on/off thermostaat vervangen door opentherm thermostaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben nu een on/off thermostaat.
Is het de moeite om deze te vervangen door een opentherm thermostaat die onze gasketel (10 jaar) beter kan aansturen?
Een opentherm thermostaat kan de ketel beter aansturen waardoor die beter gaat condenseren en dus minder verbruiken.
Hoeveel zuiniger kan die daardoor werken?

Stef

Reacties

 

 

Wat is een opentherm thermostaat?

Dat is een thermostaat die kan 'overleggen' met de boiler.  Die kan bvb de keteltemperatuur wat lager instellen als er maar een beetje bijverwarmd moet worden waardoor de gasketel beter kan condenseren.  Die kan ook de buitentemperatuur gebruiken zodat als het buiten ijskoud is, er warmer water wordt gebruikt zodat het huis zeker warm genoeg wordt.

 

Stef

hoeveel dat gaat schelen.... 1%, 3%, 5% iets in die grootte orde moeilijk te raden, maar mijn economisch inzicht zegt dat een techniek die 100euro kost, maximum 100euro  kan besparen per jaar. Dus doen , maar verwacht daar niet meer dan 100euro besparing van.

Een weersafhankelijke sturing daarentegen gaat meer besparen, dus bekijk dat alternatief ook eens

Voor zover dat ik er iets van afweet, heb je zo'n opentherm thermostaat nodig die de ketel kan aansturen omdat het de thermostaat is die de buitentemperatuur uitleest en aan de hand daarvan (en nog een paar andere faktoren) de temperatuur van de ketel zo laag mogelijk instelt zodat die zo best mogelijk kan moduleren en dus zo min mogelijk kan verbruiken.  (Amai, wat ne zin ;) )

Ik zal de handleiding van mijn ketel (Buderus Logamax G112) eens doorzoeken of dat die misschien zelf de buitentemperatuur kan uitlezen.

 

Stef

http://www.thermostaatshop.com/search/?search=opentherm

er zitten daar inderdaad thermostaten tussen die met buitenvoeler werken, maar ze doen het niet allemaal volgens mij.

Nu bekijk het gewoon als een sturing die een verdere optimalisatie doet van het stookgedrag van uw ketel. En als hi jmet een buitenvoeler werkt zal het gemakkelijk 3% - 5% schelen 

 

Een ander voordeel van zo'n opentherm thermostaat is dat je die extern kan aansturen via een opentherm gateway:  http://otgw.tclcode.com/

Een gewone ON/OFF thermostaat is natuurlijk nog eenvoudiger na te bouwen via een domotica systeem want dan heb je genoeg aan een temperatuur sensor een een relay.  Maar met zo'n opentherm gateway kan je ook alle parameters van de ketel uitlezen en loggen.

 

Stef

Beter condenseren: een idee hoe slecht het nu is?

Om te condenseren moet de temperatuur van het CV water dat terugkomt minder dan 55 graden zijn.  Bij mij is dat nu meestal zo omdat de gasketel ingesteld staat op 60 graden en dus hoop ik dat het terugkomend water minder dan 55 graden is waardoor de ketel kan condenseren.  Dat is met een normale ON/OFF thermostaat.

Met een 'intelligente' thermostaat (dus eentje via het opentherm protocol) heb je als voordeel dat de thermostaat aan de ketel doorgeeft op welke temperatuur hij het water moet brengen.  Wanneer je een ijskoud huis hebt, dan stelt de thermostaat die bvb in op 70 graden zodat er lekker warm water door de radiatoren stroomt.  Maar ja, dan bestaat dus de kans dat die niet gaat condenseren als je dat blijft volhouden want als je huist opwarmt zal het terugkomend water meer dan 55 graden zijn.  Maar zo'n intelligente thermostaat lost dat op door de keteltemperatuur na een tijdje te verlagen naar bvb 50 graden zodat de ketel altijd zal condenseren.  Maar dat kan alleen maar als je huis al een beetje op temperatuur is en/of de buitentemperatuur niet al te laag is.

 

 

Ik snap de theorie wel (denk ik ;) ), maar ik vraag me af of de kost van een intelligente thermostaat (paar 100 euro) opweegt tegenover de besparing omdat de ketel (in theorie) meer gaat condenseren en dus minder gaat verbruiken.

 

Stef