direct zonne panelen plaatsen na nieuwbouw of wachten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

6 weken geleden zijn wij in onze massief passief rijwoning getrokken. 't is een fantastisch gevoel, 100 keer aangenamer dan onze vorige woning.

De verwarming gebeurt met een daikin warmte pomp, na 6 weken is er een verbruik van 700 kwh voor sanitair warm water en ruimte verwarming. Dit is veel , maar door dat de ventilatie nog niet werkte heb ik alle dichtingen onder de deuren tijdelijk opengedraaid. Tevens heeft de warmtepomp een compleet koud huis moeten opwarmen (11 ° naar 20 °) Over 4 weken wordt de wtw geplaatst.

Het e pijl zonder panelen is 24  , het k peil is 28 , met 24 panelen is het e peil -1

Vraag is nu of ik beter

 

-  direct zonnepanelen plaats (best om 0 energie woning te hebben en bijhorende voordelen ???? )

 

- 1 jaar wacht, om dan mijn exact verbruik te kennen ( best volgens plaatser warmte pomp)

 

- 5 jaar wacht om 6% btw voet te hebben (best volgens niet gespecialiseerde boekhouder)

 

 

ik denk dat het over een investering gaat van +/- 7000 euro om 4.8 kw piek te plaatsen pal zuid

eddy

 

 

Reacties

Het lijkt mij ook slimmer om even te wachten met zonnepanelen. Over enkele jaren heb je een goed idee wat je werkelijk verbruikt en ondertussen zakt de prijs van zonnepanelen nog wat verder. De huidige prijs (all-in) ligt nu op zo'n € 1.200 per kWp en zakt nog steeds. Wat je wel zou kunnen doen is nu starten met een kleine PV-installatie, bijvoorbeeld 1-2 kWp, en dan later (5 jr) eventueel aanvullen met een tweede installatie van 2-3 kWp.

 

Ik weet overigens niet hoe het zit met Belgische belastingvoordeeltjes voor een lager E-peil, houdt er dan wel rekening mee dat de prijs voor zonnepanelen in België als gevolg van die subside een stuk hoger ligt dan in NL. Misschien een idee om over de grens te winkelen...

Passief met k waarde 28?

 

de keuze voor zonnepanelen nu of later ihangt af van het antwoord op de vraag "wat brengt het op ivm de vermindering KI te betalen."

het E peil in de EPB wordt nu vastgelegd, niet over 5 jaar.

Ging die 5jaar niet naar 10jaar gaan? (voor 6% btw)

Beste

wij wonen in Brugge, shoppen over de grens is dus Zeeuws Vlaanderen. het is daar ongelooflijk mooi, maar een denderende economie , met veel concurrentie en scherpe prijzen..... De Schelde over is heel moeilijk ;-)))

Verder is het zo dat in Belgie alle subsidies afgeschaft zijn, en dat er tevens een "belasting " ( (=transport vergoeding) op komst is. Daardaar is +/- 75 % van alle aanbierders failliet of gestopt, en zijn de prijzen ongelooflijk gedaald. IN 2103 werd er 50 (!!!) keer minder panelen gelegd dan in 2012....

Verder hoorde ik dat er al "zwarte panelen" zouden zijn, dit zijn zonnepanelen die niet aangegeven worden aan overheid en electriciteits maatschappij, hoop op veel subsidie is er dus niet echt meer...

eddy

idd K 28 en passiefhuis, ik snap het ook niet helemaal, ik heb de php gedaan, iemand anders de epb,

Ik meen begrepen te hebben dat ki -1400 is voor <40 en dan jog 40 euro per puntje minder dan 40?

eddy

kort samen gevat:

De overheid meent mij fiscaal te moeten pushen om groen worden, maar

Daar alle subsidies komen van belastingen, en daar ik tot de 40%behoor die deze betealen, 

krijg ik dus een stukje van mijn eigen belastingen terug (als ik de juist papiertjes invul)

 

 

Nu een klein installatie zetten van 2,5kwp and thats it!  

Dan geniet je toch van een lager epeil, lager factuur.  En de netvergoeding is niet te hoog en de belasting op net is ook niet te hoog.

