Verbruik accumulatiekachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Kan er iemand mij verder helpen om te berekenen wat het verwacht verbruik zal zijn van de accumulatieverwarming.
Een familielid gaat verhuizen naar een woning met accumulatiekachels. Hij gaat enkel deze gebruiken in de woonkamer. Vermogen 4 en 6 KW.
Kan er iemand weergeven wat zijn jaarverbruik zal zijn (ongeveer). Woning heeft nog enkel glas. Het verbruik is natuurlijk afh. van de buitentemperatuur en van de ingestelde temperatuur. Maar graag een schatting van het verbruik.

Merci!

Reacties

Ik denk dat het enige zinnige antwoord bij zo weinig gegevens is dat het (te) veel gaat zijn, ondanks dat je zou kunnen profiteren van nachttarief.

Ik verwarm al 25 jaar met accumulatie kachels van 5 en 6 kw voor een opp. van 85 kub.meter,mijn verbruik is 5200kw.per jaar.

Dit op nachttarief 0,04 cent per kw.(zonder btw)

0.04 €ct per kWh, wie is jou leverancier?????

werknemer van electrabel denk ik

heb onlangs ook zo iemand gehad , sprak van een Kwh-tarief van 5 cent per kwh; Als ik zijn factuur vroeg , kwam de kat op dekoord : electrabel geeft enkel de rechtsreekse energiekost als "tarief" , alle andere vergoedingen  (groen energie,transport...) staan ergens anders in kleine lettertjes, maar je moet ze wel betalen natuurlijk!



Besten,

 

Is er iemand die kan antwoorden op de initiële vraag?

Een energiekost van 0,05 euro/kWh zou welkom zijn, alle energievragen overbodig.

 

groeten

nee, dat is hetzelfde als vragen hoeveel een auto per jaar gebruikt!

aangezien je een kachel van 4 en 6 kW hebt, zal deze maximaal (4+6)*24*365 kWh per jaar gebruiken. 

Sorry voor foutje moet 0,04 euro zijn.

is dus 4 ct, ook dat kan ik niet geloven, zelfs niet voor nachttarief.

Ik kan alleen maar Charel en Hans bijtreden in hun visie : 1) de vraag is niet correct , het gaat erom hoe lang je de kachels aanlaat , een kachel van 4 Kw zal 4 kwh verbruiken per uur dat je hem aanlaat.

                                                                                                        2) het zal altijd te veel zijn : een accumulatiekachel is niet meer van deze tijd en is een deel van het probleem (kerncentrales/ dreigende blackout) waar we tegenwoordig mee geconfronteerd zijn.

Dit soort antwoorden krijg je natuurlijk als je op een ecologieforum een vraag post ivm rechtstreekse elek-verwarming.

Rechtstreekse elek -verwarming is ecologisch en maatschappelijk niet (meer) te verdedigen : iedere Kwh elek die je erin stopt moet opgewekt worden in een thermische /nucleaire centrale met een belabberd rendement en moet  tot bij jou thuis getransporteerd worden met een nog meer belabberd transportverlies .

Algemeen wordt aangenomen dat voor iedere Kwh elek bij jou thuis 4 Kwh primaire energie verbruikt is.

Elek is een hoogwaardige energiedrager die best gebruikt wordt om hoogtechnologische apparatuur aan te drijven (computer/TV/dvd) , dan om er (domweg, sorry ik kon het niet laten) warmte mee te maken.

Daar zijn andere technologieên voor.

wat mij eigenlijk het meeste ergert is niet de vraag op zich, maar wel het feit dat zowat iedereen die commentaar heeft geleverd op het totale gebrek aan info om ook maar een heel ruwe schatting te kunnen maken, maar dat de vraagsteller - buiten nog eens dezelfde stomme vraag zonder enig detail - het vertikt om ook maar enige informatie te bezorgen.  wat mij betreft mogen ze deze vraagstaart schrappen, de vraagsteller is m.i. het niet waard om nog een antwoord te krijgen.

en sorry, maar ik kon het ook niet laten.

Beste,

 

Bedankt voor de antwoorden maar een discussie over de kWh prijs van 5 cent of 4 cent dat levert ook weinig bij op een antwoord op mijn vraag.

Soit.

Ik weet ook dat een kachel van 4 kW, 4kWh /uur verbruikt.

Maar mijn vraag was idd niet zo duidelijk. 

Wat is de gem. duur dat de kachels werken(opladen) tijdens de nacht ongeveer, is dit 2 ,3 ,5,6 7 uur?

