Nieuwbouw welke verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ben net gestart met nieuwbouw. Het grote probleem is hoe verwarmen.
Ik krijg zoveel uiteenlopende meningen van installateurs/verkopers dat ik het niet meer weet.

Het betreft een openstaande bebouwing - zuidgericht plat dak 1 verdiep
- Bewoonbare oppervlakte 240m2 alles op vloerverwarming.
- 2 badkamers eentje met spaardouche en eentje met bad en spaardouche
- Groendak 40m2
- PV installatie piek 5000 kWh, 20 panelen
- Voorlopig EPB verslag K38 en E59 met PV installatie zit ik aan E36.
- Feit is; ik wil minstens 22° kunnen halen en in badkamer 24°
- bewoond door 2 personen soms komt er is iemand logeren

Nu de hamvraag hoe de boel prijsbewust (aankoop en verbruik) verwarmen.
Ben momenteel niet 100% overtuigt van een warmtepomp.
Condensatie gasketel met doorstroom of met boiler die bv later op PV panelen wordt aangesloten of een hybride systeem ?
Welk merk... enige ervaringen heb vorige bouw (9 jaar geleden) een Bulex gehad was er niet zo tevreden over.

Reacties

 

 

Volgens mij is uw huis onvoldoende geïsoleerd om zelfs maar aan een warmtepomp te kunnen denken.

Ik weet bij voorbaat dat dit belerend zal klinken, maar...

 

Je bent op een ecologisch forum en je komt vragen stellen over een huis van 240m²; voor 2 personen, dat nog niet eens geïsoleerd is tot op het niveau LEW.

Mijn raad is om te beginnen met over uw isolatiepeil en de compactheid van uw woning na te denken, onrechtstreeks hetzelfde als wat Pierre zegt dus.

Als je daartoe niet bereid bent, dan blijft alleen over wat veel vermogen kan leveren: gas, mazout, pellets en houtkachel.

 

Mvg, Marc

240 lijkt veel , er zit ook een buro in . K38 is weining,  er zit wel 150m2 glas in met thermische onderbrekers U1.0  

K38 is niet weinig, welke isolatie is er voorzien ?

En er is veel te veel glas dat overigens ook thermisch beter kan, daar ga je in de winter en in de zomer last van hebben.

Het is vierseizoensglas, we kijken uit op natuurgebeid vandaar het vele glas.

Vloerisolatie grondplaat 12 cm gespoten PUR
Vloerisolatie vloerplaat boven kelder 12 cm gespoten PUR
Vloerisolatie trap naar kelder 4 cm Isover Party-Wall
Dragend metselwerk 14 cm Terca Rendement Plus
Spouwisolatie 10 cm Unilin Utherm Wall
Isolatie muren met aluminium afwerking 10 cm Unilin Utherm Wall
Isolatie muren aan kelder 4 cm Isover Party-Wall
Isolatie plat dak 12 cm Recticel Eurothane Bi-3

 

 

Vanuit ecologisch standpunt kan het altijd beter, maar het is alvast beter dan de norm.

 

Persoonlijk zou ik er toch voor zorgen dat je de BEN norm haalt (of ervoor zorgt dat je die later gemakkelijk haalt). De BEN norm is de norm die over gans Europa zal gelden vanaf 2021. Dit lijkt nog veraf, maar hou ermee rekening dat deze norm met veel kans lange tijd zal bestaan. Bij latere doorverkoop en verbouwingen zou dat veel verschil kunnen maken.

 

Vanaf dit jaar bvb zijn de energie eisen voor verbouwingen met bouwvergunning van bestaande woningen veel strenger geworden. Het zal een tijdje duren, maar het lijkt mij evident dat oudere woningen die slechts tegen grote kost aan de nieuwe norm kunnen voldoen aanzienlijk in waarde gaan zakken eenmaal de kopers die willen verbouwen dat beginnen te beseffen. De BEN norm zou na 2021 de nieuwe lat kunnen worden, ook voor de hoogte van de belastingen zoals kadastraal inkomen.

