Houtkachel in een huis met ventilatie D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Net als zovelen vind ik het plezant een houtkachel in huis te hebben.   Wanneer je een nieuwe goedgeïsoleerde luchtdichte woning bouwt met ventilatie D, dan kan dat mits de nodige zuurstof van buiten aan te trekken, een goedsluitend venster te hebben en het vermogen te temperen.

Doch : Ik hoor nooit iets over die, volgens mij, ongelooflijke koudebrug die het enkel glas van de kachel is, wanneer hij niet brandt (laat ons eerlijk zijn, de meeste tijd zal hij niet branden). 

Ik heb de vraag gesteld aan twee architecten, waarvan één die heel ecologisch bezig is, en zij hadden er nog nooit bij stilgestaan.

Graag jullie reactie.

Groetjes

Jan

 

 

 

 

Reacties

Vind het wel een leuke invalshoek!

 

Denk dat het wel zal meevallen met die "grote" koudebrug. Een laagvermogen kacheltjes heeft misschien 35cm x 25cm glas...

De klinken en sloten van ramen en deuren komen in totaal misschien ook aan die oppervlakte ;-)

 

Je kan je kachel een jasje aandoen bij niet gebruik.

ik zou dat proberen oplossen door op de luchtbuis in de toevoer en op de afvoerbuis een klep te monteren, vroeger bestond dit ook aan een leuvense stoof , je moest eerst de sleutel bedienen alvorens je de stoof kon aansteken.

 

klep dicht als je niet stookt , dan wordt je stoof geen koudebrug

Er is wel een immens groot verschil tussen de temperatuur in een niet brandende kachel of in de schouw enerzijds en de temperatuur aan de buitenkant van het gebouw anderzijds. Je mag de afstand tussen buiten en binnen ook als een isolerende factor beschouwen. De afstand dus tussen de uitmonding van de schouw in de buitenlucht en het glas van de kachel (of de kachel op zich)

.

Geert, die klep zal vooral helpen bij een kachel die de verbrandingslucht uit de binnenruimte betrekt. Zelfs als de kachel niet brandt zou er toch nog een luchtstroming kunnen blijven van binnen naar buiten. Het is dan vooral die verdwijnende warme lucht die het energieverlies oplevert, niet zozeer de koudebrug.

Bij een kachel die zijn verbrandingslucht van buiten betrekt gaat dat minder spelen, de warme binnenlucht kan hier " in principe" niet via de kachel verdwijnen omdat die van de binnenlucht afgesloten is.

Geert heeft gelijk, klep op aanvoer (100% dicht) en klep op afvoer (deze mag niet 100% dicht zijn!).

Anders heb je een luchtstroom die je kachel kan afkoelen.

 

 

De betere houtkachel heeft dubbel glas in de deur.

Mijn kachel heeft bovendien een lucht toevoer die 100% sluit (klep met rubberen dichtingen) als het vuur gedooft is.

De klep in de schoorsteen sluit na gebruik voor 90% af.

Eventuele warmteverliezen zijn dan verwaarloosbaar denk ik.

 

Dirk

In geval van een nieuwbouwwoning of indien de schouwpijp wordt vervangen kan je gebruik maken van 2 afsluitkleppen, d.w.z. een afsluitklep aan de kachel ( logisch) en een geautomatiseerde klep aan de schouwpijp juist onder het dak. Ik heb dit zo uitgevoerd aan onze finoven. Een blowerdoor test gaf een verlies van enkele m3 lucht, nog GEEN 1%  van de totale lekkage. Alle openingen werden afgeplakt + de uitgang van de schouwpijp ( op een plat dakje) en daarna zoals hij tijdens het stoken wordt gebruikt.  Het luchtverlies is verwaarloosbaar. Je kan indien nodig je isolatiegraad  1% verbeteren. Metingen in passiefwoningen bewijzen dat bij een goeie luchtdichting dit verlies onbelangrijk is, gezien je onder de norm van luchtdichtheid onder de 0.60 blijft. 

Inderdaad, Geert heeft gelijk, ik was mis. Een klep moet de luchtstroom stoppen Stilstaande lucht is geen probleem, maar in dit geval zou koude buitenlucht kunnen doorstromen via de kachel.