Opbouw wand met strobalen en houten gevel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben een vakantie woning aan het ontwerpen voor mijn buurman.
Mijn budget ligt rond 125 000 euro. Ik heb gekozen voor strobalen als isolatie omdat dit goedkoop is. Mijn primaire structuur bestaat uit gelamineerde balken, om grote open ruimtes te hebben. Mijn buurman had graag een houten gevel gehad (beetje zoals een Noors huis). Wat is de beste en goedkoopste opbouw voor de wanden ?
Ik twijfel tussen :

1) Binnen -> buiten : leem, strobalen+structuur, leem, latten, houten gevel
2) Binnen -> buiten : leem, strobalen+structuur, houtvezelplaat, latten, houten gevel

Wat zou de beste optie zijn ? Is er nog een derde optie ?
Is papiervlok isolatie goedkoper ?

Robin Julien

Reacties

 Of strobalen goedkoper zijn of niet zal afhangen van wie uiteindelijk de opbouw doet (ttz strobalen veronderstellen toch een zekere mate van zelfbouw, anders wordt het te duur, en dan zijn papiervlokken waarschijnlijk goedkoper). Ik zeg het altijd met een boutade: strobalen en leem zijn inderdaad materialen met een zeer lage energie-inhoud, maar het veronderstelt wel dat je er dan zelf heel wat energie mag bij in steken... Dat laatste hangt wel af van bijv. de afwerking die gewenst is: wil je gladde wanden zoals gipspleister bekomen, of mag het wat "karaktervoller" zijn....

De materiaalkost van stro (bij mij zat de grootste kost in het transport) en leem (idealiter ter plekke opgedolven) zijn niet groot, maar deze vertegenwoordigen ook maar een fractie van de totale kost (hout is al een pak duurder, zeker de gelamineerde balken, die inderdaad wel zeer handig zijn voor de grote overspanningen en vormvast zijn in tegenstelling tot massieve balken).

Zelf ga ik de strobalen aan de buitenzijde lemen tussen de verticale regels vóór het aanbrengen van de beplanking (en dan nog enkele cm ventilatie-opening laten), en geen houtvezelplaat gebruiken. Dat laatste is wel interessant als bijv. een pleisterlaag is voorzien (zo'n bepleisterbare plaat met pleister is waarschijnlijk goedkoper dan direct een kalkpleister op het stro wegens de grotere dikte van deze laatste optie, en waarvoor toch zo'n 100 € / m² moet voorzien worden).

Bedankt voor uw inbreng.

Robin

Hey robinjulien,

Wij zijn nu bezig met de bouw van onze strobalenwoning en gaan ook voor een houten buitengevel.

Onze opbouw:

binnen->buiten :

leem (3 cm) - stro - leem (2 cm) - Celit3D - Solitex (UV besherming Celit)- verticale latten - diagonale latten (kan water beter aflopen) - verticale lariks planken met open voeg

 Ik zou de buitenkant zeker ook lemen! Noodzakelijk voor brandbeveiliging en ook goed voor de luchtdichting.

Wat kostenplaatje betreft kan je stellen dat het waarschijnlijk wel wat goedkoper is dan een evengoed geïsoleerde woning 'traditioneel' te bouwen maar het is behoorlijk arbeidsintensief. Als je bij Casa Calida een strobalencursus hebt gevolgd dan krijg je de indruk dat het niet veel inhoud maar niets is minder waar. Het is heel intensief voor de bouwheer die moet beschikken over een grote dosis plantrekkerij en als architect moet je ook goed opletten dat je 'slim' ontwerpt er komt heel wat bij kijken!

Maar het is wel zeer bevredigend en als je goed georganiseerd bent dan gaat het best wel vooruit en ideaal om samen met vrienden en familie eens iets te doen.

Succes met de stroplannen!!

 

Hallo Jehanneman,

 

ik vroeg me af of u nog steeds tevreden bent met de wandopbouw zoals hier boven beschreven. Wij beginnen binnenkort aan onze strobalen woning en zouden deze graag met lariks afwerken. Nu ben ik op zoek naar de interresantste muuropbouw, dit is zeer moeilijk aangezien de meeste mensen kiezen voor de traskalk afwerking. 

 

Groeten,

 

zeno