 

De norm is niet zo streng; qua K-waarde voldoe je al nipt. Maar er is ook een voorwaarde op alle onderdelen:

http://www.energiesparen.be/BEN

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/watiseenbenwon…

 

Ik zou ervoor kiezen om de isolatie volledig aan deze norm te laten voldoen.

Let ook op de norm voor koelingsbehoefte. Met zoveel glas wordt dit een aandachtspunt.

Nadien kun je dan gemakkelijk voldoen aan de voorwaarden voor een BEN woning:

Zonneboiler, PV of WP bijplaatsen of participeren in een lokaal hernieuwbaar energieproject. Dat hoeft niet noodzakelijk nu te gebeuren.

Bemerk: om aan de normen voor het plaatsen van een warmtepomp te voldoen, zal hoogstwaarschijnlijk een grondwarmtepomp nodig zijn. Met een ander systeem lijkt de seizoensperformantie niet haalbaar. Het kan daarom nuttig zijn dusdanig te isoleren dat de vloerverwarming op voldoende lage temperatuur kan en ervoor te zorgen dat zo een warmtepomp plus boring vlot integreerbaar is in de woning. Hoewel het niet de goedkoopste van de 6 maatregelen is, lijkt mij dit een meerwaarde voor de woning bij doorverkoop.

De PV hoeft nu nog niet geplaatst te worden. Dankzij de nieuwe netvergoeding is dit op dit moment niet voordelig. Als de prijzen binnen een aantal jaar gedaald zijn wordt het mogelijk een stuk interessanter. Voorzie gewoon dat alles gemakkelijk kan geplaatst worden.  Afhankelijk van het moment van bouwaanvraag kan het voldoende zijn om E50, E40 of E30 te halen voor subsidies en de hoeveelheid PV daarop af te stemmen.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

 

 

 

Uw huis is typisch een voorbeeld van hetgeen de nieuwe BEN-norm gaat teweeg brengen: de isolatie juist voldoende dik, en het E-peil naar beneden brengen door een grote hoeveelheid zonnepanelen.

 

Het is wel zo dat de compactheid verslechtert door het feit dat ge een plat dak hebt. De isolatie van dat plat dak moet in elk geval beter, en dat nog altijd gebeuren zonder iets aan het concept te veranderen.

 

Het is te hopen dat er een grondige studie gebeurd is in verband met de grote glasoppervlakken, vooral, gelijk hoger gezegd, op het gebied van zonnewarmte. Welke ventilatie voorziet ge?

Ventilatie D met warmte recupuratie is voorzien.

Plat dak is voorzien voor PV installatie en het andere wordt een groendak wat ook nog extra isolatie geeft

Isolatie dak zou ik nog naar 16 cm kunnen brengen maar de meerprijs schrok ik even van  geplaatst +4400 euro + BTW voor 4 cm extra, dat geef ik liever uit aan een groendak 

Studie risico op overhitting kwam uit op 3760Kh minimale eis is 6500 Kh. Hierin zit  het groendak 40m2 nog niet verwerkt  dus dit zal ook nog ietsje lager uitkomen.

.

 

Mmmm, k-peil is zeer ondermaats in mijn ogen.

Een goede raad, investeer fors in isolatie.  Breng het aantal glasopp fors terug.  12 of 16cm dak isolatie, sorry dat ik cru ben, maar mijn vader stak dat 35j geleden in zijn dak.  Ik zou al aan bijna het dubbele denken!  22 tot 25cm dakisolatie.

Een warmtepomp zou ik inderdaad niet nemen.  Plaats een simpele doorstormer op gas, waarbij de warm water leidingen voor het sanitair uiteraard niet meer dan 5m lang mogen zijn.

