leempleister luchtzuiverend

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goeiemiddag!

Wij kregen het advies van een ecologisch werkende aannemer om onze muren van de slaapkamers (die we gaan renoveren) te lemen.
Hij zei dat dit luchtzuiverend werkt.
Op het wereldwijde web, vind ik dat inderdaad overal terug, maar nergens vind ik de uitleg over HOE dat precies werkt.
Iemand die dit kan uitleggen aan deze leem-leek?

Reacties

Sara,

Leem is niet luchtzuiverend in de strikte betekenis van het woord, maar leem is wel minder luchtvervuilend dan het klassiek gebruikte gips. In die zin kan je dan veronderstellen dat de binnenlucht met leem als pleister gezonder is.

 

Leem werkt niet echt luchtzuiverend, maar eerder vochtregulerend. Leem wordt meestal in een vrij dikke laag opgezet en heeft de bijzondere eigenschap van hydrofiel te zijn, dat wil zeggen dat leem graag vocht uit de lucht of uit de achterliggende stenen opneemt. Concreet wil dat zeggen dat je als het ware een gigantische spons tegen je muur maakt. Als de luchtvochtigheid in je kamer hoog is dan neemt de leem dit overtollig vocht op uit de lucht. Later, als de luchtvochtigheid in je huis laag wordt, bijvoorbeeld in de winter als de verwarming veel brandt, dan komt dat vocht terug uit de leempleisterlaag. Dat maakt dat er minder schommelingen zijn in de luchtvochtigheid en dat geeft een aangenaam gevoel. Te vochtige lucht is niet gezond (bijvoorbeeld omdat stofmijten het dan heel goed doen) en heel droge lucht is heel onaangenaam.  Leem maakt alles stabiel op een aangenaam niveau.

Een ander aspect is het vermogen om warmte te bufferen. Een lemen muur die overdag in het zonnetje staat neem die warmte op en geeft die 's avonds langzaam weer af. Ook dit maakt dat temperatuurschommelingen minder snel gaan. Ook weer aangenaam.

Dus het is niet zo dat leem vuile lucht weer zuiver maakt, het stabiliseert het binnenklimaat en dat maakt je huis aangenaam om te vertoeven.

Groet,

 

Kristof

Dank u, heren, voor deze heel verhelderende uitleg!

Ik veronderstel dat het effect niet even groot zal zijn als het slechts om een dunne laag leem gaat?

We zijn er namelijk nog niet over uit of we gaan lemen tegen de bestaande wanden of volledig gaan herbeginnen.

Als de oude bepleistering nog goed is en overal goed hecht is het uiteraard de meest ecologische keuze om die te laten hangen.  Zo vermijd je weer een hele hoop bouwafval + er kan weer een hele hoop leem in de grond blijven zitten die dan niet per vrachtwagen vervoerd moet worden. 

Met vriendelijke groet, 

 

Kristof 

Helemaal eens met Travertijn. Ik heb de ervaring dat bij renovaties en restauraties veel te vug wordt besloten om de bestaande bepleistering af te kappen en te vervangen door nieuwe terwijl je die oude bezetting perfect kan bijwerken en herstellen zonder dat je achteraf het verschil merkt met nieuwe bezetting.

Alweer bedankt, heren, voor jullie verduidelijkende antwoord!