ook al gehad. Het behalen van de BEN norm door middel van het plaatsen van "voldoende PV" leidt tot een potentiële valkuil: elektriciteit-lock in.

 

Wat is de hoeveelheid PV die er voorzien is om van de woning een BEN woning te maken? Met de natte vinger geschat zou ik denken aan zo een 5000 kWh op jaarbasis. Die elektriciteit is verre van gratis. Met de nieuwe netvergoeding die ingaat deze zomer is elektriciteit uit PV voor de particulier duurder dan grijze stroom uit het net. Bij nieuwbouw krijg je wel extra subsidies als je de BEN norm haalt, maar je betaalt ook 21% BTW op de panelen en het geld dient typisch geleend te worden tegen interest. Al bij al vermoed ik dat je onder deze omstandigheden mag rekenen aan een werkelijke kost van 25 cent per kWh per jaar.

 

Als je voor 5000 kWh per jaar aan PV plaatst, betaal je dus ruwweg 1250 euro per jaar aan elektriciteit. Een deel gebeurt dan via uw lening, een deel ervan gebeurt via de netvergoeding die afhankelijk van de regio 450 euro zal zijn. De kost die je werkelijk betaalt per jaar is dus niet 450 euro plus gratisch elektriciteit, maar 450 euro plus extra afbetalingskosten die in totaal effectief ruwweg 1250 euro per jaar zullen bedragen. Dit zal zo blijven gedurende de levensduur van de panelen, 20 + jaar.

=> Als de BEN zo bekomen is, dan betaal je onrechtstreeks véél meer per jaar aan elektriciteit dan aan gas. Door het plaatsen van de te grote hoeveelheid PV ontneem je jezelf ook de mogelijkheid om in de komende 20 jaar hierop te besparen: de afbetalingen blijven en de netvergoeding dien je ook te betalen zelfs als je de elektriciteit niet gebruikt.

 

Met de vele nieuwe toestellen (LED lampen, zuinige TV's die bij vervanging nauwelijks meer kosten dan onzuinige, zuinige frigo's en diepvriezers die zich vlug terugbetalen zelfs bij vervanging en zeker bij een nieuwe keuken in een nieuwbouw,...) moet het vlot mogelijk zijn om op economische wijze een stuk onder jullie huidige elektriciteitsverbruik te gaan. Het zou spijtig zijn om jullie deze ecologische en economische besparingsmogelijkheid de volgende 20 jaar te ontnemen.

 

Ik stel voor dat jullie een schatting maken van hoeveel elektriciteit jullie per jaar zullen nodig hebben indien jullie enkel werken met energiezuinige apparaten van de huidige generatie. Trek daarvan nog eens 10 a eerder 20% van af. Beschouw dit als jullie ideale / maximale hoeveelheid PV. Bekijk dan hoe jullie de isolatie kunnen aanpassen om toch nog een BEN woning te behalen en hoeveel dit moet kosten.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

 

 

Stefan, Jurgen,

Ik heb me blijkbaar nog niet genoeg verdiept in het BEN principe.

Klopt het dan dat je bijvoorbeeld 5000 kWh aan gas mag verbruiken indien je (bijna) 5000 kWh aan elektriciteit op het net zet?

Ik dacht het niet hé?

Maar zo niet dan kan je toch nooit een BEN woning hebben als je verwarmt met gas? Want gas kan je niet zelf opwekken.

Financieel zou het in ieder geval niet kloppen, je zou dan zoveel  elektriciteit gratis laten buitengaan als je gas betalend laat binnenkomen.

 

Isolatie en installatie kun je zien als communicerende vaten: minder isolatie kan gecompenseerd worden met meer installatie en omgekeerd. Bij een passiefhuis is het warmteverlies zo laag dat geen hoofdverwarming meer nodig is, alleen nog bijverwarming voor de koudste en donkerste dagen, 1.000-1.500 kWh van een elektrisch kacheltje is dan al voldoende. Je moet daarbij bedenken dat bouwkundige voorzieningen als isolatie en luchtdichting relatief goedkoop zijn, een lange levensduur hebben en een blijvend hoge besparing op de stookkosten geven terwijl installaties duur zijn, een beperkte levensduur hebben en de besparing elk jaar lager uitvalt.

 

Als je heel graag een houtkachel wilt in een goed geïsoleerde woning dan moet je zorgen dat de warmte zoveel mogelijk tijdelijk gebufferd kan worden, bijvoorbeeld in een massakachel, in geactiveerde bouwmassa (wanden/vloeren) of eventueel in een buffervat. Een houtkachel in een HSB zonder massakachel of geactiveerde bouwmassa zal al snel tot oververhitting leiden.