Een mooie vuistregel, breng die k-peil op 25 of lager.  Wij hebben een k22 woning met heel wat minder glas, doch een mooi uitzicht op de tuin!

 

Oei, net gelezen.  De bouw is reeds begonnen?  Een gemiste kans dus! 

Ik denk dat hierdoor maar 1 optie is voor verwarming: gasketel!  

Bewoonbare oppervlakte 240m2 alles op vloerverwarming... Nu de hamvraag hoe de boel prijsbewust (aankoop en verbruik) verwarmen.

 

Met 40m² minder vloeroppervlakte had je nog steeds een prima woning gehad maar dan wel met een bouwbudget waarmee je geen (hoofd)verwarming nodig hebt. Nu zuinig aandoen op de verwarming is dus het gevolg van verkeerde keuzes bij aanvang van het ontwerpproces. Je bent net begonnen met bouwen dus er kunnen misschien nog andere isolatiediktes/materialen gekozen worden, maar in principe heb je al een belangrijke kans gemist om een energiezuinige en ecologische woning te bouwen (met dank aan de architect die de installaties niet in het ontwerp heeft meegenomen...).

 

Prijsbewuste installatie: gasketel (mits gasinfra aanwezig).

 

 

Ik heb een tijdje offertes opgemaakt voor een firma die zowel warmtepompen, zonneboilers en gewone gascondensatieketels verkoopt en plaatst.

en altijd blijkt het volgende :  1) een simpele gascondensatieketel met san WW in doorstroom is het goedkoopste in aanschaf, verbruik en onderhoud !

                                                       2) als je een moderne gascondensatieketel hebt is de terugverdientijd voor een zonneboiler meer dan 15- 20 jaar : nodeloze investering .

 

het spijt me mensen, maar zo zit het !

warmtepompen worden enorm gepromoot omdat de winstmarche voor de installateur veel hoger ligt .

Als je om persoonlijke reden geen gas in huis wilt of er geen aansluiting mogelijk tegen aanvaardbare kosten , kan je eens beginnen denken aan een warmtepomp.

Sla er ook maar eens de laatste testaankoop op na ivm woningverwarming; gascondensatieketel komt in vlaanderen als goedkoopste uit (aanschaf,verbruik en onderhoud meegerekend)

Het grote glasoppervlak begrijp ik volledig en zou ik niets aan veranderen: uitzien op een natuurgebied mag van mij een prijs hebben!

 

Wat de isolatie betreft kan het inderdaad beter, zeker het dak. Bij ons komt er 26cm PUR op. Het zou kunnen dat die 4400 euro die jij noemt redelijk snel terugverdiend is: minder grote verwarmingsketel, zuiniger verbuik... Je zal eens moeten nagaan waar er nog enkele cm bij kunnen komen. Nu het nog kan.

Aan de andere kant: K38 was enkele jaren terug zeer goed. Zelf zou ik het nu niet meer willen.

Hoe zit het met de luchtdichtheid?

 

Uw glas is U1.0. Kan je niet met (eventueel koudgeplaatst) glas gaan voor U0.80 ofzo? Zeker met uw glasoppervlak is het de moeite om te laten uitrekenen wat de kosten - baten zijn.

 

Over de grootte kunnen wij geen oordeel vellen: dat beslist ieder voor zich. Is de 240m² de geconditioneerde vloeroppervlakte of het totale oppervlakte van de woning? Om een idee te geven: wij zitten aan 175m² geconditioneerde oppervlakte (234m² in totaal) en halen K15 en E onder 30.

 

Zelf kiezen wij bewust niet voor gas (blijft fossiel). Denk eens richting massakachel met groot buffervat en vloerverwarming.

 

Doordat je voor gas kiest, kan je hierdoor meer budget ter beschikking stellen voor extra isolatie.  Anders gaat dat geld toch naar de meerkost van bvb een grond water warmtepomp.  Door uw budget te verschuiven naar isolatie gaat uw huis zuiniger worden.  Na 15j als uw gasketel versleten is, kan je gaan voor een goedkopere lucht water warmtepomp die dankzij de extra isolatie beter tot zijn recht komt.  Uw stookkosten zijn lager en uw comfort een pak beter.

