welke ventilatie unit kiezen voor D ventilatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi, We gaan balansventilatie steken. Hebben reeds 2 offertes en het grootste verschil in prijs zit hem in de unit. De offerte is voor een klein huishouden dat volgens epb tegen de 290 m³/h moet ventileren (oppx3.6) Als ik de unit bekijk op "EPB-productgegevens databank - VENTILATOR EN VENTILATIEGROEP" lijkt mij de goedkoopste de beste te zijn. Vallox 1x VA96SE 288 m≥/h met 1x RH sensor --> 3149 euro excl (via lemmens) WTW motor DC - max vermogen ventilatoren 102 DC rendement bij respectievelijk debiet 77% 126 77% 216 76% 306 Volledige by-pass automatische regeling NEEN (waarschijnlijk wel met de RH sensor--> 8 standen) Ubiflux W400 (ubbink)--> 1475 euro excl (via rubanà WTW DC - max vermogen ventilatoren 97 DC rendement bij respectievelijk debiet 86% 60 81% 239 78% 400 Volledige by-pass automatische regeling JA Ik heb natuurlijk de neiging om voor de goedkoopste te kiezen, maar ik wil wel zeker zijn dat dit machien het goed doet, niet te veel lawaai maakt en het lang uithoud. Iemand ervaringen? De meerprijs van de vallox zit ook natuurlijk is de rh sensor. Weet iemand of deze investering effectief het verbruik drastisch verminderd? je moet toch altijd goed ventileren en niet enkel gebaseerd op vocht? Alvast bedankt Simon

Reacties

Met 290m³/h is de keuze eerder beperkt. Ben je zeker dat je dat nodig hebt. Oppevlakte x 3.6 is grofweg juist, maar alleen in de ruimtes met aanvoer. SLaapkamer, bureau, woonkamer,... Maar dus zonder natte cellen (wasplaats, keuken, badkamer, WC) en ook zonder bergruimtes, eventueel dressing, doorvoerruimtes (hall, gang).

 

Dit alles volgens EPB norm uiteraard.

 

Mvg, Marc

Ik begrijp niet geod wat je bedoeld.

Ik neem idd gewoon de oppervlakte van de rijmtes waar er verse lucht moet worden aangevoerd en dat komt op vermenigvuldigd met 3,6 ongeveer 290.

Maar mijn vraag is niet of deze berekening juist is. 

Mijn vraag is, hoe dat ik weet welke unit goed is en zijn prijs waard is.

 

Om te weten welke de beste unit is, moet je dus wel zeker zijn welke debieten je nodig hebt. Het is daarom zeker zinvol te kijken wat nodig is.
Daarnaar moet je beseffen dat Vlaamse ventilatieeisen onzinnig zijn in de zin dat ze een Max. Debiet voorschrijven dat je moet halen. In de praktijk ga je dat debiet nooit gebruiken. Maw, je zal steeds een toestel installeren dat te groot is voor wat het moet dienen.

Walter

Ivm de specs: zeker ook het geluidsniveau van ieder toestel bij verschillende debieten vergelijken.
Extra regelingen als rh lijken me zinloos in een woning (ik zie niet in waarom een korte periode iets hogere rh slecht zou zijn).
Het nut van meer de 3 standen ontgaat me (je moet die dan wel kunnen instellen).

Vergelijk de specs ook eens met Bv een duurder Paul toestel. Veelal zie je dan dat Bv naar geluit toe er een zeer groot verschil is.
Duurzaam is echter moeilijk te vergelijken.

Walter

Beste

ik vrees dat een rh sensor een technisch risico is, verder moet je ook eens zien wat een filter kost, en hoeveel deze moet vervangen worden

 

 

eddy

ps wat zou de prijs zijn van deze units zijn was er en europees lijstje van goedgekeurde toestellen ipv een vlaams....

 

Volgens mij moet ge ook zien of ge er een pollenfilter F7 kunt in plaatsen. Anders moet men een afzonderlijke filterkast voorzien. Een automatische regeling van beide debieten brengt wel goede E-punten op.

Allemaal bedankt om te reageren,

Echt geholpen ben ik niet buiten het feit dat de rh sensor niet nodig is.

Een koop op goed geluk dus.

Mvg,

Simon

Bracht het vergelijken van de geluidniveaus iets?

3 dagen en je geeft de vergelijkingstocht al op? Zo snel?

