Volume septische put, vetafscheider en pompput voor rietveld.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Besten,

Ik ben van plan om mijn rietveld aan zelf aan te leggen, maar ik loop wat vast op volumes van de septische put, vetafscheider en pompput.

Weet er iemand een berekening, of heeft ervaring met het plaatsen van deze putten ?

Het betreft
een septische put
een verafscheider
pompput

Het rietveld zal 20m² en is voorzien voor 5 personen.

mvg

Frederik

Reacties

Beste Elfrederiko,

weet dat je systeem gekeurd (Benor) dient te zijn om wettelijk in orde te zijn.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Roel

Geef eens wat meer informatie aub.

* Gaat het om een verplichte IBA? Wat wil je zuiveren? Zwart water of  zwart en grijs water samen?

 

Waarom een vetafscheier als je al septische put hebt? Te lange afvoerleiding? Want anders kan je beter alles (zwart + grijs) naar septische put leiden. Septische put voor zwart + grijs, 5 personen is verplicht minimaal 3000L.

Pompput moet niet groot zijn: minimaal 2 keer per dag (maar meestal 4 keer) wordt gepompt. Dus met 120L x 5 / 2 is in principe 300L al voldoende. Alleen heb je dan geen enkele buffer bij bijvoorbeeld defecte pomp. Als het geen verplichte IBA is, kan de pompput een overloop naar DWA hebben, maar indien geen gemeenschappellijek zuivering voorhanden, weet ik het niet.

Om een voldoende zuivering te hebben voor verplichte IBA, kan het nodig zijn dat er na rietveld nog een vloeiveld komt.

 

En nog een laatste punt: 20m² is voldoende op voorwaarde dat we het over een verticaal doorstroomd filter hebben. Anders mag je rekenen op de dubbele oppervlakte.

 

Mvg, Marc

 

Dag Marc,

 

Bedankt voor je spoedig antwoord.

Mijn info was inderdaad een beetje kort.

Het betreft een helofytenfilter / percolatierietveld met een oppevlakte van 20m² en 1 meter diep.

Zwart en grijs water moeten worden gezuiverd.

Zwart water zou dus aangesloten worden op de septische put

Grijs Water aangesloten op de vertafscheider.

Vetafscheider en septische put aangesloten op pompput.

Pompput zou volgens mijn informatie een overloop mogen hebben die rechtstreeks aangesloten is op de DWA. (ingeval van een defect pomp zou het afval water op deze manier kunnen wegvloeien totdat de pomp hersteld is.)

Waarom een vetafscheider als er een een septische put is:

Bij ieder stappenplan dat ik volg om zelf een helofytenfilter / percolatierietveld aan te leggen, stellen ze een vetafscheider voor grijs water en een septische put voor zwart water.

 

Hallo Frederik,

 

Ik heb al evenveel keren gelezen dat een septische put alleen zwart water mag krijgen dan het tegenovergestelde, dat hij grijs en zwart mag krijgen. Het enige waar alle versies het over eens zijn, is dat het niet teveel verdund mag zijn, dus nooit (al dan niet van een vervuild oppervlak) regenwater. Alleen is hij wat groter in geval ook het grijs water er naar vloeit.

Een septisch put is in wezen ook een vetafscheider, die het vet bovendien gedeeltelijk afbreekt. Het (gedeeltelijk warme) grijs water is ook bevorderlijk voor de bacteriële werking.

 

Uit nieuwschierigheid, waarom een percolatiefilter als je ook al DWA aansluiting hebt?

 

Mvg, Marc

Wij hebben al vele jaren een percolatie rietveld ( geen riolering in de straat)

het princiepe is vrij eenvoudig. Het zwart water loopt in de septische put , het grijze water niet. In de mengkamer na de septische put wordt zwart en grijs water gemengd nadien komt de vetafscheider  en dan de rietvijver.

De septische put doet niets aan het vet ( van allerlei zepen en de afwas) vandaar dat er een vet afscheider nodig is.

Meer info vind je bij dialoog in Leuven en desgewenst kan je thuis de praktijk komen zien

Jef,

 

De septische put doet wel iets aan het vet. Die heeft een bezinklaag en een drijvende laag. De drijvende laag (vetten dus) is zelfs noodzakelijk om het semi-anaëroob milieu te creëren dat de bezonken laag bacterieel doet afbreken.