Dan kan ik een schatting maken van het verbruik, zijnde : bv. (4+6kW)x6 uur x 200 dagen = 12.000 kWh/jaar

De oplaadtijd is natuurlijk afh. van de instelling aan de kachel (1 ,2 of 3).

Het betreft hier een inschatting.

Merci!

Heb je een warmteverliesberekening ?

Zonder die info is elk antwoord alleen maar speculatie.

 

Beste bron van info betreffende uw vraag is wellicht de vorige bewoner.

Wat ben je nu in gods naam met de gemiddelde duur?

Bij mij zou dat 1 uur zijn, bij jouw kan dat 12 uur zijn. Hangt af van inhoud van de plaats, locatie, isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, windrichting, verwarming in naastgelegen kamers, plat dak, grootte van de ramen, thermopane of enkel glas, enzovoort.

Begint het te dagen dat je geen zinnig antwoord kan verwachten zonder al deze gegevens?

oplaadduur hangt af van wat je de dag daarvoor verbruikt heb !

UW verwacht gebruik zal gewoon voor al deze groene ridders zodanig hoog liggen dat niemand goesting heeft om het uit te rekenen hoe verkwistend die accumulatiekachel is.

Maar om u een beetje vooruit te helpen. Als de Living 100m2 is, en hij verliest 100Watt/M2 heb je om te beginnen 10.000Wattpiek nodig om die living te verwarmen. Dus zomaar een accumalatiekachel zetten zonder te weten wat de EPB waarde is van uw huis is zoals vliegen in het donker.

Nu stel dat je dan uw verbruik wilt schatten, dan is dat terug een ander verhaal. De piek is worst case, de verbruik is terug een raming op basis van gemiddeld verschil in temperatuur met die energieverlie sin het achterhoofd.

Een installatie werkt 1000 tot 2000 uur. Is ze overgedimmensioneerd dan werkt ze 800u per jaar aan volle capaciteit, is ze ondergedimmensioneer doet ze meer dan 2000u per jaar. Dus als uw accumlatiekachel ondergedimmensioneerd is zal ze 3000uur warmte geven aan 6kW of 18.000kWh, en je zult nog regelmatig koud hebben, zo simpel uw installatie zal dat niet aankunnen.

Aan uw fantastische drievoudig tarief van 5cent/kWh wat trouwens bijna dezelfde prijs is al voor aardgas, verbruik je 900euro per jaar, en daarmee je uw living verwarmd en is de rest van het huis een ijskelder.

Die groene ridders hier zitten daarentegen anders te redeneren. Die dromen meer van huizen te verwarmen die 25Watt/m2 verbruikt, die hebben huizen van 150m2  die volledig verwarmd worden met uw accumulatiekachel 4kWp. Die hebben 4MWh nodig per jaar, of verbruiken in houtpellets 200euro, in aardgas 300euro, met een Warmtepomp 300euro

 

 

 

 

paul

heeft niks met groene ridders te maken, maar zonder de minste informatie kan niemand ook maar van verre inschatten wat het verbruik mogelijk zal zijn, en de persoon in kwestie verdomd het blijkbaar om zelf enige moeite te doen om wat gegevens te posten, en dan zijn ook groene ridders machteloos!

Ja Hans, inderdaad , ik denk dat hij toch uit mijn antwoord kan begrijpen dat een accumulatiekachel een slecht idee is, dat het verbruik ondanks zijn fantastisch tarief, nog altijd 1000euro per jaar zal zijn. Bovendien kan hij zelfs geen was, droogkas, en diepvries aanleggen als zijn accumulatiekachel aanslaat...

 

Ik heb een klant die stookt zijn huis me taccumulatiekachels en heeft een verbruik van 5000euro per jaar... Ik heb die vrouw toch aangeraden om over te schakelen, ze zitten nu al naarstig te stoken met hout... Hij zou volgens mij nog een zonneboiler moeten zetten.