Heb je je al verdiept in de berekening van het nodige volume? Je weet al dat er maxima zijn voor bv. slaapkamer, badkamer? Dat je m²'s X 3.6 dus een té groffe berekening is?

 

Je bent voldoende creatief geweest met (mogelijks) open keuken, bureau's die officieel "berging" heten etc. ?

De normen ken ik allemaal, maar dat laatste, daar heb ik nog niets over gehoord. Wat bedoel je daarmee?

mvg,

Simon

Staan jullie mij toe om hierop te reageren ,

 

ik heb onlangs volgend antwoord gepost ivm een andere vraagstaart , en kom dus tot volgend gegeven :

 

Ik heb zelf wat verder gezocht op het internet en heb wat meer info gevonden ivm. mijn probleem.
Ik zal dan ook zelf op mijn eigen vraag antwoorden , misschien hebben andere bouwers er dan ook wat aan.
Volgens wat ik gevonden heb , is er met de combinatie open keuken/eethoek /leefruimte/zithoek wel wat te doen (lees : spelen met m2)  op EPB-ventilatiegebied.
We weten allemaal dat vlgs de EPB-eisen vaak zeer grote luchtvolumes moeten geventileerd worden, de klassieke 3.6m3/h.m2 (althans , vlgs de theoretische berekeningen), wat vaak een investering in grotere en duurdere ventilatie-units vergt
Nu is het ook zo dat , op gebied van pulsie en extractie keuken en eethoek extractiegericht zijn, terwijl leefruimte/zithoek pulsie moeten krijgen.
Bij de uitrekening van het nodige vermogen in EPB  (lees aantal m3/uur) van de ventilatie , zien we dat er in de doorsnee woning vaak meer "droge" ruimten zijn (slaapkamers, zithoek, studerkamer...) die pulsie vergen, en in verhouding minder "natte" ruimtes,waar extractie nodig is, hetgeen het soms moeilijk maakt één en ander in balans te brengen.
 
En hier komt het voordeel van 1 grote ruimte (zoals bij mij het geval is ) : aangezien we hier voor deze ruimte bij de epb-aangifte een kunstmatige indeling naar pulsie en extractie moeten doen , kunnen we de keuken/eethoek vrij ruim nemen , en het aandeel zithoek wat kleiner .(puur theoretisch naar aantal m3 benodigd ventilatievolume)
Hiermee krijg je twee vliegen in 1 klap : je aandeel pulsie (vaak al te hoog) verminderd , waardoor je meer kans maakt om met een kleiner toestel toe te komen , en je aandeel extractie verhoogd , zodat je gemakkelijker beide in balans krijgt.
Leve de open keuken !
Wie zelf wat dieper op het ventilatieprobleem wil ingaan, kan ik zeker deze site aanraden.
http://habitos.be.msn.com/nl/bouwen/de-ventilatiespecialist-2194/

Ik heb eens gekeken naar de geluidsniveau's. De ene maakt het geluid van een orkaan (55dba bij 150m3/h). De andere is fluisterstil (een goede 40dba). Nu aan jou om te zien wat bij welke hoort.

Walter

Ik heb de technische fiches van beide, maar ik geraak niet wijs uit die geluidsmetingen. 

Ik vermoed dat de vallox de "stille" zal zijn....

 

Ik zou hier ook met kunnen spelen, maar het maakt niet zo veel uit. Het zou op 30m³ komen dat ik kan verschuiven van aanvoer naar afvoer. Toch bedankt voor de tip.

 

Doe eens een poging neer te schrijven wat je wel vind ivm geluidsniveau's.

vallox 96se bij een debiet van 53,8 geeft hij 64db(A) bij toevoerkanaal.

De ubbiflux geeft enkel een waarde bij toevoer met debiet 400m³ en dat zou enkel 69,5 db(A)zijn.

Maar deze twee waarden zijn nogal moeilijk te vergelijken als je niet weet hoe groot de druk is en als de debieten al niet gelijk zijn.

en uiteindelijk hangt het geluid toch veel af van de installatie van de buizen en de dimensionering, of heb ik het mis?

 

Je kan natuurlijk de eenheden erbij zetten bij de valox. Dat helpt bij het begrijpen... :-).

De waardes bij 400m3/h zijn weinig relevant. Dergelijk debiet gebruik je nooit. Kijk beter naar praktische debieten tss 150m3 en 200m3.