 

Er zijn inderdaad twee strekkingen, maar ik heb al genoeg studies gezien waar grijs water naar de septische put gaat, inclusief resultaten van succesvolle zuivering. Een geloofwaardig onderzoek door Thomas More hogeschool is neergeschreven op rietvelden.com.

 

Mvg, Marc

je kan die put toevallig niet gebruiken als 'eisspeicher' en 'overhittingbescherming' van zonnepanelen ? Dus in de zomer warm je die 5000liter gezellig op tot kokens toe, en in de winter zuig je daar alle warmte uit die je maar kunt vinden.

Gommer,

Concreet : het vet drijft boven in de septische put ( heb ik persoonlijk nog nooit gezien maar soit) .

Wat gebeurd er dan met het vet ?

Bij de vetafscheider drijft het vet boven en heb je een soort spatel waarmee je het vet wegschept.

In de septische put drijft het vet boven en vervolgens begint het langzaam aan te groeien  en een korst te vormen.

Net zoas het bezinksel wordt ook de korst langzaam afgebroken en naar iets vloeibaars omgezet. Vroeg of laat, afhankelijk van hoe goed je de septische put  behandelt (wat je er in kapt dus) moet hij geruimd worden, maar dat kan in het goeie geval tot meer dan 10 jaar duren eer het nodig is. Het is omwille van de dijvende laag/korst dat de in- en uitlaten tot onder het oppervlak komen: juist om die korst niet te verstoren en de put zuurstofarm te houden.

 

Alleen bij grote vetlasten (industriële keukens, horeca), is het nodig om een vetafscheider te hebben en grijs water niet naar de septische put te sturen.

 

Dit alles is info die ik gedurende enkele jaren vergaart heb en hoe ik het zelf ga toepassen.

 

Mvg, Marc

Marc ,

Ik kan niet volgen. Het grijs water ( met dus de zepen en de vetten uit de keuken) komt niet in de septische put . De septische put kan dus nooit de vetten verteren .... Wat jij bedoelt is een systeem met een voorbezinkput voor de septische put.

Maar of je nu een vetafscheider dan wel een extra voorbezinkput plaatst ......

Misverstand: grijs water gaat samen met zwart water rechtstreeks naar septische put.

Marc,

Bij een percolatie rietvijver zou ik dat niet doen . Het probleem is namelijk dat waterzuivering vooral een bacteriële werking is en het volume grijs water het zwart water ( de bacteriën dus) kan verdunnen.  Dat probleem doet zich ook voor bij grote zuiveringsinstallaties waar het regenwater niet apart wordt verwerkt. Ik zie trouwens niet wat het voordeel zou zijn

Hallo Jef,

 

Nu zijn we er. Op dit punt lopen dus de meningen uiteen. Ik heb echt al genoeg referenties gezien van systemen die werken zoals ik het beschreven heb.

 

Ik kan ook wel begrijpen dat er niet noodzakelijk een probleem ontstaat. De septische put wordt bij grijs + zwart groter gedimensioneerd, zodat nog steeds de hydraulische doorlooptijd van minimaal 3 dagen gerespecteerd wordt. De rustige doorloop met correct opdrijven en bezinken is daar dus al gewaarborgd.

Voor het percolatieveld maakt het volgens mij niet veel uit. Het substraat filtert het water dat er doorstroomt en de verontreiningingen blijven achter. Die worden vervolgens afgebroken door de bacteriële werking. Er sijpelt in het geval grijs+zwart inderdaad meer water door het filter, maar de vuilvracht blijft toch dezelfde, zelfs lichttjes meer? Het extra water spoelt bij een percolatieveld de vuilvracht niet weg, want het betreft een echt zandfilter.

 

Bij vloeivelden kan ik me voorstellen dat de verdunning een rol speelt, maar eerlijk gezegd met percolatievelden niet.

 

Ook, zoals eerder gezegd, regewater, met een onvoorspelbare hoeveelheid water, wordt duidelijk in alle verianten uit het filtersysteem gehouden.

 

Mvg, Marc