zonnepanelen in het dak integreren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring met het integreren van zonnepanelen in de dakbedekking?

 

Mij gaat het om het volgende: bijna onze gehele zuidelijke dakhelft (zadeldak) zal bedekt zijn met zonnepanelen (1/4 PV en 3/4 vlakke plaat thermisch). Onafgezien van het lichtjes lager rendement van PV (door de hogere temperatuur), stel ik me nog vragen bij de waterdichting van het geheel.

 

Bij integratie, zie ik dat er dikwijls metalen golfplaten gebruikt worden. Deze dienen als waterdichting, een soort onderdak onder de collectors en tegelijk worden de panelen (of beter de horizontale profielen waar de panelen op komen) opgevezen.

 

Allemaal goed en wel, maar als je eerst je best gedaan hebt om zo dampopen mogelijk te bouwen, om vervolgens af te sluiten met metalen platen, dan wringt er iets. Zijn er nog andere oplossingen voor een waterdichte dakintegratie van zonnepanelen.

 

Mvg, Marc

Reacties

Beste

waarom zou je de panelen inbouwen in het dak?

Pannen gaan generaties mee, zonnepanelen 20 jaar? Na > 20 jaar moet terug goed passende panelen vinden...

eddy

in elk geval je spaary 5000 euro dakpannen uit, en vervang je ze door zonnepanelen dan moet dat kunnen. Jawel, enig probleem is de maatvoering, je moet dat ongeveer doen matchen met de breedte van uw huis, 

Anderzijds kan ik mij inbeelden dat binnen 20 jaar het probleem veel simpeler op te lossen is dan nu, dus doen jawel

Het verhoogt uw rendement van uw investering in uw huis. Het enige dat niet klopt is dat dakpannen elkaar overlappen en dat jij uw zonnepanelen niet overlappend gaat kunnen leggen, je zou daar een soort overlappende oplossing moeten vinden zeg maar een soort waterdicht velletje dievan het ene paneel op het andere ligt. 

Je kunt panelen wel dicht aansluitend leggen maar niet overlappend. inderdaad komt het niet op die druppel die tussen uw PV's gaat vallen, maar toch, op den duur kan het wel een paar liter zijn...Dakpannen zijn toch een waterdichte huid.

ze noemen dat

 

'roof integrated'

https://www.google.be/search?q=pv+integrated+roof&client=opera&hs=pOc&t…

 

Dag Marc,

 

natuurlijk kan dit, vroeger kwam dit meer voor dan nu.

anders moet je de zonnepanelen (thermisch) van Izen eens bekijken, zo lager er vroeger op ons dak en deze waren vorozien van een goede, waterdichte en toch eenvoudige "omlijsting" voor integratie.

op grote installaties wordt dit natuurlijk niet eenvoudiger maar het kan zeker.

maar ik vraag mij ook af of je wel degelijk goedkoper gaat uitkomen

een 2e bemerking : milieuimpact, waterdichting bestaat uit galva, alu, en lood-slabben <-> pannen ;-)

 

veeel succes met je werken

stefan

 

Maatvoering aanpassen valt mee. Moet niet aan het huis aangepast zijn, maar wel aan het dak. Bij een dakoversteek kan je spelen met de oversteek. 20 cm meer of minder verdeelt over 2 kanten... Voeg daar nog een soort bakgoot aan de kanten aan toe en je bent redelijk flecibel i.v.m. toekomstige vervanging.

 

 

 

 

Ge zegt 1/4 PV en 3/4 thermisch. Dit ziet me toch eigenaardig uit. Is het niet het omgekeerde. Voor welke soort wilt ge een integratie in de dak?

Hallo Pierre,

 

Het is de bedoeling om beide te integreren. En de verhouding is geen vergissing. Misschien herinner je je nog het seizoensbuffer plan van mij, dan zal je wel snappen dat de verhouding niet verkeerd is

Ik besef dat beide types een verschillend formaat hebben, wat de zaak niet eenvoudiger maakt.

 

ik ben al wel een heel mooi systeem tegen gekomen, jammer genoeg enkel voor PV in verband met formaten:

http://www.gseintegration.com/en/InRoof.html

 

Mvg, Marc

Beste

thermische panelen heben een temperatuur van -10 op de koudste wolk loze nacht van het jaar, en +/- 90 ° op de warmste zon dag.

Dit 100 ° temperatuur verschil zal voor uitzetting en inkrimping zorgen. Zal dit geen problemen geven als je meerdere panelen aan elkaar hangt?( en inbouw zodat er geen speling tussen de panelen zit?)

Waarschijnlijk wordt het moeilijk eeb installateur te vinden die ervaring heeft met zoveel panelen aan elkaar hangen?

eddy

 

Ook bij dakinbouw zit er ruimte tussen de panelen, eigenlijk ongeveer evenveel als bij dakopbouw. De dakinbouwsystemen zorgen er juist voor dat het water dat tussen deze speling loopt wordt afgevoerd.

 

Mvg, Marc

zoals gommer aangeeft, eigenlijk zit er achter de inbouw nog een "extra kuip" die het hemelwater tegenhoud. Zo'n inbouw systeem vertrouwt nooit op zonnepanelen en/of -collectoren die tegenelkaar geplaats zijn.

Hier schuilt natuurlijk een meerkast van het inbouwen tov. het simpel op het dag leggen.

Als het duurder is, waarom dan nog "inbouwen" ??? uitzicht?

eddy

Inbouwen is duurder dan opbouw, zuiver voor de panelen + inbouwsysteem. Maar inbouw bij nieuwbouw of volledige renovatie (als er dus nog geen dakbedekking is),  is dan weer goedkoper. Mooier ook, maar dat is persoonlijk.

er bestaan anders van die combinatiepanelen

Fototherm

Ing. Luca Maresia   Area Sales Manager

email : luca.maresia@fototherm.com

33050 Gonars (UD)  ITALY

www.fototherm.com

______________________

Christophe Ragolle 

Windhoek 29  8790 Waregem  E : christophe@project0.be/sales@project0.bewww.project0.be 

______________________

Jan van Houtum

R&R Systems B.V.  De Energieverdieners

Vliet 17

5422 VV  Gemert

Email: jvanhoutum@energieverdieners.nl

Internet: www.energieverdieners.nl

______________

 

Solimpeks, turkse panelen

_________________

 

software om zo'n prachtig fresnel systeem te ontwerpen

http://cpvcad.com/?laid=1&com=module&module=menu&id=5

 

Kris, dat was NIET zo bij onze thermische panelen op vorige woning, ik toen ook andere merken bekeken en was ook niet zo.

meerprijs zit hem o.a. in pannen aanpassen, volledige omtrek, niet een paar voor de haken en ook de gootstukken over de volledige omtrek, als je meerdere panelen moet/wil combineren, ook gootstukken tussen de panelen nodig.