Geluid van.de installatie hangt idd af van luchtsnelheid in de buizen maar ook het geluid van het toestel wordt getransporteerd door de buizen. Met wat ik vind in de documentatie bij de vallox is deze naar mijn mening stil genoeg. De andere is niet zonder geluidsdemper te gebruiken om geluidsoverlast te voorkomen. En dan nog zal je die volgens mij in de woning horen als het stil is.
Misschien spreekt iemand mij tegen.

Beste..,

Ik heb een ventilatie D van Brink. Een renovent Excellent 400 uit 2011.

Zij hebben mij deze verkocht als zijnde zeer stil. En dat is hij ook.

Maar het leidingwerk is uitgevoerd door Kempair (volle dochter van Brink) uit Eindhoven. Zij hebben stalen buizen gebruikt.

Deze buizen zijn de beste geluidstransporteurs (en volgens mij versterkers die er zijn). Wanneer er een klep

wordt aangestuurd hoor je deze in de CV ruimte niet (nauwelijks) maar op de slaapkamer komt het geluid versterkt

door. Het lawaai dat de door de buizen de slaapkamers binnenkomt is van een onacceptabel niveau. Brink heeft in

deze haar verantwoordelijkheid niet genomen en mij met de installatie laten zitten. 

Wanneer het weer het maar even toelaat gaat de installatie uit en de ramen op kiepstand.

Wat ik wil zeggen is dat de keuze van het leidingwerk voor een belangrijk deel bepalend is voor het succes van de installatie. 

Staal dien je niet toe te passen. Wat het dan wel moet zijn weet ik niet daar ik geen installateur ben. Vraag in ieder geval garantie 

voor de gehele installatie en niet alleen de unit.

Groet,

Piet

 

 

Piet,

 

In welke stand ventileert ge 's nachts? De buizen hebben inderdaad geen verband met het apparaat. Ik veronderstel wel dat ge geluidsdempers hebt.

 

Wij hebben een Orcon HRC-300 met gegalvaniseerde buizen voor de inlaat. Wij zijn sinds 7 jaren zeer tevreden, behalve dan voor het geluid bij het hoogste debiet. Maar gelijk dat nooit opstaat behalve als er veel volk in huis is, hindert dit niet.

http://www.bouw-energie.be/download/systeemd.php kijk eens naar die tabel , daar heb je rendement en geluid in één tabel kun je goed vergelijken tussen alle systemen ik heb een vasco gekozen, nu zitten ze nog te piekeren of ze mijn dak gaan perforeren of niet voor de luchtaanvoer

Het rendement gaat over warmteverliesrendement. Dus in theorie is 90% natuurlijk veel beter dan 85% al is het maar dat die 85 in fiet 50% meer warmteverlies heeft

ik zou vooral naar het verbruik kijken omdat zo'n toestellen 24u blijven draaien in standby

Dus 100watt in stand 1, is 2,4kWh per dag x 365= 876kWh per jaar = 200euro per jaar verbruik

en vooral kijken naar het onderhoud van de filters, kostprijs per filter

 

 

Inderdaad, verbruik ook even bekijken.  De onze is er eentje die 700kwh per jaar verbruikt.  Maar de filters zijn wel goedkoop.

Een set kost dacht ik 40 euro en ik doe er een jaar mee.  Meestal vervang ik ze na 10maanden.

100 watt in stand 1 is wel heel veel Paul.

Hier ongeveeer 19 watt in de normale stand (120 m³/uur). Of 167 kWh per jaar, of 37 € per jaar.

My take , meestal lukken tabellen niet goed op dit pokkemessageboard (niet persoonlijk nemen hé) rendement m3 stand 1

  rendement m3 stand 1 Watt/400m3 verlies warmte verbruik Filters PP 10jaar Vasco 85 106 104 29 € 60 € 30 € 1.800 € 4.700 € Vallox 77 126 102 52 € 95 € 61 € 3.149 € 9.148 € Ubiflux 86 60 97 15 € 32 € 19 € 1.475 € 5.146 € Brink 85 60 97 16 € 32 € 19 € 969 €

4.145 €

 

Dus moest ik moeten kiezen is het Ubiflux en geen vallox dat is mijn antwoord op basis van schatting van warteverlies die 52euro per jaar bedraagt versus 15euro, op basis van verbruik die 95euro per jaar bedraagt versus 32euro, en op basis van kostprijs van filters die drie maal duurder zijn...