Bij een BEN woning staat de B voor BIJNA en de rest voor Energie Neutraal. Die Bijna is echter wel vrij los opgevat.

 

Een BEN woning voldoet aan onderstaande normen :

http://www.energiesparen.be/BEN

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/watiseenbenwon…

 

Praktisch betekent dit ruwweg:

* voldoen aan bepaalde isolatievoorwaarden per onderdeel (ramen, deuren,...)

* voorwaarden voor oververhitting en ventilatie

* max 70 kWh/m2 voor ENKEL verwarming. Bij de vroegere wettelijke voorwaarden was het 30 kWh respectievelijk 15 kWh / m2 voor respectievelijk een LEW en PH, maar dit maximum was voor verwarming, koeling en ventillatie samen! Voor puur verwarming alleen waren de voorwaarden (schuiven was mogelijk) in de praktijk bijna 3 keer zo streng bij een LEW en 7 keer zo streng bij een PH.

* andere extra maatregelen nemen zoals "min 10 kWh /m2 aan hernieuwbare energie" of "min 7 kWh / m2 aan PV". Dat compenseert dus zeker de 70 kWh/m2 voor verwarming niet.

=> Je kunt dus aan de norm voor BEN geraken als je verre van een echte nulenergiewoning benadert. Een LEW zal het ook bijna steeds (een pak) beter doen. Uiteraard is dit een héél grote stap voorwaarts ten opzichte van een jaren 60 woning.

 

Mvg,

Jurgen

 

Bedankt Jurgen om het even samen te vatten.

Dat het een terugkrabbelelen was ten opzichte van wat men vroeger vooropstelde (passief tegen 2020), had ik al begrepen maar dat het zelfs een stap achteruit is ten opzicht van een LEW is voor mij onbegrijpelijk.

Als ik je goed begrijp zou men dan beter een andere afkorting gebruiken : niet een BEN maar een VVEN.

Neen, geef mij dan maar minstens een LEW.

 

 

Inderdaad,  als ik nu zou bouwen zou ik max 30kwh/m2/j gaan voor verwarming en koeling.  Dit met gas te verwarmen.  Zo heb je een zuinige lew.  Zelfs met beperkt budget is dit mogelijk.

 Om dan aan die bureaucratie van BEN te voldoen zou ik dan een klein pv installatie legge  die aan de bovenstaande norm voldoet.  

Heeft u dan nog geld over, voel vrij om passief te gaan of een wp te nemen.  Eventueel icm een kachel.  Maar dat als bovenstaande eerst voldaan is!

 

 

 

Ik zou het zelfs zo durven samenvatten: Vlaanderen is een apenland. Achteruitgaan is in hun ogen vooruitgaan. Welke bouwinstantie is hiertegen opgekomen? Ze doen hier allemaal hun voordeel bij. Intussen is de bouwkandidaat de dupe.

 

N.B.  Het gebeurt zeer zelden dat ik zo van mij afschop! Meer dan een jaar geleden is hier reeds over BEN-woningen gerapporteerd.

Ik begrijp eerlijk gezegd niet goed hoe men hier kan op terugkrabbelen? Van LEW naar BEN en dan minder milieuvriendelijk? Waarom gaat de overheid hierin mee?

Waarom wordt BEN zo gepromoot tegenwoordig als LEW beter is?

En aan welke voorwaarden moet je precies voldoen voor LEW? Gaat dat dan vooral om isolatie?

De wanden van mijn woning zouden 35 cm dik zijn met daarin isolatie van 9 + 12 cm. Vind ik al behoorlijk. Ben ik daar verkeerd in? Waarop moet ik nog meer letten?

Ik weet niet of dit echt terugkrabbelen is.

Ik ben niet meer echt mee, maar is het niet zo dat de nieuwe EPB software VEEL strenger is (bouwknopen ed.)

Is het niet zo dat een K30 van 5 jaar terug nu kan overeenkomen met een K40 in de nieuwe software.

Het valt met toch op dat alle vereisten strenger zijn dan vroeger (waarschijnlijk niet streng genoeg, maar kom ...)

Wij vallen alleszins onder de huidige BEN-noemer, en wij hadden nét geen LEW (volgens EPB, wél volgens de praktijk).

Maar LEW was geen verplichting.

Het is natuurlijk ronduit BELACHELIJK dat BEN pas vanaf 2021 verplicht zal zijn !

Dat is toch én waanzinnig laat én dan inderdaad niet zo heel streng ?

 

 

ik heb geen idee hoeveel verschil er zou zijn tussen de oude en de nieuwe EPB-regelgeving. Zou dit terug te vinden zijn? Voor de isolatie van de bouwonderdelen blijven de u-waarden toch dezelfde impact hebben.