Ter vergelijking: onze woning uit 1995 heeft voor zover ik weet weinig vloerisolatie, de muren zijn isolerende bouwsteen en daarop een 4 of 6 cm rotswol en het dak is 18 cm rotswol, wat in die tijd de dikste rotswol was volgens mijn vader. U had echt beter gekeken naar isolatie, zeker bij nieuwbouw. Onze woning heeft zicht op een grote tuin (perceel van 1500 vierkante meter)  en schuin daarachter een park. Met 2 ramen in de achtergevel van 2,2 op 1,6 hebben we een mooi genoeg uitzicht op de tuin, nog plaats om de tv te zetten zonder dat hij voor een raam staat (hij staat ingebouw in de hoek tussen het ene raam in de achtergevel en een ander raam in de zijgevel) en was er genoeg plaats tussen de ramen voor een ingebouwde kachel.

qua bewoonbaar oppervlak zullen we ook rond de 240 vierkante meter uitkomen zonder de recente aanbouw.

 

bij ons zijn de ramen ook 4 seizoensglas. Ons aangeraden omdat zonnescreens zo duur uitkwamen... Mij lijken die toch een grote klucht. Nu staat er ook genoeg op het internet over dat het goedkoper zijn van 4 seizoensglas tegenover zonnescreens niet opweegt tegen het verlies aan kwaliteit. Bij nieuwbouw zou ik dus zeker gaan voor zonneschermen ipv 4 seizoensglas. Het is duur glas met weinig profijt. Maar goed, gezien de isolatiewaarden die u opsomt, denk ik dat u overal op hebt bespaard om toch een ruime woning te hebben. Hier met de woning van ongeveer dezelfde grote was er een dokterspraktijk en kinesistenpraktijk gevestigd. Wat het verschil kan maken is natuurlijk dat we geen garage hebben maar een carport. Verder is er maar op 1 vlak gezeurd: een van de broers heeft een kamer op zolder welke oorspronkelijk dus niet voorzien was. Hadden ze mij er toen bij betrokken met het ontwerp, had het misschien efficiënter gekund. Nu zitten er bijvoorbeeld problemen bij de Veluxen: veel warmteverlies waar niets aan te doen is door een minder goede ontwerp voor plaatsing. Zelfs al zouden we de hoogste isolerende veluxramen nemen, de koudebruggen zouden het effect totaal teniet werken.

 

Voor de rest hadden de slaapkamers ook efficiënter ontworpen kunnen zijn geweest. Nu zitten we met afmetingen die enige creativiteit vragen. Bijvoorbeeld mijn slaapkamer: een goede 3,10 op 4,30. Een vrij grote slaapkamer, maar door de plaats van de deur, en van het ingebouwd bureau (onder de trap naar zolder) zit er niet veel speling op de indeling. Maximum afmeting van het bed is 1,4m op 2m (matrasafmeting) en dan kan er maar 1 nachtkastje maar bij of ik zit in de problemen om kasten open te doen. Daarnaast schiet er ook weinig speling meer over aan het bureau, ik zou heel snel met de stoel tegen het bed zitten. Kortom: hadden ze nu net iets meer nagedacht had er wel een bed van 1,6 op 2,1 (ben 1,82 meter en dan wordt vaak aangeraden een matras van 2.1 meter lengte te nemen) met langs elke kant een nachtkastje in de kamer gepast.