 

 

Beste Paul,

Jij reageert altijd zeer heftig en akkoord rechtstreekse elektrische verwarming aan dagtarief is onbetaalbaar. Deze middag heb ik nog even uitgerekend of het interessant is om bij mijn zoon een houtkachel te plaatsen i.p.v. accumulatiekachels. zijn verbruik voor verwarming +SWW = 4500Kwh/jaar aan uitsluitend nachttarief van 0,11€/Kwh = 495€ de installatie koste 5 jaar geleden zelf geplaatst 2900€ + +/- 500€ aan leidingen en zekeringkast. Deze installatie vervangen door een houtkachel van 5000€ en een brikkettenverbruik van 1000kg /jaar aan 300€/1000kg dat levert niets op.(kachel gaat maar half zolang mee als een accumulatiekachel en deze vergen geen onderhoud). Een kennis van mij heeft 35j geleden elektrische vloerverwarming geplaatst en verbruikt 24000 kwh voor verwarming en SWW en hij vond 2650€/jaar verschrikkelijk veel geld totdat hij ging rekenen een warmtepômp zou dubbel zo duur uitkomen vooral door de installatiekost en niet op lage temperatuur kunnen verwarmen en levensduur van de installatie. Gas kwam iets beter uit maar was toch duurder op lange termijn.Ikzelf verwarm momenteel met een massakachel en vroeger met accumulatieverwarming niettegenstaande het economischer was om een derde meter uitsluitend nachttarief te installeren heb ik toch gekozen voor een massakachel en zijn gezelligheid. In dit forum hebben we het niet alleen over economie maar ook over ecologie en wie zegt dat een warmtepomp met dag/nacht verhouding van 60/40 en de helft minder verbruik ecologischer is dan de nachtstroom uit een kerncentrale die anders verloren gaat terwijl voor de dagstroom van  een warmtepomp een gascentrale bij in dienst moet gezet worden.Verder mogen we niet vergeten dat voor de prijs van een warmtepomp moet gewerkt worden en hoeveel verbruikt men met 1 jaar werken gaan??.In een passief huis met 3500Kwh verbruik per jaar is een rolletje kabel voor vloerverwarming van 250 meter en enkele zekeringen die men ook nodig heeft voor de warmtepomp toch een zeer ecologische oplossing i.v.m. materiaalgebruik, energie voor het transporteren,energie voor het plaatsen,kosten voor intresten en afschrijving lening enz.We moeten zeer voorzichtig zijn voor een besluit of beslissing te nemen, het economische is meestal gemakkelijk te berekenen,maar het ecologische is veel moeilijker te bepalen en iets wat niet economisch is kan nooit ecologisch zijn want voor een bepaald bedrag aan geld is er altijd een hoeveelheid energie verbruikt.In een dure ecologische wagen is zodanig veel geld ingestoken dat hij niet meer ecologisch is al verbruikt hij minder want het  energieverbruik is al groter voordat deze ecologische wagen ook maar 1 kilometer gereden heeft.

Lowtech

Beste Lowtech,

 

Het verbruik van uw zoon is inderdaad laag t.o.v. het gemiddelde. Houdt dit alle verwarming in? Wordt dit met andere woorden niet regelmatig aangevuld met elektrische vuurtjes in de badkamer, slaapkamers en leefruimtes bij koud weer? Accumulatie heeft het nadeel dat bij koud weer je vaak op dagtarief moet bijstoken.

 

Zelfs met een eventuele beperkte bijstook toont dit aan dat met een eventuele combinatie van goede isolatie, bescheiden woning en/of beperken van de warmtevraag het verbruik sterk binnen de perken kan gehouden worden in wat waarschijnlijk geen LEW is.

 

Voor het financiële aspect is het belangrijk er rekening mee te houden dat we nu in de absuurde situatie verkeren dat de vorige regering de lasten op elektriciteit verlaagd heeft ipv op arbeid. Rekening houdend met de gestegen distributiekosten en een BTW tarief dat waarschijnlijk binnen relatief korte termijn terug naar 21% gaat zou dit verbruik op 600 euro komen. Als daar geen ander verbruik zou bijkomen op andere tellers, dan is dat geen slechte prestatie.

 

Als alternatief een houtkachel met brikketen lijkt mij niet ideaal: hoge investering en die houtkachel zal maar een deel van het elektrisch verbruik vervangen indien er niet altijd iemand thuis is om de kachel te vullen. Een goede programmeerbare pelletkachel kost geinstalleerd een 2500 euro. Een goede tweedehands is te vinden voor minder dan 1000 euro. Let dan wel op de leeftijd van het toestel: 10 a 15 jaar is denk ik een goed streefdoel. Als de accumulatieverwarming 3500 kWh voor zich zou nemen, dan schat ik dat een pelletkachel minder dan 3000 kWh dient te leveren. Accumulatiekachels hebben immers vaak volgende neigingen:

* Om 6 uur 's ochtends is het met accumulatie vaak warmer dan om 6 uur 's avonds; de warmte wordt dan niet optimaal benut.