 

Het verband tussenhet resultaat LEW of PH en de praktijk is zeer losjes, vooaral op gebied van verbruik per m². Er hangt te veel af van de grootte van de woning. Wat werkelijk  verbruik aangaat zitten wij ook zeer goed, vooral SWW inbegrepen!

Dag Griet en Stefaan

325 euro per jaar voor gas is heel weinig. Op hoeveel KW/m2 komen jullie dan? Hebben jullie een BEN-woning of LEW? Kun je mij tips geven qua isolatiedikte of andere zaken om aan dit kleine verbruik te komen?

De verwarming bij mij zou overeen komen met die van jullie: 21-22°C in de leefruimte en badkamer, maar de slaapkamers heel weinig tot zelfs niets. Enkel als de kinderen boven studeren, maar dat gaat niet elke dag zijn. De oppervlakte van mijn huis is ook zoiets zoals bij jullie, maar sommige delen gaan totaal niet verwarmd worden, zoals wasplaats, hal, wc, kleine dressing....

Als ik al die info hoor op dit forum, dan wil ik best meer investeren in een goede isolatie en minder in PV, hoewel dat laatste voor mij ook wel belangrijk is. Hoe minder ik jaarlijks moet betalen voor verwarming en elektriciteit, hoe beter. Liever wat meer investeren in het begin, maar meer rendement later. Het moet wel te doen zijn natuurlijk...

Alvast bedankt

Ja, hier kan ik eigenlijk wel inkomen. Ik hou enorm van de warmte van een kachel en ik kan me niet voorstellen dat we die warmte verkrijgen via CV. Hoewel ik van veel mensen hoor dat in de nieuwe huizen de warmte zo aangenaam is dat ze helemaal niet hoeven bij te verwarmen.

Dus ik ben er nog niet uit, ga ik voor een kachel of niet?

Maar ik heb wel begrepen van de architect dat ik niet veel zou moeten bijstoken, niet met CV, noch met kachel. Eens de woning opgewarmd is, blijft de warmte binnen. Dus als ik stook, ook met kachel, dan gaat het om een uurtje en het huis is warm. 

Nogmaals, ik kan niet vergelijken nu want momenteel stoken we voor zot. Alles vliegt hier buiten, hoewel dit oude huis toch ook al veel meer geïsoleerd is dan vroeger. Dus ik kan me geen idee vormen van hoe dit zit in een goed geïsoleerde woning.

Ik herinner me van de architect, die ook onze EPB-verslaggever was, dat op een bepaald moment meer rekening moest gehouden worden met de bouwknopen. Wat dat in de praktijk het verschil was tussen vroeger en nu weet ik niet. Ik weet ook niet in hoeverre er controle is op een EPB-verslag.

 

Ik heb intussen op internet een site gevonden over de nieuwe EPB-regels. Als men de bouwknopen forfaitair inbrengt zou men 10 K-punten verliezen! Het geheel ziet toch, gelijk altijd, zeer ingewikkeld uit.

Ons huis is heel compact.  Slechts 1 stuk plat dak dat uitsteekt tov de rest.    Dus geen architucturele wonder.  Ook geen garage.  Onze autos staan onder een apparte carport.

Ons raam opp is ook beperkt.  Noordkant slechts 1 klein raam en 1 deur van de berging dat dus ook noordelijk gelegen is. Maw woongedeelte richting zuidwest, berging richting noordoost.

Zoals ik dus zei, de raam opp is ook  beperkt, dus geen glazen vitrine zoals tegenwoordig in de nieuwbouw voorzien wordt.  Ons grote raam is slechts 2 op 3m met zicht op de tuin en zuidwestelijk gericht.  Bovendien is dit glas 3voudig.  De kleine ramen zijn gewoon hoogrendementsglas.  Voor de rest goed geisoleerd 15cm in vloer, 12,5cm in muur en 23 a 24cm in dak.  Ik dacht dat we ergens rond de 30kwh per m2 per jaar zitten voor verwarming.  Ondanks de beperkte raamopp toch voldoende daglicht in huis!

Onze gasketel werkt tussen 0,9 en 9kw, goed om de nodige 4,5kw te leveren bij  min 10.  We hebben een apparte boiler, extra ingepakt die alle tappunten van warm water voorzien.  De langste afstand is 5m, de rest is ongeveer 3m tussen boiler en tappunt.  Wij hebben vloerverwarming, ook in berging, wc en hal.  Een echte aanrader!  Door overal vl8erverwarming te voorzien verdeel je de warmte beter, en werkt de warmtewisselaar van uw balans ventilatie ook beter.  Verhoogt ook uw comfort!  Op de vloerverwarming zou ik niet besparen.  