Dus die Vallox kost u in tien jaar tijd 9000euro, en die Ubilfux zal 5000euro kosten

 

Piet,

Super bedankt voor jouw reactie. Dit is het soort reactie waar ik op wachte. Iemand die effectief één heeft staan.

Paul,

Ook super bedankt voor je reactie.

De gegevens die ik initieel gebruikte komen ook uit die lijst, maar het geluidsniveau staat daar toch niet tussen?

Waar haal jij die info die je post in je laatste post? Als ik je berekening juist zijn, heb ik snel gekozen ;)

Maar uiteindelijk is een rendementsverschil van 5 of 10% niet echt veel, dat gaat over 1 of 1,5 graden maximum als het 0 graden buiten is en 20 graden binnen.

Wat betreft verbruik is idd de vallox een iets grotere verbruiker (bij max verbruik).

Over de filters: de vallox heeft wel een buitenfijnstoffilter f7, wat de paketten duurder maakt vermoed ik. Maar wat ik nu en hopelijk in de toekomst strikt genomen niet nodig heb.

 

Het verbruik hangt ook sterk af van de weerstand die het buizensysteem geeft.

Lemmens biedt me Lindab buizensysteem aan die eerst doorsnede 160 hebben en later bij aftakkingen 125 en enkele 100. Luikt mee heel goed kwa weerstand, maar mogelijks gemakkelijk geluidsoverdracht. Want ze stelllen geen dempers voor tussen de kamers.

Terwijl Duco me het hybalans systeem voorsteld, waar ik vertrouwen heb dat het geluid van de unit zeker niet tot in de kamers resonneerd, maar waar ik wel schrik heb voor grotere weerstanden omdat de binnenkant niet volledig glad is en vooral omdat alle aftakkingen door een binnendiameter gaan van 90. Dus mogelijks grotere weerstand (met hoger verbuirk) en bij grotere debieten wrijvingslawaai.

 

Iemand ervaring met hybalans? (ik vraag niet "iemand ervaring met galvanspiraalbuiern" aangezien daar genoeg is over geschreven)

zelf berekenen toch ?

die warmteverliesberekening haal ik uit een Wiki, en pas ik toe op de tabel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ventilatie#Warmteverliezen

de verbruikberekening is een schatting op basis van m3 lucht getransporteerd en geextrapoleerd uit het verbruik bij 400M3 en 300M3 respectievelijk, niet honder procent katholiek, maar geeft toch een richting

die filters, kijken naar de prijzen van de filters en de kits per jaar bvb 

de dB's vind je toch terug bij de documentatie van de fabrikant

https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&…

 

Beste,

Ik heb ervaring met het systeem Comfotube, dat is hetzelfde principe als Hybalans. Een hoofdleiding voor pulsie en één voor extractie vertrekken vanuit de unit naar twee geluiddempende collectors. Van hieruit vertrekken aparte kunststofleidingen naar elk ventiel.

Geluid hoor je niet op de normale gebruikstand, nauwelijks op de tussenstand, 's nachts hoorbaar op de hoogste stand maar niet storend overdag bij normale omgevingsgeluiden. In ieder geval is er met dit systeem geen geluidsoverdracht mogelijk van kamer naar kamer.

In verband met het reiningen lijken mij deze systemen de gemakkelijkste, alles is bereikbaar, er zitten nergens aftakkingen of korte bochten. Ik heb het nog niet daadwerkelijk gedaan want het blijkt nu na drie jaar nog totaal niet nodig.

 

Dank je Charel! Als ik het goed begrijp is dit systeem geïnstalleerd bij jou?

klinkt geruststellend.

Heb ik bij mezelf geinstalleerd ja. Dit systeem is degelijk en betrouwbaar. Ik zou wel kiezen voor een diameter van rond de 90 mm.

heb jij een geluidsdemper tussen uw brink en de kanalen ?

en heb jij een loskoppeling tussen de leiding en de ventilatieopeningen ?

Wat betreft het maximale debiet van het toestel. De EPB aangifte voorziet de mogelijkheid om een kleiner toestel dan berekend te plaatsen, maar dan krijg je wel een boete. In sommige gevallen kan het zijn dat de boete minder kost dan een groter toestel, dus deze mogelijkheid is te overwegen. Een groter toestel zal waarschijnlijk wel minder lawaai gaan maken omdat het op deellast gaat draaien (en meestal op eebn zeer lage snelheid), wat ook meegenomen is.