* Zelfs met weersafhankelijk regeling zit je meer dan eens met opgeladen kachels die hun warmte grotendeels afgeven terwijl de zon dit overbodig maakt. Die weersafhankelijke regeling kan immers niet in de toekomst kijken.

Met 650 kilogram pellets aan 200 euro per jaar afhaalkosten inbegrepen zou dit moeten lukken lijkt me. Dit zou ruimte moeten laten voor een beperkte financiële besparing. Het zal wel iets meer werk kosten dan accumulatieverarming. De kachel kost onderhoud (bijvullen, kuisen...) maar met dit verbruik zal dit wel meevallen. Qua milieu durf ik niet te twijfelen. Zelfs al is het verbruik van accumulatie 's nachts, een centrale zal meer moeten stoken als de kachel oplaadt. Elektriciteit die niet gebruikt wordt gaat immers niet zomaar "verloren": productie en verbruik dienen op elk moment in evenwicht te zijn.

De DHZ zaken bieden ook pelletkachels aan die geïnstalleerd minder dan 1000 euro kosten. Over de kwaliteit zal ik niet oordelen. Waarschijnlijk zijn deze niet programmeerbaar en hebben ze enkel een aan/uit knop, een vermogensstand en/of thermostaat. Voor 1500 euro zonder installatie vind ik bij een vlug zoeken een programmeerbare kachel van een merk waarmee ik geen ervaring heb.

 

Wat betreft die kennis: 24000 kWh voor verwarming en SWW met elektrische vloerverwarming. Ik vermoed dat die kost van 2650 euro per jaar iets is uit lang vervlogen tijden. Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat zo een groot verbruik kan op uitsluitend nachttarief (toch niet met vloerverwarming, op koude dagen zou die vloer waarschijnlijk meer dan 200 kWh moeten bufferen).

 

Bij een enkelvoudige teller komt dit nu neer op ruwweg 5000 euro per jaar. Bij een gemengde dag/nacht teller die elk de helft voor zich nemen komt dit neer op 4600 euro per jaar en dit aan het tijdelijk verlaagde BTW tarief van 6%. Met 21% BTW wordt dit voor beide opties meer dan 5000 euro per jaar. Als hij een goede schouw heeft, dan verdient een pelletkachel die gebruikt wordt als hoofdverwarming en eventueel aangevuld wordt met elektriciteit als bijvewarming zich binnen de twee jaar terug. Ook andere opties hebben een extreem korte terugverdientijd. Hier lijken mogelijkheden te over te zijn tot verbetering, ook als is dat niet noodzakelijk een volledig nieuwe CV op gas.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

beste jurgen,

1 energiebron en 1 soort verwarming maakt het geheel éénvoudiger dan een combinatie.

Houtstook 5000Kwh       150€

Pellets                             300€

Briketten geleverd            300€

Gas luminus 5000Kwh     12x24,52= 294,24€

Uitsluitend nachttarief       490€

KVO10 aan 0,04€/Kwh    200 €

Dus goedkoper als accumulatie kan voor deze persoon niet tenzij hij hout wenst te stoken en bij slecht rendement van de kachel zal het niet beterkoop zijn. Gas is ook maar 25% goedkoper als uitsluitend nachttarief. We mogen ook niet vergeten dat een meter met uitsluitend nachttarief ook het voordeel geeft van een nachttarief tussen 13u en 15u en dit voorkomt een afkoeling waardoor we na 19u in de kou zouden zitten.Bij overdimensie van de kachels zouden we deze ook grotendeels kunnen laden tussen 13u en 15u.Kostprijs voor een passieve accumulatiekachel is peanuts t.o.v. cv en komt in de buurt van een pelletkachel. Boekhouders kiezen voor accumulatie ecolisten natuurlijk niet.

Lowtech

Beste Lowtech,

 

voor uw zoon is het financieel inderdaad een dubbeltje op zijn kant. Maar die persoon met elektrische vloerverwarming, werkt die werkelijk op uitsluitend nachttarief? Heb je daar zekerheid over?

 

De benodigde hoeveelheid warmte lijkt me heel moeilijk comfortabel in de vloer te bufferen. Veel systemen met elektrische vloerverwarming werken dan ook niet op uitsluitend nachttarief. Financieel maakt dit een enorm verschil.

 

Mvg,

Jurgen

 

 

Lowtech,

 

Wat betekent KVO10 aan 0.04 euro/kWh? Over wat hebt ge het, en aan deze prijs?