 

 

Deze regelgeving voor de bouwknopen is reeds sinds 1 januari 2011 in voege. Ik had nooit gedacht dat er zoveel verschil zou opzitten voor de K-waarde.

Bedankt voor de info! Hiermee ben ik echt mee geholpen.

Ik merk dat mijn huis qua opbouw zal lijken op dat van jullie, geen garage, geen ramen aan noordkant, enkel wel grotere ramen aan de oost-zuidkant. (2 keer 3x2m); 1 compacte ruimte.

Nu kan ik met de architect en bouwfirma gaan onderhandelen om ook tot deze voorwaarden te komen, door te vergelijken. 

Ondervinden jullie een verschil tussen drievoudig glas en HR-glas? Voor mij is nu glas voorzien met u-waarde 1,0 W/m²K. Indien nodig moet ik misschien ook drievoudig glas overwegen voor de grotere raampartijen.

Isolatie van de muren is 9 + 12 cm, (lambda 0,035 W:mK). Spouwmuurisolatie u-waarde 0,18 W/m²K.

Vloerisolatie 10cm

Dak isolatiemat 22 cm (u-waarde 0,19 W/m²K)

Verwarming Vaillant VRT 350, 6,4 tot 31,8 Kw - wel gewone radiatoren of convectoren naar keuzen, vloerverwarming was niet voorzien wegens veel duurder (is het sop de kolen waard? was een verschil van 8000 euro!)

Zonnepanelen 5000Wp

Al die cijfers zeggen me niet echt veel, maar sommige kan ik vergelijken met jullie gegevens en meestal zit ik dan toch goed. Ben toch al iets geruster...

 

 

Er is zeker verschil tussen HR-glas en drievoudig glas. Bij HR-glas zijn de vensters kouder en dat voel je wel als 't echt koud is. Maar in een andere post zeg je:

"Trouwens, het gaat om ventilatiesysteem C, niet D. In de droge ruimtes hier en daar voorzien via de ramen"

Het heeft volgens mij bijna geen zin om in een raam met ventilatierooster drievoudig glas te steken. Veel meer comfort ga je er niet van hebben als de koude lucht via deze roosters binnenvalt. Bij balansventilatie is het een hel ander verhaal.

 

Daarmee wil ik niet zeggen dat je in een huis met ventilatiessteem ook niet kan besparen met drievoudig glas, maar de meerkost zou mijns inziens beter gaan naar balansventilatie. Daar valt hoogstwaarschijnlijk meer energie mee te besparen.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

Leentje schreef: Verwarming Vaillant VRT 350, 6,4 tot 31,8 Kw - wel gewone radiatoren of convectoren naar keuzen, vloerverwarming was niet voorzien wegens veel duurder (is het sop de kolen waard? was een verschil van 8000 euro!)

 

8000 euro meer voor vloerverwarming?!

Alles samen is dat toch slechts een paar 100 euro aan leidingen en verdeelstukken?

Denk dat je het voor 1000 euro (zelf) moet kunnen aanleggen. Niet?

Jurgen, bedankt voor de info!

De bouwfirma zei me dat ik niet overal ventilatieroosters moet steken boven de ramen. Dat ze dit gaan berekenen en dan kijken hoeveel en waar die best komen. Misschien kan ik bij de grote ramen voorzien dat er geen roosters komen en daar dan wel driedubbel glas steken. Ik hou niet van een koudegevoel, dus ik vind het wel belangrijk om dit te voorzien.

Leen

Zoveel kost vloerverwarming toch niet?

Leg die leidingen desnoods zelf: kostprijs +/- €20/m2. Radiatoren zijn ook niet gratis toch. En wil je een beetje toonbare modellen, dan zeker niet.

De zeer kleine meerkost van vloerverwarming is te verwaarlozen bij het grote extra comfort.

Leentje schreef: Voor mij is nu glas voorzien met u-waarde 1,0 W/m²K. Indien nodig moet ik misschien ook drievoudig glas overwegen voor de grotere raampartijen.

 

Waarom geen HR+ dubbel glas met een U-waarde van 0.8 W/m²K? Zit je al dichter tegen de 0.6 waarde van driedubbel glas en je kan je gewone schrijnwerk blijven gebruiken en belange zo duur niet als driedubbel glas (kosten extra glas + extra kosten schrijnwerk).

 

Jammer genoeg is zelf aanleggen voor mij onmogelijk...

Ja, binnen afzienbare tijd zit ik samen met de projectleider en bespreek ik wat mogelijk en haalbaar (voor mij) is qua beglazing. Voor de 2 grote ramen achteraan (zuidoost zijde) zou het waarschijnlijk interessant zijn om naar betere beglazing te gaan.