Nadeel is dan wel dat ik 2 keer een omvormer moet betalen (of eerst voor een te grote omvormer), 2 keer een stielman moet laten komen, waarschijnlijk 2 verschillende panelen op het dak krijg., dewelke een ander optimum hebben , dus niet optimaal samen kunnen werken op een controler.

 

Maw, uw oplossing is aan te raden op subsidie vlak, maar is niet goed voor de praktijk. Eigenlijk is dit de samenvatting van heel mijn bouw :  wat verplicht /aangeraden wordt door allerlei overheden, is paktische waanzin...

 

Ik heb beslist, ik plaats 5 kwpiek, het net zal er niet zoveel problemen me hebben daar deze op 45 graden komen, en alle andere panelen in d ebuurt op 30 graden staan.

 

Trouwens , de net stabibiliteit is niet mijn probleem, maar dat van de betreffende bevoegde diensten !!!(toch iets geleerd van 4 jaar omgaan met de overheid ;-))))

eddy

 

Dat gefaseerd leggen van PV zonder kopzorgen rond omvormer is perfect mogelijk met microinverters. Dat is tegenwoordig een matuur product en er zijn, in tegenstelling tot  klassieke oplossingen met strings, geen bewegende delen en geen elco's meer in gebruik.

Beste

geen elco's ? Dan moeten er spoelen in zitten?, of moet het rendement heel laag zijn ???

De aannemer die ik sprak was heel negatief over micro inverters, hij had er ooit geplaatst bij klanten, en na 6 maanden

er mee gestopt wegens te veel problemen. Zijn groothandel was er ook mee gestop  wegens te veel duur op te lossen problemen dus.....

eddy

 

in de loop van dit jaar, ten laatste volgend jaar gaat de 6% btw-regeling van 5 naar 10 jaar !

Ivm condensators: in een microinverter worden filmcaps gebruikt. Daar heb je geen grote en zware DC rail buffering nodig.

Zeg eens concreet over welke tijdsperiode we spreken ivm slechte ervaringen en eventueel een merk?

De aannemer zei enkele jaren geleden, en zei geen merk. Het blijft wel zo dat de levensduur een condensator serieus achteruit gaat bij hoge temperatuur, en dat het achter een zonnepaneel behoolijk warm kan worden.

Verder zou ik 26 panelen hebben , kan er dus 26 keer iets mis gaan, en kan er 26 keer op het dak gekropen worden.

 

Ik ben na 2 jaar bouwen behoorlijk conservatief geworden ;-))))

eddy

ps zeker bij aankopen van pv panelen niet te gek doen, de helft van de aanbieders is reeds faillet

 

Ik zou niet wachten tot er die btw verlaging is naar 6% aangezien de overheid de subsidies allemaal schrapt, zullen de belastingvoordelen ook beginnen te verstrengen (zals hierboven gezegd zou het dan gaan om 10 jaar ipv de 5 jaar) of zelfs geschrapt worden. Hoe het zit over een jaar, dat kan men nog iets zien aankomen, maar 5 jaar? Stek dat er nog eens een bankencrisis uitbreekt? Of stel dat er een overheidscrisis uitbreekt? Of Isis die zich hier vestigd? Dan heb je mooi zitten wachten om er spijt van te hebben het niet te hebben gedaan voor de problemen opdoken.

 

Toegegeven, de kans is niet zo groot dat Isis hier direct voor de deur zal staan. De kans op een nieuwe bankencrisis is klein omdat de banken niet meer dezelfde risico's nemen en omdat de banken strenger gecontroleerd worden. De kans op een overheidscrisis daarentegen is niet uitgesloten als u ziet hoe CD&V in de clinch gaat met NVA en VLD... En de SPA maar roepen dat het niet goed is. Roepen dat ze doen dat er niet bespaard mag worden op onderwijs, niet op de politie... Maar dan vergeten ze wel wat de regering D'r Rupo allemaal heeft uitgestoken... Maar goed, genoeg over de politiek, iedereen zal zijn mening er wel over hebben, maar ik wou de politieke instabiliteit even aanhalen om in deze context af te raden uit te stellen voor een voordeel dat nu geld, morgen verstrengt wordt en wie weet wanneer afgeschaft?