 

U hebt een nieuwbouwproject op een uitzonderlijke locatie, dan zou u zich daar naar moeten schikken: denk aan flexibiliteit: wat als er kindjes komen? Tenzij u natuurlijk al kinderen hebt die volwassen zijn, maar dan lijkt le 240 vierkante meter zelfs met bureau een grote inbreuk tegen ecologie. En zoals eerder aangehaald: voorzie de mogelijkheid om makkelijk bij te isoleren. Het is niet omdat u nu gedwongen bent wat te besparen op isolatie, dat u zich niet kan richten op het later bij-isoleren. Het zou stom zijn om nu minder te isoleren vanwege de meerkost van 5000€ om dan na 10 jaar uw gevel van 2000€ af te breken om dan die 5000€ aan isolatie te voorzien om dan weer een gevel van 2000€ te plaatsen. Dan betaald u bijna dubbel inclussief de afbraakwerken...

Waarom blijft toch iedereen in die fabel van het vierseizoensglas trappen ??

Voor de wintermaanden heb je een hoge licht- en energiedoorlaat nodig, en voor de zomer een deftige zonwering/nachtkoeling.

 

Geen enkel type glas draagt al die eigenschappen in zich.

Wat de rest betreft ... investeer meer in isolatie, zodat je later geen spijt krijgt dat het te weinig is.

Verwarming wordt dan sowieso bijzaak.

 

Dirk

Vierseizoensglas is inderdaad marketingonzin.

die meerprijs is mijns inziens schromelijk overdreven... voor enkel 4cm meer???
ik maakte vorige maand een berekening voor mijn plat dak 100m² maar wel meer dan dubbel zo dik geisoleerd qua R-waarde (10 à 11, waar jij met een 10cm PURplaat die merkbaar goedkoper is maar 4,4 haalt), met resolplaat en tussen de balken glaswol en kwam op een TOTAAL materiaalprijs van 3000euro. 16cm plaatsen is evenveel werkuren als 12cm, dus moet enkel materiaalprijs bekeken worden....
Je kan ook voor PIRplaat gaan i.p.v Eurothane Bi-3 dat een PURplaat is. PIR heeft een betere lambda-waarde en zou je dakisolatienivo 22% verbeteren bij dezelfde 12cm dikte plaat. Met resollaat wordt dit al 36% beter, dat zou je R(dak) op 6 brengen i.p.v huidige 4,4.
Als je in de bouw nog niet zover zit dat je het merk/type spouwisolatieplaat nog kan aanpassen: bij zelfde dikte (dus ongewjzigde bouwplantekening) kan ook daar voor resolplaat (kooltherm K8) gekozen worden, en zou een 16% hogere isolatiewaarde in je muur betekenen.
zoals eerste antwoorder moiet je huis echt al heel goed geisoleerd zijn om een warmtepomp te overwegen, en zelfs dan is qua terugverdientijd een gascondensatiekeel beter en zal je zoveel goedkoper zijn dat je na die meerpijs van betere isolatie nog overhoudt....
Groendak buffert de warmte en is geen echte isolatie... Het gaat de temperatuursfluctuatie verminderen bij plotse hittegolf of koudegolf.
Tegen oververhitting 's zomers kan je ook voorzetrolschermen op zuiderramen nemen als je de tyische zonneweringsluifels niet mooi vindt. en dan gewoon glas 1,0 dat meer licht en warmte doorlaat in plaats van 4seizoensglas, om meer passieve zonnewarmte te capteren.
Spijtig dat je niet in vroeger bouwstadium hier kwam aankloppen, en spijtig oook dat je architect meer oog had voor vormgeving dan ecologie, dan had je meer keuzemogelijkheden gehad. nu liggen de meeste parameters al vast via je bouwplan. Enkel de dakisolatiedikte kan voor een platdak gemakkellijk enkele cm meer zonder wijzigingen van dakdraagkracht (hopelijk werd die ook op een groendak berekend, want groendaken vormen een serieuze belasting)

Meeste parameters liggen vast en is er meer op het esthetische en praktische architektuur gewerkt.
Bedankt voor de nuttige informatie ik ga dit zeker opnemen met de aannemer.