Over kostprijs van de filters die bij het toestel horen zou ik me niet erg druk maken. Vindt je ze te duur, dan plaats je gewoon een apparte filterkast. Ik heb onlangs nog een P7 filter bijgeplaatst in de pulsiekant van het toestel.

Voor filters en filterkasten kan je eventueel ook eens kijken bij een 'growshop'. Die hebben behoorlijk wat filters en filterkasten in de aanbieding.

Lacroix,

Dank je voor je antwoord. Ben ik met eens.

Charel,

bedankt. Ik ga idd voor de 9cm diameter. (hybalans plus van burgerhout)

 

 

 

 

Hoi,

Ik heb het pakket gekocht bij Ruban zelfbouw. De installatie was eigenlijk heel eenvoudig. Alles zelf gedaan, buiten de gaten boren. (Heb die trouwens droog laten boren. Echt fantastisch).

Daar mijn huis nog niet volledig luchtdicht is (dit zal ook nooit 100% zijn) kan ik nog niets zeggen over het werkelijk energieverbruik, noch over de energiewinst, daar het nog geen winter is geweest.

Toch is de lucht duidelijk minder doef en geurtjes zijn sneller weg.

Het debiet staat op 75% van het wettelijk aanbevolen verluchtigsdebiet.

Tot nu toe kan ik geen enkel nadeel benoemen buiten de geluidsoverdracht naar de aanvoermonden van de unit uit. Mijn vrouw is er pas 4 maand na installatie van bewust geworden. Dus heel erg storend is het niet. Toch niet ideaal. 

Ik ga dus nog geluidsisolatie steken tussen de unit en de collectoren.

Hopelijk is hier iemand met geholpen.

komen kijken mag ook.



Normaal is constant ventileren aan 30 % meer dan voldoende. Op die manier zal je waarschijnlijk niets meer horen. Je verbruikt dan ook minders stroom en de filters blijven langer proper.

Waarom is dan die 100% of het volume van je leefruimtenx3,5 dan de aanbeveling van de overheid?

Ruban zei dat ook, maar ik bebruip het niet zo goed. Het is duidelijk dat als je 1x per uur je ruimte verlucht dat je de beste reductie hebt van ongezonde stoffen. Meer zou de hoeveelheid ongezonde stoffen niet veel verminderen, maar minder verluchten vermeerderd sterk de aanwezigheid van die stoffen.

 

Toch bedankt om te reageren.

Ik zette mijn bevindingen hier, in de hoop iemand te kunnen helpen in zijn/haar zoektocht naar een "goed" systeem.

 

Waarom is dan die 100% of het volume van je leefruimtenx3,5 dan de aanbeveling van de overheid?

Ruban zei dat ook, maar ik bebruip het niet zo goed. Het is duidelijk dat als je 1x per uur je ruimte verlucht dat je de beste reductie hebt van ongezonde stoffen. Meer zou de hoeveelheid ongezonde stoffen niet veel verminderen, maar minder verluchten vermeerderd sterk de aanwezigheid van die stoffen.

 

Toch bedankt om te reageren.

Ik zette mijn bevindingen hier, in de hoop iemand te kunnen helpen in zijn/haar zoektocht naar een "goed" systeem.

 

Het is een misvatting dat het beter zou zijn (of verplicht) dat je constant ventileert aan het hoogste opgelegde debiet. Er is enkel vereist dat je dat (in bepaalde gevallen) zou moeten kunnen halen.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een feestje met een 10 tot 20 tal genodigden.

In normale omstandigheden is het onzinnig.

 

 

De normen worden uitgedrukt in m3/h en per m². Dit is natuurlijk onizin, want hoe kleiner de ruimte, des te groter zou het debiet moeten zijn voor eenzelfde aantal personen. Men spreekt beter van m³/h en per persoon. Wanneer men aan 25 m³/h en per persoon komt is dit ruimschoots voldoende. Met iets minder zou men eventiueel ook toekomen, maar in de slaapkamer moet toch wel voldoende reserve nemen om het CO2-gehalte in toom te houden.

Voila, en dan ventileer ik voor twee à drie personen en op de laagste stand nog altijd meer dan het dubbele van wat nodig is.